Audi A3 g-tron: rijtest en video

Auteur: , 26 Reacties

Rijden op groengas is nog niet doorgebroken in Nederland, maar als het aan Audi ligt gaat dat in 2014 veranderen. De Audi A3 Sportback g-tron met als troefkaart 14% bijtelling voor de zakelijke rijder moet daar voor gaan zorgen.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Groengas – de management samenvatting
Groengas heeft dezelfde chemische eigenschappen als aardgas, maar wordt geproduceerd uit organisch afval zoals slib, resten van stortplaatsen, tuinen, groente/fruit en dierlijke restproducten zoals koeienmest. Kortom: je rijdt op poep. Groengas heeft dezelfde chemische eigenschappen als aardgas, maar het is een veel schonere brandstof. Het groengas wordt in Nederland aan het aardgasnet toegevoegd en met behulp van groengascertificaten weet je zeker dat er voor de hoeveelheid die je tankt ook daadwerkelijk groengas is geleverd. Audi levert bij de A3 g-tron overigens groengascertificaten mee. In onze vorige video kun je meer zien en horen over hoe groengas werkt.

Groengas productie

CO2 uitstoot groengas
De A3 Sportback g-tron heeft de bekende 1.4 TFSI-motor met 81 kW/110 pk en 200 Nm aan boord. Die motor is echter volledig aangepast aan het gebruik van Compressed Natural Gas (CNG). Het gemiddelde verbruik op CNG (op basis van de Nederlandse gaskwaliteit) bedraagt 3,6 kg/100 km. De gemiddelde CO2-uitstoot komt uit op 88 gram/km, maar daar houdt het verhaal nog niet op. De CO2-uitstoot die autofabrikanten communiceren is gebaseerd op tank-to-wheel, dat zegt nog niets over de productie van de brandstof of elektriciteit. De CO2-uitstoot van well-to-wheel is in alle gevallen ongunstiger, behalve voor groengas, zoals je kunt zien in de onderstaande tabel.

CO2-uitstoot groengas

Audi A3 g-tron

MQB: het flexibele platform
Een traditioneel nadeel van het rijden op “gas” was dat de tanks nogal wat ruimte innamen en gewicht toevoegden. Audi maakt echter gebruik van het MQB platform (wat ook wordt gebruikt voor de Golf, Octavia en Leon) en bij de ontwikkeling daarvan is al rekening gehouden met alternatieve brandstoffen. De twee gastanks konden zodoende makkelijk een plaatsje onder de bodem van de kofferbak krijgen, met behoud van de reguliere benzinetank (50 liter). De kofferbakruimte is dus dezelfde als de Quattro uitvoering van de A3.

Audi A3 g-tron

Door het gebruik van hightech kunststoffen zijn de tanks 54 kg lichter dan vergelijkbare conventionele CNG-tanks.

Audi A3 g-tron

Rijden op groengas
Van het rijden op groengas merk je verder niets. Het overschakelen van groengas naar benzine en vice versa doet de A3 automatisch en geheel naadloos. Alleen aan de extra brandstofmeter en wat meer opties in de boardcomputer is te zien dat er een CNG-tank aan boord is. De 1.4 TFSI hikt niet bij overschakelen en de prestaties op groengas en benzine zijn identiek.

Audi A3 g-tron

Met 110 pk en 200 Nm is de A3 g-tron uiteraard geen strepentrekker, maar de auto is in de meest situaties vlot genoeg. Het helpt dat de A3 g-tron standaard is uitgerust met de bekende S-tronic bak met dubbele koppeling. De S-tronic bak is zoals altijd lekker bij de les en schakelt terug indien dat nodig is (voor extra prestaties) en schakelt op indien het kan (om het brandstofverbruik terug te dringen).

Audi A3 g-tron

De Audi A3 Sportback g-tron sprint in 10,8 seconden van 0-100 km/u en haalt een topsnelheid van 197 km/u.

Audi A3 g-tron

Tanken en actieradius
Rijdend op groengas komt de A3 g-tron tot 400 kilometer ver, maar dan kan er ook nog tot 1000 km op benzine worden gereden. Echte praktische bezwaren om op groengas te rijden zijn er in dat opzicht dan ook niet. Voor het tanken van groengas zul je echter wel de snelweg af moeten, want langs de Nederlandse snelwegen zijn nog geen groengas tankstations. Veel van de tankstations liggen wel direct naast de snelweg, dus het nadeel kan meevallen. In totaal zijn er 125 tankstations met groengas/aardgas in Nederland. Het tanken zelf is niet wezenlijk langzamer of sneller dan benzine tanken, zodat je niet met de “snellaadproblematiek” zit zoals bij elektrische auto’s.

Audi A3 g-tron

Prijs
De basisuitvoering van de A3 Sportback g-tron staat in de prijslijst voor € 28.900. De zeventraps S tronic-transmissie met dubbele koppeling is daarbij standaard. Tevens zijn alle Pro line uitvoeringen inclusief de Pro line S-uitvoering gewoon leverbaar. Filmpje!26 reacties

Wanneer ik volgende maand uit mijn proeftijd kom, ga ik hem direct bestellen.
fiscaal aantrekkelijk, de enige niet hybride met automaat in de 14%.
En ziet er nog leuk uit ook!
@rboxem: Nee toch, die A3 1,6 tdi Ultra heeft toch ook 14%?
Best interessante ontwikkeling, en leuke actie radius (wel een beetje nep groen gas/benzine). Overigens liggen de groen gas tank stations niet alleen langs snelwegen, hier in Spijkenisse hebben we twee tankstations midden in twee wijken liggen die beide groen gas leveren.
@tunefuldjmike: ik denk toch dat iedere lease rijder gewoon benzine tankt met de tankpas….
@leandro: Inderdaad, dit gaat keihard misbruikt worden. 14% bijtelling en gewoon benzine er in gieten.

Nu maar hopen dat de werkgever gewoon eist dat er groengas getanked wordt.
@widodh: Dat lossen sommige fabrikanten (Iveco bijvoorbeeld) op door de motor net ff wat minder vermogen mee te geven indien op benzine, zodat ’t net ff wat lekkerder rijdt op gas. Een goede stimulans om gas te tanken. Op benzine heet ’t dan ‘recovery mode’. Audi doet dat niet, maar dat zou ook niet slim zijn, met een volwaardige benzine tank aan boord. Een klein verschilletje zou wel kunnen helpen: Gas 85 kW, Benzine 80 kW bijvoorbeeld?
@sjamp: ja, zoiets zou een oplossing zijn. Het is echter niet in Audi zijn belang dat er groengas getanked wordt. Zij willen gewoon auto’s verkopen, meer niet.
Leuke auto! Persoonlijk zou ik liever een iets sneller bakkie willen hebben, maar is eigenlijk wel een ideaal wagentje.
Zeker intressant als nieuwe lease auto bij mijn nieuwe werkgever. Alleen is het eigenlijk in mijn functie slechts tot 18k cataloguswaarde..
10,8 secondes naar de 100 is gewoon onacceptabel anno 2013.
@alcantara: FYI de instap/eco-modellen van de meeste merken liggen rond die tijd en die worden het meest verkocht…
Wat ik mis in de tekst: wat was jullie verbruik in de praktijk??
@Svenska_Aeroplan_AB:
Sinds wanneer is dat interessant bij een leaseslet?
Misschien is dat wel op groen7 achter gebleven, als het een Peugeot was geweest dan had dit artikel AB niet eens gehaald.
Zo te zien bezuinigd op het dashboard want dat ziet er niet uit.
garantie uitrijden en dan chippen voor meer pep?
@Volkswagen: Maar dit is toch ook een VW?
Ja gewoon een Gol…euhm…A3 1.4 TSI met een trucje om 14% bijtelling te krijgen dus. Zal wel erg goed verkopen in Nederland, heeft Pon weer handig voor elkaar gelobbyd. En er zal meestal natuurlijk gewoon benzine getankt worden in de praktijk zoals velen al aangeven.

Dit krijg je dus met al die arbitraire regeltjes uit Den Haag…wanneer nou gewoon eens kappen met al die onzin, iedereen xx% en geen vrijstelling voor privékilometers meer…is wel zo eerlijk voor iedereen (klant en fabrikant), kan iedereen gewoon weer de auto uitzoeken die hij/zij echt wil hebben en kunnen we een streep trekken door een batterij ambtenaren die zich nu dagelijks vergaderen over 88 gram of misschien toch 89 gram.
GroenGas (of Aardgas) is in Nederland helemaal niet gesubsidieerd of gunstig: Voor de MRB wordt je aangeslagen alsof je auto een LPG installatie heeft ( G3 , dat wel, maar toch: schoner rijden levert hier niets op ).

Dan is er het verbruik: Het opgegeven verbruik is ‘duits’: Daar (in die heimat) kan je hoog calorisch gas in je tank gooien ( lees; energetische waarde is hoger per kilogram ), en dus haal je dáár meer kilometers uit een volle tank. Aardgas reken je af per kilo. In Nederland haal je waarschijnlijk eerder ‘slechts’ 350 kilometer per tank,. of nog minder als je een beetje gaat trappen.

Tanken is echter helemaal niet zo ‘treurig’ als AB doet voorkomen: Tankstations genoeg, en voor de NIET-lease rijder, zonder tankpas is het zoeken naar een tankstation helemaal niet zoveel anders dan normaal: Tanken langs de snelweg is immers alleen voor mensen met tankpas of gat in hun hand. Als je die 125 stations in je TomTom zet, is er altijd wel een station in de buurt. Zit je echter veel op de weg naar verschillende klanten, dan wordt je het omrijden wel snel beu: vaak troosteloze locaties op een kilometertje of wat van de snelweg af: slalommen over bedompte industrieterreinen.

Leuke is: voor de partikulier is het óók interesant: 1 kilo kost om en na bij de euro. Het praktijk gebruik in Nederland ( zonder hoog calorisch gas) ligt ‘in de grote orde’ van een gelijksoortige benzine-versie per liter. Dus: Als je muesli-gebakje 1 liter benzine op 17 km verstookt, dan doet diezelfde muesli ook ongeveer 1 kilo gas op 17 km.. (kan 1 op 16 zijn, of 1 op 18,. maar ’t scheelt niet veel).. Reken dan vervolgens eens met de aardgasprijs aan de pomp ( a € 1,- ) versus benzine (€ 1,65).. scheelt flink knaken!

Een thuis-vuller is, als je ruim woont, ook een optie, maar dan gaat t tanken wel veel trager: Het aardgasnet heeft een veel lagere druk, en dus moet een compressortje de boel naar 200bar drukken: Daar doet zo’n thuis-tap dan heel de nacht over. kosten: 0,80 cent per kilo.

Ergo: Ja, leuk dat gas rijden, als het milieu je ‘iets’ boeit,.
@sjamp: Ha, jouw comment was interessanter en nuttiger dan die hele rijtest.
Gaaaap! Zelfs het Audinieuws kan je al bijna niet meer uit elkaar houden. Je moet wel heel goed kijken om de verschillen te zien met het item van 21 december.
@moveyourmind: Das waar. Beter was ’t filmpje van 21 december iets ‘verder’ gegaan dan alleen de Audi Gay-tron, al had Wouter maar tussen neus en lippen door laten vallen dan er ook een Volkswagen eco up! op aard te krijgen is ( qua VAG had dat goed gepast ), en dat bijvoorbeeld Fiat (Panda, Punto, Qubo, Doblo) ze ook af-fabriek levert,. Ook Opel en Mercedes pikken een (klein) graantje mee met een enkel model.

De intro van het filmpje van 21-12 (Wouter die druk met z’n handen rond loopt tussen allerlei mooi Audi spul) had beter gepast bij ’t filmpje van vandaag, waar Audi meer in ’t middelpunt staat met de G-tron specifiek op groengas. Maar tja: Wie ben ik :-) Ik smoel niet zo lekker in tegenstelling tot Wouter of Casper ;-P
Kijk dit zijn nou groene alternatieven, aardige prestaties en actieradius en een deftig uiterlijk.

Mooi zo :)
Dit artikel voegt eigenlijk niets toe aan dat van eergisteren. Zelfde auto, zelfde verhaal. Nou, vooruit: hier wordt een A3 een klein beetje mee getest. Maar die was met de cabrio, S3 en 1.8 TFSI nou niet echt aandacht tekort gekomen.
@mout: Het is dan ook een advertorial
Net zo slim als de eerste Prius.
Betaal je dan ook wegenbelasting?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).