Seat Leon SC: rijtest en video

Auteur: , 55 Reacties

De leukere Leon met minder deuren.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Bij de eerste twee generaties Leon viel er qua carrosserie niets te kiezen, het was een vijfdeurs of uitwijken naar een ander merk (het liefst wel uit de Volkswagen Group). Met de Leon SC en de al aangekondigde komst van een Leon station wordt dit issue vakkundig uit de wereld geholpen. Het moet Seat in het algemeen, en de Leon in bijzonder, weer een beetje dat jeugdige, sportieve elan terug geven.

Seat Leon SC

Die missie is wat mij betreft maar gedeeltelijk gelukt. De Leon SC smoelt zeker strakker dan de vijfdeursversie, maar een revolutionair andere auto is het niet. Neem bijvoorbeeld Renault die veel verder gaat om van een Megane een Coupé te maken. Seat was een stuk minder radicaal en schrijft er in het persbericht het volgende over: “Hij zorgt voor een extra dosis sportiviteit zonder daarbij de bruikbaarheid van alledag te beïnvloeden.” Persoonlijk heb ik liever een coupé die lekker onpraktisch is, want die is dan meestal ook spectaculairder gelijnd.

Toch is het geen reden om de Leon SC definitief af te serveren. Zeker in deze handblauwmetallic tint is de SportCoupe best te pruimen. Hij oogt wat gedrongener en is dat in feite ook, want de wielbasis is 35mm kleiner geworden.

Seat Leon SC

De pikorde bepaalt
We kunnen er niet onderuit dat er een pikorde is binnen de Volkswagen groep. VW en Audi staan daarbij bovenaan, Seat en Skoda vechten het onderin uit. De eerste plek waar dat opvalt is in het interieur. Het is veel beter dan in de vorige generatie Leon (zeker dan de pre-facelift modellen), maar in veel keuzes is terug te zien dat de hand op de knip zat. De fit&finish lijkt prima, het materiaalgebruik is zo-zo, maar de algehele indruk is dat het beter zou moeten kunnen. Sterker nog: het kan beter, want dat is precies wat Volkswagen en Audi wel doen. Neem bijvoorbeeld de deurpanelen, het materiaal voelt prima, maar het geheel ziet er minimalistisch uit. Leuk voor een circuitauto, maar voor een straatauto oogt het ielig.

Seat Leon SC

De beschikbare navigatieschermen lijden aan hetzelfde euvel. In de basisversie krijg je een monochroom scherm van 5 inch dat kan worden geupgrade naar een kleurenversie. Stook je nog meer van je budget erdoor en jouw Leon SC rolt de showroom uit met een 5,8 inch groot scherm. Een indrukwekkend formaat voor een smartphone, maar in onze auto’s zitten tegenwoordig grotere schermen.

Seat Leon SC

Motoren: TDI en TSI
Voor Europese merken kunnen we bij nieuwe modellen dit inmiddels tot standaardzin bombarderen: “Alle motoren hebben directe inspuiting en een turbo”. In het motorenpalet zelf zijn geen grote verrassingen te vinden, vernieuwingen debuteren immers bij die andere twee merken uit de groep. De importeur PON heeft ervoor gekozen om alleen Leon SC’s met meer dan 100 pk naar Nederland te halen. De instappers worden dan de 1.2 TSI met 105 pk en de 1.6 TDI met exact hetzelfde vermogen. Ook komen er nog 1.4 TSI’s met 122 of 140 pk en als topper is er de 1.8 TSI met 180 pk.

Seat Leon SC

De 2.0 TDI is er ook nog in twee smaakjes: met 150 pk en 320 Nm of met 184 briesende paarden (380 Nm) in het vooronder. We reden in de “slapste” 2.0 TDI, die op papier prima prestaties biedt. In 8,4 seconden moet 100 op de klok kunnen staan en op de Autobahn en Afsluitdijk zit er een topsnelheid van 215 km/u in. Dat klinkt veelbelovend, maar de Spaanse paarden zijn dezer dagen een stuk tammer dan voorheen. De 2.0 TDI heeft een mooie lineaire vermogensopbouw, maar boven de 4000 tpm wordt het dieselblok amechtig. Door versnellingen die wat aan de lange kant zijn, greep ik bij acceleratie (na een drempeltje op een heuvel) terug naar de eerste versnelling. In Nederland zal je dat probleem niet vaak hebben, maar het is wel een indicatie dat de 2.0 TDI een toefje toeren nodig heeft om zijn behulpzame kant te tonen.

Seat Leon SC

Halloooo, gaat het goed daar?
Dat uitschreeuwen heeft net zo veel zin als wachten op feedback van de besturing, want die blijft uit. Kleine kanttekening is dat ik de reguliere Leon SC reed en niet de FR, die mogelijk ietsje communicatiever is. Bij de FR is het stuurgevoel en zwaarte sowieso te beïnvloeden met Seat Drive Profile. Met de overige rijeigenschappen is gelukkig niets mis, grip en tractie zijn prima. Sterker nog: je kunt ongelovelijk boenderen met de Leon SC, door de iets kortere wielbasis is de auto ook agieler dan zijn vijfdeurs broer.

Seat Leon SC

Conclusie & prijzen
Overall is de Leon goedkoper dan een Golf en zeker goedkoper dan een A3. Je krijgt ook minder, zeker in het interieur, en bij Audi wordt het duidelijk waar de extra euro’s aan besteed zijn. Seat heeft ook een naam hoog te houden als de sportievere loot aan de grote Volkswagen-stam. Dat maakt de Leon SC alleen qua styling waar, de rijeigenschappen zijn zeker niet beter dan de andere auto’s op het MQB platform.

Seat Leon SC

Alle versies hebben 20% bijtelling, behalve de 1.8 TFSI. Op varianten met 14% bijtelling moeten we even wachten, die komen in het najaar van 2013. Vanaf 21.390 euro kar je rond in een Leon SC. Dat is een stuk meer dan je voor de basis-Leon met vijf deuren moet betalen, maar de SC is rijker uitgerust en komt er niet met de 85 pk basismotor. In de juiste kleur, met de juiste velgen, is de SC dan ook zeker een welkome aanvulling in de Leon-range. Filmpje!55 reacties

Leuk kleurtje
Meer een Ibiza dan een Leon..
@bmwe46csl: Dus dat, ik dacht dat het de ibiza was het hele filmpje…
Waar is de rijtest van de F12 Berlinetta die over Nederlandse dijkweggetjes scheurt op groene platen?!
150pk lijken er niet in te zitten???? de 150pk tdi heeft dezelfde sprintcijfers als de Opel Astra Biturbo diesel met 195pk, zegt in mijn ogen genoeg.
@jeanclaude: Ik heb dit blok in mijn nieuwe A3, en ik kan dit niet echt onderschrijven. Ik kwam uit een 136pk BMW diesel, maar deze voelt echt wel flink sneller, en da’s heus niet alleen de 100kg gewicht verschil tussen de 2. Ik vind alleen bij mijn auto de 5 en de 6 wat lang gekozen waardoor die op het einde er traag richting topsnelheid loopt.
@griffendahl: Dat laatste heeft ongetwijfeld met zuinigheid te maken.
@TimoBac: Yup, daar mag je wel van uit gaan idd.
@griffendahl: ik vind in alle gevallen de BMW sneller aanvoelen… (Zijn ze meestal ook) de voorwiel aandrijvers krijgen moeilijk de kracht op de grond….
@3246cm252kw: Zal een stukje perceptie zijn, ik heb beide gereden. De BMW zo’n 180.000km en de Audi inmiddels 6.000 km en ik kan niet anders concluderen dat de Audi sneller aanvoelt. Met name in de 1e tot en met de 4e versnelling. En da’s niet de conclusie die ik als BMW liefhebber verwacht had ;)
@griffendahl: ik dacht dat je bedoelde dat je de BMW sneller aan vind voelen…. Het zoeken van de voorwiel aandrijvers vind ik ook wel snel voelen , maar als ik die gedachte probeer te onderdrukken…. Met achterwiel aandrijving word je zo lekker in de stoel gedrukt vind ik…. Maar inderdaad wat je zegt…
@3246cm252kw: Hahaha wat denk je zelf? als je normaal rijdt merk je t verschil echt niet tussen voor of achterwielaandrijving, of wil je zeggen dat jij altijd overal 0-100 sprintjes trekt!!
@tmenges: meen je dit echt? Ik voel het blind direct(als ik rustig of wel stapvoets rij) of het een voor, vierwiel of achterwiel aandrijver is…. Ik vind persoonlijk een achterwiel aandrijver veel lekkerder rijden… Ik vind eenvormiger aandrijver net als of je in een karretje vooruit wordt getrokken, vierwiel bewijze van een zwevend tapijt(je zit op/in het midden van de aandrijving) en achterwiel als een duw in je rug….
@tmenges:
Vooral bij het uit accelereren van bochten is het verschil heel goed te voelen, Daar hoef je echt de hooligan niet voor uit te hangen.
@tmenges: Dat merk je absoluut ook bij normaal rijden.
Mooier dan een Golf!
Leuk zo’n Leon hoor, maar wanneer komt die S3 nou?
Heej kijk dat is nou een leuke wagen
ziet er leuk uit, net als andere seat`s. jammer dat ze zo slecht verkopen.
Ik vind de 5 deurs mooier eerlijk gezegd
Hmm ziet er niet slecht uit. Als je het mij vraagt lijkt het op een mix van een A3 met een A1…
@drivingpleasure: tja vag groep…… Alles lijkt op elkaar……..
wat een lelijk ding zo, gewoon 5 deurs.
Ik vind het niet bepaald een mooie auto, maar ook zeker niet lelijk. Wel een erg neutraal interieur maar dat is natuurlijk bekend. Daar staat wel tegenover dat ik de Leon (SC) een stuk beter vind ogen dan de vergelijkbare Golf of A3. Als het dan toch iets van VAG moest worden in deze (prijs)klasse dan zou de Leon een serieuze kanshebber zijn.
Lijkt een kopie van de A3 of van een A1.
Mooier dan een 1-serie (de verbijsterde kaketoe), maar dat is geen kunst.

Als ze de 1-serie nu eens snel van een fatsoenlijke neus voorzien, dan blijft dat voor de rest natuurlijk een hele aantrekkelijke propositie.

Qua design, materialen en afwerkingskwaliteit staat de A3 op eenzame hoogte.
@kempenaer: ook qua prijs staat de A3 op eenzame hoogte
jammer van dit soort velgen; het aanzicht verschilt aan linker- en rechterkant!
@brumax: Inderdaad. Ze zouden linker en rechter velgen moeten maken bij dit soort modellen.
@CRX: nou je het zegt, heel vaag zo!
@CRX: idd, net als de throwing star velgen van BMW in de jaren 90
Ben benieuwd hoe hiervan de cupra uitvoering er uit zal komen te Zien voor de rest redelijk geslaagd design
Seat Leon, zou dat niet de sportieveling van het VAG klasje zijn ?
@norge: das war einmall… Inmiddels is Seat gewoon het budget merk, ruim onder Skoda.
Klein spoilertje achterop.. en af is die
Leuk karretje, vooral de prijs maakt hem erg aantrekkelijk. 34.000 euro voor een full-options 2.0TDI 184pk FR, moet je vervolgens eens een Golf 7 GTD leuk aankleden. Schrikbarend dat verschil.
Toffe auto, alleen jammer van dat zielige gejank op AB.
Het persbericht het volgende over: “Hij zorgt voor een extra dosis sportiviteit zonder daarbij de bruikbaarheid van alledag te beïnvloeden.”
Maak dat de kat wijs, minder beenruimte achter door de kortere wielbasis en 2 deuren minder maken de instap ook geen feestje.
Wel veruit het leukste dat VAG in het C-segment kan leveren….
Doe mij dus maar een Alfa of (als het hard moet) een Megane RS.
@jrk68: Als je slechts met twee personen bent heb je wel mooi een ruimere instap en meer zicht naar de zijkant ;)
@griffendahl:
Daarmee bevestig je mijn stelling, leuk voor 2 personen.
Ongeschikt voor een gezin dus lever je weldegelijk aan bruikbaarheid in. Niet dat het voor mij een rede zou zijn om hem daarom te laten voor wat het is overigens. Daar heb ik heel andere redenen voor….
Vind het een prachtige wagen van alle kanten. Ook in het interieur ziet er goed uit. Benieuwd of er weer een mooie cupra versie komt.
Ik kan me niet voorstellen dat mensen dit soort auo’s kopen om een andere dan budgetaire reden. Heeft echt totaal geen uitstraling en de afwerking oogt el cheapo.
Moest onmiddelijk denken aan een roeiboot als ik de éérste foto zag.
Wat een faling is deze auto zeg,ze zijn het volledig kwijt
Heb altijd zin om een stift te pakken en die achterste en voorste gordellijn aan elkaar te linken. Irritant.
Op een of andere manier denk ik altijd “huurauto in Marbella” als ik een Seat zie. Deze ook.
Hier hebben dus Da Silva, Donkerwolcke en Giugiaro aan gewerkt… al zou Scaglietti of Gandini een Seat ontwerpen dan doen ze hem er volgens mij nog cheap-ass uitzien. Ook een gave.
Hele leuke wagen; veel uitgesprokener dan een Golf of een oud-Audi model!!!!
Daarnaast snap ik dat het interieur niet ieders smaak is, maar ik hou wel van zo’n Saab-achtige cockpit! Esta tres Bueno!!
@pkgek: ‘veel uitgesprokener..’ ehmm, hoe moeilijk kan dat zijn? Uitgesprokener dan dodelijk saai of slaapverwekkend?
Wat een bizar saai autootje zeg…
De gewone Leon met 5 deuren is best aardig maar wat is dit een hok…! En je mag er nog meer voor betalen dan voor de 5 deurs ook… geezus. En dan zijn er nog steeds mensen die durven beweren dat Alfa Romeo een goede toekomst zou hebben binnen VAG.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Het komt niet vaak voor, maar ik vind de vijfdeurs toch echt mooier. Deze lijkt een beetje kaal van de zijkant. Het maakt hem wat saaier.
@griffendahl ja dat bedoel ik dus ook dan, heb ook de 150 tdi gereden maar dan in de golf 7, en ook ik vond het erg snel. Er is ook al een filmpje online waaruit blijkt dat de 150 tdi sneller is als de vorige 170pk stekere GTD. En indd de 5 en 6 zijn erg lange versnellingen. Versnelling 4 ging bij mij toen door naar 190km per uur, onvoorstelbaar voor een diesel.
Op de neus na, doet deze auto me denken aan een Alfa Brera.
Ziet er niet echt geweldig sportief uit, maar lelijk is ‘ie niet. Vind de koplampen echt gaaf!
Wat zijn auto’s tegenwoordig bijtelling afhankelijk zeg….
Leon is reeds leverbaar in 14%

Prijzen:
Leon SC 1.6 TDI 81kW/110pk Reference Ecomotive € 23.990,-
Leon SC 1.6 TDI 81kW/110pk Style Ecomotive € 25.690,-
Leon SC 1.6 TDI 81kW/110pk Style Business Ecomotive € 26.590,-


Prijzen 5-drs:
Leon 1.6 TDI 81kW/110pk Reference Ecomotive € 23.990,-
Leon 1.6 TDI 81kW/110pk Style Ecomotive € 24.990,-
Leon 1.6 TDI 81kW/110pk Style Business Ecomotive € 26.890,-

Bron: http://www.seat.nl

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).