Audi A8 D3 (2002-2009) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 64 Reacties

Zoals meestal met auto’s in deze klasse zijn ze nieuw voor gewone stervelingen niet te betalen, maar als iemand de kop eraf heeft gereden komen ze in beeld.

Audi A8 D3

Deze generatie A8 is de tweede, maar heeft als modelcode toch D3 (en ook wel Type 4E). Het komt doordat het eerste topmodel geen A8, maar V8 heette en wel meetelde in de telling. Er is inmiddels wel meer dan de “kop” af, want met het stijgen van de leeftijd zakken de prijzen van de uberlimousines volledig door hun hoeven. Toch is de tand des tijds nog relatief vriendelijk geweest voor de A8, zeker als het een gefacelift model van na 2006 betreft. Met LED achterlichten, nog relatief moderne navigatie en strakke lijnen kunnen ze nog wel mee.

Aanbod occasions
Op Marktplaats staan zo’n 80 exemplaren van deze generatie Audi A8 te koop. De verdeling diesel-benzine is fifty-fifty en soms is er nog een verdwaald exemplaar op LPG te vinden. Uitrustingen zijn rijk, maar door het grote aanbod aan opties varieert de uitrusting sterk per auto. Vanaf 6 mille zijn de eerste exemplaren te vinden, terwijl de meest frisse, jonge exemplaren nog 20 mille moeten opbrengen.

Pluspunten

 • Imago
 • Ruimte
 • Fraai interieur
 • Comfort
 • Topklasse automobiel voor het geld van een Panda.

Aandachtspunten

 • De reden dat sommige auto’s goedkoop worden aangeboden is simpel: reparaties kunnen enorm in de papieren lopen. Ga dus op zoek naar een auto met een sluitende onderhoudshistorie!
 • De luchtvering verdient (bij iedere auto) speciale aandacht, omdat reparaties prijzig zijn. De veerpoten kunnen lek raken, waarna vaak ook de compressor door te hard werken defect raakt. Als een A8 na een paar dagen stilstaan scheef staat, is er iets lek.

Versnellingsbak

 • Een bekende in deze rubriek: de automatische versnellingsbak. Volgens Audi hoef je er nooit wat aan te doen, volgens ZF (die de bak maakt) is het toch wel handig olie te verversen. Het spoelen van de bak is ook een aanrader.
 • De bijnaam multitrauma is voor de Multitronic bak zeker niet terecht meer, maar het is wel en bak die anders werkt dan andere bakken. Sommigen haten, anderen houden ervan. Proefrijden dus!

Elektronica

 • Het MMI navigatiescherm klapt soms niet soepel op, daar zijn verbeterde onderdelen voor.
 • Knoppen van het MMI systeem kunnen gaan plakken, ze zitten in de buurt van de bekerhouder…
 • Optioneel werd de A8 geleverd met een vingerafdruklezer om de auto te starten en de stoelen goed in te stellen. Ingestelde profielen kunnen alleen door een Audi dealer gewist worden, dus zorg dat dat gedaan is als je de A8 afgeleverd krijgt.
 • Controleer of alle LED’s in de achterlampen van een facelift A8 allemaal werken.
 • De elektrische achterklep heeft problemen gehad met de scharnieren waardoor die niet meer goed sloot. De elektromotoren kunnen vervolgens doorbranden.
 • Elektrische verstelling van de hoofdsteun hapert nog wel eens.
 • De elektrisch bedienbare parkeerrem wil soms niet lossen.

Motoren

 • Naaldslijtage aan piezo-injectoren blijft eveneens niet beperkt tot vroege 3.0 TDI’s, alle diesels van alle merken hebben ermee te kampen en dieselspecialisten zien dit niet als een productiefout maar als normale slijtage van een ‘precizie-instrument’ een korte tik net vóórdat je de auto start, alsof je met een stukje metaal op metaal tikt en daarna meteen aanslaat. zolang er geen echte klachten zijn (helemaal vastslaan bij start, witte rook, schudden bij stationairloop, brandende emissielampjes) wordt zelden geadviseerd om tot vervanging overgegaan.
 • Distributiekettingen/ kettingspanners van de V6 motoren, de 3.0 TDI, 2.8 en 3.2 FSI V6. Het oprekken van de ketting uit zich meestal eerst als een rammelgeluid bij koude start en / of foutcodes in de motorcomputer.
 • Reparatie is prijzig, maar noodzakelijk om fatale motorschade te voorkomen.

 • Swirl flaps bij de TDI’s willen wel eens vastslaan met foutmeldingen tot gevolg.
 • De facelift A8-en met FSI motoren hebben bij tanken van goedkope brandstoffen last van koolstof afzetting.
 • Premium brandstof tanken lost het op/ voorkomt het.

 • De 4.0 TDI is zeldzaam en daardoor kunnen onderdelen lastiger te krijgen zijn en daarmee ook duurder.

Zoek de A8 of een andere auto op Marktplaats.nl.64 reacties

Geweldige auto, 3 jaar geleden nog met een 4.2TDI L op wintersport geweest, king of the road :D

Overigens blijf ik deze generatie S8 schitterend vinden, een antraciet grijs exemplaar met cognac leer a.u.b.
@roberto: dit model A8 S8
Ziet er ook gewoon dynamisch uit
De huidige zijn ook mooi
Maar wat plomp
via Android app
@roberto: dit is de mooiste generatie!
Vind de pre-facelift misschien nog wel het mooist! ;-)
Veel aandachtspunten! Als je pech hebt dan koop je een bak ellende!
@rufctr01: Beetje algemene stelling bij dit soort auto’s…
@rufctr01: Volgens mij ook één van de eerste keren dat de aandachtspunten in categorieën gesplitst worden…
@rufctr01: yep hoe voller hoe meer risico. Mijn neef had er eentje, super fijne auto maar hij liep er behoorlijk op leeg…en met name de reparaties, video klopt in dat opzicht vrij goed
Leuke eerste auto voor de Arabisch sprekende jeugddelinquent.
@giulio: ? Die rijden allemaal Golf GTI met DSG op een automatenrijbewijs..
@jochempie: Nee joh, gekkie, die rijden lichtjes aangepaste BMW E36 of E46’s..
Maar de meesten van hen zijn zo cool, die worden gereden, in een Mercedes Citaro.
@mashell: die BMW tijd is voorbij. De Golf 6 is het nieuwe statussymbool. Heb je een Golf 7 GTD dan ben je helemaal het mannetje.
Je weet toch wat A8 betekent voor Arabs? Niet positief in ieder geval vandaar geen type aanduiding voor deze “mannen”.
@giulio: شو قصدك ؟
Nog altijd de fraaiste A8, zeker als pre facelift zonder die enorme grille.
@berlinetta: Precies dat. Dit model is ontworpen om niet die single frame grille te dragen. Zie het studiemodel maar eens, de oogverblindende Avantissimo…
@Jochempie: ze zijn ook te krijgen zonder die patatsnijder
Is pre facelift
De mooiste A8 ooit. Staat hoog op de wishlist.
@m550d: correctie: de pre-facelift.
Vind m anders behoorlijk gedateerd worden
@depsycholoog: 9 jaar oud tis niet de jongste meer idd.
V10, maatpak, zonnebril, kale bolles en een cursusje vechten.. En dan kan ik zelfstandig pakketdienst worden. Fraaie reeks die a8’en D3.
Heb het geluk gehad om enkele jaren geleden met een D3 facelift 3.0 TDI naar Kroatië (Zadar) te rijden, samen met de eigenaar/vriend afwisselend gereden.

En tot op vandaag zit het in de top 5 van mijn favoriete reiswagens, zal nooit vergeten hoe we rond middernacht nabij Neurenberg in alle comfort met 240 km/h richting de Oostenrijkse grens bliezen. Wat een tijden..

Overigens heeft hij er nooit kostelijke problemen mee gehad, buiten een gebarsten velg. En met 280k op de teller is de A8 geëxporteerd geweest naar Polen.
@misterdrogba: “zal nooit vergeten hoe we rond middernacht nabij Neurenberg in alle comfort met 240 km/h richting de Oostenrijkse grens bliezen.”
Dat heeft een erg hoog “It’s half past four and I’m shifting gear” gehalte.
Mooiste generatie A8 vind ik. Zowel de eerste serie als de facelift. Ik vind zelf de facelift versie erg fraai. Doet ook een stuk minder ‘oud’ aan ondanks de minimale verschillen. Dikke W12 of S8 lijkt me zeker nog een keer leuk. M’n broertje had in Dubai een prachtige S8 van dit type op het oog. Kleur van Audi exclusive en ook het hele interieur was Audi Exclusive. Die was natuurlijk zo weg jammer genoeg. Was echt een plaatje!
@E34M5Touring: die heeft mijn neef uit Damascus toen gekocht.
Heb er al 6 jaar 1. Fijnste auto die ik ooit gehad heb, gaat ook niet meer weg.
@draadloos:

Zou werkelijk nooooooit mijn keuze zijn .. maar dit ding wordt met het jaar chiquer lijkt wel ..
Rijpt goed iig ..
@lincoln: wacht even. Geef jij nou zo maar een compliment?
Aan een niet-Amerikaanse auto? Een Audi notabene.
Gaat het wel goed met je?
@hoglard:

Bedankt dat je denkt dat ik de ambassadeur ben van de Amerikaanse autoindustrie ..
Fantastische auto in vele opzichten. Maar mocht je precies die occasion kopen die vaak pech heeft kost het je een hoop.
Ik ga hier straks eens voor zitten want deze staat nog op het menu om mijn 159 mee te vervangen (samen met een Saab 9-5ng en Jaguar XF)
vingerafdruklezer om de de stoelen goed in te stellen? Je verzint het niet..
@pinut187: best logisch eigenlijk
@pinut187: klopt, zit in de startknop verwerkt. Alle instellingen (radio, spiegels, stoelen en climate) gekoppeld aan de gebruiker. Zonder afdruk kun je ook gewoon starten.
Wie koopt er nou een A8 zonder Quattro ? Echt weer een armoedige NL uitvoering
De A8 D3 is de mooiste Audi A8 naar mijn mening, heerlijke dikke bak. Wat heb ik een zwak voor deze bak.
Ook ik heb er 1 in m’n bezit, een prefacelift versie. Heerlijke auto
Nee, de pre-face lift is de mooiste. De post-face-lift is alleen voor Mannen die van die kontfonteintjes in de wc houden. Ik heb een 4.0 tdi gehad, incluis alle bovengenoemde problemen. Luchtveerpoot is €2000,-. Zo ook de compressor. Maar die motor is geweldig. 2200 kilo en sneller dan een 993 Carrera 2.
Doe mij deze maar!! Audi A8 6.0-W12 Quattro Pro Line (bj 2005, automaat)
http://link.marktplaats.nl/m1128324404?utm_source=autoblog&utm_medium=referral&utm_campaign=CA____autoblog_promotie_site_autoblog&utm_content=95396
@lk07:

Koop je em toch ..
Hoe moeilijk kan dat zijn ??
@lincoln: ? toppertje ben je!
Vond destijds dit type een grote achteruitgang t.o.v. van de d2, maar gezien de afmetingen is het nog een redelijk dynamisch voorkomen. Wat betrouwbaarheid betreft begrijp ik niets van dit type. De een rijdt fluitend de ene ton na de andere, en de ander loopt totaal leeg, waarbij bovenstaande aandachtspunten een hele korte samenvatting is. Accu problemen veroorzaakt door slechte contacten, alarm problemen, en het veelvuldig vervangen van achterlijk dure sensoren is deze auto niet vreemd. De pre facelift Duitse concurrenten deden het misschien niet veel beter, maar de 2005 modellen, van zowel BMW als Mercedes waren kwalitatief toch weer wat verder.
Mocro waggie, next please.
Een paar jaar terug regelmatig met een knal witte S8 met verchroomde velgen gereden. Lekker fout maar wat een soundtrack!! Vooral bij volgas het overschakel moment in gaan
@kennone: kom jij uit omgeving Tilburg? Stond tijden lang te koop bij het Audi Centrum Tilburg.
@baske: Jep ik werkte daar. Die s8 was echt de slet van van Mossel haha
Dit model is nooit gemaakt met multitronic versnellingsbak en is altijd een quattro !
@petros: Eventjes het boekje opgeslagen en de 2.8, 3.0 en 3.2 zijn geleverd zonder Quattro met de multitronic bak.
@reistje: @slickrick: Okee… dat weet ik nu dan ook weer. Zelden een benzineversie gezien hier in België…
@petros: gast, de auto in dit filmpje is niet eens een Quattro
S8 graag. Die V10 klinkt met een Miltek uitlaat zo geniaal!
Jup, jup, vadertje lief heeft deze generatie A8 gehad. Was zijn derde A8. Hij had de 4.2 liter V8 diesel. Belachelijk snel apparaat. Een soort stoomtrein, maar dat met de snelheid van een TGV. Ding geeft je ook echt een luxe gevoel alla Jaguar vind ik.

Maar! Het ding kost zoveel geld…. Peut, verzekering, belasting, onderhoud; het is niet mals. Het is niet alleen een kwestie van „kunnen” betalen, maar vooral ook van „willen” betalen. Mede om het laatste is ie ook de deur uitgegaan. ’T was wel een keer goed.

Kwa betrouwbaarheid was het vooral de elektronica een heikel punt. Van die lullige vervelende dingetjes allemaal. Remmen moesten ook abnormaal vaak vervangen worden. Dat was echter „normaal” volgens Audi. Motor en versnellingsbak waren solide. Reed ook als een zonnetje op bio-diesel van oud frituurvet en dierlijke vetten. Iets wat Audi zelf heel erg afraadde, tenzij de auto voor een X bedrag werd aangepast…. Juistem. Nooit gedaan dus, gewoon der ingooien die meuk. Niks aan de hand, het rook alleen naar een cafetaria onder de kap ;-)

Verder echt een fijn ding. Ziet er ook 100x beter uit als een Quattroporte, S-klasse of 7-serie. Ik zou er eentje met een bescheiden V6 benzine nemen. Die grote motoren zijn indrukwekkend, maar heeft de auto ten eerste niet nodig en ten tweede kosten ze klauwen met geld.
@Rob: Dat van die motoren is waar, alleen is het qua verbruik geen verschil aangezien die ongeblazen blokken er vaak hard aan moeten trekken.
@granlusso:
Verbruik geen verschil? De 2,8 V6 weegt onder de 1700kg hè. Zet daar eens een V10 of W12 (die richting de 2000kg gaan) tegenover….
Met de 2.8 V6 moet je ruimschoots 1 op 10 kunnen rijden. Misschien wel 1 op 15? Met de V10 of W12 kun je dat delen door 2 denk ik…..
20k voor een auto uit 2009. Sorry hoor maar elke Duitser lacht ons hartelijk uit, dat wij Nederlanders dit nog betalen voor een a8 uit 2009
@inbedrijf:

Vind ik de A8 6.0 W12 uit 2005 met 172.000km op de klok voor 19.000 euro , waarvan van “ik07” de link gaf nog erger…

Koop dan zoiets,
http://www.autotrader.nl/auto/lexus-ls/2007/soest/746da/lexus-ls-460-luxury/
@monsieurleloure: die Lexus is inderdaad 1000 x een betere koop dan welke A8 dan ook van die generatie.

Waarbij je in de Audi elke dag mag hopen dat er niks kapot gaat zal je in de Lexus hoogstwaarschijnlijk slechts een defect lampje moeten vervangen
@slickrick:

Ik rijd nu bijna 2 jaar in zijn oudere broertje , een GS300 uit 1998.
Enkel een wiellager linksvoor en een set remblokken, daarnaast het onderhoud natuurlijk , ik heb hem 2 kleine beurten gegeven in de 25.000km dat ik ermee gereden heb. Kilometerstand staat nu op 202.500km.

Ik heb ooit een A8 van een generatie hiervoor overwogen, de ‘D2′ geloof ik, na de horrorverhalen heb ik daar toch maar afgezien.
Objectief gezien lopen de noodzakelijk dure reparaties als een rode draad van de geschiedenis van Audi. Nokkenassen van de 2,5 V6 tdi , oliezuipende 2.0 Fsi,en Tfsi’s multitronicbakken, dsg , distributiekettingen van de 3.2 Fsi , en de Tfsi’s Dat leidt er toe dat ik een oudere Audi nooit en te nimmer meer zal overwegen. Geef mij geld liever uit aan leukere dingen.

Wel jammer want een A6 sedan uit 2006 vind ik echt een gave bak. Nog uit de tijd dat Audi stijlvolle auto’s maakte.
Lexus zal vast haar eigen problemen hebben, maar de kans is gewoon vele malen kleiner, en dat is mijn trouwe GS300 nu aan het bewijzen. Doet het gewoon altijd zonder drama.
Zie nu pas dat de kilometerstand in mijlen is aangegeven, maakt toch niets uit het blijft japanse perfectie…
Hele mooie auto’s zijn dit. Maargoed.. je moet een gigantische liefhebber zijn of gewoon wat geld teveel hebben om dit te gaan rijden.

Het is niet alleen de extra wegenbelasting en brandstof maar vooral al die onvoorziene uitgaven aan onderhoud…

Een A4 met ouderwetse 1.8t motor is ook leuk maar heel wat goedkoper. Makkelijker parkeren ook. Zo’n A8 is misschien 2x zo leuk maar 4x zo duur… of je moet amper kms maken
Liever de D2
Opzich een lekkere bak maar die velgen kunnen echt niet
Audi A8….ik moet even aan deze idiote actie denken die vanmiddag op het nieuws. Wat een hufter:

http://www.omroepbrabant.nl/?news/2608591253/Audi+A8-bestuurder+opgepakt+voor+poging+tot+doodslag+op+N2.aspx

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).