Nieuwe plannen: F1 races moeten superbowls worden

Auteur: , 32 Reacties

En een nieuwe, extra race in Amerika moet net zoals het land zelf een lichtend voorbeeld worden.

Max

Het zal je niet ontgaan zijn dat er de afgelopen week flink wat F1 nieuws voorbij is gekomen in de anders zo rustige wintermaanden. Deels heeft dit te maken met ’s lands fascinatie voor Max Verstappen, held van Oranje. Maar daar waar er nieuwe protagonisten opstaan, vallen er ook oude in het zwaard. Onlangs trof dat triestige lot iemand waarvan menigeen had verwacht dat hij nooit de F1 zou verlaten, Bernie Ecclestone.

Bernie regeerde de F1 jarenlang met ijzeren hand, hoewel hij de laatste jaren tot zijn frustratie niet meer zelf alle beslissingen kon nemen. De teams waren er al in geslaagd een deel van de macht naar zich toe te trekken. Toch laat het afscheid van de kleine Bernie een groot gat achter. Zo groot dat nieuwbakken F1-eigenaar Liberty Media het nodig achtte niet één, maar drie vervangers aan te stellen. Ross Brawn, Chase Carey en Sean Bratches zijn de huidige head-honcho’s van de sport.

De eerste twee laten de inwerkperiode voor wat die is een gooiden er afgelopen week meteen wat proefballonnetjes uit. Even wat ideeën spuien aan de media en dan maar eens kijken wat de respons is, zo lijkt het devies. Het bleef trouwens niet alleen bij hypotheticals, want enkele regelwijzigingen die al in het vat zaten, zijn ook maar meteen officieel bevestigd. De coureurs mogen vanaf 2017 naar hartelust botsen en als ze dat doen krijgen we direct nieuw spektakel doordat er na een Safety Car een nieuwe staande start komt.

Doch niet alleen wat de technische kant van de sport betreft zijn er de nodige wijzigingen op handen. Chase Carey is namelijk van mening dat de F1 veel efficiënter gerund kan worden. Hij wil graag nieuw publiek aanboren, bijvoorbeeld door eindelijk nieuwe media-vormen te omarmen. Maar dat is niet het enige wat Chase voor ogen heeft. Wat hem betreft worden F1 races Superbowlesque evenementen.

De Amerikaan leeft daarbij uiteraard enigszins bij de waan van de dag. American Football feest Superbowl LI wordt namelijk georganiseerd op 5 februari van dit jaar. Dit keer staan de New England Patriots tegenover de Atlanta Falcons om elkaar chronische traumatische encefalopathie te bezorgen. Mocht de 39-jarige Tom Brady zijn Patriots naar de overwinning leiden, wint hij de superkom voor de vijfde keer. De grootste wedstrijd van deze prachtige sport wordt elk jaar bekeken door ongeveer één op de drie Amerikanen. Daarmee is het een bonafide volksfeest, waarbij de grootste artiesten optreden in de halftime show en bedrijven miljoenen betalen voor korte reclamespotjes.

Chase zou volgens The Irish Times graag zien dat iets soortgelijks gaat gelden voor elke F1 race. Het liefst ziet hij dat fans een lang weekend of een weekje vakantie komen vieren in een stad, waarbij de race dan moet gelden als de hoofdattractie. Als ideale plaatsen om dit concept van de grond te krijgen denkt Carey aan New York, Los Angeles, Miami of Las Vegas. Ongeveer de steden waar zich ooit een GTA heeft afgespeeld dus.

Toch zijn er ook alweer naysayers. Zo heeft Toto Wolff al aangegeven dat hij er een beetje voor vreest dat de F1 teveel een beta-test wordt. De Oostenrijkse creatie van Cyberdyne Systems is bang dat de huidige fans zullen afhaken als de F1 teveel verandert. Heeft hij daar een punt of zie je de aanpak van de nieuwe F1-overlords wel zitten?32 reacties

Kudos voor de Terminator referentie in de laatste alinea!
@ahs1979: kudos?
@banaan7: Kudos komt van het oud-Griekse κῦδος, kudos, (roem, faam). Het geven van “kudos” aan een ander wordt gedaan om deze te waarderen. Doorgaans worden deze `virtuele cadeautjes` toegekend door middel van het geven van +1 (positief) of -1 (negatief).
@ahs1979: the more I come in contact with humans, the more I learn.
De F1 moet vooral zijn/worden wat het is geweest. Auto’s, geluid, coureurs met ballen en temperament, technologische vooruitgang niet te veel gedreven door milieu en niet te veel bemoeienis (zolang het niet gevaarlijk is vooral laten gaan) en redelijke toegangsprijzen. Nu is het voor de elite en iedereen die 100 eu kan missen om langs de baan te staan met 20.000 anderen op een grasmatje van 300 meter (na Au Rouge in Franchorchamps)

Maar dat is wat ik vind.
Toto heeft zeker een puntje. Zodra er een Amerikaan met dikke portemonnee het voor t zeggen krijgt in een voor hem relatief nieuwe “tak van sport” komen soms verontrustende ideeën bovendrijven, blijft.
Een F1 raceweekend moet gewoon blijven wat het is. 2x actie op de baan, aangevuld met wat support races. Een man of 20 aan de beste coureurs ter wereld en het technisch hoogst haalbare in de auto’s. Niks van al die schreeuwerige Amerikaanse zooi met feesten en muziek en andere onzin.
Zorg nou maar gewoon ervoor dat de races spannender worden. Dan komen de fans vanzelf.
Ja doen! Om de zoveel yard weer een reclameblok, wie wil dat nou niet?
@Destroyer-GT: gewoon na 30 ronden een half uurtje pauze. Een heerlijk optreden en weer door voor de 2e helft, nee laat maar
Eindelijk dat geitenwollen sokken imago eraf ..
Jammer voor het radio1 volk dan maar ..
@lincoln: en de radio 1 luisteraar heeft het al zo moeilijk. Telkens al die reclame blokken waarin in elke spot het woord “ondernemer” voorkomt. Alsof Business News Radio en Radio 1 hetzelfde zijn? BNR is voor de ondernemers, oftewel de VVD/VNO/NCW aanhang en radio 1 is voor linkse elite, oftewel de GL/FNV/CNV aanhang.
Blijkbaar is het meneer Chase ontgaan dat de F1 al hard gefaald heeft in plaatsen als Las Vegas, Dallas, Phoenix, Detroit en zelf Indianapolis. Ik ben het volledig eens met der Toto. Je moet niet allerlei proefballonnetjes op de F1 loslaten en dan maar zien wat het effect is. F1 is een serieuze sport, dacht ik. Het belangrijkste is dat F1 wagens weer indrukwekkend worden. Dat betekent afscheid nemen van die hybride V6 shit. Maar daar heb ik deze heren nog niet over gehoord. Heb er weinig vertrouwen in.
Weekendje feesten bij de F1 hebben we al meerdere malen gedaan, Oostenrijk, Spanje, Canada.
Maar op een gegeven moment dan realiseer je dat een formule 1 wedstrijd maar één van velen is en dat het elk jaar opnieuw is, eigenlijk helemaal niet zo bijzonder is. En dan ontdek je dat je eigenlijk overal kunt feesten en dat is ook vaak een heel stuk goedkoper als je de formule 1 tickets niet meer hoeft te kopen. Formule 1 is gewoon een TV sport. Het is een belevenis er bij te zijn maar legendarisch is het niet en elke race of elk jaar opnieuw hoeft ook niet.
Vind het niet eens een gek idee. Als je een godsvermogen aan een kaartje uitgeeft mag je er ook wel wat voor terug verwachten. Feestje bouwen a la Le Mans elk raceweekend is toch prima voor de toeschouwers die naar zo’n race gaan? Geeft het allemaal ook meer atmosfeer. Zolang de race maar niet onderbroken wordt voor een halftime show of zo…
@Rick-dos: alleen is le mans en de superbowl maar 1x per jaar, dus specialer, de formule 1 is elke 2 weken ongeveer. Ik hou ook van f1 en het lijkt me super om er een keer bij te zijn maar het is niet echt een evenement zoals bovenstaande
@gtrlove: Het is eens in de twee weken op tv maar het is natuurlijk maar één keer per jaar in een land. Misschien moet je meer aan de TT van Assen denken. Dat is ook maar één keer per jaar in Nederland maar de sport zie je ook om de twee weken op tv echter het is altijd weer een grote happening voor die regio en voor Nederland als het er weer is.
Haha de Superbowl. Wereldkampioen worden in een soort die eigenlijk maar in een land echt serieus wordt gespeeld. Er kijken naar el classico meer mensen dan naar de Superbowl. Niet dat ik dit begrijp maar ik zie mensen in Madrid ook niet een week lang gillend over straat gaan. In de VS is sport primair entertainment. In Europa wordt er veel serieuzer over sport gedacht en gedaan. Het resultaat is een mondiale sport zoals voetbal of formule 1.
@pomoek:

Yep .. plat entertainment ..
Hier laten ze echt een sporter aan het woord ..
gaan er naar luisteren en analyseren ..
Om erachter te komen dat “rustaaagg” de sport uitspraak van de eeuw is ..

Do your trick circusmonkey ..
meer is het onder aan de streep niet ..
@lincoln: volgens mij wilde op iemand anders reageren, of je begrijpt mijn reactie niet.
@pomoek: in valt Europa pijljtes gooien zelfs onder de noemer “sport”. Dat neem ik niet serieus. Om nog niet te spreken over de jaren van maffia praktijken en omkoping bij de FIFA. Geen videobeelden terugkijken tijdens wedstrijden … lak aan regels. Nee, Europa neemt het niet zo nauw wat sport betreft.
@str8six: darts wordt denk ik door veel Europeanen niet als sport gezien. En de discussie over video beelden geeft al aan dat sport juist door veel mensen serieus wordt genomen. Ik laat even in het midden of het terecht is. Maar ik durf nog steeds de stelling wel aan dat sport in Europa serieuzer wordt genomen als in de VS.
@pomoek: even je huiswerk doen. Alleen in de VS kijken 115 miljoen mensen naar de superbowl. Globaal komen er minstens zoveel bij, finale van WK voetbal heeft ongeveer evenveel kijkers.
@bassx: Bedankt voor je lieve advies. Ik heb het even gedaan: superbowl 130 miljoen kijkers. el clasico :500 miljoen. En dan, speciaal voor jou, de finale Nederland Spanje op het WK in Z-afrika: 900 miljoen.

Je weet toch dat 115 miljoen minder is dan 500 miljoen? En dat 900 miljoen véél meer is dan 115 miljoen? Zo niet: omdat jij mij zo geholpen hebt: https://www.bol.com/nl/p/spelend-rekenen-met-peuters-en-kleuters/9200000011044211/?Referrer=ADVNLGOO002008I-G-44925478704-S-18283950120-9200000011044211 Veel plezier!
@pomoek: dank je wel. Alleen vs is de wereld niet he?
@bassx: Aardrijkskunde is blijkbaar makkelijker dan rekenen. Maar ik begrijp uit je bericht dat je dacht dat ik het enkel over de VS had. Kan gebeuren, zijn ook boekjes voor maar ik heb nu geen zin meer om daar naar te zoeken.
@pomoek: ok doei
encefalopathie…een woord dat je niet vaak hoort.
Dat doen ze in Singapore toch al zo?
Leuk proefballonetje: een safetycar in de baan bij elke mug die op de baan zit, ala Indycar. Kunnen ze er weer een extra reclameblokje er door heen rammen.
Iemand het mailadres van Ross Brawn?
Leuk idee,
Enige probleem is dat de meeste circuits waar op gereden worden in de middle of nowhere liggen.
Ik heb Singapore mee mogen maken en dat was een heerlijk weekje. Paar concertjes gezien en binnen 15 minuten was je binnen in het park of weer in te metro.
Bij Spa moet je alleen al 3 uur in de file staan om in het volgende gehucht te komen.
O ja, en F1 is overdag.
Goed plan. Maak er een groot evenement van. Zorg alleen wel dat de F1 de hoofdzaak blijft

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).