Audi Q7 – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 61 Reacties

In september 2005 toonde Audi voor het eerst de Q7 op de autoshow van Frankfurt. Begin 2006 werd de SUV in de showrooms gezet.

De zevenzits Q7 wordt gebouwd op hetzelfde PL71 platform als de Volkswagen Touareg en de Porsche Cayenne. De Q7 is een zogenaamde “softroader” en nooit bedoeld als ultieme offroader. Quattro vierwielaandrijving is standaard, maar er is bijvoorbeeld geen lage gearing voor écht offroad gebruik. Wel kan het centrale differentieel gelockt worden indien gewenst en dankzij de luchtvering is de rijhoogte variabel. In 2009 kreeg de Q7 een facelift. Het absolute topstuk is de V12 TDI met 500 pk en 1000 Nm koppel. Deze heeft een speciaal sportonderstel en specifieke banden en remmen. De Q7 is ook populair als trekauto.

Aanbod occasions

 • Op AutoScout24 staan ongeveer 160 Q7’s te koop.
 • 87% van het aanbod is diesel, 13% is benzine.
 • 43% is zwart, 40% is grijs, 6% is wit. Als je een kleur zoekt heb je dus een kans van 1 op 10 ongeveer.
 • Prijzen beginnen rond de 14000 euro voor een diesel met veel kilometers. Benzinemotoren beginnen rond de 18.000 euro. De prijzen lopen op tot zo’n 100.000 euro voor een jong exemplaar met weinig kilometers. Dan laten we één optie buiten beschouwing: een gepantserde Q7 4.2 FSI, á 190.000 euro.

Pluspunten

 • Standaard rijk uitgerust met climate control, elektrische ramen, lichtmetaal, cruise-control, luchtvering, Quattro en een automaat.
 • Comfortabel, prima rij-eigenschappen.
 • Degelijk, weinig betrouwbaarheidsproblemen.
 • Alle motoren hebben een distributieketting, geen onderhoudsgevoelige riem.

Aandachtspunten.

 • De Q7 is een dure auto om op de weg te houden. Het is een grote, zware auto. De wegenbelasting is hoog, banden zijn duur en de Q7 lust een beste slok brandstof. Onderhoud is ook niet heel goedkoop, maar daar staat tegenover dat de Q7 niet vaak stuk gaat.
 • Soms lekt er water de cabine in: check of alle afwateringskanalen (met name rond het zonnedak) goed open zijn.
 • 21 inch staat misschien stoer, maar het komt het comfort van de Q7 zeker niet ten goede.
 • Over comfort gesproken: de S-Line is iets harder geveerd, voor sommigen is dat een pluspunt, voor anderen is het een aanslag op het comfort.
 • De derde zitrij is krap, en daardoor alleen geschikt voor kleine kinderen en eigenlijk zelfs voor die kids niet voor lange ritten.
 • Er is één recall geweest: soms sloot de automatische achterklep zonder reden. Door de motor van de elektrische achterklep te vervangen werd dit verholpen. Dit geldt alleen voor Q7’s gebouwd vóór juli 2007.
 • De Q7 heeft de reputatie voorbanden te vreten, soms gaan deze minder dan 12.000 kilometer mee. Houd de bandendruk altijd goed in de gaten, een correcte bandendruk vermindert de slijtage van de banden enorm.
 • Kijk goed onder de auto of je schades ziet. De Q7 is misschien niet de meest capabele offroader, maar sommige eigenaren willen dat graag zelf ondervinden.
 • Een auto als deze heeft véél elektronica aan boord, check altijd of alle knopjes doen wat ze moeten doen!

Hieronder de video die we maakten, het volledige aanbod vind je hier!61 reacties

Blijkbaar heeft deze auto geen enkel technisch aandachtspunt, dat haalt de vooroordelen van menigeen hier ook weer onderuit. Mag ook wel voor een auto die qua aanschafprijs zo over de ton gaat.
@knipperlichtje: Eén spreeuw maakt nog geen lente.
@knipperlichtje: Audi is prima spul. Tuurlijk is er wel is iets op aan te merken. Net alsof BMW en Mercedes zo lekker zijn…
@knipperlichtje: d’r ontbreekt dan ook nogal wat essentieels: de 3.0tdi werd zeker tot 2008 geplaagd door de oprekkende distributiekettingen en defecte spanners. Zit allemaal aan de achterzijde van het blok en alleen de automaat eraf halen geeft toegang tot de spaghetti aan fietskettingen die Audi daarvoor meende te moeten monteren. Kost je al gauw drie mille. Dan lekkende Piezo injectoren à 350,- per stuk en je bent bij de gemmidelde 3.0 met net 150dkm op de teller zo 6 mille verder als je pech hebt. Dat gezeik met die kettingen hebben de benzineversies ook last van, gewoonweg een dom ontwerp met teveel focus op gewichtsbesparing. Dan liever een riem waar je gewoon bij kan. De FSI motoren hebben ook dure hogedruk brandstofpompen die graag de geest geven en de 4.2 soms net als zijn broertje de 3.2 last van kantelende zuigers door een gebrekkige cylinderwandlegering. Op motorisch vlak is de periode 2002-2009 toch een zwarte bladzijde voor Audi wat de V6’en en V8’en betreft. Audifora staan bol van de ellende met die motoren. De lekkende Piezo’s vind je echter wel bij alle merken, niet alleen bij Audi. Een Q7 moet je zeker op deze punten laten checken.
@knipperlichtje: De usual suspects op dat gebied schitteren door afwezigheid inderdaad. Maar gelukkig zullen we ze snel weer random anti-vag opmerkingen zien maken in willekeurige andere artikeltjes.
Curieus dat producten waarmee men dweept over ‘kwaliteit’ en primijum gewoon zo teleurstellend slecht zijn in de echte wereld.
Groot, lelijk en lomp apparaat.
Maar stiekem is zo’n V12 diesel wel erg gaaf ;-)
Eigenlijk alleen interessant als V12 TDI.

Anders toch veel liever een Jeep Grand Cherokee!
En als het toch per se Europees moet, een XC90.

PS: dat van de 3e zitrij lijkt me hartstikke normaal en niet echt noemenswaardig. Die zitrij is meer geschikt voor personen van Aziatisch formaat.
@toyotafortuner: Hetzelfde voor mij Europees ook een XC90 of een Range Rover, Toyota LC of Amerikaans spul.
Ben het met je eens dat ik de Grand Cherokee ook kan waarderen vooral de 2e generatie WJ vind ik mooi.
Export spul… Te duur en te groot om in Nederland succesvol te zijn als occasion.
Q zeven.

Dus niet Q zeuven. Beetje op taal letten Casper.
@Robbert89: Niks mis met zeuven!
@Robbert89: liever ‘zeuven’ dan ‘otoo’ zoals een auto vaak wordt genoemd in ’t westen des lands.
“Dan laten we één optie buiten beschouwing: een gepantserde Q7 4.2 FSI, á 190.000 euro.” Hahaha jullie zijn naar Mobile.de gegaan en hebben gewoon op de optie “duurste eerst” gedrukt :)
Ontopic: erg leuke auto, maar hij is is tè voor mij. Ik zou doorsparen voor een Audi A8. Veel meer klasse..
@marussia: in een a8 moet je gereden worden… vind ik.
@coenh: maak er dan direct er een s8 van
via Android app
@maferick74: nee dat past niet, A8 W12. Soeverein zoeven.
@marussia: uhm je hebt door dat dit gesponsord wordt door autoscout he. Dus denk niet dat ze naar mobile zijn gegaan
Niet meer van deze tijd, zo’n slagschip. Liever een stuk compactere auto die je met alle gemak in het kleinste parkeervak gewurmd krijgt.

Vind het een fraaie verschijning, vooral het interieur is natuurlijk pure verwennerij in zo’n wagen.
Voorbanden 12.000 mee? Dat Is kostbaar
@rolov: Lekker dieselen en 40k per jaar rijden. Mag je ze 3 keer vervangen… Inderdaad een kostbaar plaatje.
Veel mee gereden bij mijn vorige baan, heerlijk cruisen met dat ding. Heeft mijn hart toen wel gestolen.
@sketcher: je was drugsdealer begrijp ik?
@timowouters: nee joh, gekkie, iedereen weet toch dat druggsdealers altijd in een BMW X6 rijden.
@timowouters: waarom? Ze zijn beschikbaar vanaf 14 000€, dus elk petje kan er tegenwoordig al eentje kopen. De kilometerstand zie je aan de buitenkant vaak niks van.
Erg fijne auto. Maar qua aanschaf nieuw veel te duur. Als occasion best mooi om de paardenkar te trekken.
Audiblog?

Niet verassend wellicht maar ik vind het niks de Q7. In deze klasse ga je eerst kijken naar een RR of een X5 en op grote afstand daarna volgen de ML/GC tweeling en het VAG trio.

Vervolgens vind ik zelf dan binnen dat VAG trio dit de minste van de drie. De Touareg vind ik nog wel een soort ingetogen klasse hebben, de Cayenne is lelijk maar rijdt voor SUV begrippen vrij goed maar dan de Q7…Ik vind het maar een lomp ding en op de een of andere manier ondanks dat Audi het design nooit verandert vind ik ‘m ook een verouderde uitstraling hebben.
@jaapiyo: Fordblog*
@marussia: Musclecarblog, motorblog… kunnen we niet gewoon een keer genieten zonder te zeuren? Genoeg variatie hier dacht ik zo.
@jaapiyo: x5 is niet eens met 7 stoelen leverbaar dus die gaat sowieso al onderuit. Een 7 persoons SUV is eigenlijk alleen maar LR Discovery, XC90, Q7 of Mercedes GL ipv ML.

En die BMW staat toch wel een paar treden lager dan een RR hoor.
@mopar: Dat is dus precies waar ik ook aandacht, we moeten eigenlijk onderscheid maken in deze klasse zoals de Amerikanen dat doen. Fullsize en midsize. Een X5 vind ik persoonlijk wel leuk alleen is een maatje kleiner.

Gezien je nickname denk ik dat jij net als ik ook wel een zwak hebt voor suv’s uit de VS :)
@thetown: inderdaad, neem gewoon een lekkere Tahoe of Suburban…daar kan je die Q7 bij in de kofferbak parkeren ;)
@mopar: ik denk dat u de optielijst van de x5 eens moet bekijken…
@ettie: je hebt gelijk, my bad. Maar in hoeverre de X5 ook een overtuigende 7 zitten is, valt te betwisten. Het is geen bijster groot apparaat. En met 7 man kan er amper een pak melk in de kofferbak.

Mijn post moest natuurlijk refereren naar de Full Size SUV’s
Een v 12 is wel gewoon vet
Ik wil toch nog een kanttekening plaatsen; check altijd, mits de auto voorzien is van, of de luchtvering goed werkt en of deze geen problemen of storingen kent. Een reparatie hier aan is duur.
Als ik dan toch persé een grote.lompe, zware 4WD wil rijden mét een V12, dan ga ik voor een Lamborghini LM002. Binnen de categorie betaalbaar en degelijk kies ik dan toch maar voor een MB G400CDI.
Mijn mening is al jaren hetzelfde in de klasse van suv’s en terreinwagens had ik standaard 3 kandidaten; Japans spul, Amerikaans spul en natuurlijk Range Rover.

Sinds de Europese merken (de Duitsers en Zweden) zich gingen mengen in deze strijd zijn daar 2 auto’s bijgekomen, Een jaar of 12/13 geleden sinds de eerste generatie al van beiden ben ik gelijk fan geworden van de BMW X5 (vooral de e53 en e70 vind ik echt mooi) en de Volvo XC90 vanaf de eerste generatie en nog steeds.

Maar eerlijk gezegd doen de SUV’s van Audi, Volkswagen, Porsche mij niet zoveel.
Wat ’n lekkerding, dit je toch 10 keer liever dan een x5
Nou eigenlijk vind ik m ongelofelijk lomp en lelijk. De x5 is een stuk sierlijker.
Luchtvering checken indien aanwezig!!

Maar blijft het lelijk hok vinden, q5 met meter plaatwerk ertussen. Vind Q5 van veel meer klasse getuigen. Q7 lomp, rijdt daarentegen wel fantastisch (tot zover die ene keer dat ik er reed representatief zijn)
Heb nooit begrepen waarom mensen voor deze auto kozen. Er zijn betere concurrenten. Zelfs binnen het eigen concern.
Ook nog volgende aandachtspunten/eventuele latere kosten:

Gekende en veel voorkomende problemen op de 3.0tdi:

– EGR-koelers die lekken of falen en dit op oude type motoren en nieuwe

– inlaatcollectoren die storingen geven (enkel de oudere modellen met aluminium aanzuigkanaal) Bij de latere modellen is dit veranderd naar plastic en andere collectoren)
Oud type motor te herkennen aan 3-delig nummer(bvb BNG) en nieuwere aan 4-delig( bvb CAND)

– gloeibougies (zeker de keramische variant) die durven afbreken bij vervangen ( dus uitboren en in allerslechtste geval een nieuwe cilinderkop)


Voila, mijn eerste post op dit forum en hopelijk hebben jullie er iets aan.
@stanislas: dit zijn echt punten die bij de “nadelen” behoren.
kuu zeeeuven
Ik mis toch dat bij de eerste generatie het dashboard zeer slecht in mekaar is gezet. kraken komt veel voor.
Voor al naast de pook door het harde plastic.
Slecht artikel. Er staat niet eens bij dat je de automaat goed moet controleren; dus met koude motor en koude bak gaan rijden en goed aanvoelen en check de transmissieolie. Check dan ook de luchtvering / compressor en sensoren want dat is ook een zwak punt. Zo kan ik ook een artikel schrijven.
@730ld: Je mist een of twee aandachtspunten en het hele artikel is slecht? Bijzonder.. :) In ieder geval bedankt voor het delen van dingen die in jouw ogen wat extra aandacht nodig hebben.
@730ld: rechtsboven staat een logo van autoscout, het gaat hier om auto’s verkopen, niet om deze af te kraken.
Gewoon nog steeds een heerlijke auto. Samen met de GL toch wel de mooiste SUV voor mij. De X5 is gewoon een grap naast deze auto. Pas nog met de vorige generatie gereden, hok van een auto.
De enige Audi die ik zou overwegen. En dat is gek, want ik heb niets met SUVs. Maar op de een of andere manier valt het bij deze wagens allemaal op zijn plek.
Net niet het proleterige van een Cayenne, of het gezocht modieuze van de LaRo RaRo, en in tegenstelling tot de BMW met ruimte en met vering (Ooit al eens X3 eerste generatie gereden?).
SUV’s kunnen niet mooi zijn, laat staan de Q7…
Ze vergeten de 3.0 TDI met 204 pk
Ik heb 2 nieuwe Q7’s 3.0 TDI gehad. de eerste van begin 2008 was een echte drama auto. 3 jr gehad en bij elkaar opgeteld heeft die auto 4 maanden bij de garage gestaan. Electronica, waterpomp, 2x turbo, cylinder, achterklep, niet goed sporen etc etc. Uiteindelijk heeft PON de auto vervangen. tweede Q7 was gelukkig een stuk beter.
Met de juiste banden en luchtvering kun je best een stukje offroad.
Kortom mixed feelings bij de Q7. ik begin er niet meer aan
Wat moet je met een Q7 als je mooie maar ook kwaliteitsspul uit Japan kunt kopen. In Europa zijn de XC90 en de X5 veel mooier dan dit gedrocht.
@lexussubarugtr: Juist ja…tacoma…highlander om maar wat op te noemen.
@redbeams: Klopt ben ik met je eens en er is zoveel keuze daar in Japan. Subaru, Lexus/Toyota, Nissan/Infiniti, Honda, Mitsubishi en Mazda hebben allen leuk spul in gamma, van een stads SUV tot een comfortabele maar stoere terreinwagen.
@lexussubarugtr: je trouwt toch ook niet met een graflelijk wijf alleen maar omdat ze van goede kwaliteit is? Het oog wil ook wat en japans spul is negen van de tien keer het daglicht niet waard..
@parker: Aan een auto stel ik toch andere eisen dan bij een vrouw.
Gelukkig dat smaken verschillend zijn, want Japanse auto’s staan bij mij zonder twijfel op de eerste plaats. Ik heb er ervaring mee, heb er verschillende gehad en ik vind ze persoonlijk gewoon heel erg fraai iets wat ik niet kan zeggen over de meeste Duitse auto’s ;)
@lexussubarugtr: je kunt er veel van zeggen, maar qua design lopen ze toch altijd hopeloos achter..
@parker: Zolang je ”ik vind” of ”naar mijn mening” ervoor zet heb ik er niks op tegen, want dat is jou mening. Ik vind het mooie auto’s.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).