Audi RS7: rijtest en video

Auteur: , 101 Reacties

Eén van de geilste koetsen van Audi, gecombineerd met één van de lekkerste motoren die ze in Ingolstadt bouwen. #winning

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Het is moeilijk te klagen over auto’s in deze klassen, je betaalt veel, maar je krijgt er ook heel veel voor terug. Enige puntje waar we discussie over kunnen krijgen is de kleur: Nardo grijs. Het houdt het midden tussen vuilniszakken-grijs en de typische tint van grondverf. Hoewel ik best van de foute kleuren ben, en de RS7 zo goed vind smoelen, kan ik me toch niet voorstellen ooit een auto in deze kleur te specificeren. Tegelijkertijd hoop ik dat anderen het wel doen, een beetje afwijkende kleuren zou het Belgische en Nederlandse straatbeeld goed doen.

Audi RS7

4.0 TFSI V8 als kunstwerk
We hebben vaker de loftrompet gestoken over de nieuwe V8 van Audi (& Bentley), maar ook nu stelt het relatief compacte (50 cm lang) blok niet teleur. In loopcultuur, power-delivery en geluid moet de V8 bi-turbo alleen de McLaren 12C voor zich laten gaan, maar die zijn als supercar bouwers bijna verplicht om nog betere motoren te bouwen.

Het snelheidspotentieel is waanzinnig, zeker in combinatie met de flitsend snel schakelende achttraps automaat. Het topvermogen van de V8 bedraagt 560 pk tussen 5700 en 6700 toeren per minuut. De koppelkromme is lekker vlak: tussen 1750 en 5500 tpm is 700 Nm beschikbaar. De RS7 ramt dan ook met ongelovelijke snelheden door de atmosfeer. De sprint naar de 100 duurt 3,9 seconden en pas bij zeer hoge snelheid (lees 280+) lijkt de luchtweerstand enigszins grip te krijgen op de glibberige carrosserie van de RS7. Bindend Autoblog-aankoopadvies is hierbij wel: zet een vinkje bij het Dynamic Plus Package. Dan wordt de begrenzer opgerekt naar 305 km/u, standaard houdt het feest namelijk op bij 250 km/u of bij 280 km/u als het Dynamic Package wordt gespecificeerd. Dat wil je allemaal niet, want niets is frustrerender om op een lege autobahn bij het wandeltempo 250 km/u de begrenzer in te voelen grijpen.

Audi RS7

Audi RS7

Efficiency
CO2-uitstoot is ook voor de high-performance auto’s tegenwoordig een thema en dus trekt Audi alles uit de kast om het verbruik en de uitstoot binnen de perken te houden, met onder andere cilinderuitschakeling. Soms snijdt het mes daarbij aan twee kanten en vergroot het ook de sportiviteit.

Audi RS7

Hoewel de RS7 in absolute zin geen lichtgewicht is, heeft Audi toch gewicht bespaard waar mogelijk. Door gebruik te maken van 20% aluminium en hightech staalsoorten, is de carrosserie zo’n 15% lichter dan een conventionele stalen variant. Dat ook kleine beetjes kunnen helpen blijkt uit het centrale differentieel van de quattro-vierwielaandrijving, wat 1,8 lichter is geworden. De carbon-keramische remschijven komen tegen een meerprijs, maar remmen fantastisch en het bespaart ook nog eens 15 kg aan onafgeveerd gewicht.

Audi RS7

De RS7 ziet er niet alleen gestroomlijnd uit, maar is het ook daadwerkelijk. De cW waarde is een voor deze klasse indrukwekkende 0.30, onder ander bereikt door een vrijwel volledig vlakke wagenbodem en een zo ontworpen motorruimte dat er zo min mogelijk wervelingen ontstaan. De cW waarde van de RS7 is beter dan die van de RS6, dus vermoedelijk is de RS7 op hoge snelheid sneller dan zijn Avant broertje.

Audi RS7

Audi RS7

Competent, maar niet speels
Met die vier woorden zijn de rijeigenschappen van de RS7 goed samen te vatten. Snel dat is ie zeker, niet alleen door de “nucleaire” V8, maar ook door quattro en lekker vet rubber rondom. Standaard stuurt het quattro systeem 60% van de kracht naar achteren en 40% naar voren en gelukkig hebben de RS-en tegenwoordig niet meer zo’n zware neus als vroeger. Onderstuur blijft daardoor lang achterwege, maar overstuur staat ook weer niet echt op het repertoire op droog asfalt.

Audi RS7

In lange bochten is het weggedrag door torque vectoring vooral heel neutraal, in korte bochten kan je dankzij 560 pk het onderstel nog wel eens tot het uiterste duwen. Als je dat doet dan voelt het alsof de RS7 over vier wielen richting buitenkant van de bocht wordt geduwd, maar het is simpelweg mild onderstuur. Dankzij een iets kleinere spoorbreedte dan de RS6 is de RS7 ietsje agieler, maar heel groot zijn de verschillen niet.

Optioneel is een extra stevig sportonderstel met Dynamic Ride Control (DRC) leverbaar. Dit maakt gebruik van stalen veren en instelbare dempers die onderling met elkaar zijn verbonden (diagonaal). Het onderstel wordt er nog steeds niet kneiterhard van, maar toch lijkt het normale onderstel beter te passen bij het karakter van uber-snelle GT. De adaptieve luchtvering waarmee de RS7 standaard is uitgerust, biedt meer variatie tussen comfort en sportiviteit.

Audi RS7

Conclusie en prijs
Vanaf oktober 2013 komt de Audi RS7 Sportback op de Nederlandse markt voor € 145.900. Dat is een kleine meerprijs ten opzichte van de Audi RS6, maar in deze klasse zijn dat soort prijsverschillen nauwelijks relevant. Welke van de twee Audi’s je moet hebben? Als ik voor de keuze zou staan, zou ik het absoluut niet weten. De RS6 is het icoon, de bizarre station die zo hard gaat. De RS7 is mooier, wellicht wat bijzonderder. En dan zijn er nog de concurrenten in de vorm van de BMW 6-serie Grancoupe (voor als je van artificieel motorgeluid houdt) en het “origineel” in de vorm van de CLS 63 AMG. Ook lekker apparaten die speelser zijn, maar of dat daadwerkelijk iets toevoegt in een auto die je vooral als dagelijks vervoer zult rijden… Filmpje!

Audi RS7 rijtest video met die dwaas101 reacties

Durf het bijna niet te zeggen, maar dit grijs staat m goed!
@4x4wheels:

tja .. Komo is er groot mee geworden ..
@4x4wheels: De velgen zijn alleen om te huilen met de pet op, ze zouden zo onder een GTi-tje vandaan kunnen komen..
Blijft in de basis een zwaar geneusde VW…Doe mij maar een Ghibli.
@jaapiyo: Is die Ghibli van jou dan niet gewoon een zwaar geneusde Fiat..?
@klephek: Nee hoor…hooguit een lichtgeneusde Chrysler. De Ghibli met de aandrijving op de juiste wielen (RWD dus, geen AWD) heeft 50/50 gewichtsverdeling. Deze RS7 baseert uiteindelijk op het A6 platform, dat vanwege mogelijkheden tot kostendeling met VW techniek nog altijd FWD is…daardoor moeten de voorwielen naar achter geplaatst worden (anders tractieverlies door gewichtsverdeling bij optrekken –> zie de voorwielaandrijver met een caravan op een helling) en die plaatsing verandert niet bij de quattro modellen. Gevolg is dat de RS modellen die intrinsieke ‘fout’ met zich mee moeten dragen en dit proberen te compenseren door meer aandrijving richting de achterwielen te sturen, de motor toch wat verder naar achteren te plaatsen en wat elektronische trucjes…feitelijk zullen ze het zelf nooit toegeven, maar ze proberen de auto feitelijk kunstmatig ‘meer RWD’ te maken zonder echt over te gaan op RWD.

Wat mij betreft blijft het een onnodig compromis…en daar geef je geen 150K aan uit.
@jaapiyo: Overigens is VAG altijd een beetje terughoudend met gewichtsverdeling cijfers over Audi’s maar de A7 3.0TFSI heeft in ieder geval een 54/46 gewichtsverdeling. Als deze motor nog wat zwaarder is, wordt dat misschien nog iets ongunstiger. Voordat je zegt…waar hebben we het over –> deze auto’s wegen zo’n 2000 Kg. Bij 50/50 rust er dus zo’n 1000Kg op de neus en 1000 Kg op de achterwielen, bij de zwaargeneusde Audi +- 1100 Kg op de Nase en 900 Kg op de achterwielen…

Je slingert dus een flink aantal kilo’s meer die bocht in op de voorwielen, dus dan kan je je wellicht voorstellen dat de neus eigenlijk liever rechtdoor gaat…net als bij een Golf dus, en niet zoals bij de gemiddelde echte sportauto…vandaar dat het in de basis een zwaargeneusde VW blijft.
@jaapiyo: Bedankt voor de uitleg. Een zwaargeneusde VW dus, maar blijft een beetje appels met peren vergelijken. Aan Wouter’s reactie te horen is het in absoluut een goede ‘compromis’.
@jaapiyo: Voorsprong door techniek noemen ze dat. Laat die Ghibli maar komen, dit ding rijdt de Quattroporte er nog makkelijk uit.
@Jokkebrok:
Whoehahahahaha, welke voorsprong door welke techniek?

Je hebt het vast over ledjes…, daar gaat ie hard van jonguhhh….
@jrk68: Uiteraard heb ik het over LED’s…
Aan alles wat in de reactie van @jaapiyo kan opmaken is dat ondanks dat ie geen 50/50 verdeling heeft, dat ding toch goed door de bochten gaat en geen onderstuur heeft. Toch goede techniek dus… Voor die knaken zou ik wellicht ook een Ghibli kiezen, maar dat doet er nu niet toe.
@jaapiyo: eens!!
@jaapiyo: haha. Dat een merk als Audi voorwiel aandrijvers maakt heeft niks met kosten besparingen te maken. Maar alles met een filosofie. Technisch gezien is voorwielaandrijving gecompliceerder en eigenlijk duurder dan de toch vrij eenvoudige achterwielaandrijving maar het brengt een aantal serieuze voordelen die de meerprijs rechtvaardigen; een veiliger weggedrag en meer interieur ruimte. Het is niet voor niets dat een merk als BMW, een traditioneel merk voor traditionele klanten, toch voorzichtig de overstap naar voorwielaandrijvers aan het maken is.
@mashell: je begint al fout dat Fwd duurder is dan RWD om het over je “technische” uitleg maar niet te hebben die slaat werkelijk kant nog wal.
@cocksdriveaudi: Z’n uitleg is beter dan die van jaapiyo, want zo beredeneerd is de 911 ook een zuigauto om te rijden, terwijl dat nou een echte drivers-car is.
@jaapiyo: eens!
@jaapiyo: Je neemt me de woorden uit de mond.
1 woord; hebbOn!!! :D
@TDI-goeroe: Kopen dan, goeie keuze!
@alcantara: maar één probleem staat me in de weg, zoals de meesten hier.
@TDI-goeroe: ach dan zet je haar toch gewoon aan de deur! plenty of fish in the sea…
@krispi: misverstand, het probleem is een gebrek aan liquide middelen.
@TDI-goeroe: Gebrek aan bier?
@TDI-goeroe: zet haar dan achter het raam…
@TDI-goeroe: Ik kan hem ook niet betalen hoor
Achterkant is nie zo mooi
En dat is wel de kant die bij een rs t meest gezien word
Fuck m’n studies, ik wil autoblog reporter worden!
‘ vuilniszakken-grijs en de typische tint van grondverf ‘

Hahaha,mooi.
Super mooie auto, maar wat een stom filmpje. Te veel effecten en die intro sloeg nergens op. Wouter zit te praten en dan springt het beeld opeens naar de auto, ik bedoel, wtf.
@NiNja: was net de grap… nog maar net autoblogger?
@NiNja: Inderdaad een slecht filmpje! En maar zeggen dat je niet zonder het Dynamic Plus Package kan… Alsof je er ooit in Nederland aan toe komt 250km/u te gaan rijden laat staan 305km/u.
En de auto is ‘fantastisch om met 170 over wegen te rijden waar je 60 mag’. Kijk, aan zulke informatie hebben we wat! Lekker volwassen ook….
@rickr: hij zei toch ook als je op de autobahn zit, niet in nederland :p.
@NiNja: gast.. Je begrijpt de humor niet..
Gewoon een A5 sportback met giga-pijpen en autostyle velgen dus.
@kaasboerin: Die ovale stortkokers zitten ook nog eens niet echt vast aan de uitlaten, zijn gewoon twee gaten in de bumper eigenlijk.
@jaapiyo: Nou en? Heb je daar last van? Het blijft een auto met 560 pk, dus het argument dat die uitlaten stoerdoenerij is gaat niet op.
@kor1: Nee heb ik geen last van…ik vind het alleen wel vermakelijk aangezien Audi rijders altijd zo graag lachen om het ‘motorgeluid door speakers’ verhaal van BMW en tevens altijd net doen alsof Audi wat ingetogener en stijlvoller is dan het schreeuwerige BMW of Mercedes voor ‘petjes’ en ‘kampers’…

En dan komt VAG met een uitgeklopt vuilniszakgrijs gekleurde hunchback met neppe stortkokers en een grote quattro sticker in de evenzo grote grill…

Tsja dat vind ik wel komisch.
@jaapiyo: Maar uiteindelijk wel het orginele geluid dan 2 cilinders meer over de speakers ;)
Daarbij de nieuwe V8 van een M5 totaal ook niet klinkt wat bij de vorige M3 echt heerlijk was.
@kaasboerin: moet je nagaan, je weet het verschil tussen een A5 en A7 niet eens maar zit onwijs verschil tussen ook met het interieur en ruimte.
@dahlback:
Who gives a fuck, beide schijtende teckels voor fags met een aaibare dash fetisj…..
Hebben hier ook een A7 3.0TDI gechiptuned op de oprit staan, prachtige wagen, rijdt super, maar mis de sportiviteit in het rijden tegenover mijn gran coupe.
@lexlfa: Vet man…
@lexlfa:

ja dombo .. wat begrijp je niet aan “sportback” ..
Doe dat vreselijke mooi-boy jasje uit!
O.T. Deze Audi RS7 + full options is best wel duur voor een Gran Turismo. Enkel voor de happy few die echt dik in de slappe was zitten.
Gave auto, gave kleur.
Er zijn vast wel mooiere velgen te bestellen en de kleur van de bekleding zou ik ook anders doen.
Verder een erg dikke bak.
@circlestorm69: Vind je dat grijs er ook niet uitzien als gewoon goedkoop grondlak? Alsof ze de auto nog de spuiterij in moet, maar er geen tijd meer was o.i.d.
@premiumbmw: Ik trek dat grijs wel. Ik begrijp wat je bedoelt maar het is niet een kleur die je vaak ziet en gaat zien en vele malen gaver dan gewoon mat. Ik was een keer op de autoshow in Parijs (of Frankfurt…ik weet het niet meer) en daar waren zo’n beetje alle Lambo’s in Komo zak grijs. Dat had wel wat.
Ik vind hem eruit zien als een kakkende hond. Echt een van de lelijkste audi’s ooit. En betalen om de begrenser eraf te halen is helemaal een dikke FAIL, alleen daarom zou ik hem al niet kopen (mocht ik het geld ervoor hebben).

Nee voor dat geld zou ik eerder een echt Premium merk aanschaffen, zoals de M6 Gran coupe.
@premiumbmw: Daar kan de begrenzer er helemaal niet af…
@lexlfa: Dat kan zeker wel
@premiumbmw: kan inderdaad, maar ook bij bmw moet je ervoor betalen. Dan gaat de begrenzer naar 305 km/h als ik me niet vergis.
@heiligehandgranaat: net zo hard als de RS7 dus.
@premiumbmw: Wist ik niet, maar zou ook voor de M6 gaan.
@premiumbmw: helemaal mee eens. Veel liever de BMW, meer stijl, mooier en een betere auto.
De velgen onder de RS7 lijkt op die van de Golf 7 GTI. Konden ze geen andere vinden
Ik vind het eerlijk gezegd helemaal niks. Spat geen greintje emotie van af en wekt geen enkele begeerte bij mij op, maar ja dat heb ik eigenlijk bij alle Audi’s. Zal best goed rijden enzo, maar ik zou toch voor iets Italiaans gaan.
Apart. Het valt me steeds meer op dat de reviews van Autoweek en Autoblog nagenoeg op dezelfde tijdstippen geplaatst worden. Op YouTube zag ik net de rs7 review van Autoweek voorbij komen en precies dezelfde dag doet AB hem ook..
@bosje: Het schijnt dat de illuminati weer aan krachten winnen…
@bosje: Dit is dan ook geen auto die even bij de dealer wordt opgehaald, maar een dag dat de hele internationale pers wordt uitgenodigd. Een groot gedeelte van de filmpjes/auto’s zijn dat.

Kenteken AB auto: HN QU 732
Kenteken AW auto: HN QU 720
@bosje: embargo?
@bosje: Zou het er mee te maken hebben dat de persreizen ook op dezelfde dag worden ingepland denk je?
Leuk… maar doe mij maar een M6 Gran Coupe.
Wat een lelijke kleur heeft deze opper volkswagen trouwens? Ziet er gewoon uit als grondlak. Heb dan nog liever dat matgrijze.
Toch niet zo meer het zelfde gevoel als bij de oude 80 RS2 avant en daarna de RS4… Vind dit zo yuppie allemaal
@schellekens006: de RS2 is geweldig mooie klassieker. Daarna werd het minder met Audi
Mercedes cls wannabe. Lelijk overpriced hok.
In de über uitvoering: de M6. Voor de stijl zou binnen Audi zou ik een S7 gaan. Wel met luchtvering.
Overpriced, overrated en gewoon maar een Audi
Super intro! Echt genoten van de video. Gave bak, ook nog eens.
Ik vind de A7 persoonlijk niet zo fraai. Voor mij zou het toch de CLS63AMG worden. De M6 Gran Coupe vind ik ook wel mooi maar minder spetterend dan de AMG.
Zeer fraai interieur en voorkant, maar ik kan nog steeds niet wennen aan die achterkant. Ik weet niet of de prijzen vergelijkbaar zijn, maar in deze snelle grote GT klasse zou ik liever de vernieuwde Panamera kiezen. Porsche is toch ook een stuk exclusiever dan het lease-merk Audi.
@fit4fun: Ja, maar hoe lang nog? Als die Hybride straks de markt op gaat zal je die aanzienlijk vaker gaan zien ben ik bang.
vind ‘m niet zo mooi en het geluid al helemaal niet. De M6 Gran Coupe, dat is een heerlijke,
prachtige wagen.
Goedkoop uitziende velgen, klinkt als een natte scheet etc.

Nee, doe maar de m6.
Schijtbak… Geef me maar een M6 GC, heeft lekker veel stijl. Audi blijft een dure rommel Skoda
Een Vento ziet er beter uit.
Geeft hij dat ding nog even een trap na,deze molshoop?
Na aankoop direct met de kont tegen een muur parkeren, kan er alleen maar mooier van worden!
En weer is deze audi bmw de baas
Wauw, wat een prachtige auto zeg! Ik ben wel niet zo een fan van de kleur, ook niet van de velgen trouwens. Toch nog wel stukken mooier dan de CLS, en zeker dan de GranCoupe.
@kapiteinaudi: whahahaha…lolbroek!
@rufctr01: De GranCoupe en CLS zijn prachtig, maar aan de RS7 kunnen ze toch niet tippen vind ik.
@kapiteinaudi:

Zet nu eens een keer jou ‘A..ibril’ af,en bekijk dat ding eens goed,met dat tupperware interieur,in vuilniszak grijs. Een molshoop is leuker om naar te kijken.
@bayernmunchen: Dat interieur ziet er beter uit dan dat van eender welke Merc of BMW. Toegeven, zowel de kleur van het exterieur als dat van het interieur zijn lelijk, maar voor de rest is dit een pareltje.
Die kleur is echt verschrikkelijk, doe mij maar die kleur die op de RS6 C6 zat die jullie getest hebben, daarmee doel ik op de kleur Sepang Blauw.
Leuke golf gti look a like velgen!
wat is ie heerlijk
@kapiteinaudi,

Zet nu eens een keer jou ‘A..ibril’ af,en bekijk dat ding eens goed,met dat tupperware interieur,in vuilniszak grijs.
Een molshoop is leuker om naar te kijken.
@bayernmunchen: interieur ziet er vele malen beter uit als een Cls.
@dahlback:

Jij en -kapiteinaudi- maken een paard nog aan het lachen.
@bayernmunchen: Helaas heb ik daar wel gelijk in, je hoort nooit iemand zeggen dat Mercedes een mooi interieur heeft, daarbij Bmw en Audi dat wel hebben. Mercedes gebruikt nog van dat ruwe plastic als deurbakken oa.
Ik vind de A7 sowieso één van de mooiste Audi’s in hun line-up.
Gooi er zelf maar een “edit overbodige reactie” tegenaan….
6 GC is mooi maar echt een ordinaire bak.. Deze rs7 heeft juist meer stijl.. Het is alleen iets minder mooi helaas! Het zou de Cls amg voor mij worden.. Kom niet aan met je glibli of whatever, dan ding is (zoals elke maserati) sloom!
A7 vind ik zelf een mooie wagen, in het begin vind ik het wennen maar hoe meer ik hem zie hoe mooier hij word.
Daarbij valt de nieuwe 6 serie sedan in het niets.
Doe mij voor dat geld maar een XFR, Ghibli of een M6 Gran Coupe. Vind allen mooiere auto’s en hebben RWD. Met 200 over B-weggetjes ga ik toch niet maar een keertje een mooie powerslide in een haarspeld bocht zou ik niet kunnen laten. 0-100 is er voor mij toch maar in 2 smaken; snel genoeg en niet snel genoeg. Als ik zo’n auto had hoefde ik me niet te meten met supersportwagens. In het echte verkeer is inzicht en 300 pk vaak sneller dan 1000 pk en gebrek aan inzicht.
@r2d2: note to self: meer interpunctie en minder het woord toch, excuus daarvoor xD
er is een hoop over te zeggen maar mooi ? pfffff afzichtelijk
Ik vind het ook een vreselijk filmpje met veel waardeloze en vooral onvolwassen blabla.
@jweelden: ik vind het idd ook echt een k*t filmpje, informatie gaat nergens over. effecten van heel het filmpje gaat ook helemaal nergens over. kleuren zijn grijs, is jullie camera kapot ofso?
Arrogante auto.. over 5 jaar een oude asobak lijkt mij echt iets voor drugs dealers oid… sorry..
ik wilde die kleur ook. Niet beschikbaar op een a6

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).