Autojunk Foto Van De Maand – Juni 2015

Auteur: , 33 Reacties

Met een lading auto-events hadden jullie alle kans om gave foto's te maken afgelopen maand. Wie zette de beste foto op Autojunk in de maand juni?

Autojunk Foto Van De Maand - Juni 2015

Deze maand is Mats Bulters het gastjurylid, hij won vorige maand met zijn prachtige shot van de Jon Olsson Audi RS6. Iedereen die iets met autofotografie doet in Nederland kent waarschijnlijk wel foto’s van Mats, bijvoorbeeld die van de Ferrari FXX die in Alkmaar te vinden was.

Deze maand mocht hij dus meebeslissen over de winnaars. We beginnen zoals altijd onderaan de Top 3.

Plaats 3: Porsche 997 GT3 RS
Porsche 997 911 GT3 RS
Een fijne plaat van uploader WJSmulders van een dikke Porsche 911 GT3 RS. Mats heeft er het volgende over te zeggen: “Heerlijk gebruik gemaakt van de schitterende locatie. enige kleine puntje is dat het lijkt alsof er tijdens het nabewerken zoveel schaduwen uitgehaald zijn dat er een enigszins vale gloed over de neus heen komt. Dit is uiteraard maar iets kleins ten opzichte van het mooie eindresultaat!”

Plaats 2: Subaru WRX
Subaru WRX Edwin Peek
Op de tweede plaats eindigt Edwin Peek, die de Subaru WRX weer eens voor de lens zette. Dit keer om met lightpainting aan de slag te gaan, een techniek die echt behoorlijk pittig is. Het was voor Mats zelfs de winnaar. “Een ogenschijnlijk simpele foto maar de tijd en moeite die in een foto als deze zit is enorm. Wetend dat je met alleen het schieten van een foto als deze je zo een half uur verder kunt zijn, heb je pas 1 stap van het eindresultaat. Stap 2 is het nabewerken en daar heeft Edwin mee laten zien wat hij in zijn mars heeft! De foto klopt, belichting is prachtig en kleuren komen er goed uit! Lightpainten is niet iets wat je zo 1,2,3, doet en het gaat maar vaak genoeg verkeerd met strepen in de foto. Hier zie je een mooi voorbeeld van hoe het wel moet. Super plaat edwin, top!”
Superknappe plaat inderdaad, maar ik mis persoonlijk wel net iets van details in de achtergrond. Maar da’s een serieus staaltje mierenneuken op deze verder fantastische foto.

Plaats 1: Ferrari 458 Speciale
Ferrari 458 Speciale
Toch is het Willem de Zeeuw die deze maand met de winst aan de haal gaat. Hij zette een snaarstrakke plaat van een Ferrari 458 Speciale op Autojunk waar we niet omheen kunnen. Mats zegt er het volgende over: “Goed gewerkt met een iets langere sluitertijd om die snelheid goed zichtbaar te maken. die lange sluitertijd maakt het altijd een tikkeltje lastig om de auto in zijn geheel scherp op de foto te krijgen. Dit is Willem bijzonder goed gelukt. Het totaal plaatje is dan ook een echte eye catcher! top man!” En zo is het! Bedankt voor je upload Willem, komende maand ben jij ons gastjurylid en jouw foto staat komende maand bovenaan Autojunk.nl!33 reacties

Gefeliciteerd, maar als ik mocht kiezen ging ik voor de foto op plaats 3.
Nummer 1 terecht, 2 en 3 had ik omgedraaid.
@bbroek:

Ik vind 3 juist een terechte plaats. Het witte vlak in die foto lijd teveel af van het gefotografeerde object en is daardoor de mindere foto ten opzichte van 2
Ik mis mijn foto’s op plaats 1, 2 of 3….
@basfransencarphotography: egotrippert
@thomcarspotter: @basfransencarphotography nouja, er mag ook wel gezegd worden dat ie érg nette foto’s schiet! Volgende maand in de top 3?
@thomcarspotter: zeg ik omdat mensen dat met enige regelmaat als reactie bij mijn foto’s zeggen.
@basfransencarphotography: ben je nu serieus of sarcastisch???

-=edit: normaal doen=-
@arnoldh:
Zo. Het is weer gezellig.
@basfransencarphotography: en weg is m’n respect. Jammer joh…

Zelfs al zouden mensen zo op je foto’s reageren. Gewoon erboven staan. Nu is het zielig.
De Impreza is de mooiste foto naar mijn mening. De andere twee zijn goed gelukt, maar qua setting niet echt bijzonder.
Cool 3e plaats!:D Ben het eens met het commentaar van Mats, maar dit was een impuls-shoot die niet langer dan 15 minuten heeft geduurd. Had ook geen statief bij me op de locatie.
Psst, het is niet mijn auto @autoblogger. Ik maak alleen vaak fotos ervan.
@EdwinPeek: ok, heb de tekst iets aangepast!
Niemand die zich gek ergert aan die witte plaat linkse op de bovenste foto? Verpest het compleet voor mij. Verder hou ik niet van Photoshop effecten.. Dus ik had ook de F458 gekozen.
@w0o0dy: Jep stoorzender 100%.
@w0o0dy: ik deel je mening om dezelfde redenen.
@w0o0dy: ga er in het vervolg opletten!:)
Impreza <3
Nummer 1 heeft wat mij betreft last van een verkeerde richting. Hier in de westerse wereld zijn we geconditioneerd alles van links naar rechts waar te nemen. En dit gaat veel verder dan alleen met lezen, filmdirectors gebruiken het bijvoorbeeld ook; als de filmmaker wilt suggereren dat het onderwerp uit beeld verdwijnt is het voor ’t menselijk (westerse) brein het meest duidelijk als dit gebeurt in een beweging van links naar rechts. Andersom, als je wilt suggereren dat het onderwerp arriveert is deze beweging andersom.

Deze kennis neem je als fotograaf ook mee in je proces en zou in het geval van de F458 een stuk natuurlijker aanvoelen als de auto van links naar rechts naar het verdwijnpunt (wat in deze foto extreem aanwezig is, wat dus ook maakt dat het eerder storend is) ‘wijst’. Zo krijg je een rustiger beeld en een onbewust natuurlijker gevoel van richting.Disclaimer:
Ik snap ook wel dat je op een snelweg vanuit je autootje als spotter niet veel keus hebt, maar het gaat om het idee wat mij betreft.
@SCscreamGT2: oei fotootje beetje uit verhouding
@SCscreamGT2: oneens, Bij film wil je een verhaal vertellen en kunnen dit soort dingen daarbij helpen. Maar dit is een enkele statistische foto. Deze foto is heel het kunstwerk en hoeft niet persé.een verhaal te vertellen, Als we dat wel gaan doen dan krijgen we allemaal 13 in een dozijn foto’s. Kijk naar de persfoto’s van de Renault Talisman, helemaal volgens het boekje en daardoor verschrikkelijk 13 in een dozijn: auto voor moderne architectuur om moderniteit op de auto af te stralen. Auto op in een ruime plek (lege hangar) om ruimte op de auto af te stralen. Naast een sportvliegtuig om sportiviteit op de auto af te stralen. Cliché met de grote K maar geen kunst. Conclusie: het niveau van fotografie bij de deelnemers aan de wedstrijd op Autojunk ligt stukken hoger dan de persfotografie van veel autofabrikanten (waar vaak ook meer met de fotowinkel dan met de fotocamera gedaan wordt).
@mashell: Betreft je verhaal over de Talisman die bedolven is onder cliché fotografie: dat is zeker zo en ik ben met je eens dat sommige fabrikanten (BMW doet het nog best ok) minder cliché beeld mogen gebruiken.

Echter dat je zegt dat een foto geen verhaal hoeft te vertellen vind ik redelijk opmerkelijk… Zélfs bij autofotografie gaat het JUIST om een verhaal (noem het context, sfeer, gevoel). Wat blijft er over als je een beeld hebt wat nergens over gaat? Dan heb je slechts een paar brandende pixels op de beeldscherm en meer niets. Misschien is het lastig te begrijpen, ik zal uitleggen wat voor gevoel (verhaal) ik krijg per foto, zodat je misschien begrijpt wat ik bedoel met dat iedere foto een verhaal (moet hebben) heeft.

Foto 3 komt op mij heel erg ambachtelijk over. Het hout, de warme kleuren en de Porsche GT3 RS gaat immers in het extreem ook over de ambacht van het rijden.

Foto 2 is gewoon ontzettend stoer. Het lichtgebruik, de duistere sfeer spreekt enorm tot de verbeelding als je je bedenkt dat het geen lieve auto is voor oma, maar een liefhebbersauto voor de rally/racecultuur. En bovendien ook populair bij straatraces

Foto 1 gaat voor mij om vrijheid. De eindeloos lege weg doet mij gelijk wegdromen aan een roadtrip over de Franse kustlijn in een exotisch gebakje.

Zodra je als fotograaf weet jouw verhaal over te brengen op de kijker via de fotografie is je missie geslaagd. Daar gaat fotografie voor mij ook om!
@SCscreamGT2: Ik had wel degelijk een keus. Als officiële ‘spotter’ van het event had ik met de deelnemers afgesproken om ons rechts te passeren. Als hij ons links voorbij was gegaan had ik de andere rijbaan op de foto inclusief tegemoetkomend verkeer. Deze achtergrond werkte dus veel beter. In Engeland had ik je gelijk gegeven.
@willemdezeeuw: Ik bedoel maar te zeggen je dus compromissen hebt moeten maken. Begrijp me niet verkeerd, zoals ik al aangaf vind ik de foto een hele fijne sfeer hebben. Gefeliciteerd met de eer!
@SCscreamGT2: Dankje, je snapt het verhaal wat ik voor ogen had!
Mooie platen!
Nummer 2 is mijn winnaar. Mooie plaat van een hele mooie wagen!
De GT3 RS is mijn favoriet.
De compositie Is geweldig. De bewerking Is subtiel. Prachtig.

De foto van de arrogante Bas Is in geen enkel opzicht bijzonder.
Vanuit een auto een foto maken kan iedereen.
Als de foto met een rig gemaakt Is is er helemaal geen kunst meer aan.


Vooral de misplaatste grap Is walchelijk. Zelfs als grap…
Maar zo staat Bas helaas bekend onder de meeste fotografen.
Bedankt jury, erg tof!
Goed de eerste uitgekozen! Alleen 2 en 3 hadden jullie moeten omdraaien
Goede foto’s deze maand! Allemaal een gedeelde 1e plaats wat mij betreft.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).