Belg krijgt boete omdat hij ‘600 km/u te hard heeft gereden’

Auteur: , 34 Reacties

Die durft!

Belg krijgt boete omdat hij 600 km/u te hard heeft gereden

Een verdwaalde dragracer? Een nieuwe recordpoging van Koenigsegg? Of toch een foutje van de flitskast? Dat laatste was hier het geval, want een Belg werd onterecht beboet voor een wel heel indrukwekkende snelheid.

De flitspaal in Quiévrain maakt een kiekje als je harder dan 50 km/u voorbij raast. Een automobilist hield zich niet aan de maximumsnelheid en passeerde de flitspaal met 60 km/u, maar het ding registreerde een andere snelheid. De kast flitste de man met een snelheid van 696 km/u. Na de correctie bleef 654,24 km/u over. “Koos we zagen net een Opel Astra…”

Bij het CJIB van België was niemand wakker en de bon met de onjuiste snelheidsovertreding werd naar de man gestuurd. Die ging vervolgens verhaal halen bij de politie, want het boetebedrag bedroeg maar liefst 6.597 euro. De boete is inmiddels door de politie verscheurd. Wel mag de man een prent verwachten voor de snelheidsovertreding van 10 km/u. Daarnaast heeft hij een mooi verhaal voor in de kroeg onder het genot van een pintje.

Fotocredit: Perles rares de Belgique via Facebook. Met dank aan Camiel voor de tip!34 reacties

Inlijsten wat een prestatie.
8 jaar geleden …
@JamesBond007: ik denk dat dat de wetgeving of richtlijn is geldend vanaf en op die datum.
@stephane8200:
Inderdaad, AR oftewel Arrêté Royal (zijnde een Koninklijk Besluit)
Het is toch zo dat je bij een bepaalde snelheid zo snel rijdt dat de flitskast te laat is met het maken van een foto geloof ik? Dit lijkt me zo’n geval.
@berlinetta: Vroegah wel. Tegenwoordig kunnen ze in theorie 5 motoren naast elkaar flitsen die allemaal 1.000 km/h rijden.
@straatzakelijk: ja…wat is het nou? Kunnen ze het nou wel of kunnen ze het in theorie?😁
@rhellema: het is vrij lastig om uit te testen schijnt :)
@straatzakelijk: uit te proberen of testen. Keuzes maken
Vind het bedrag nog wel meevallen voor zo’n overschrijding.
Hij krijgt alsnog een boete voor de juiste snelheid van 60 km/u volgens het verslag. Kun je in Belgie wel 2 x voor hetzelfde feit worden beboet? In Nederland ga je vrijuit na zo’n fout.
@hammerman: Jij doelt op het ne bis in idem-beginsel en dat bepaalt inderdaad dat je niet 2x voor hetzelfde strafbare feit kunt worden bestraft. Zoiets zal ook wel in België bestaan, maar ik vraag me af of hier wel sprake van is. De eerste boete is namelijk ingetrokken en daarom is hij niet gestraft.
@berlinetta: Ik wist niet dat dat in Nederland ook van toepassing was. Ken het wel uit Amerika als ‘double jeopardy’. Waar ook een film over bestaat :-)
@berlinetta:
Nou.. ook in Nederland is dat in theorie mogelijk. Zo zou je, wanneer je te snel rijdt binnen een trajectcontrole, daar ook geflitst mogen worden. Alleen wordt er binnen trajectcontroles in Nederland niet geflitst. Maar het mag wel. Dus in theorie mogelijk dat je voor dezelfde overtreding twee boetes krijgt.
@original_arnoud: Als ik jouw verhaal goed begrijpt, verbiedt de wet niet dat er binnen een trajectcontrole wordt geflitst. Het komt daarentegen nooit voor. Dan is toch ook geen sprake van schending van het ne bis in idem-beginsel?
@original_arnoud: Het is niet dezelfde overtreding. De ene is overtreding over het hele traject, de andere is een “moment” opname, dus perfect mogelijk om beboet te worden. Is zoals tweemaal beboet worden doordezelfde snelheidscontrole. Twee verschillende momenten.
@berlinetta:
Eens, maar dan moeten ze wel de correcte snelheid van de overtrading kunnen vaststellen en die bedroeg
696 km/u volgens hun meting en aangezien de overtreder zijn wagen die snelheid redelijkerwijs niet kan halen is de overtrading met 10 km/u uit den dikke duim volgens mij.
@desjonnies: mijn gedachte. Dit had ik nog wel hard durven maken voor een rechter.
Gemeten snelheid klopte niet dus laat maar zien hoe hard ik dan wel reed
Rare jongens, die belgen.
Dat is pas lef hebben op belgische wegen
@duckmefaddy: Als je snel genoeg rijdt, voel je de putten niet meer.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Persoonlijk denk ik een gevalletje komma verkeerd geplaatst…
Wat een held
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
reed die een raket hahahha
Bedrag valt nog mee… in nederland zou je er gerust nog 2x een 0 aan toe kunnen voegen…
Geniaal toch, altijd een leuk verhaal voor op feestjes en in de kroeg. En nog met ‘bewijs’ ook!

Hoe kunnen ze hem dan nog een boete geven voor 10 km/h te hard? De meting is blijkbaar verkeerd. Hoe weten ze dan dat het in werkelijkheid 10 te hard is?
@siebren: Misschien moet de politie nog een deel manueel invullen (zijnde de gemeten snelheid?) bij het verwerken en is dat fout gebeurd?
Het zou me allerminst verbazen moest de verwerking nog niet geautomatiseerd zijn.
Das een heel snelle vogel…
Als je in België geflitst wordt krijg je altijd een vooraankondiging, zoals uit de screenshot met de overtreding.
Boetebedrag volgt daarna pas in 2de brief, kunnen maanden tussen zitten.
Dus die boete van 6k klinkt een beetje als verzonnen kul.
Ik zou zelfs die prent van 10km te hard aanvechten, want er staat nergens zwart-op-wit dat de man 60 reed. Die 600 was overduidelijk verkeerd, dus blijft er geen bewijs over!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).