Bevestigd: duizenden banen weg bij Jaguar Land Rover

Auteur: , 35 Reacties

Akelig nieuws uit Engeland.

Bevestigd: duizenden banen weg bij Jaguar Land Rover

Jaguar Land Rover (JLR) meldde vorig jaar al dat het flink in het werknemersbestand ging snijden, dit als onderdeel van een nieuw besparingsplan. Destijds verdwenen er 1.500 banen. Echter, daarmee was het drama nog niet voorbij. Integendeel, er gingen geruchten dat het nog veel erger zou worden. Inmiddels heeft JLR deze geruchten bevestigd door te zeggen dat er nog eens 4.500 werknemers extra de deur uitgezet zullen worden.

Door de nieuwe ontslagronde zal JLR maar liefst 10 procent van zijn totale personeel verliezen. In de komende anderhalf jaar zal het bedrijf hierdoor bijna 3 miljard euro besparen. Het is nog niet bekend welke locaties en fabrieken precies de dupe worden van het besluit. Net als Ford, dat vandaag eveneens een ontslagronde aankondigde, dienen de ingrijpende aanpassingen het hogere doel om het bedrijf op de lange termijn weer winstgevend te maken.

Ondanks het feit dat JLR vorig jaar nog bijna 600.000 auto’s verkocht, noteerden de Britten wederom een verlies. De daling is toe te dichten aan het getergde Land Rover, dat 6,9 procent minder auto’s verkocht. Jaguar verkocht afgelopen jaar wel meer auto’s.35 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Brexit zal ook geen positief steentje bijdragen hieraan, vermoed dat dat uiteindelijk wederom tot nog een ontslagronde zal volgen, als JLR besluit buiten de UK te gaan Produceren.
@ghost: Doen ze al.

Pune, India
Jaguar XF, Jaguar XJ, Range Rover Evoque – assembly of complete knock-down kits only

Chery Jaguar Land Rover, Changsu, China
Range Rover Evoque, Land Rover Discovery Sport, Jaguar XE, Jaguar XF

JLR Brazil, Itatiaia, Brazil
Range Rover Evoque
@ghost: Daarnaast wordt de I-pace door Magna Steyr gemaakt.
via Android app
iPace veel verkocht in NL maar staan al meer dan 100 alweer te koop. Range belabberd, laden sloom, veel storingen en dan ook nog eens niet moeders mooiste..
@stfu: vooral storingen etc. Product is gewoon nog niet af. Alsof het de laatste 1% niet uitontwikkeld is maar nog in prototype.
via Android app
@gasskaas: zelfde voor de Audi eigenlijk. Ik stap voorlopig nog niet over.
Heel Europa zal door de Brexit dreiging en handelsangst met oom Donald in 2019 en 2020 een economische dip gaan ervaren. Geen zware crisis, maar wel een dip. Men is zich hier al op aan het voorbereiden.
@dutchdriftking: waarom denk je dat het geen zware crisis wordt? Ik ben bang van wel omdat de dempingsmaatregelen van olieprijs en rentestand niet ingezet kunnen worden.
@mashell: De vorige crisis is begonnen daar de banken wereldwijd op springen stonden. Deze doen het nu juist uitstekend. Ik denk dus dat het wel enigszins mee zal vallen.
@dutchdriftking: De volgende crisis komt nooit uit de hoek waaruit je het verwacht. Daarnaast wist niemand toentertijd hoe zwaar de banken onder druk stonden, dat wisten ze zelf niet eens.
@basv: Als je alles van te voren weet kan je inderdaad een hool ellende voorkomen.
@basv: bij de banken crisis was er een groot verschil tussen niet willen luisteren en niet weten….de gewone man wist het niet, maar genoeg mensen met verstand van zaken wilden het gewoon niet horen tot het echt niet anders kon
@dutchdriftking: de mondiale schulden last is groter dan ooit, één van de redenen waarom centrale banken voorzichtig zijn met het verhogen van de rentes. Daarnaast is de reëele schuldenlast ook veel sneller gegroeid dan de economie zelf de afgelopen jaren… Ik denk dat deze enorme schulden berg een zeer grote crisis gaat veroorzaken, wellicht niet in 1 klap, maar het zal zeker merkbaar zijn door de jaren heen.
@stewie: Klinkt schokkend, ik dacht dat het juist wel mee viel daar er veel risico’s uit leningen zijn gehaald door het hypotheek stelsel simpeler te maken. En dat de oude hypotheken inmiddels zoveel lager in waarde zijn dan de panden waarvoor deze zijn afgesloten dat ook hier veel minder risico aanwezig is.
@dutchdriftking: hmhmm en de nieuwe hypotheken in Nederland zijn over 5 jaar meer waard dan het huis waarvoor ze afgesloten zijn :)
@stewie:
m.a.w. de maatregelen die genomen hadden moeten worden zijn nooit genomen de bankwereld heft geen donder van de crisis geleerd behalve dat ze gered zijn door de belastingbetaler, Frankrijk is gewoon naar de Kleauten economisch en Italie zit in hetzelfde schuitje, de Euro werkt niet behalve dat de noordelijke landen de zuidelijke overeind houden en dat Duitsland baas is van de EU.
En de rente wordt door Draghi’s knalhard draaiende geldpersen kunstmatig laaggehouden.
Maar ow ow ow wat gaat het toch goed.
@desjonnies:
Dit dus, een kredietcrisis die ‘opgelost’ is met nog meer en goedkoper krediet. Wat kan er fout gaan.
Maar dat hoor je niet bij DWDD, daar is alle ellende gewoon de schuld van Trump, Brexit en de Russen. Lekker overzichtelijk en wat zijn we toch een gaaf land.
@dutchdriftking:

Is Trump nu ook al de baas van Jaguar Land Rover ??
@lincoln: haha, niet dat ik weet, maar acteert wel op basis van verwachtingen voor de toekomst.

Het is niet voor niets dat de export uit China de laatste maanden van 2018 de capaciteit van vervoer zo goed als volledig heeft ingezet op Amerika. In Europa is vele malen minder vracht binnen gekomen daar alles voor Amerika bestemd was. Puur op basis van angst voor wijzigingen in wetten en regels voor 2019. Productie voor Europa komt nu pas weer een beetje op gang.
@dutchdriftking: ik heb geen glazen bol, maar denk dat het best weer heftig gaat worden.
Want in feite is er niet meer gedaan dan de drukpers aanzetten.

Alle rommelhypotheken lijken opgeruimd, maar dat zijn ze niet. Die zweven nog ergens. Misschien zijn er wel ondertussen weer veel van verkocht (want lage rente). Lekker weer NINJA-hypotheken in de markt zetten. Totdat de rente stijgt.

Daarnaast is China een zeepbubbel. Anbang nam REAAL over in NL, maar ondertussen zit de CEO van Anbang vast en ligt het bedrijf aan het infuus bij de Chinese overheid. Om over de leegstaande nieuw gebouwde steden in China maar niet te beginnen….Alles gebaseerd op door de overheid ondersteunde groei.

Het kan ook uit een hele andere hoek komen. Waarschijnlijker zelfs. Maar de niet opgeloste problemen zullen de boel alleen maar erger maken.
Jammer, net nu je ineens veel meer Jaguars op de weg ziet ( althans hier in NL ) , t.o.v pak’m beet 3 jaar geleden.
Dat Land Rover slecht gaat is niet zo vreemd. Ze hebben maar één type auto maar daarin te veel keus. De Velar en Range Rover Sport zijn directe concurrenten van elkaar ook tussen Discovery en Discovery Sport zitten te weinig verschillen. De Range Rover heeft nu concurrentie van de Bentayga en Cullinan die precies hetzelfde bieden, een grote Britse luxe SUV. Wat minder van die uitwisselbare SUVs en een electrische crossover op iPace basis is wat ze nodig hebben.
@mashell: Ik denk dat dieselgate LR vooral parten speelt. Volgens mij verkochten zij voornamelijk diesels en die worden steeds minder aantrekkelijk.
@mashell: het ouden gheld blijft toch wel in die hokken rijden hoor. Want zo heurdt het. De cunnilingus is 2x zo duur
en zoveel vinden ze een auto niet waard en de Bentayga is voor rappers.
@mashell: @berlinetta, ik denk dat jullie beiden een punt hebben. Premium SUV’s gaan als warme broodjes. Echter moeten die kopers van de Urus, Bentayga en Cullinan ergens vandaan komen. En dat zullen mogelijk ook veel ex Range Rovers zijn. Jammer maar helaas. Zelf vind ik een goed samengestelde Range Rover nog altijd een bovengemiddeld chique verschijning waar weinig concurrenten aan kunnen tippen. De klasse van het ‘oude geld’ of zo.
Dat zou jammer zijn als het misgaat bij jlr, vond dit altijd een van de meest sympathieke merken
Thanks Nigel!
Kom op. Laten we met z’n allen een Land Rover gaan kopen!!
@lacker: Is goed, sponsor jij mij en de rest van de AB-lezers?
Misschien eens autos maken die de mensen willen hebben? Autos die niet bij release al achterliggen op de concurrentie, of niet bieden wat de markt wil.
Ja een lekker stugge f-Type, waar de markt een sportwagen met comfort wil.
Waar worden die Jaguars eigenlijk veel verkocht. Lijkt me echt zo’n Engelse auto voor Engeland alleen. Ja die iPace zijn gewoon verkocht in Nederland vanwege die bijtelling die tellen niet mee.
Hoe veel verlies?
Jaguar maakt echt mooie, technisch aantrekkelijke auto’s… maar ja, dat is niet altijd genoeg om goed te verkopen.
Ik woon in de buurt en er was al een tijdje een stop op het aannemen van nieuwe mensen. JLR is hard gegroeid en dit is ook deels gewoon een logisch stapje terug. Vind het alleen vervelend voor al die mensen die al lang in onzekerheid zitten en nu wellicht ontslagen worden.
Voor mijn vrienden daar dus zuur maar de huizen prijzen reizenden al jaren de pan uit mede door de enorme groei van JLR dus een kleine correctie zou mij wel goed uit komen. Er werken hier heel veel Europeanen die zo ergen anders aan de slag kunnen en velen dachten al aan verhuizen met Brexit.
Jaguar is altijd al een problematisch merk geweest. Kansloos

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).