Bijzondere F40 van Sultan weer terug naar grijs

Auteur: , 32 Reacties

Zoals het oorspronkelijk de bedoeling was van degene die hem samenstelde.

Ferrari F40

De Ferrari F40 is een auto met een mythologische status. Het was de laatste auto die Enzo Ferrari goedkeurde, het was een van de snelste auto’s ter wereld en het design van Pininfarina was modern, tijdloos en fraai. Zo kunnen we nog wel even door gaan. Een van de dingen die eruit springt zijn toch wel de rijeigenschappen.

Het is een cliché, maar de F40 heeft wel wat raceauto elementen. Ten eerste is het gewicht vrij laag en zijn er veel technieken toegepast uit de racerij. Sterker nog, van origine werd de auto met autosport in het achterhoofd ontwikkeld, waaronder 2.9 liter grote biturbo V8. Ook was het interieur van de F40 erg kaal en doelmatig. Het droeg allemaal bij aan de beleving.

Ferrari F40

Maar ja, wat als je daar geen behoefte aan hebt? Zoals de Sultan van Brunei bijvoorbeeld. Die man bestelde zo veel F40’s bij Ferrari, dat er voor hem een paar uitzonderingen werden gemaakt. In principe werd de Ferrari F40 namelijk maar in één specificatie verkocht en ze waren allemaal rood. Althans, dat zei Ferrari.

Ferrari F40

Er zijn links en rechts wel een paar uitzonderingen gemaakt en sommige F40’s zijn naderhand nog iets aangepakt. Maar het meest bijzondere is wel het grijze exemplaar van de Sultan van Brunei. De Sultan had al een zwarte, rode, gele en een witte. Een van de aanvragen was om de grijze een stuk leefbaarder te maken. Minder extreem. Dus met normale stoelen, radio, airco, normale gordels en wat extra isolatie. Oh, ook bijzonder: alle F40’s van de Sultan van Brunei waren rechtsgestuurd. Dat was bij al zijn auto’s het geval, op de McLaren F1 na.

Ferrari F40

Het resultaat was deze grijze F40. Ferrari pakte het interieur van een Testarossa en maakte dat passend voor deze speciale F40. Dus het dashboard, de stoelen, afwerking: alles was nu uit een Testarossa afkomstig. Het gaf de F40 een bijzondere uitstraling. De auto is een van de weinige auto’s die uit de collectie van de Sultan van Brunei wist te ontsnappen. Ja, ontsnappen, want een groot gedeelte van de collectie is aan het wegrotten: het project bleek uiteindelijk toch een beetje te ambitieus. Naar het schijnt staan de auto’s nog altijd in dezelfde loodsen in tropische omstandigheden: warm en vochtig.

Ferrari F40

Enfin, een van die F40’s is dus ontsnapt. Deze auto werd vijf jaar geleden door de dames en heren van DK Engineering weer teruggebracht naar de staat die Ferrari bedoelde. Dus de Testarossa stoelen gingen eruit en er kwamen F40 LM stoeltjes voor in de plaats. Ook alle andere luxe items werden eraf gehaald. Ook werd de auto gespoten in de enige correcte kleur voor een F40: Rosso Corsa.

DK Engineering is een specialist in supercars waaronder dus ook Ferrari’s. Ze hebben het exemplaar al enkele keren in bezit gehad. Waarschijnlijk zijn ze bij hun zinnen gekomen, want ze hebben de F40 weer terug gebracht in originele staat: gun metal grey met een rode bies. Of ze het originele interieur ook weer monteren is nog niet bekend, maar hopelijk wel.

Fotocredits: hoofdfoto: DK Engineering via Instagram.32 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
@114i210pk: No problemo 👍
Nooit fan geweest van grijs maar wat staat het de F40 goed. Zeker de foto als de header, prachtig! Blijft mijn ultieme droomauto.
@viezefreddyw: dacht dat dat de Miura S was ;-)
@ghost: Dat is morgen mijn ultieme droomauto. Aarggh ik kan niet kiezen!
@viezefreddyw: Ach het is een DROOMauto neem lekker beide
@isn1981: Haha ja joh. In mijn dromen heb ik ze ook beide.
@viezefreddyw: ik moet zeggen dat die rode pinstripe het afmaakt. Ik weet niet wat dat is, maar ik vind de E30 Sport Evo ook de mooiste M3 vanwege dat ene rode lijntje. Terwijl ik het bij beide auto’s ook weer een leuke afwisseling vind om ze in een ‘saaie’ kleur te zien wat je niet vaak ziet.
@viezefreddyw: Het misstaat inderdaad niet, maar rood blijft beter IMO.
Het dashboard kwam niet uit een testarossa maar was een veredelde versie van het f40 paneel. De stoelen waren wel 1 op 1 uit de testarossa overgenomen.
Je bent toch idioot als je zo’n uniek F40 gaat verbouwen naar zoals alle F40’s al zijn (en stiekem zijn er aardig wat F40’s gemaakt).
@poes: precies mijn gedachte
@poes: daar hoef je niet idioot door te worden, ’t gaat om de sultan van B-world, die is per definitie idioot.
@drdre1: ik denk dat poes doelt op DK Engineering. Persoonlijk vind ik dat een behoorlijk achterlijke actie, zo’n uniek exemplaar ombouwen naar een ‘normale’ uitvoering
@pindakoning: haha, ja, maar zonder vraag geen DK Engineering met z’n rare fratsen! Maar laten we ’t eens zijn: allen medeplichtig aan ’t moedwillig vernaggelen van zo’n pure Ferrari kunnen met pek en veren de brandstapel op. 😊 👍🏻 Zo dan?
@poes: Dik 1300 stuks indd, met een paar specials.
Meer foto’s: check het instagram account van Alex Penfold.
Ha! Eindelijk mijn volgende leaseauto gevonden!
@gulli: In vergelijking met een Skoda Fabia, zal deze F40 in combinatie met de youngtimer regeling wel iets duurder zijn in de maandlasten..
@rikus: Woehaa:
“…35% over de waarde in het economisch verkeer (WEV). Deze dagwaarde kunt u bij de fiscus middels uw aankoopfactuur aantonen.”.

Jiaks.
@markos78: Dat zeg ik: Iets duurder 😁
@gulli: tuurlijk kun je een F40 leasen. Hij heeft alleen wel voorwielaandrijving 😄
@mc96: Zou het de eerste F40 met een M-pakketje zijn? 🤔
Gadverdamme wat een misbaksel, doe mij maar zo’n geile Renault Arkana
Hij is fijn!
Tijdloos inderdaad. En ’n beest van ’n auto.
Zoveel mooier dan de auto’s van nu.
Alle 15 F40s in NL zijn rood.
Hoe ontsnapt zo’n auto uit Brunei??
Waarom is deze in het grijs nu opeens zoveel mooier dan in het standaard rood?
Ook ik ben echt gecharmeerd van deze kleurstelling, echt geweldig.

Zo zie je maar dat kleur zoveel kan doen met een auto. En ja, is allemaal persoonlijk en dus suggestief.
Off topic: ik kan maar weinig respect hebben voor een sultan die 7000(!) luxe wagens bezit, waaronder 350 rolls royces. En paleizen voor zichzelf laat bouwen met meer dan 250 badkamers. Terwijl het volk ligt te creperen van de pijn en armoede. Dat is niet de voordelen hebben als adel, maar een regelrechte middelvinger naar alle mensen die in dat land wonen.
Fraai dat zilvergrijs… overigens Pininfarina’s (de ouwe die overleden is) favo kleur, las ik ooit in AutoVisie.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).