Bizarre roadtrip: 38.000 kilometer in een TVR

Auteur: , 37 Reacties

Dat lijkt zowel een heel goed, als een heel slecht idee.

“Britse man rijdt van ene pub naar andere pub”, met de nodige pintjes op klinkt dit slechts als een dom idee, maar niet als een interessant verhaal. Het wordt wellicht wat interessanter als ik je vertel dat deze pubs 32.000 kilometers van elkaar vandaan liggen en het gekozen vervoersmiddel een 20 jaar oude TVR Chimaera was. Na zo’n lange rit ben je wel toe een een nieuw biertje.

De pub waar het avontuur van start ging bevindt zich op het bevroren eiland Spitsbergen, het avontuur eindigde in een pub op Tierra del Fuego, oftewel Vuurland, in Chili. An sich lijkt dit een totaal geflipt idee, al helemaal in een TVR Chimaera, die niet per se bekend staat om zijn betrouwbaarheid. Toch besloot Ben Coombs in zijn groene TVR, genaamd “Kermit”, aan deze reis te beginnen. Hij koos de TVR om het 70 jarige jubileum van het merk te vieren.

De “Pub2Pub” expeditie duurde zeven maanden waarin de TVR zo’n 37.800 kilometers aflegde en in totaal 24 landen werden bezocht. De tocht begon in Pyramiden, een door de Sovjet-Unie aangelegde vestiging op Spitsbergen in de Arctische zee. Tevens is dit het meest noordelijke punt met permanente bewoners, deze permanente aanwezigheid van mensen betekent ook dat er welgeteld één pub te vinden is. Vanaf hier reisde Coombs in zuidelijke richting door Scandinavië, waar hij een tussenstopje maakte bij de Koenigsegg fabriek. Vervolgens is hij heel Europa doorgereden, waarna de TVR op de boot werd getakeld en van Southampton naar de Verenigde Staten werd gebracht.

Hier ging Coombs direct voor het afstrepen van een puntje op menig bucket list, een coast-to-coast rit in de VS. Deze rit eindigde in Californië. Vanaf Californië was de opdracht simpel, rij zuid. En als je zuid bent, nog verder zuid. Hij stopte pas in Puerto Williams, waar zich de meest zuidelijke kroeg van de wereld bevindt.

Verbazingwekkend genoeg heeft de Brit niet vier keer van auto moeten wisselen. De enige reparatie die de TVR nodig had was een nieuwe koppeling in Nicaragua. In Costa Rica waren de lokale autoriteiten overigens niet zo blij met de Britse TVR, met het stuur aan de rechterkant. Het stuur was zelfs zo’n groot probleem dat de auto achterop een truck het land door moest. Toen de auto op een veerboot het Darién Gap was overgestoken en in Colombia arriveerde, was het slechts nog 12.000 kilometer rijden naar het onderste puntje van de aarde.

Aangekomen bij de pub kon Coombs slechts kiezen tussen een whisky en een biertje. De rit zat er op. Tijd om terug naar huis te gaan, ook voor de TVR, die werd vergescheept van Uruguay naar het VK. De Brit documenteerde zijn reis in prachtige foto’s en filmpjes via Facebook. Ben Coombs heeft inmiddels meer plannen omtrent “Pub2Pub”. Hij wil het een merk maken dat bijzondere roadtrips over de hele wereld aanbiedt. De tour van Ben geeft op een mooie manier aan hoe vrij je bent. Je kunt gewoon in je auto stappen, preferabel met V8, en gaan waar je wilt. Je hebt dan misschien niet overal Wifi, dus wel even goed over nadenken.

Met dank aan Roelof voor de tip!37 reacties

De halve wereld over en slechts de koppeling vernieuwd. Menig moderne auto doet hem dat niet na.

Maar de belangrijkste vraag: Hoe smaakte het biertje?
@daihatsucuore: Na 7 maand zonder bier is zelfs Amstel nog lekker…
@lekbak: je bent toch Amsterdammer? We hebben toch een pakt gesloten dat we nooit aan de buitenwereld vertellen dat Amstel letterlijk uit de revier komt?
@gregorius: Dat proeft iedereen toch wel dus dat hoeven jullie niet geheim proberen te houden.
@lekbak: of grols #burp# hh
@jpoers: Volgens mij hebben jullie al genoeg gedronken.. Revier? Grols?
@daihatsucuore: 38.000 kilometer en dan je koppeling moeten vervangen klinkt nou ook niet echt goed….
@ablogjunk: Voor TVR-begrippen is dat uitzonderlijk.
@berlinetta: Dat valt voor een regelmatig gebruikt exemplaar met de Rover V8 mee. Ik heb zelf jaren dagelijks in een Chimaera (met al veel mijlen op de teller) gereden en dat was echt prima. Alleen het chassis uit 1994, waarvan de uitliggers al eens op beroerde wijze vervangen waren door een eerdere eigenaar, had op een gegeven moment een grondige opknapbeurt nodig. Daarna ben ik de pekel wel gaan mijden ;-).
@ablogjunk: ik denk dat de koppeling wel ouder is dan 38000km
@ablogjunk: De koppeling was gewoon de koppeling die al jaren in de auto zat. Wel zijn voordat ze de onverharde wegen van Latijs Amerika opzochten gesponsorde GAZ schokbrekers gemonteerd.
Niet overal wifi, dan houdt het voor mij al op hoor. Ik pak wel een 4 cilinder mèt wifi!
Ik mis belangrijke data als: hoeveel pubs heeft hij onderweg aangedaan? Wat en hoeveel heeft hij gedronken? Wat was waar het beste, en waarom? Verder een grote fan van het pub2pub-idee!!
Slechts 170km per dag afgelegd dus?
Vind ik niet heel indrukwekkend, er zijn leaserijders bij die meer halen.
@alcantara: Dan houd je rekening met het verschepen?
@alcantara: Dacht ik ook, de gemiddelde account manager doet dat ook
@alcantara: Dat is inclusief verschepen, site seeing en veel bureaucratie. Dat laatste zelfs met bemoeinis van een vice-president om door te mogen. ;-)
@alcantara: hij had vast geen haast. Want hij was geen account manager.
Een roadtrip op je eentje is ook maar “mèh”..

Maar zonder dollen, lijkt me wel een onvergetelijk avontuur zo. Staat ook op mn bucketlist, maar dan vanuit Europa richting Azië met een Urquattro of een E30.
@misterdrogba: Tijdens de trip zijn meerdere vrienden, afwisselend meegeweest. Die roadtrip naar Azië had hij al eerder gedaan met een oude Rolls en Corvette in het kader van V8nam (ook mooie verhalen, googletje waard).
@dutchpistonhead: thanks voor de tip!
@misterdrogba: Lijkt me super vet! De E30-snelweg (Cork naar Omsk) in een E30 bijvoorbeeld!
Waanzinnig, je eigen pad uitstippelen en dat dan achtereenvolgens met volle overtuiging bewandelen. Het vooroordeel van een onbetrouwbare auto trotseren en je 20 jaar oude TVR voor deze rit pakken getuigt ook van een dikke middelvinger! Chapeau!
Mooi verhaal en toffe roadtrip alleen te doen door goed gefortuneerde mensen.(kan het zelf niet betalen om ff 7maanden niet te werken)
32.000 km !!

De gemiddelde eerste gen twingo heeft het 10 voudige op de teller met zijn 1,2 blokkie en koste 5% van wat een TVR koste ..
En zijn 8X zuiniger ..

10X20X8 keer beter dusssssss ..
@lincoln: met die redenering ontneem je van iedere Amerikaanse auto eveneens z’n bestaansrecht.
@rrrobert:

Mwah ..
gewoon elke niet twingo eigenlijk ..

(Voor de tyfusracisten hier .. twingo bestaat uit onderdelen vanuit de hele wereld en werden samengesteld door alle nationaliteiten in Frankrijk Uruguay Colombia en Spanje) ..
Je hebt wel ballen en je bent een echte avonturier, als je met een tvr de wereld rond gaat. Het lijkt me echt zo mooi om ook zoiets te gaan doen. Een roadtrip met een oude auto waarvan iedereen zoiets heeft van, die haalt de grens niet eens zonder mankementen.
@mikje90: de meest bijzondere blijft toch Alvin Straight: 345km van Iowa naar Wisconsin op een John Deere grasmaaier ;)
@Alex_79: dat zal een vermoeiende maar wel orginele trip zijn geweest.
Wat een geweldige trip moet dat geweest zijn…
Gave reis! Ik zou zoiets heel graag doen!
Welke boodschap zou er ergens onder zijn lak staan?
Meneer is niet aan zijn proefstuk toe. Heeft eerder met een Porsche 944 de sahara doorkruist en er een zeer goed te pruimen boek over geschreven: Survival of the Quickest.
En Azië in een oude Rolls, en een keer met een oude Mini. Maar daar heb ik geen boek over gelezen, dus kan ik er niet over oordelen.
Wat een baas!!
Wat een mooi avontuur moet dat zijn geweest en helemaal in een TVR.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).