BMW 330e (G20): rijtest en video

Auteur: , 55 Reacties

Er was een tijd dat we in Nederland in een slaapzakje voor de deur lagen om de laatste gave plug-in hybride te scoren. Met de fiscale voordelen droogde die vraag ook op en wie wil er dan nog stekkeren met een 3-serie.

[Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER!]

CO2-uitstoot en de EU
Dat zijn de redenen dat we überhaupt nog auto’s met een stekker op de markt komen. Vanaf volgend jaar (2020) gaan autofabrikanten een zware kluif eraan hebben om de targets van de Europese Unie te halen, anders volgen er zware boetes. De algemene regel is dat de gemiddelde CO2-uitstoot van een verkochte BMW (en van ieder ander merk) maximaal 95 gram per kilometer moet zijn. Ik schrijf algemeen, omdat er best wat verbijzonderingen zijn, maar vast staat dat autofabrikanten hard moeten werken aan een verlaagde CO2-uitstoot van de auto’s die ze verkopen. Voor iedere auto met een lekkere V8 aan boord (met een CO2-uitstoot van rond de 200 gram) moet er meerdere auto’s worden verkocht met een veel lagere CO2-uitstoot.

BMW 330e G20

Gelukkig helpt de EU ook een handje, want auto’s met een stekker (en een CO2-uitstoot van minder dan 50 gram per kilometer) tellen dubbel mee. Aangezien de vraag naar, de infrastructuur voor en de prijzen van volledig elektrische auto’s nog niet heel erg meewerken in de adoptie van EV’s, lijkt er voorlopig nog een vraag naar plug-in hybrides te zijn. Of beter nog: dat hopen autofabrikanten, anders hebben ze een probleem om de CO2-targets te halen. Een ieder die bij de voorlaatste zin denkt dat iedereen dan maar Tesla moet gaan rijden, moet zich bedenken dat niet iedereen rond de 50k kan en wil uitgeven voor een product met de afwerking, betrouwbaarheid en uitstraling van een goedkope Chinese tablet. Zelfs niet als die zo’n lekker groot scherm heeft en dingen kan die andere auto’s niet lijken te kunnen.

De aandrijflijn
Net zoals bij de vorige generatie 330e bestaat de plug-in hybride aandrijflijn een 2,0-liter viercilinder-in-lijn benzinemotor met BMW TwinPower Turbo techniek met een vermogen van 184 pk en een elektromotor die continu 50 kW (68 pk) vermogen levert. Het piekvermogen van de elektromotor is 83 kW (113 pk), maar zoals altijd mogen we de aantallen pk’s niet zo maar bij elkaar optellen. Toch is de 330e zeker niet lullig bedeeld: het totale systeemvermogen is 252 pk en het maximumkoppel van 420 Nm.

BMW 330e G20
Daarna wordt het overigens nog verwarrender, want de 330e heeft een nieuwe functie met de naam XtraBoost. Kies voor de Sport modus in de Driving Experience Control en de elektromotor levert tijdelijk 30 kW (41 pk) extra vermogen – bovenop het continue vermogen van de elektromotor. In sommige slides telde BMW de 41 pk weer bijna geheel bovenop de 252 pk om tot een totaal van 291 pk te komen. Zoals wel vaker voelen de hybride pk’s toch wat minder krachtig, dus de 330e moet de 330i en zeker de 330d qua echte kracht voor laten gaan.

BMW 330e G20

Over de prestaties kunnen we verder niet echt klagen, de sprint naar de 100 doet de 330e limousine in 5,9 seconden, de topsnelheid is begrensd op 230 km/u. Op de autobahn zul je wat anderen voor moeten laten gaan, maar dat is ook weer niet echt rampzalig. Volledig elektrisch is maximaal 140 km/u te rijden, maar dat is vooral een manier om de accu heel snel te legen.

BMW 330e G20

Het accupakket heeft een capaciteit van 12 kWh en is gemonteerd onder de achterbank, waardoor de benzinetank moest wijken. De tank is nu boven de achteras geplaatst en snoept daarmee wat ruimte van de kofferbak weg die nu nog 375 liter heeft. Zoals wel vaker bij PHEV’s ligt de vloer van de kofferbakruimte nu een stuk hoger. Mocht je daardoor in problemen komen, wacht dan even tot de 330e Touring komt. Voor het eerst gaat BMW de 3-serie PHEV namelijk ook als station verkopen. De elektromotor is overigens geïntegreerd in de 8-traps Steptronic automaat, die daarmee slechts 15mm langer is dan de reguliere variant.

Volledig volgeladen moet de 330e sedan nu 60 kilometer volledig elektrisch kunnen rijden, zo’n 50% meer dan voorheen. Dat zijn uiteraard theoretische kilometers, maar hopelijk moet het in de praktijk zo’n 35 km zijn. De CO2-uitstoot in de WLTP testcyclus is 39 g/km.

BMW 330e G20

Het beste of slechtste van twee werelden?
De PHEV is best een moeilijk concept, want bij “misbruik” zijn de voordelen van de techniek zo’n beetje nul. Als je dan toch wil elektrificeren, ga dan voor de Full Monty en kies voor een EV. Toch kan de PHEV zijn charme hebben, zeker als je korte ritten afwisselt met veel langere. De actieradius en het “laden” van een auto met een verbrandingsmotor zijn voorlopig nog onverslaanbaar. De verplichte snellaad stop van 15-45 minuten van een EV is voor een benzine- of dieselauto volledig optioneel en dan zijn er voorlopig ook nog eens veel meer tankstations dan laadlocaties.

Voor kortere afstanden is een EV natuurlijk wel briljant: lekker thuis laden en nooit meer onderweg moeten stoppen om de tank vol te gooien. Het heeft zijn charme kan ik je melden. In theorie biedt de PHEV hetzelfde, zolang de afstanden echt kort blijven. In ons huishouden stond er meerdere keren voor een langere periode een PHEV aan de laadpaal, waaronder een 530e met de vorige generatie PHEV aandrijflijn van BMW. Voor in en om de stad vond ik het persoonlijk briljant, de korte ritjes naar bouwmarkt, op visite, naar de supermarkt en naar het ziekenhuis gingen probleemloos zonder al te vaak een druppel brandstof te verspillen. Op langere afstanden rijd je vooral op brandstof, maar het zijn vooral de ritten er tussenin waarvoor je dan zowel zou moeten laden, maar ook regelmatig tanken. Dat voelt niet echt als vooruitgang.

BMW 330e G20

Qua rijden scoren de in Nederland veel duurdere 330d en de 330i beter dan de 330e. Zeker de diesel voelt een stuk sterker, hoewel die dat op papier niet perse is. De rijeigenschappen lijden ook een beetje onder het extra gewicht van de accu’s, de balans van de reguliere versies is mooier. De verschillen zijn kleiner dan bij vroegere PHEV’s, maar ze zijn er nog wel.

Bijna alle opties die voor de rest van het gamma van de 3-serie verkrijgbaar, zijn er ook voor de 330e. hybrideversie. Behalve in de basisuitvoering is de nieuwe BMW 330e Sedan ook leverbaar in de uitvoeringen Sport Line, Luxury Line en M Sport, maar het o zo lekker M sperdifferentieel komt niet naar de 330e.

Conclusie
Er is ruimte voor de 330e, maar dat hangt volledig af van de prijzen en fiscale behandeling. Een bijtellings- of ander voordeel hoeven we in Nederland niet meer verwachten, maar voor zakelijke rijders in België (en Duitsland) zijn die er nog wel. Dan is de 330e geen onlogische keuze, maar voor Nederland zou de 330e goedkoper dan de 330i moeten worden om aantrekkelijk te zijn. Filmpje!55 reacties

51 k in Be is de startprijs
Kortom, als je kunt laden op het werk, je woon-werkafstand binnen de actieradius valt dan kan het best interessant zijn. Het rijd ook dikke prima. Maar het is nog altijd niet zo fijn als een 6 in lijn zoals bij de 330d het geval is.
@dutchdriftking: Ik ga dan toch liever voor de oude i6 van bmw…
@zlover: i6, ik ken de i3 en de i8, maar geen i6.
@dutchdriftking: Is een elektrische auto met een 6 in lijn van bmw ;P
@zlover: ja de 745 e
@dwfc: Nee nee 6 in lijn erin geswapt😆
@zlover: aha 6 stofzuigers op een rij.
@dutchdriftking: zo slecht kilinken die bmw i6 niet
@dutchdriftking: i6 staat voor inline 6,maar je nam het wel erg serieus😆
Blijf het jammer vinden dat diesel hybrides nooit echt een ding geworden zijn. Kun je in de stad elektrisch rijden zonder de fijnstof en NOX van een diesel, en kun je op de snelweg rijden zonder de CO2 van een benzine en behoud je het comfort van een diesel voor de lange afstand (naar munchen rijden zonder te stoppen)
@undifined1: wel eens gedaan, 800km non-stop rijden?
@stalensnuitje: jawel, heb daar stage gelopen en moet er nog regelmatig heen. Als ik met de e12 ga, altijd 1 keer stoppen om te tanken, en als ik met de e39 530d van mn vader ga rij ik meestal door. (Tenzij veel regen, sneeuw of files). Scheelt wel dat ik in oost nederland moet zijn, toch gauw 100km minder. Heenweg wil ik nog wel eens een keer vaker stoppen, maar terug naar huis rij ik rond 5 uur weg, dan wil ik graag naar huis en rij ik door.
@stalensnuitje: Zo gek is dat nou ook weer niet.
@viezefreddyw: ik moet er niet aan denken om 8u non-stop te blijven zitten zonder ook maar een enkele keer een bakkie koffie te drinken, te eten, te pissen of de benen te strekken. Dus ja, ik vind dat wel gek ;-)
@undifined1: Krijg je toch echt wel een houten kont van, zo lang rijden achter elkaar…
@undifined1: DS (van Citroen) heeft met de DS5 een dergelijke diesel hybride neergezet. Geen idee waarom het niet echt aangeslagen is.
@donjunior: Omdat er weinig vraag naar is?
@undifined1: Wel eens op de website van Mercedes gekeken? Die doen goede zaken met hun C/E 300de modellen. Dat is het 220d blok met elektro-ondersteuning.

Het zou mijn keuze ook zijn, niet zozeer vanwege het mindere tanken, maar vooral vanwege het lagere verbruik op de Autobahn. Met een diesel kan je toch net wat makkelijker doorstampen zonder dat er meteen een draaikolk in de tank verschijnt. Maar naar München zonder pauzes daar moet ik toch echt niet aan denken, met wat drinken blijf je toch wat helderder en beter bij de les. En op hoge snelheid met een volle blaas karren is ook niet alles is mijn ervaring.
@karhengst: die mercedessen zien er wel interessant uit moet ik zeggen. Ik zorg er altijd voor dat ik van te voren even goed eet, en wat water meeneem voor onderweg. Ook moet ik zeggen dat zelden echt hard rijd, dat vind ik te vermoeiend op zon afstand. En dat arme motortje van de e12 (520/4) wil ik dat ook niet aandoen met die 4 bak… Dan rij ik mooi 120
Een 330 met een 2 cylinder motor? Dat kan toch niet
@baklava: artikel gelezen?
Het voordeel is toch ook dat de BPM van hybride t.o.v. de benzine/diesel variant enorm laag is. Verder jammer dat Bmw in die hybride niet gewoon een 3 liter 6 in lijn motor in heeft gelegd. Vind die 2 liter 4 cilinder maar rauw en truttig klinken.
Wat mij betreft is zo’n PHEV toch het beste van twee werelden, zeker voor particulieren die niet zoveel dagelijkse kilometers maken. Dagelijkse korte stukken (grotendeels) elektrisch en wanneer je dan in het weekend of met vakantie veel kilometers moet maken kan dat prima op grotendeels benzine.
Al die korte ritjes worden mooi zonder uitstoot en goedkoop (want elektrisch geladen) en je hebt nooit last van de nadelen van full-electric rijden (laden en aanschafprijs).

Het was natuurlijk compleet onzinnig voor veelrijdende leaserijders die (1) vaak te veel rijden om die elektropower goed te benutten en (2) geen enkele incentive hadden om te pluggen. Dat is voor de gemiddelde particuliere rijder natuurlijk precies andersom. Vaak minder kilometers en als je zelf betaalt plug je echt wel vaker.

Meer leuke PHEVs graag!
@vpowert: Bij nader inzien… het concept van een PHEV is wel slim, maar BMW maakt het de koper niet makkelijk om voor een 330e te kiezen. De milieu bewuster bestuurder moet best wat concessies doen. Een 330e is zwaarder, ietsje duurder en heeft 100 liter minder bagageruimte dan een 330i. Hoeveel mensen zijn er die het milieu-aspect en lagere kosten op korte ritten prefereren boven bagageruimte en geen inplug-gedoe?
Daar bovenop, een Model 3 kost ongeveer hetzelfde. In Duitsland is de 330e flink duurder dan een 330i. BMW doet dit omdat het moet, niet omdat ze willen, lijkt het.
@vpowert: In Duitsland heb je echter de helft aan bijtelling als je voor een 330e ipv 330i gaat. Tevens is de basisuitrusting geloof ik ietsjes beter.
Wat heb je aan een stekker hybride zonder dat er een fiscaal voordeel is? Nou, wat dacht je van werkgevers die alleen leaseauto’s toestaan met max. 100 gram uitstoot…
@marsm104: voor korte ritten is volledig elektrische wel prettig. Daarnaast rijd je makkelijk 1 op 18 doordat in stadsverkeer de elektrische aandrijving veel efficiënter is.

Wat mijn grootste stoornis was aan de vorige generatie was het continue moeten stekkeren. De Model 3 heeft aan twee keer per week voldoende.
@flutterby: electrisch is ook op hogere snelheden veel efficienter. Eigenlijk is een verbrandingsmotor op lagere snelheden zo verschrikkelijk inefficiënt dat het nadeel van de luchtweerstand op hogere snelheden relatief gezien wel mee valt. Bij elektrisch rijden komt het effect van de luchtweerstand op hogere snelheid gewoon veel harder aan en heeft daarom een veel grotere impact op de actieradius. Maar eigenlijk is dat de normaal en is het raar dat we de hopeloos inefficiënte verbrandingsmotor overal voor inzetten.
@marsm104: In Duitsland heb je echter de helft aan bijtelling als je voor een 330e ipv 330i gaat. Tevens is de basisuitrusting geloof ik ietsjes beter.
Meeste leasebudgetten zijn incl brandstof, en elektrisch is véél voordeliger dan benzine per km.
Erg mooie auto, maar in de praktijk zullen de meeste meer genieten van een Model 3. Voor hetzelfde geld luxer uitgevoerd, sneller en zelfs voor de particulier goedkoper.
Familielid van mij wil prive nieuwe 3 kopen. Ben toch benieuwd wat het prijsverschil tussen 320i, 330e en 330i gaat worden. Hoop stiekem dat 330e niet te ver boven de 320i gaat uitkomen, dan wordt het de 330e denk ik.
@timobac: Een 320iA net geen 48k, een 330iA kost ruim 52k en een 330e is ruim 53k. De prijslijst vind je hier: https://www.bmw.nl/content/dam/bmw/marketNL/bmw_nl/specials/pricelists-brochures/pdf/3-serie/Prijslijst-BMW-3-Serie-Sedan-en-Touring-07-2019-v3.pdf.asset.1563866384153.pdf
Gemiste kans van BMW wat mij betreft. De 330e is niet concurrerend met de 330i. Had ‘m of goedkoper gemaakt of flink krachtiger. Nu kun je alleen kiezen voor het milieu-aspect.
Dat doet Volvo beter. Als je daar voor de plug-in hybrid variant van de S60 kiest betaal je wel meer, maar krijg je ook flink meer PKs en flink meer NMs en geen straf op je bagageruimte.
@timobac: Slim, want de meeste ritjes zullen dan elektrisch zijn, en dus veel voordeliger en comfortabeler dan de benzine.
in Be 51 k en geen inschrijvingstaks en geen jaarlijkse wegenbelasting. Onze bijtelling voor deze wagen ongeveer 2.100 € pj.
Die steek naar Tesla was geloofwaardig geweest, als men niet had gedaan alsof er geen vraag naar EV’a is. De Tesla M3 verkoopt inmiddels beter dan de C-klasse, 3-serie en A4 bij elkaar. Niet alleen in NL, maar ook in de States. Ik had eigenlijk al lang een volwaardig alternatief van de Duitse drie verwacht.
Die 2 liter turbo zou toch wel heel wat meer pk moeten kunnen produceren. Ze hadden deze als 325e in de markt kunnen zetten, en de 330e 100pk meer geven. Beetje zoals Volvo met Volvo met T6 en T8 twin engine
@sjonniedeluxe: Exact! Het lijkt alsof Volvo ons echt plugins wil verkopen en BMW het eigenlijk niet wil maar doet omdat ’t moet.
@vpowert: mwah bij Volvo duurde die t6 twin engine ook wel erg lang…terwijl het dezelfde motor is
Mooie auto toch weer. Die langere elektrische range heeft in iedergeval in Duitsland een fiscale reden. Je kan vanaf 2019 een elektrische / PHEV auto voor de helft aan bijtelling 0,5% per maand leasen. De enige voorwaarden zijn een minimale elektrische range van 49 kilometer en geringere CO2 uitstoot. Je herkent de auto’s aan een E in het kenteken. Mijn dikke diesel ruil ik denk volgend jaar ook in scheelt mij ruim €250 netto per maand.
@Alfonso_Alfist: rij zelf ook diesel in Duitsland en het huidige aanbod van BMW kan mij nog niet overtuigen om voor een hybride te kiezen. Ook al betaal ik dan 0,5% i.p.v. 1,0% per maand.
Moet wel zeggen dat ik gebonden ben aan het aanbod van BMW
@tsteg: ligt er ook aan wat je mag uitzoeken tot zo’n 65k kun je bij BMW toch best leuke PHEV uitzoeken. Een compleet volle 330e of 530e met goede opties. Ik heb het nadeel dat mijn 33km woon werk ook meetelt in de bijtelling dus omgerekend 24% of 12% per jaar op die catalogus waarde is best veel. Daarom ook mijn 330d destijds na 3jaar omgeruild voor een “funauto” in de vorm van een 225d cabrio, als het dan toch veel geld kost..
@alfonso_alfist: Gelijk heb je. Ik heb het geluk dat ik 600m van de zaak woon, maar ben wel veel onderweg ca. 40.000km per jaar. Daarom nu M550D. Maar zou graag een nieuwe m3 zien met een elektrisch bereik waardoor die net in de 0,5% regeling valt. Denk dat ik nog een generatie moet wachten.
Ik vind het jammer dat Wouter niet wat meer heeft gezegd over het weggedrag van de 330e tov de 330i en 330d. Alleen dat hij aan de achterkant meer gewicht heeft en een sper diff niet leverbaar is. De F30 in 330e uitvoering voelde zwaarlijvig aan ten opzichte van de diesel en benzine versies. Is dat bij deze beter onder controle?
Is er een reden dat de stekker aan de verkeerde kant zit? Zeker voor een Duitse wagen is het uiterst merkwaardig deze aan de bestuurderskant te zien aangezien je niet tegen de richting in mag parkeren. Als je dan aan de straat op zou laden loop je het risico dat de stekker er af wordt gereden, en je moet je kabel dus over of onder je auto door leggen richting de paal.
De steek naar de model 3 zijn prijs begrijp ik niet… de bmw is quasi even duur. Ook het interieur van de tesla valt naar mijn mening wel mee.

Ik ben benieuwd naar de touring wel. Maar ik vrees dat diens kofferruimte net zo bedroevend klein zal zijn en dus mijn interesse daarmee ook weer verdwijnt.
@tjorque: was voor mij ook de reden om de 330e links te laten liggen. Qua woon – werk best intressant maar de hogere prijs, fors kleinere bagage ruimte en het hogere gewicht in combinatie met gebrek aan echte prestatie verbetering tozv 330i maken deze auto niet erg interessant in Nederland. Heb daarom een G21 330i gekocht, daar is het M differentieel ook op leverbaar ;)
@rudy: voor mij is de 330i gewoon financieel te zwaar… terwijl de 330e dan weer wel haalbaar is omdat er een veel hoger fiscale aftrekbaarheid (ik ben zelfstandige) op is in België.
@tjorque: in belgie is deze auto zeer interessant volgens mij, al ken ik de regels niet goed genoeg daarvoor.
Jammer van die kleinere bagageruimte. Bij een S60 Twin Engine, die bovendien nog een elektromotor op de achteras heeft, is de bagageruimte niet kleiner. Als de Zweden dit kunnen, moeten de Duitsers dit ook kunnen?
@marcow: Dat is het voordeel van voorwielaandrijving voor de Zweden. Op zich is een iets kleinere bagageruimte niet zo erg, maar de onhandige vorm van de BMW is gewoon jammer.
Het afgebeelde interieur is overigens wel erg smakelijk.
Leuke video, goede standpunten mbt volledig of hybride elektrisch rijden ook. Op het laatste stuk na. @Wouter, het IS ook een compromis, en dat zal het ook blijven. Lokale uitstoot is goed om terug te brengen, maar alle batterijtechnologie ten spijt; zolang stroom nog láng niet groen is, zeker niet als we het massaal gaan gebruiken, blijft het een compromis. Tweede punt wat je vergeet; in Duitsland rijdt men niet alleen lange afstanden, maar ook niet met 100-110km/h waartoe je in Teslas gedwongen wordt, om de lange range te halen… Perfecte auto dus deze 330e en doe mij maar vooral meer hybrides!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).