BMW 750Li xDrive: rijtest en video

Auteur: , 77 Reacties

Gadgets, carbon en friggin lasers. Mocht je een 7 Serie in exact deze specificatie bestellen, dan heb je minimaal 8 verjaardagen om over je nieuwe speeltje te vertellen en dat zonder ook maar iets te herhalen.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Verjaardag 1: Carbon core
Mocht je het spreekwoordelijke zuur krijgen van elektrische auto’s, dan was de toepassing van carbon bij BMW niet heel erg uitgebreid. De daken van wat M-modellen zijn er van gemaakt, maar echt structureel kilo’s verlies je daar ook weer niet mee. Vandaar dat BMW nu de volgende stap heeft genomen, ze gebruiken CFRP (carbon fiber reinforced plastics), hetgeen goed verborgen is binnen in de structuur van de auto. Gelukkig is er met de deuren open nog een klein logootje te zien, want van buiten zie je het niet aan de 7 Serie af.

Het voordeel van het gebruik van CFRP is evident, het is zowel heel stijf als erg licht. Totaal claimt BMW tot 130 kilogram te hebben bespaard ten opzichte van de vorige generatie. Echt licht wordt een 7 Serie er ook weer niet van. Gewichten starten net onder de 1900 kg, maar hier geldt het gezegde: “Alle beetjes helpen”.

BMW 750Li xDrive

Verjaardag 2: friggin lasers
Klachten over xenon of LED-verlichting hadden we nog niet, maar dat maakt geen sterk verjaardagsverhaal. Lasers wel. Bijna iedere auto heeft ze in de CD-speler, maar als je nog CD’s gebruikt dan ben je hopeloos ouderwets. En toch zijn CD-spelers feitelijk nog niet zijn uitgebannen uit nieuwe auto’s.

BMW 750Li xDrive

De koplamp met BMW Laserlight is wederom weer een vernuftig staaltje techniek. Alles kan ook met LED’s maar het grote voordeel van laser licht is dat het een virtuele penisverlenger is een nog betere lichtopbrengst geeft. Het bereik van het grootlicht is 600 meter, twee keer zo ver als dat van de LED koplampen. Op topsnelheid (begrensd op 250 km/u) rijd je slechts 70 meter per seconde, dus het is geen enkel issue om een donkere Autobahn vol door te blaffen.

BMW 750Li xDrive

Verjaardag 3: vierwielaandrijving rules
BMW doet een Audi’tje, want de 7 Serie met V8 is er alleen nog maar met vierwielaandrijving. Zodra je met de huidige generatie turbo-motoren pakweg de 350-400 pk voorbij gaat, loop je ook heel hard tegen de beperking van aandrijving op de achterwielen aan. In de zomer en op plakkerig zomerrubber is het geen issue, maar bij kou of nattigheid worden de paardenkrachten vooral omgezet in wielspin of ingezet als generator om het ESP lampje te voeden.

Mocht je je afvragen waarom het 5-10 jaar geleden met dezelfde vermogens minder een probleem leek, dan is het antwoord: turbo’s. Met de mooie koppelkromme is het heerlijk rijden, maar het zorgt ook voor dat er veel sneller veel meer kracht op de aangedreven wielen komt.

BMW 750Li xDrive

Verjaardag 4: achterin je roes uitslapen
Met de ruimte achterin zit het sowieso wel snor in een 7 Serie, maar languit liggen kon tot op heden nog niet. Het is nog optioneel maar met de optie Executive Lounge Seating krijgt de passagier rechtsachter nog meer ruimte en zelfs een geïntegreerde voetsteun die uit de stoel voor hem (M/V) klapt. De rugleuning van de rechtervoorstoel kan nagenoeg vlak naar voren worden geklapt.

BMW 750Li xDrive

Verjaardag 5: de mijne heeft meer schermen
Uiteraard zijn er achterin extra bekerhouders, maar ook een uitklapbare tafel en het Touch Command systeem. Dit is een uitneembaar 7-inch tabletcomputer, waarmee de infotainment- en comfortfuncties achterin de BMW 7 Serie zijn te bedienen. Jep, de 7 Serie biedt inmiddels zo veel opties achterin dat een tablet handig is voor de bediening. Uiteraard houdt de orgie aan schermen daarmee niet op, beide voorstoelen hebben er één, de tellers in het dashboard zijn er door vervangen en uiteraard is het infotainmentsysteem ook voorzien van een dik scherm. Bijzonderder nog zijn de touchscreens voor bediening van de ventilatie en dat er ook een scherm in de sleutel verwerkt zit. Totaal negen schermen/ schermpjes, als ik het tenminste goed heb geteld.

BMW 750Li xDrive

Verjaardag 6: ons ben zuunig
Gelukkig weet ik het beter dan af te gaan op het normverbruik zoals die uit de testcyclus komt, maar toch. Wat zijn de motoren lekker zuinig he, van een 450 pk sterke V8 die ruim 1 op 12 haalt konden we vroeger alleen maar dromen. De semi-elektrische 740e doet het nog beter, maar die komt helaas voor Nederland wel wat laat op de markt. In 2015 was een CO2 uitstoot van 49 gram nog goed voor 7%, maar in 2016 is het al weer 15% bijtelling voor de stekker-hybrides.

Model
750i xDrive
740i
730d
740e
Cilinderinhoud4395 cc2998cc2993cc1997 cc
# cilinders8664
Vermogen330 kW/450 pk240 kW/326 pk195kW/265 pk240kW/326 pk
Koppel650 Nm450 Nm620 Nm
0-1004,4s5,5s6,1s5,6s
Topsnelheid250 km/u 250 km/u 250 km/u240 km/u
Brandstofverbruik8,1l/100km6,6l/100km4,5l/100 km2,1l/100 km
CO2-uitstoot189 g/ km154g/km119g/km49g/km
Prijs128.00098.00095.500NNB

BMW 750Li xDrive

Verjaardag 7: actieve besturing zuigt
In de 340i (rijtest) was ik er geen fan van en in de 7 Serie kan het mij ook niet bekoren. In theorie is het een heel goed idee om de zwaarte en directheid van besturing onder andere te laten afhangen van de snelheid waarmee gereden wordt. De praktijk is voor mij (en voor anderen, maar niet voor iedereen) totaal anders. Op de snelweg was ik gevoelsmatig continu aan het corrigeren en dat in een auto die ook de eerste stappen naar een echt zelfrijdende auto wil zetten.

Het is jammer want de rest van de package is uiteraard briljant. De V8 schopt de toch met gadgets en elektronica volgepakte 750Li heel makkelijk naar legale en veel mindere legale snelheden. De wegligging an sich is uiteraard briljant, hoewel het wel een hele grote lap auto is. De 7 Serie is niet een auto die lijkt te krimpen tijdens bochtenwerk, dus voor het echte stuurwerk kan er beter naar een andere bimmer worden uitgeweken.

Verjaardag 8: mijn BMW kost 2 ton
Afgerond welteverstaan, maar op deze bedragen maakt dat echt niet meer uit. De verkoper bij uw lokale BMW dealer kan dat haarfijn uitleggen en nog beter als er dan geen korting hoeft worden verleend.

Feitelijk kost deze 750 Li xDrive slechts 192 mille, waarvan 60 mille voor veel van de goodies die bepalend waren voor gesprekken op de vorige negen verjaardagen. Het is een indrukwekkend bedrag, maar in verdediging van BMW: al voor minder dan een ton rijd je vrolijk naar huis in een stuk kalere siebener.

BMW 750Li xDrive

Mocht je een bijzonder actief sociaal leven hebben en er niet uit komen met slechts 8 onderwerpen voor verjaardagen, dan biedt de 7 Serie nog meer voer. Over de bediening via gesture control of alle ondersteuning bij het parkeren hebben we het nog niet eens gehad. Filmpje!77 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Het is echt een dijk van een wagen, maar de A8 heeft wel mijn voorkeur. Die vind ik net nog even mooier. Nu snel het filmpje kijken.
@dutchdriftking: Voor mij geldt het net andersom: De A8 is wat mij betreft ook een dijk van een wagen en kan zich meten met deze 7. Het is net een kwestie van smaak. Mijn smaak is toch de 7-serie. Net iets meer uitgesproken.
@berlinetta: De 7 serie is inderdaad wel meer een eigen ding. Maar de A8, en zeker als S8 plus vind ik zo geweldig!
Een dijk van een wagen,
En een dijk van een review.
Top Wouter.
Met zulke bedragen vraag ik me dan af: Hoe concureerd deze limousine met een Mercedes Benz Maybach ????
@volvofreak: Op dat niveau verschillen de concurrenten van elkaar niet veel. Ligt er net aan welk model wat nieuwer is. Deze heeft dan weer wat meer (overbodige) snufjes. Hoewel de S qua interieur vaak wel erg fraai is/gevonden wordt.

OT: Prachtige wagen. Helaas weer niet de oudejaarsprijs gepakt!
@paulaner: S-klasse (kan bekeken worden als vlaggenschip van automobile) is de enige echte trendsetter in dit segment. Bijna elke functie die je vandaag kent op je wagen waren in primeur op de S-klasse.
S-klasse’s zijn zowel op vlak van comfort , luxe als snufjes niet evenaarbaar.
Dat weten ze zelf bij BMW
@viertakt: Uit welke reclamefolder heb je dat gecopy-paste?
Zoveel mooier dan de A8 en S-Klasse.
@toyotafortuner: meningen verschillen, ik vind em niet om aan te gluren.
Ik weet natuurlijk niet hoe het op de nieuwe 7 serie is, maar active front steering op mijn 330i werkt echt fantastisch!! Ben nooit aan het corrigeren op de snelweg en in de stad is alles 1 stuuruitslag weg. Je hoeft niet meer over te pakken. Ook met knallen werkt het systeem heel prettig vind ik. Maar ja smaken verschillen…
Wat mij betreft de wagen die ik zou kiezen in dit segment. Een S zal misschien iets comfortabeler zijn, de XJ is de mooiste, maar al met al is dit het beste totaalpakket.
schitterende wagen echt de mooiste in dat zegmend
@bmw2: Doe je dat bewust?
@smultie: dat zegtmen wel vaker hoor
Mijn favoriet in het topsegment. Maar wat een vre-se-lijke muziek over het filmpje, of beter gezegd die poppende ruis eroverheen. Bah.
Ik ben een ouwe zeikerd (van 26). Maar doe toch maar een E38 met bovenstaande techniek. Als BMW liefhebber zou ik sinds het verdwijnen van de E38 altijd voor de A8 of de S-klasse gaan.
@Vreddy_B: ja ik ben het met je eens. De nieuwe bmw’s hebben op een of andere manier een te “soft” uiterlijk. Die intimiderende look is er echt vanaf in mijn ogen. Mijn favo 7 blijft e65 facelift.
@nvn1993: de e65?! die kreeg een facelife omdat hij niet om aan te zien was. Ja de facelift is een stuk beter maar niks in vergelijking met de e38. De modellen van nu vind ik een stuk beter dan de e65. De e38 daarentegen blijft de mooiste 7 serie…
Deze heeft op het moment mijn voorkeur, met de nadruk op ‘op het moment’. Binnen dit segment zijn de verschillen zo klein dat je eigenlijk automatisch voor de recentste uitgave met de nieuwste goodies gaat. Persoonlijk vind ik dit ook wat mooier dan de S-klasse, het is allemaal net even wat strakker en frisser, zowel in het fysieke interieur (en dan al helemaal in de gereden pandaconfiguratie met alleen meer zwart en wit) als in de software op de schermen. De A8 vind ik ook mooi, maar die raakt een beetje op leeftijd qua beschikbare goodies. Verder viel me op dat BMW heeft geleerd van haar eerdere digitale schermen, in de sportstand zijn de snelheden en toerentalleen gelukkig weer zichtbaar.
Wat een prachtige wagen zeg. Ook van binnen met opties etc. Ik vraag me ook af wat ze nog meer kunnen verzinnen om dit te verbeteren?
Niet mijn auto. 5-serie is wat mij betreft groot zat.
Prachtig strakke limousine, ik zou zelf voor de Range Rover gaan maar als het sedan moest worden dan toch deze maar. De S klasse is ook mooi maar dat dashboard, verschrikkelijk.
Vind het allemaal niet zo spannend. Het is wel een mooie auto net als de A8 maar voor mij blijft de S klasse toch de benchmark en echt vernieuwend.
Mooie wagen met dikke opties zeg. Wauw.
Vind de leren stoelen wel een beetje tegenvallen. Ziet er goedkoop uit dat losse plooiende leer om te stoelen heen. Vooral bij de hoofdsteun ziet dat er best lelijk uit!
@kliko: Valt wel mee toch? Zit een patroontje in. Wat betreft die hoofdsteunen: die kunnen naar binnen worden ‘gevouwen’; extra steun in je nek.
@olivier420: Kijk maar eens in de video als Wouter erin zit. Dan zie je links van hem op de stoel ter hoogte van zijn rug ook allemaal plooien.
Ik vind het niet echt sjiek in ieder geval. Er zijn genoeg stoelen van andere automerken die ook compleet leer en verstelbaar zijn. Maar die zitten wel wat strakker in hun jasje dan dit.

Het zal vast zijn reden hebben, maar mooi vind ik anders.
Prachtige auto! Ben benieuwd naar de nieuwe 5 serie.
Pracht van een limo. Eindelijk nog eens een 7-Serie die zich kan meten met de Merc en Audi.
Ik moet spijtig genoeg zeggen dat ik vind dat BMW hier volledig de plank misslaat. De koplampen en achterlichten vind ik ontzettend raar vormgegeven, zeg maar gerust lelijk. Het verchroomde sierstrip tussen de achterlichten vind ik totaal niet mooi, evenals de sierstrip dat over de gehele auto loopt met als dieptepunt het stuk dat omhoog loopt bij de voorwielen. Het interieur vind ik deels mooi, maar wat mij niet aanstaat is het scherm. Bij een 3-serie en een C-Klasse en alles daaronder kan het nog wel, maar alles daarboven vind ik het veel mooier als het scherm zogenaamd ‘geïntegreerd’ is, zoals bij de vorige 7-series. Mede daardoor ben ik ook geen fan van Audi. En ook het pookje vind ik niet meer kunnen in deze tijd. Veel mooier is het als het middenconsole mooi is verwerkt met houtinleg en leder zonder een pookje, doe dat ding maar achter het stuur zoals bij Mercedes.
Voor de rest zal het geweldig rijden, maar in dit segment zou ik kiezen voor een mooie zwarte S-Klasse met de interieurkleuren als deze 7-serie.
@viezefreddyw: Als je dat enorme scherm wil afdekken krijg je een esthetisch gezien nogal lomp dashboard, en vind ook dat het hier netter is dan bij Mercedes C-klasse e.d.
@jipino: Mercedes is het ze anders gelukt, ziet er in mijn ogen veel chiquer uit. En om nou een 7-serie met een C-klasse te vergelijken…
@viezefreddyw: Ja klopt, schuine vergelijking. Maar het is hier wel veel meer geïntegreerd in het ontwerp. Ik vind het normaal ook storend als het niet geintegreerd is.
erg mooie auto maar als ik moest kiezen dan toch liever een Audi S8+ dat is erg dik vindt ik zelf vind de bmw wel geslaagd maar niet perse beter dan de andere 2 duitsers
Prima kar, maar die ‘silverlining’ bij de dorpels doen echt afbreuk aan het geheel. De configurator toont nog niet of je deze lining weg kunt laten.
@Megakix: precies, net of ze een hockeystick op de zijkant hebben geplakt. Ik snap het idee erachter niet en het maakt de auto er niet mooier op. Ik vind de nieuwe 7-serie een prima chique en ingetogen auto, maar ik geef de voorkeur aan de S-klasse en vooral de A8 plus.
@autoriteit: ik bedoel natuurlijk de S8 plus, tijd voor koffie :)
Werkt dat bedienen met handgebaren nog een beetje of zat die optie er niet op?

BMW heeft een tijd geleden al de filosofie van de “sportieve” auto in het luxe segment laten varen. En gelijk hebben ze want dat werkte niet. Als je in dat segment shopt dan wil je luxe en interesseert het je vrij weinig dat de auto sneller de bocht door kan dan de concurrent.

Nu kunnen ze bestaande klanten die wat meer luxe willen ook echt wat bieden en zien ze die klanten niet bij voorbaat al naar Mercedes lopen. BMW liep met de 7 serie altijd een beetje achter de feiten aan. Dit begint langzamerhand te veranderen. Feit blijft wel dat Mercedes in dit segment nog steeds de benchmark is.
Ik had ook graag wat meer van de gadgets gezien, en het comfort in vergelijking met de S en de A8…Iemand ervaring met beide? dan kan ik vast gaan sparen (voor de facelift waar de koplampen niet aan de grille zitten hopelijk)
Ik kan ‘m niet mooi vinden. Naar mijn mening zijn aan de voorkant de nieren te groot, de chromen lijn langs de dorpels maakt ‘m van de zijkant vreemd en achteraan zijn de uitlaatsierstukken veel te groot. Doe mij maar een S-klasse, A8 of XJ.
Joh, hadden ze chroom over ofzo? De hele auto hangt vol met die stripjes…..

Maar goed. Met deze auto’s willen ze laten zien wat ze kunnen. Maar het enige wat ze laten zien is dat ze exact hetzelfde kunnen als de concurrentie…., uitgezonderd wat onbenullige gadgets. Wat ik wel jammer vind, want niks in mij zegt dat ik nu perse een 7-serie moet hebben ipv een Jaguar, Audi of Mercedes. En vice versa overigens….

Ongetwijfeld een heel goede auto, maar interessant is ie niet.
zaad dodend dus… dit jaar volgt Mercedes met een geüpdate S-Klasse, hij zal de concurrentie weer even stevig op 0 zetten. Foto’s van de volgende S-klasse zijn al op internet verschenen. verder: wat blijft de S toch elegant ten opzichte van de concurrentie, mooie chique lijnen en toch voldoende vermogen, comfort en snufjes. dat de 7 serie automatisch in je schuur parkeert boeit me helemaal niks, dat je een wagen al in 2013 (!) vol automatisch over de autobahn kan laten scheuren, dat zijn pas prestaties. En dan heb ik het nog niet gehad over alle voorgaande S-klasse’s wat die voor techniek met zich meebrachten. (zou je een mooi topic van kunnen maken)
Mooier dan de audi en de Mercedes, in ieder geval van buiten
Mijn broer rijdt een tijdje een 750i (geen L dus, die was er nog niet bij demoaanvraag) maar wat een geweldige auto.Niet normaal meer.
http://2.bp.blogspot.com/-UwUeARhwtXY/VeS5H86BL2I/AAAAAAAAFQI/cZgYTQVpGQ4/s1600/1%2B%25281%2529.jpg

Elke keer als ik de S en de 7 naast elkaar zet snap ik weer waarom ik voor de S-Klasse zou kiezen. Naar mijn mening stijlvoller, chiquer en mooier prachtig hoe de achterkant afloopt in combinatie met de achterlichten. Koplampen zijn ook perfect geïntegreerd in de grill in tegenstelling tot die lelijke mega grill van BMW.

Ik ben geen fanboy, maar op dit moment staat Mercedes op afstand op nummer 1 in vergelijking met BMW en Audi. Audi komt nog het dichtst in de buurt van Mercedes en de A8 zal binnenkort ook vervangen worden.

Waarom de S-Klasse? Gewoon elke keer als je de 7-serie ziet heb je het gevoel dat er een is die beter is ;)
@michaelcorleone: Hmm als ik het zo bekijk zou ik het precies andersom redeneren. Het is dus een kwestie van je eigen mening en smaak. Vooral de achterkant van de 7 vind ik veel dikker ogen, maar goed dat is mijn mening.
Bij dezen is het officieel: Ik ben een ouwe l*l.
Het enthousiasme over schermpjes en overbodige goodies deel ik echt van geen kanten. Ik ben al helemaal tevreden met de techniek en uitrusting van een 750iL van rond 2000. 12 cilinders, klassieke koets, fatsoenlijke klokkies voor mijn neus, en gewoon fijne materialen. Een kinderhand is gauw gevuld: zelfs met een 6-in-lijn ben ik al wel tevreden. Als ik extra beeldschemen wil, neem ik die wel mee.

En – o ja – ik heb lekker meer beenruimte rechtsachter dan in welke BMW ook. Van welk bouwjaar dan ook.
2014 vlamfilm.nl???
Een BMW die slecht stuurt. ..En niemand klaagt?
@norge: Hij krijgt nog een kans omdat dat actieve stuurgebeuren een optie is, denk ik.
@jipino: Dat is inderdaad een optie. En slecht sturen doet ie zeker niet @norge. Bekijk anders de video bij de concurrent maar eens.
mwah
Wouter stemt iig niet partij voor de dieren…
Van buiten vind ik het zeker een vooruitgang. Ook spreekt het idee van de Carbon core mij aan om zo het gewicht te verlagen en stijfheid te verhogen.

Ik heb snel even in de configurator gekeken toen ik hoorde “60,000 euro aan opties” en moet zeggen dat hij standaard wel erg kaal is. Zelfs de achteruitrijdcamera is een optie maar ook ventilatie achterin. De displaysleutel zoals ze hem zelf noemen zit er grappig genoeg dan wel weer standaard bij. Aan de andere kant is dat misschien ook wel weer goed aangezien dat ik zelf maar weinig van de gadgets zou willen.

Ook ben ik nog nooit blij geworden van gevoelloze touch-knoppen waarmee je de verwarming bedient. Persoonlijk vind ik overigens de 740i met 6 in-lijn en RWD een mooiere aandrijflijn.
@reistje: De 740d met rwd. Dat is de fijnste versie. Snel genoeg en redelijk zuinig. De 40i is best een hitsigse motor die meer moeite heeft met het gewicht. Bij een auto in dit segment past beter een rustigere motor.
Bloed irritant dat geswipe naar links en rechts in de app naar het volgende artikel. Kan zo het tabelletje niet zien.
Ik kan op mijn iphone niet de diverse motorvarianten zien. Wat is de topdiesel? Ik hoop de triturbo van de M550xD.
@spidermann: eigenlijk vind ik een 5 serie beter/mooier. Met een betere “Fahrdynamik” veel dichter bij de kernwaarden van het merk BMW dan de 7 serie. Ik ga voor een 535d of 535i zonder allerlei electronische “schnick-schnack”. Over 7 jaar werkt de helft of meer van deze gadgets niet meer, vrees ik.
@spidermann: op dit moment is er nog maar 1 diesel te vinden in de tabel die je niet kunt zien, de 730d. Ik verwacht trouwens wel dat de 40d (313 pk?) en 50d (381 pk)

Gelukkig is de tabel wel te zien op de iPad, maar inderdaad vervelend dat de tabel niet te zien is. Misschien dat de app aangepast kan worden zodat deze ook in landscape mode gebruikt kan worden?
Deze BMW, Audi A8 en de Mercedes S zullen zonder twijfel top machines zijn waarbij de Mercedes mijn voorkeur geniet……
Wat een rare lat metaal tussen de wielen … is dat ‘design’?

@prop: Het kan nog opzichtiger. Kijk maar eens naar de Range Rover: http://s3.caradvice.com.au/wp-content/uploads/2015/02/Range_Rover_LWB_2.jpg
Waarom van die vierkant(achtige) uitlaatmonden? Rond is prima. Ook op de a8 en de s. Ronde eindpijp, gewoon vast aan de uitlaat en niet een ‘fluitje’ in het bizar grote eindstuk.
Reden om niet voor de facelift A8 te gaan.
Hmmm versnellingspook in het middenconsole? Moet deze niet achter het stuur zijn?
@ozer1907: Nee? Het is geen Amerikaanse wagen..
@Edge: of geen Mercedes
Ik vind het een heel indrukwekkende wagen, maar ik vind het design eerlijk gezegd iets te druk. Waar de S-Klasse en A8 imposant en stijlvol zijn, is de 7-serie iets te druk voor een wagen van dit formaat. Die hockeystick-sierstrip op de zijkant, die voorbumper met die mistlampjes erin. het had wat mij betreft iets subtieler en stijlvoller gemogen.
Eerst maar bij de (vele komende) verjaardagen voldoende verjaardagsgeld incasseren! €€€
Of je wacht 8 verjaardagen en je neemt deze 7 serie mee voor 20K ;)
Ik zag laatst een 3 serie aan komen rijden, bij benadering was het de nieuwe 7 !!!
Ik was die dag later nog naar de opticien gegaan maar mijn ogen waren toch egt in orde.
De modellen lijken zoveel op elkaar dat exclusiviteit ver te zoeken.

Dat chroom over de gehele linie bijna doet wat goedkoop aan. Wil niet zeggen dat de nwe 7 een technisch hoogstandje is. Op termijn zal moeten blijken of het allemaal wel betrouwbaar is.

Kan me voorstellen dat er 7-er fanaten zijn die de 32, 38, 65/66 of F01/02 mooier vinden.
Ik vind de F01 de mooiste.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).