BMW viert feest met mobiele Minidisc spelers

Auteur: , 20 Reacties

Deze moeten we even toelichten.

De MiniDisc. Wie kent hem nog? Het was een briljant apparaatje. De opvolger van de Discman, wat weer de opvolger van de Walkman was. De MiniDisc speler was compact en handig. Het ding kon veel beter tegen een stootje dan de Discman. Ook was het echt een vernuftig apparaatje, je kon er gemakkelijk mee opnemen bijvoorbeeld. Echter, de MP3-speler en met name de iPod (inmiddels ook bijna overleden techniek) heeft de MiniDisc-speler overbodig gemaakt.

Tot zover ‘Apparata Klassiek’. Elke keer als ik een BMW i3 of BMW i8 zie, moet ik aan de MiniDisc-speler denken. De BMW i3 en i8 waren bij hun introductie zeer vooruitstrevend. We zijn nu echter een aantal jaartjes verder en de techniek heeft in die tijd niet stil gezeten. Om de progressieve BMW’s vers te houden zijn er speciale modellen van de i3S, i8 Coupé en I8 Roadster gelanceerd.

BMW i3s Roadstyle Edition
De i3s Roadstyle Edition is Fluid Black met koperen accenten. De velgen zijn ‘Jet Black’ en meten maar liefst 20″ in diameter. In het interieur zit je op heus leder, terwijl de auto volgens BMW zeer compleet is, vanwege de aanwezigheid van een Comfort Pakket Advanced. De Roadstyle Edition is altijd gebaseerd op de i3s, dus met de 184 pk sterke elektromotor, bredere banden en het sportievere (verlaagde) onderstel. Grootste nadeel van de ‘oude’ reguliere i3 is de actieradius, volgens de WLTP-methode kom je 310 km ver op een tank. BMW zelf geeft aan dat neerkomt op 260 km in de dagelijkse praktijk. Nadeeltje voor velen is wellicht de prijs, de i3s Roadstyle Edition (I01) kost namelijk 49.995 euro. Voor de context, persoonlijk vind ik de i3 écht een gaaf ding, maar BMW denkt er blijkbaar anders over, want dit zijn de persfoto’s:

BMW i3

Deze is ook goud, trouwens:

BMW i3

Het kan geen toeval zijn, want deze is al helemaal geheimzinnig:

BMW i3

BMW i8 Ultimate Sophisto Edition
Een stukje spannender dan de i3s zijn de BMW i8 Coupé en i8 Roadster. De speciale ‘Sophisto Edition’ dankt zijn naam aan de kleur, namelijk Sophistograu. Deze tint wordt wederom met koperkleurige accenten gecombineerd. De 20″ grote velgen zijn zwart met koperkleur. Het is overduidelijk een trend aan het worden, de brons- en kopertinten. Je kan de Sophisto Edition herkennen aan de achterlichten, die voorzien zijn van helder glas. Het interieur is zwart/bruin en compleet uitgerust dankzij een Heads-up Display, Hamann Kardon systeem en keramische bedieningselementen. Het gecombineerd vermogen van de BMW i8 is 374 pk. Er worden er 200 stuks van gebouwd. De i8 Coupé (I12) kost 162.319 euro, de i8 Roadster Ultimate Sophisto Edition (I15) kost 179.738 euro. Ook de persplaten van de i8 zijn niet heel erg duidelijk, trouwens.

BMW i820 reacties

Het kan geen toeval zijn, want deze is al helemaal geheimzinnig: Autoblog logo ipv van een foto. Die is zeker geheimzinnig
@bierbuik: haha exact het zelfde hier.
@dutchdriftking: 🤔 Volgens mij is dat de bedoeling
Ik moet zeggen, ik heb de photoshop skills gemist
Verkopen die dingen nog een beetje?
De i8 is het nieuwe wel vanaf, en de i3 is niet bepaald een goede deal naast de Tesla model 3.
Haha. Ultimate Sophisto Edition. Hoe verzin je het? En dan iets wat er gewoon budgetzwart uitziet, Sophistograu noemen, dan neem je je klanten niet meer serieus.
BMW heeft het ‘handig’ gedaan. De meeste premium merken wisten 5 jaar geleden dat elektro auto voor de massa op dat moment minder winstgevend is tov een benzine auto. Echter; de marketing afdeling wil ook wat.
BMW heeft zo opgelost dat je echt een liefhebber moest zijn van elektro wilde je voor een i3 of i8 kiezen. Die dingen blinken eigenlijk nergens in uit.
Deze liefhebbers geven in ruil wel alle data die BMW nodig had om elektro in hun auto’s te kunnen verfijnen; want voor die data heb je geen miljoen auto’s nodig; een paar duizend kom je een eind mee. En, als je ze ziet, zie je gelijk elektro.
En nu moest de marketing afdeling voor BMW-i nog even het budget voor deze periode opmaken: dus dan maar een speciaaltje.
@gregorius: klinkt logisch. Maar waar is nu de tegenhanger van de Taycan en de E-tron?
@dutchdriftking: komen in 2021…
@gregorius:
Handig? Dan hadden ze beter een standaard 3 serie kunnen elektrificeren.
Ze hebben behoorlijk geinvesteerd, bijvoorbeeld in het ‘exotische’ CFRP frame van de i3.
Een hele dure manier om gewicht te besparen. Terwijl dat hok een CW waarde van een baksteen heeft die veel meer invloed op de range heeft.
@harrie: ze hebben een hoop ontwikkelingen in 1 / 2 autos gegooid en het zo gemarket dat je ze niet te veel verkoopt (iemand die graag een 1 / 3 serie kocht, ging niet over op een i3). En van deze kleine groep hebben ze kunnen leren + een hoop ‘gratis’ testers; want die mensen betalen ook nog gewoon om die auto te mogen rijden. Daarnaast is die i-lijn goed voor marketing; BMW, Elektrisch, Futuristisch, BMW-dus-goed, “wow, net zo snel als een 911″…. maar ondertussen nemen ze weer een 3 of 5 serie met een hogere marge.
Als je een elektro-3 maakt; valt die marketing truuc weg en haal je de mensen uit de 3. Plus; zo’n 3 was niet ontworpen om al die batterijen in gooien op die manier. (natuurlijk is er nu wel eentje die dat kan).
Volkswagen heeft een E-Golf. Is dat nou een marketing wonder?
Of de Mercedes Elektro-B-klasse; daar ga je lekker mee op een beurs staan!
@gregorius:
Warrig verhaal.
Blijft over, i3 is een matige en te dure auto, en op kort termijn geen fatsoenlijke EV van BMW.
@gregorius: de marketingafdeling bij BMW heet gewoon ///M. Wat simpele pk’s meer, grote wielen, stugge dempers, carbon dakje, uitlaatjes en ///M logo’s overal en voila dikke vette marge want sportief. Maar i is anders, echte vooruitstrevende electrische wagens. De i8 is een bijzondere sportwagen en de i3 is wel ruim, maar geen lompe SUV en is er met range extender dus zeer bruikbaar. Probleem van de i3 is vooral de prijs en dat het ding spuuglelijk is.
Ha de minidisc wat een geweldig systeem.Atrac,mdlp,net md,hi-md,scms…allemaal bedacht door sony.Wilde je de beste md-speler dan moest je voor een sharp gaan 😎
@redbeams:
Ik heb geen idee wat je zegt 🤐
@stationcar: Ging te diep in op de minidisc 😂
@redbeams: Om quick&dirty muziek op te nemen in de oefenruimte blijft Minidisc onovertroffen!
@vaakbenjetebang: Dan zijn het handige en praktische recordeitjes, maar onovertroffen, dat lijkt me anno 2019 sterk. Het grootste probleem van Minidisc is dat het net niet goed genoeg klinkt. De compressie is te sterk, met de kennis van toen lukte het niet om Atrac zo te maken dat de compressie niet opvalt. Het was wel duidelijk een ontwerp keuze van Sony destijds, het was verder knap gemaakt. Concurrent Philips pakte het in de DCC spelers van toen beter aan. Net wat meer bandbreedte beschikbaar, daardoor was minder compressie nodig. De PASC encoding was superieur. Er was ook een DCC speler in ‘Walkman” formaat voor goede live opnamen. Het opnamemedium was natuurlijk niet zo’n goed idee bij Philips, dus… ook geflopt. Ik vraag me af wat de equivalent van de DCC-speler is in autoland.
Ingredienten: Zo goed als vergeten. Wel briljante techniek, deels gebaseerd op een belangrijk oud maar inferieur onderdeel om compatible te blijven.
@cartype: Voor de specifieke toepassing die ik noem: onovertroffen. Je kunt zo’n recordertje aansluiten op een mengpaneel waar je wat microfoons op hebt aangesloten en alles komt keurig netjes in een handzaam bestand op een discje. Uiteraard is het helemaal platgecomprimeerd, maar voor het opnemen van een jam/oefensessie boeit dat niet zo veel. Het gaat er (ons) maar om dat we achteraf de riffs terug kunnen horen en de schandaligste er uit kunnen pikken om nummers mee te maken. En als je metal maakt en je alles in drop A hebt gestemd moet je sowieso niet mauwen over geluidskwaliteit in de oefenruimte.
@vaakbenjetebang: Niet te vergeten de edit mogelijkheden die je had op een portable apparaat waren helemaal hun tijd ver vooruit.Knippen tot op een fractie van de track en dan weer samenvoegen met een andere track.Nou ja in iedere geval het md systeem was z’n geld dubbel en dwars waard.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).