BMW Z1: rijtest en video

Auteur: , 55 Reacties

De BMW Z1 was een soort rijdend experiment van BMW, vol nieuwe technieken. En dat gaat veel verder dan die kekke deurtjes.

Kijk eens goed naar dit ontwerp van Nederlander Harm Lagaay en gok dan voor de grap eens in welk jaar deze auto voor het eerst aan de wereld getoond werd. In augustus 1986 al, had je dat verwacht? De “Z” in de typenaam stond niet voor niets voor “Zukunft” (toekomst) zullen we maar zeggen.

BMW Z1: rijtest en video
Het ontwerp was een huzarenstukje. Zo werd de demper van de uitlaat vormgegeven als een vleugel die voor extra downforce zorgde. Ook was er een plastic bodemplaat die voor meer neerwaartse druk zorgde.

BMW Z1: rijtest en video
Het chassis werd specifiek voor de Z1 ontworpen, en er werden onderdelen van de 3 Serie geleend. De BMW Z1 werd uitgerust met de 2.5 zescilinder die werd geleend van de 325i uit de E30 3 Serie. De roadster is voorzien van een handbak met vijf versnellingen die de 170 pk’s overbrengen naar de achterwielen. Er is overigens nagedacht over een vierwiel aangedreven versie maar deze is nooit in productie genomen. Ook de BMW Z1 Coupe haalde de productielijn niet.

BMW Z1: rijtest en video
Die 170 pk is misschien niet astronomisch, maar de BMW Z1 woog niet meer dan 1250 kilogram, mede dankzij het uitgebreid toepassen van allerlei soorten plastic. Daardoor was een sprintje naar de 100 in 7,9 seconden geen enkel probleem. De hele body bestond uit plastic panelen, BMW’s oorspronkelijke idee was dat je die in een minuut of veertig kon verwisselen, zodat ze Z1-eigenaren een tweede set in een andere kleur konden verkopen. In de praktijk bleek echter dat het verwisselen van de panelen een klus van twee (!) dagen was.

BMW Z1: rijtest en video
Het lage gewicht, de wigvorm en de aerodynamische trucjes zorgden ervoor dat BMW als eerste kon claimen dat ze een auto hadden gebouwd die op normale straatbanden 1G kon trekken in bochten. Je merkt ook echt dat de wegligging dik in orde is. Deze auto heeft een kilometerstand die nog niet eens de afstand voor inrijden overtreft dus volgas ga ik niet met de Z1, maar insturen gaat heel precies, de koets helt bijna niet over en er is veel grip. De zescilinder van BMW is heerlijk soepel en hangt redelijk gretig aan het gaspedaal, met de soundtrack is ook niets mis. Dit autootje is veel meer dan alleen een proeftuin voor nieuwe technieken, het is echt een leuk sportwagentje.

BMW Z1: rijtest en video
Maar helaas, een proeftuin was het en verder is het eigenlijk nooit gekomen. Voordat BMW de auto in productie kon nemen werden er al 5000 orders geschreven, terwijl er vooraf gezegd werd dat er maar 4000 stuks gebouwd zouden worden. Er werden uiteindelijk (naast 12 prototypes) slechts 8000 productiemodellen gebouwd. Vreemd genoeg verklaarde BMW ooit zelfs 35.000 orders voor de Z1 geschreven te hebben, het is nooit helemaal duidelijk geworden waardoor de vraag instortte. De BMW Z1 werd geleverd vanaf 1988, maar ging in 1991 alweer uit productie.

BMW Z1: rijtest en video
Één van de wél gebouwde auto’s hebben wij bij ons, geleend van Gina Classics. Dit exemplaar is uitgevoerd in Urgrün en is gebouwd in 1989. De lak is 100% origineel. Het is een heel vroeg exemplaar, chassisnummer 21 om precies te zijn. Voor €57.500 euro kan je hem ophalen in Drachten, met 900 kilometers op de teller. Jep, deze auto is zo goed als nieuw en uiteraard is alle documentatie aanwezig om dat te onderbouwen. Geen auto om veel kilometers mee te gaan maken natuurlijk, maar als je eenmaal met een Z1 gereden hebt zal het lastig zijn hem in de schuur te laten staan.55 reacties

Fantastische wagen! De Z serie’s blijven er goed uitzien :)
@z4rickss: Buiten die eerste generatie z4 geef ik je volledig gelijk.
@bogey: Nou.. de Z4 M coupe van die generatie is naar mijn mening echt heel gaaf hoor
@jrmpower24: coupe wel eerste z4 roadster niet echt. Ik vond de coupe ip basis van z3 echt een brute bak vooral z3 m coupe
Mooie en zeldzame auto, 2 jaar geleden zag ik nog een Fransman in Marokko met zo’n auto, nou hij deed iets, waarbij dat deur gewoon naar beneden verdween.

Hij kreeg gegarandeerd veel aandacht van vrouwen en hen nummers.
En ik maar kijken met mijn dooie Mercedes 190 en gordijntjes, zucht.
Toen ik voor t eerst die deurtjes zag, stond ik toch gek te kijken.
@casperfcb: je bent ook een beetje mal.
@smadb: Ja, daar heb je ook gelijk in. :p
De Z1 staat bovenaan mijn wishlist. Maar dan wel in het blauw met een lichtgrijs interieur, of een groene met een kaki interieur.
€57.500 euro ?……..WTF, geef er 20.000 voor ….max….in Kroner!
@norge: Tsja, één of andere schlemiel heeft er maar 900KM op durften te zetten. Wat ik serieus ronduit belachelijk vind. Die persoon mag zichzelf dan ook geen auto-fanaat noemen. 57k voor een Z1 is wat mij betreft not done, helaas zal er wel iemand zijn die het er voor over heeft.
@norge: Tja Gina classics is duur, maar ze hebben dan ook altijd de juweeltjes van de classics. Lage kilometers, special editions, je moet het maar net zoeken.
@reistje: Klopt. Mijn reactie was dan ook niet negatief bedoeld naar Gina Classics zelf. Wat ze daar verkopen is puur kwaliteit zonder gelul.
Wacht, deze stond eerst bij Autoleitner toch?
Ik weet nog dat ik 3 jaar terug met de Citroën DS (DS23 Pallas, ‘snoekenblauw’) in Noord-Frankrijk was en er op de parkeerplaats naast de snoek een Z1 stond met NL-kenteken in dezelfde kleur als van deze review. Ik heb nog ergens een foto van deze aparte combi. Beide zeer futuristische auto’s!
@bmwalpina: volgens mij stond bij Leitner een exemplaar met beige/kaki interieur.
@e1000bmw523i: klopt idd, komt bij Douwe weg deze, doen wel vaker zaken samen.
Wisselen auto’s onderling.
@bofkont: Ah, dan heb ik die met het lichte interieur waarschijnlijk gezien bij Premium Classics.
@bofkont: weg?
@bigfun: ach taal nazi ;)
Vandaan
@bmwalpina: Stel je voor… Het kan deze niet eens geweest zijn, want een enkel retourtje Frankrijk is al meer dan de hele tellerstand!
Neemt niet weg dat het een gave auto is om onderweg tegen te komen.
@bmwalpina: Naar noord Frankrijk en terug en je zit tegen de 900 km. Zal vast een andere zijn geweest.
Toen hij net uit was, was hij helemaal niet zo populair. Later zag ik ze altijd in de auto telegraaf te koop staan meestal niet te slijten. En nu is het ineens een een klassieker en topper. Toch raar…
@schellekens006:
Tsja sommige wagens worden eigenlijk te vroeg gelanceerd en worden door het grote publiek niet begrepen.
Ik heb ooit met een 928 mogen rijden toen die net uit waren en me had de 911 onmiddellijk bij het vuilnis gezet, bij wijze van spreken dan; maar wat gebeurde er, de 911 werd populairder dan de 928, die nooit echt is aangeslagen terwijl het een tien keer betere wagen is…
@desjonnies:
Velen snappen dit tijdloze ontwerp van Lagaay niet.
Dat de thermoplastische body hier simpelweg plastic genoemd wordt doet hem ook geen recht. Juist dat materiaal dat nu veel gebruikt wordt in de automobiel industrie is er de reden van dat ze er allemaal nog zo netjes uitzien. Althans de buitenkant dan.

Voor Gina begrippen een heel redelijke prijs voor dit klassiekertje.
Casper, mooie rijtest! Vooral het eerste stukje langs de auto erg vermakelijk!

Ontopic: Geweldig design, deurtjes briljant (vroeger was alles beter) en idd lijkt me een erg goeie investering (geld)
@casperH: niet zo soepel? Je stapt ook verkeerd in. Je moet er instappen als bij een oude roadster: eerst je linkerbeen erin, dan je rechterbeen erin, en ten slotte je lijf erin.
Ben je verkouden, Casper? Je staat te hijgen man! Het is echt een prachtig autootje. Deze kleur zou ik echter niet kiezen..
Ik vind het gewoon een lelijk hok. Ook voor die tijd. En ook niet dusdanig innovatief dat later kan worden gezegd ‘dat komt van de z1’
@swordfish: ahum, de hele vernieuwde achterwielophanging werd gebruikt in de E36…

Ten tweede luidde dit het tijdperk van duurzaam materiaalgebruik in.
@e1000bmw523i: die ophanging was geen shocker en begin niet over duurzaam materiaalgebruik. Als je dat zelf echt denkt dan zou ik me eens verdiepen in wat duurzaam is.
@swordfish: Duurzaamheid is: marketinggelul.
@swordfish: kwestie van smaak, ik vind hem geweldig.
Al draagt een aap een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding.

Verder wel een leuke rijtest.
Eind jaren 90, begin 2000 kocht je ze voor 12.000 -15.000. Snel gegaan met de prijs.
Niet zo lang geleden deed Wheeler Dealers ook een Z1, een gele uit Nederland. Gave aflevering!
Was laatst bij wheeler dealers (geweldig program) kwamen ze hier in Eindhoven ophalen leuke aflevering trouwens
@henkhupelschoten:
Die was vakkundig verneukt toen ze hem kochten.
In Veldhoven rijdt er eentje in nieuwstaat, echt van een liefhebber.
@henkhupelschoten: wheeler dealers is idd een leuk programma, vooral omdat de arbeidsloon niet wordt meegerekend
Gaat goed op AB met de z-serie, helemaal top!
M’n schoonmoeder heeft een Z1. Leuke sturende auto met een lekkere motor!
@rudyv: heb je een leukere schoonmoeder dan mij gefeliciteerd.
Een van de hoofdpijn dingen bij de z1 is als er iemand dr zijkant in elkaar rijdt…. Alleen een perfect gerepareerd exemplaar beschadigt niet de deuren als deze in de “dorpels” verdwijnen…
Wat een leuke testrit!
Graag een foto van cameraman Martijn z’n trui. Ik wil ook hip zijn.
Je hand uitsteken kan bij zo goed als elke auto toch?
Heerlijke wagen, en tot 5 a 10 jaar geleden niet bijster populair, laatste jaren exploderen ineens de prijzen, eigenlijk van zowat alle youngtimers, zie wat ze tegenwoordig voor een nette E36 M3 vragen met een lage kmstand, overstijgen de E46 M3. Wie had dat ooit verwacht van de E36.
@bofkont: Ik denk dat dat – naast de enorme investeringszeepbel – te danken is aan het playstationgehalte van de huidige generatie BMW’s (en auto’s in het algemeen).
@e1000bmw523i: inderdaad.
Heerlijke wagen blijft het toch! Helaas heb ik er nooit een van écht dichtbij kunnen zien. Alleen kunnen windowshoppen bij een BMW-garage in Badhoevedorp die een gele Z1 te koop heeft staan voor ik dacht rond de 25 euroruggen. Zoals altijd weer een heerlijke test/video heren!
bijzondere auto, maar mooi…nou.neej
Dit interieur is toch geweldig! Veel mooier als die Z8 van laatst!
Bijzonder mooi exemplaar, alleen die stoelen zijn inderdaad wel erg fout. Had liever gewoon groen leer gezien.
Wat een geweldige auto!
Elke keer als ik een nieuwe rijtest voorbij zie komen krijg ik er zin in om hem te kijken. Tot ik zie wie de auteur is: @CasperH.

Vast een aardige vent, maar ik merk dat ik gewoon niet van de filmpjes die hij maakt kan genieten. Jammer. Want hij rijdt in best leuke auto’s voor AB. Soms is de klik er niet, en die is er gewoon niet. Sorry Casper. Mijn view ga je missen voortaan.

#BringBackSacha
Auto stond bij Leitner in Alkmaar, tijdje terug in het echt gezien en moet zeggen dat het een pracht exemplaar is. Auto zal wel naar een liefhebber gaan gezien de prijs. Blijven fantastische auto’s!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).