BMW/Mercedes/Audi kopen kaartendienst HERE van Nokia

Auteur: , 16 Reacties

Een consortium van BMW, Audi en Daimler (Mercedes/Smart) heeft naar verluidt 2,5 miljard euro neergeteld voor Nokia's kaartendienst HERE. Bij de Finse techfabrikant zorgt de deal echter niet voor alleen vrolijke gezichten.

Nokia HERE

De deal hing al een tijdje in de lucht, maar nu zijn de handtekeningen offcieel onder het koopcontract gezet. Voor de autofabrikanten was het belangrijk om toe te slaan, omdat HERE anders werd opgeslokt door een techbedrijf autofabrikant als Google of Apple. Ook taxiapp Uber was in de race. Met het oog op de toekomst is het wel zo prettig om als autofabrikant niet afhankelijk te zijn van andermans kaartendienst, zeker wanneer dit bedrijf zich in jouw vaarwater gaat begeven.

Navteq

Nokia is sinds 2008 eigenaar van HERE, dat destijds nog Navteq heette en voor liefst 7,6 miljard euro werd gekocht. Hier is dus flink op afgeboekt. Bovendien: ook al wordt er geen telefoon meer verkocht, Nokia is nog steeds een enorm bedrijf. De Franse kabelaar Alcatel-Lucent betaalde er onlangs meer dan 15 miljard euro voor, dus 2,5 miljard is lekker, maar niet de jackpot.

De deal wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2016 rond gmaakt, en de Duitse Drie zijn niet gierig: HERE blijft een ‘independent company serving customers from all industries‘. Als je maar betaalt, want voor niets gaat de zon op. Ook andere autofabrikanten kunnen naar verwachting in de toekomst gebruik maken van de dienst, of er zelfs in investeren. Er zit namelijk best groei in een automotive kaartendienst, zeker wanneer de autonome auto zijn intrede doet.

UPDATE: het is nu helemaal officieel, meer info hier.16 reacties

Tot zover fatsoenlijke gratis navigatie op je telefoon… :(
@kliko: Hoezo, heb jij al ergens gelezen dat die apps stoppen?

Misschien zal dat in de toekomst zo zijn, maar ik neem aan dat (bijvoorbeeld) Microsoft en Garmin een meerjarig contract hebben afgesloten met Here m.b.t. kaarten en apps. En ook het Duitse consortium zal er niet onderuit komen om de kaartinformatie van Here in licentie te leveren aan andere bedrijven; ze zullen deze investering er toch in een aantal jaar uit willen hebben.

Hoe het met de apps zelf zit is dan weer even een vraagteken, misschien gaan ze proberen om die dan weer aan bijvoorbeeld Microsoft te verkopen.
@potver7: Het is altijd maar afwachten wat er met de app gaat gebeuren. Maar het is te hopen dat het niet ineens kosten met zich mee brengt. Het is een erg fijne offline navigatie voor in het buitenland. Kaarten thuis vooraf downloaden over wifi en gaan met die banaan!
@kliko: Hoezo? Google Maps navigatie werkt anders prima bij mij en kost me ook nog eens helemaal niks.
@Edge: Oh nee? Volgens mij heb je altijd nog een data-verbinding nodig. Hij moet immers ergens zijn kaarten vandaan halen. Duur geintje als je in het buitenland bent!

Als je je even ingelezen had weet je dat je bij Here Maps volledig offline kunt werken. Dat is dus wel handig voor in het buitenland.
Hoop dat de app gratis blijft, beste offline gps voor de smartphone!
Mooi. Goede zaak dat er eindelijk eens wat Europese bedrijven opstaan die ook beginnen te kopen. Alles gaat tegenwoordig naar de Amerikanen of de Chinezen. Hopelijk is dit het begin van een omslagpunt.
@lekbak: Oneerlijke concurrentie, hier zit de EU continu op je lip, daar hélpt de overheid haar bedrijven tenminste.
@lekkaah: Als bedrijven door de overheid moet worden geholpen is er iets mis. De overheid bestuurt het land bedrijven runnen de economie, daar heeft de overheid als het goed is niets mee van doen.
@lekbak: hoop het ook, waarschijnlijk tegen beter weten in 😕
@lekbak: In 2008 stapte Nokia in digitale kaarten met de overname van het Amerikaanse Navteq…
Weer over die autonome voertuigen…

Een keer een grote ramp door 1000 gehackte autonome auto’s en ze zijn zo weer verboden…
Volvo’s gratis life-time updates zijn ook gebaseerd op de kaarten van HERE.
Ben wel benieuwd wat daarmee gaat gebeuren.
In principe zouden bestaande contracten gewoon verlengd moeten worden bij een overname, het is niet alsof die dan ineens niet meer rechtsgeldig zijn.
@flowdesign: bestaande contracten moeten worden uitgediend worden onder dezelfde voorwaarden.
Verlengen uiteraard niet.
Als je ook die updates wilde hebben, had je premium merkje maar mee moeten bieden.
@audirijder: Waarom moet hier direct weer een waardeoordeel aan toegevoegd worden? Kun je niet gewoon als een volwassen mens op een normaal niveau meepraten? Of krijg je er een harde plasser van om heel stoer op het internet te komen vermelden dat je een Audi rijdt? Ik vind het kansloos en gezien je manier van reageren hecht ik zo ongeveer evenveel waarde in centimeters aan jouw oordeel als de lengte van je harde plasser: 0,0 cm. Sterker nog, ik denk zelfs eerder -30 cm want er zit blijkbaar zand in je kut.
Handig om dat als concurrenten samen te kopen, dan krijg je toch alleen maar ruzie

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).