Boodschappen doen in Duitsland kan zonder tol te betalen

Auteur: , 20 Reacties

Er is namelijk een compromis in de maak.

Tolfoto's waren op. Daarom deze weer afgestoft

Na het ja-woord van Merkel is het zeker dat Duitsland zijn tolplannen per 2016 doordrukt, maar de suppe wordt waarschijnlijk minder heet gegeten dan opgediend. Diverse Duitse media melden dat er een compromis in de maak is, omdat de CDU, een zusterpartij van tolplanbedenker CSU, felle kritiek had. Dit compromois houdt in dat er niet op alle wegen tol geheven zal worden. De CDU was bang dat er in grensregio’s geen buitenlanders meer naar Duitsland zouden komen, om te winkelen of de tank vol te gooien.

Daarom zal de tol alleen gelden op autobahnen en grotere provinciale wegen. Lokale wegen blijven gratis. Het is de vraag of dit voorstel Nederlandse budgetshopper er van kan overtuigen om niet minder vaak naar onze Oosterburen te trekken, aangezien je al gauw op een provinciale weg zit. Maar ach, controleren op tol gaat de politie toch niet actief doen. Wij voorspellen dat zwartrijden daar best eens een dingetje kan gaan worden.

Als de CDU akkoord gaat met het compromis, dan heeft verkeersminister Alexander Dobrindt het slim uitgespeeld, want tol heffen op de autobahn en provinciale wegen was zijn oorspronkelijke plan. Hoe ontzettend Frank Underwood van hem.20 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Als hun tol kunnen indienden voor toeristen. Dan kunnen wij dat toch ook? Hoeven wij minder belasting te betalen.
@Diederik888: hun?
@Diederik888: in theorie wel, i n praktijk hebben wij echter weinig toeristen, en de toeristen die komen weer houden wij dan mogelijk. Daarnaast gaan wij onze eigen handel en vekeer naar rotterdam in de weg zitten. Met andere woorden, het gaat ons meer kosten dan opleveren.
Haha zo simpel werkt het natuurlijk niet… Een tolsysteem invoeren is al niet gratis en van mínder belasting betalen heb ik nog nooit gehoord…
@enrique: Snap ik ook wel dat ik een stom vergelijk maak, maar je kan er wel meer mee binnenharken dan als je het niet doet.

Heel simpel. Je maakt een website waar je je kenteken moet invullen. Selecteert de periode dat je in het des betreffende land bent en rekent af met paypal/visa etc.

Zou staat je kenteken geregistreerd en is het makkelijk te controleren.

Een database daarvoor aanleggen hoeft niet duur te zijn….
@Diederik888: Daar zit wat in, al vraag ik me af hoe lucratief het is. Zo’n database is inderdaad zo in elkaar geflanst, dat is het probleem ook zeker niet. Handhaving zal hoogstwaarschijnlijk wel het nodige kosten. Het opzetten van het systeem (al dan niet via de bestaande trajectcontrole-systemen of iets dergelijks) kost wel weer het nodige en het moet natuurlijk wel kostendekkend zijn ;-) En kleine ondernemers die langs de grensgebieden wonen en met busjes rondrijden zijn dan ook potentieel de zak.
Al met al denk ik dat het best wat haken en ogen heeft om iets dergelijks te implementeren in dit landje ;-)
Gaan ze in Duitsland een soort Zwitserse en Oostenrijkse vignetten systeem gebruiken?
@huupe: Ik denk dat het verglijkbaar is met het reeds bestaande tolsysteem zoals dat al voor vrachtwagens geldt. Dat vergt de minste investering. Hierdoor wordt ook een streep getrokken het tol heffen op de Bundesstraßen (soort van provinciale wegen). Daar zijn er nl. heul veul van en ook daar krijg je dan handhavingsproblemen.
@tweetyv6:
Dat vrachtwagensysteem gebruiken is onmogelijk, je denkt toch niet dat iedere nederlander een kastje laat inbouwen voor áls ze een keer naar Duitsland gaan?
@stationcar: Dat niet, nee. Maar er hangen wel al overal detectoren & camara’s. Uitbreiding hiervan zal gunstiger zijn dan een heel nieuw systeem te ontwikkelen. Toch?
@huupe:
Het plan wordt er niet simpeler op, hoe doe je vignetten als je alleen tol op de snel- en provinciale wegen wil heffen? Hoe ga je dat controleren? Dan gaat niemand een vignet kopen! De enige manier om dat te controleren is door het aanhouden van iemand op een tolweg, hebben ze nooit genoeg capaciteit voor om dat afschrikwekkend te maken. En anderzijds, als je een systeem wil met kentekensscannen zoals flappie hierboven oppert moet je óveral scanapparaten installeren, kost ook een paar centen. Dus ik ben benieuwd wat het wordt!
@stationcar: In Oostenrijk geldt de vignet ook alleen voor de autobahn….
@Diederik888:
Oh, geinig, wist ik niet eens, dus als je daar de autobahn niet op gaat heb je geen vignet nodig? Dat is handig om te weten!
@stationcar: nee, maar ik betaal liever dat ik onwijs omrijd…
@stationcar: Dan dat ik omrijd bedoel ik natuurlijk
Told you so. En trouwens compromis my ass. Het was vooraf al duidelijk dat het voorstel om de overeenkomst in het regeerakkoord over het heffen van tol op snelwegen (alleen DAT was de afspraak) uit te breiden naar alle andere wegen in D kansloos was. De Duitse politie gaf toen al meteen aan hier geen medewerking aan te verlenen (handhaven) daar zij a) de capaciteit daarvoor niet heeft en b) het niet als prio ziet om belasting te innen. Not gonna happen, dus.
Trouwens; in de Koalitionsvertrag (het regeerakkoord) wordt ook gesproen over een uitbreiding van de Vrachtwagen tol naar de Bundesstraßen echter zonder dat hier een concrete datum voor wetswijziging is aangegeven. Dit is wel het geval met de Personenwagen tol. Daar zou, conform regeerakkoord, in 2014 een wetsvoorstel voor moeten komen.
Je hele voorruit zit straks vol met die teringstickers… Ik heb ook al die afzichtelijke nutteloze groene Umwelt sticker op m’n raam.
Zoals ik al eerder zei, ze willen gewoon de Polen plagen en gelijk hebben ze.
Haha, ja dat.
En na 2 jaar de regels aanscherpen, kan je nog zo’n gele ster op je voorruit plakken

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).