Cadillac Fleetwood lijkwagen: bijzondere barnfind

Auteur: , 15 Reacties

Het is misschien vreemd om enthousiast te worden over een lijkwagen, maar er zijn exemplaren bij waarbij het hart van een autogek sneller gaat slaan. Zelfs met een dikke laag stof en flinke roestplekken is het duidelijk dat er met de 1935 Cadillac Fleetwood V12 een bijzondere ontdekking is gedaan.

Deze Fleetwood lijkwagen is een zogenaamde Carved-Panel of Damascus Hearse. Het verschil met een gewoon exemplaar (voor zover je bij lijkwagens van “gewoon” kunt spreken) is dat de zijkanten bestaan uit gesneden houten panelen. De gordijnen die hierop zijn afgebeeld geven de wagen een gothic uiterlijk met een knipoog naar lijkkoetsen.

De Caddy werd aangedreven door een 6 liter V12 met zo’n 150 pk. Omdat het oog ook hier wat wil waren alle slangen en draden netjes weggewerkt. Hel om mee te werken, en dat is waarschijnlijk de reden waarom de motor in het barnfind exemplaar deels uit elkaar is gehaald. De verkopen beweert dat de motor en aandrijflijn nog intact zijn, maar het zal lastig worden om onderdelen te vinden voor een restauratie naar originele staat. In 1935 zijn slechts twee V12 commerciële chassis gebouwd, die niet per se allebei omgebouwd zijn tot Damascus Hearse.

Echter, hier houdt het slechte nieuws niet op. Het is jullie waarschijnlijk al opgevallen dat al het hout aan de wagen ontbreekt, weggerot door jarenlang buiten staan. De houten panelen die deze auto zo uniek maakt zijn voor een stevige prijs wel na te maken, maar er moet ook een compleet nieuwe houten frame worden gebouwd. Het achterste gedeelte van de metalen carrosserie werd niet meer ondersteund en is eraf gezaagd om verdere schade te voorkomen. Dit onderdeel wordt erbij geleverd, maar het zal een flinke klus zijn om alles weer in elkaar te zetten.

Hoe het er oorspronkelijk uit heeft moeten zien is een raadsel. Onderstaand is een 1938 S&S Cadillac die waarschijnlijk nog het meest in de buurt zal komen. Door alle moeilijkheden die bij een restauratie van de Fleetwood komen kijken is het waarschijnlijk eenvoudiger en goedkoper op er een rat rod van te bouwen, zoals de verkoper op eBay al voorstelt. (Via Barnfinds)

1938 S&S Cadillac Damascus Hearse15 reacties

Alle speciale delen die de wagen uniek maken zijn dus weg. Zo kan ik het ook, Ik heb hier een bmw E30 325ix hartge, maar zonder hartge onderdelen,motor,aandrijflijn en interieur. Ik wil er 25000 voor…. Oh, en senna heeft zijn handtekening erin gezet, maar dit is ook niet aanwezig.
@Bartholomeo:

je vergelijkt geen appels met peren ..
maar kruiwagens met spaceshuttles ..

voor bmwees bestaan dagprijzen ..
voor Rolexen ook ..
voor Ikea banken ook ..
en voor plastic schoenen ook ..
Je kan hem wel inruilen voor een Caddy met € 2.000 inruilpremie…
“6 liter V12 met 150 pk” dat blijf ik prachtig vinden bij oude auto’s!

Verder op zich een leuke vondst, maar wel in erg slechte staat…
iets klopt er niet aan die motor.
het is een v12 volgens iedereen. maar op ebay staat een foto van de motor..
er zitten 9 uit of inlaatpoorten op… of ze in of uitlaat zijn kan ik niet zien. meestal is uitlaat groter.. maar hier zijn ze even groot. maar hoe dan ook.. of het zijn alleen uitlaatpoorten, en de inlaatpoorten zittten ergens anders… dan is het een v18.. of het zijn in en uitlaatpoorten naast elkaar ( wat heel raar zou zijn met 9 poorten natuurlijk.) want dan zou het een v 9 zijn.. wat natuurlijk niet kan… kan iemand mij dit uitleggen?
vind het heel vreemd.. ik denk dat het of gewoon een v8 is of een v 18..
@r34gtr:
volgens mij zit er 1 stuk met 3 leidingen waarvan elke leiding 2 cilinders bedient, en 1 stuk met 6 leiding waarbij elk stuk 6 cilinders bedient, wat inlaat en uitlaat is weet ik niet, lijkt me dat het stuk van 3 inlaat zal zijn…
@super:
bedoel elk stuk 1 cilinder bedient uiteraard
@super: dit kan idd heel goed kloppen.. toen ik nog eens wat beter ging kijken leek het daar wel op…. je ziet het ook bij het uitlaatspruitstuk.. want daar hebben ze ook een losse foto van.. en daar lijkt het idd dat ze met 1 inlaatpoort 2 cilinders bedienen zeg maar.
Niet moeilijk over doen, in de shredder. Het is maar een auto.
Als we dan toch bezig zijn Bartholomeo,
ik heb nog een Fiat Punto 3 deuren ’97 metallic groen (snotkleur) geheel in originele staat verkerend dat wil zeggen compleet met deuken en hier en daar een roestplekje.
Auto was ooit eigendom van Fiat Italië en daarom al een zeer uniek exemplaar, uitgevoerd in de sx uitvoering 1100 cc 55 pk met elektrisch bedienbare ramen voorportieren, en radiobediening op het stuur ook airbag (bestuurder) is aanwezig.
Compleet met 4 bijna gladde originele uitgedroogde Pirelli’s en een lekke reserveband, geen gaten in de bekleding, origineel gelopen 180.000 km dat is dus bijna niks, verbruikt nagenoeg geen olie maar 1 liter op 1500 km.
Onderhoudsboekje en instructieboekje aanwezig apk tot maart, denk niet dat ie door de volgende apk een komt maar ach kniesoor die daar op let, leuk hobbyproject.
Rijd beter dan de aangeboden Caddie van hierboven, beter, beter, hij rijdt kan ik van de Caddie niet zeggen.
Vraagprijs omdat het een uniek exemplaar is, laat ik niet te gek beginnen, 30.000 euro omdat het kan en het is een vraag !!! prijs, het ervoor krijgen is wat anders.
Ik moet ergens beginnen toch ?
Moesten ze daar terug een lijkwagen van maken, nuja dan heb je wel wat.

Niet dat het veel uitmaakt als je dood bent.
Een Cadillac met V12 is altijd tof, al is het omgebouwd tot mestkar.
heb ook een paar van dit soort dingen uit deze periode staan ..
technisch gezien waren auto,s toen al voor 90% uit ontwikkeld ..

schandalig eigenlijk dat er in 80 jaar tijd bijna geen vooruitgang is geboekt ..
@lincoln: nee geen vooruitgang?! Auto’s rijden nu bijna helemaal zelf, autos die 1 op 50 rijden, wij hebben zelf nog een oude benz uit 1949 en als je daar 3 kwartier in rijd ben je kapot terwijl als je in me pa ze e naar italie rijdt, zonder lange tussenstop, stap je niet vermoeid uit. Noem ik dikke vooruitgang hoor!
Ik bied €17,36 en een rol fruitella?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).