Het zal geen verrassing zijn dat het aantal voertuigen blijft toenemen. Ook voor het afgelopen jaar heeft Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weer een toename moeten constateren. Dat laat het onderzoeksorgaan vandaag weten met kersverse cijfers.
Aan het einde van 2017 constateerde het CBS dat er 12,5 miljoen voertuigen in Nederland geregistreerd staan. Dat is een stijging van twee procent. Zoomen we in op de cijfers, dan zijn het de bestelauto’s die flink zijn toegenomen. Deze categorie voertuigen zijn met 3,5 procent gegroeid. Vorig jaar werden met 74.000 exemplaren vijf procent meer bedrijfswagens verkocht.
In de categorie zware vrachtvoertuigen werd een toename van bijna 2,5 procent waargenomen. Als het gaat om bromfietsen en motoren is er een toename van 2,12 procent, aanhangwagens en opleggers doen +1,88 procent, personenauto’s +1,83 procent, bussen +0,94 procent en speciale voertuigen -0,95 procent.
Voor het tweede jaar op rij zijn het aantal bussen weer toegenomen. Dit is met mede dank aan de opmars van elektrische bussen. Op 1 januari 2018 stonden er 321 elektrische bussen geregistreerd. Een stijging van maar liefst 68 procent in vergelijking met een jaar eerder. In vergelijking met de diesels overigens nog steeds een mager aantal. De elektrische bussen vertegenwoordigen 3,3 procent van het totale aantal.
Foto: nieuwe Insignia Sports Tourer in de file via @jaapie op Autojunk.
42 reacties
In topic: blij met de elektrische bussen! Ik kan niet wachten tot het percentage 100% is.
Verder even een Autoblog wijsheid aanhalen: als je in de file staat ben je onderdeel van het probleem.
Dat vind ik bij de andere bussen niet anders eigenlijk.
Snap dat het ergens een kutconstructie is om stijf te maken. Maar die bussen kraken en rammelen altijd als de ziekte.
Daar werd ook massaal fraude mee gepleegd. Mensen die uberhaupt niet de spits in zouden hoeven die nu aangeven de spits te mijden. Of mensen die alsnog gewoon in de file stonden, maar deden alsof ze buiten de spits reden.
Dan moet je al een manier van controle hebben, en dan een die je niet zomaar thuis laat liggen. En als je zover gaat, kun je beter gaan kijken naar landelijke (of beter nog, europa-brede) kilometerheffing. Kun je direct belasten naar gelang locatie, tijdstip, vervuiling etc
Elektrische Bussen zie ik inderdaad behoorlijk veel hier in Groningen, inclusief bussen die op waterstof rijden. Goede ontwikkeling. Ik dacht eerst dat ze te stil waren en dat gevaarlijke situaties zou kunnen opleveren, maar dat valt mee in de praktijk.
Denk je daar bijna voorbij te kunnen ramt zo’n trucker weer zijn truck naar de linkerbaan en zit je er weer eindeloos lang achter.
In de spits rijden doe ik niet, maar zelfs daar buiten is door Brabant en Limburg rijden met al die 2×2 snelwegen een gigantische frustratie.
Tijd dat we iets slims verzinnen om het aantal vrachtwagens met 10% te verminderen, zou een hele hoop files schelen!
Het probleem is dus ook dat er vaak geen file staat (Wat is de definitie eigenlijk?), maar dat je continue met een gangetje van 80 a 90km/h moet sukkelen. Als je dan even de 120 kan aantikken ben je zo blij als een kind.
Minder vrachtwagens zou erg helpen om dit probleem te verhelpen. Maar dat is lastig met een groeiende economie.
Bedrijven zouden misschien meer moeten aansturen op:
-’s Nachts bevoorraden van de winkels.
– Flexibele werktijden.
– Vollere wagens rijden, dan maar een dag later iets in huis hebben.
Bij transportbedrijven zal dat inderdaad niet gauw het geval zijn, die kunnen namelijk ritten combineren en zowel laden als lossen op één adres. Maar het feit blijft wel dat een wagen die gelost heeft bij bijvoorbeeld een AH-filiaal leeg of in elk geval leger naar huis gaat dan dat hij aankwam. Dus daar heb je al een waste die je op moet zien te lossen.
Minder is sowieso beter, als is het maar minder tijdens een bepaald tijdstip en dus verspreiden van de drukte. Eén ding is wel zeker, er is geen oplossing die passend is voor iedereen. Dus de ene gaat de ritten efficiënter maken, de andere verschuift zijn tijden. Gevoelsmatig denk ik wel dat bedrijven tot nu toe er te weinig aan doen en geen flauw idee hebben welke kosten het eigenlijk met zich meebrengt.
Maar verder heb je wel gelijk. Waarschijnlijk lezen we in 2030 op deze site dat men achteraf gezien gelijk had dat een verbreding erg effectief was.
Kortzichtig hoor Joost
De economie draait op volle toeren en Nederland is in bepaalde gebieden te overbevolkt, zoals randstad. Gemeentes zijn bezig om auto bezit in de randstad te ontmoedigen met minder parkeerplekken en de MRB stijgt elk jaar. Na ongeveer 2020 zal de bevolkingsgroei afnemen en binnen paar jaar krimpen. Dus het lost vanzelf wel op. En een recessie die eerder of later komt zal ook bijdragen aan minder auto’s.