Citroen DS19 Chapron Majesty Spécial: classic rijtest en video

Auteur: , 50 Reacties

Deze Citroen DS19 Chapron Majesty is met recht "Spécial" want zoals deze auto bestaat er maar eentje! We gingen op stap met deze onvervangbare Citroen.

Mijn persoonlijke voorkeur voor auto’s ligt in de sportieve hoek. Comfort en luxe staan niet bovenaan mijn lijstje als ik op zoek ga naar een nieuwe auto. Tevens hebben auto’s die veel ouder zijn dan mijn eigen geboortejaar doorgaans niet echt mijn interesse. Maar zoals altijd zijn er uitzonderingen op regels en er zijn ook auto’s buiten mijn gebruikelijke voorkeuren waar ik een zwak voor heb. Één van die auto’s is de basis voor het apparaat wat ik nu voor me heb staan. De Citroen DS is als je het mij vraagt een prachtige auto, misschien wel één van de mooiste auto’s ooit ontworpen. Dat vinden auto-ontwerpers overigens ook, maar los van de prachtige lijnen is ook de techniek van een DS bijzonder want de hydropneumatische vering was voor een auto in die tijd bijzonder vooruitstrevend.

Citroen DS19 Chapron Majesty Spécial

Voor mij staat echter niet zomaar een DS. Dit is een Citroen DS19: een Chapron Majesty Spécial. Eentje uit 1965. Om uit te leggen wat dat precies inhoudt begin ik even met een kleine introductie van de bouwer van dit moois. De toevoeging “Chapron” is namelijk de achternaam van Henri, een carrosseriebouwer uit Frankrijk. Henri Chapron werd geboren in 1886 en begon in 1919 in het Franse Neuilly-sur-Seine zijn eigen bedrijf waarmee hij in eerste instantie op maat gemaakte carrosserieën voor bedrijfsauto’s maakte, op basis van legerauto’s. Daarna begon hij ook carrosserieën voor luxe auto’s te bouwen op basis van onderstellen van onder meer Talbot, Bugatti en Hispano Suiza. Deze merken verdwenen of stapten over op zelfdragende carrosserieën en dus werd het steeds lastiger voor Henri Chapron om zijn creaties te bouwen.

Citroen DS19 Chapron Majesty Spécial

Hij zag een kans in de Citroen DS en bouwde op basis daarvan zijn misschien wel meest bekende creatie: de DS Décapotable type usine oftewel de DS cabriolet. Na 389 van deze auto’s zelf gebouwd te hebben zag Citroen in dat het misschien toch wel goed was om een cabriolet in het gamma op te nemen. Chapron bouwde er vervolgens nog 1365 onder de vlag van Citroen. Los van de Décapotable bouwde Chapron echter ook nog andere carrosserieën op basis van de Citroen DS. Zo bouwde hij ook prachtige Coupés, de Le Dandy en Concorde, maar daarnaast maakte hij ook de Majesty: een ultiem luxe versie voor de veeleisende klant. Er worden verschillende aantallen genoemd voor het aantal gebouwde Majesty-uitvoeringen maar het zijn er in ieder geval niet meer dan 27, waarvan volgens kenners nog 10 exemplaren in leven zijn. Dit zijn de auto’s waarmee Frankrijks presidenten en andere gruwelijk rijke mensen werden vervoerd.

Citroen DS19 Chapron Majesty Spécial

En het is zo’n Majesty waar we vandaag mee op stap gaan. Nu moet ik meteen toegeven: het is niet de mooiste DS. Hoewel deze auto nog steeds de fraaie neuspartij heeft van de DS, zijn de lijnen wel een beetje geweld aangedaan door Chapron als je het mij vraagt. Deze Majesty draagt daarnaast niet voor niets de toevoeging “Spécial” in zijn naam: het is een unieke auto die werd gemaakt voor een steenrijke Franse bankier. Het exemplaar waar wij mee op stap gaan is voorzien van suicide doors en een verhoogd dak. Ook werd de B-stijl naar voren geplaatst, werden de voordeuren ingekort, werd de voorbank naar voren geplaatst in de auto en werd er een elektrisch te openen privacyruit tussen de achter- en voorbank gemonteerd. Dit alles om zoveel mogelijk ruimte en privacy voor de Franse bankier te creëren. Ach ja, het is misschien niet de mooiste DS maar uniek is dit ding wel, strak in de Todor Grey lak.

Citroen DS19 Chapron Majesty Special
Citroen DS19 Chapron Majesty Spécial

Als ik de voordeur opentrek om plaats te nemen in de DS19 schrik ik even, het lijkt erop dat dit niet gaat passen! Het vergt een vreemde manier van instappen maar uiteindelijk weet ik mijn 1.85 meter achter het stuur te vouwen. Mijn hoofd bijna klem tegen de verhoogde daklijn maar ik kan rijden. Cameraman Martijn is nog iets langer dus hij gelooft het wel en laat zich lekker onderuit zakken op de plek die voorheen alleen bestemd was voor de allerrijksten: de achterbank. Nadat ik meneer heb gevraagd waar de rit heen gaat doet hij het privacyglas omhoog: mijn plek moge duidelijk zijn vandaag.

Citroen DS19 Chapron Majesty Spécial

De 1.9 viercilinder met 83 pk begint subtiel te snorren als ik de sleutel omdraai en ik wacht even tot de hydropneumatiek zijn werk heeft gedaan en de auto omhoog gekomen is. Het schakelpatroon van de pook aan het stuur heb ik in mijn hoofd al een paar keer geoefend, de eerste versnelling is niet gesynchroniseerd dus die gebruik je alleen om vanuit stilstand weg te komen. Al het andere gebeurt vanuit de twee of hoger. Meteen op de eerste meters valt op dat het comfort van deze auto bizar is. Je zweeft echt over de weg, drempels, kuilen, kinderen en andere obstakels worden ter kennisgeving aangenomen en keihard genegeerd door het onderstel. Ik had wel eens verhalen gehoord over dit onderstel maar er was ook niets gelogen: wat een bijzondere ervaring en ultieme onthaasting ervaar je in deze auto. Waar ik bij elke andere auto (zelfs bij de Porsche Beutler Special destijds) de neiging heb gehad om het gas in ieder geval één keer vol in te trappen -gewoon om te weten wat er gebeurt- heb ik die neiging bij deze auto geen seconde. Zoeven, glijden, relaxen, comfort: dat zijn de sleutelwoorden.

Citroen DS19 Chapron Majesty Spécial

Los van de zeer beperkte ruimte was er voor de chauffeur overigens ook wel wat te genieten. Het fraaie kenmerkende eenspaaks stuur (dat bij een DS scheef staat als de wielen recht staan), de fraaie chromen pook achter het stuur, de ultieme retro Becker Mexico radio, de vele schakelaars in het prachtige in kleur gespoten dashboard. Wat een overweldigende hoeveelheid details, heerlijk! De auto is in de periode van 2006 tot 2009 door de vorige (Duitse) eigenaar volledig gerestaureerd en op die restauratie is niet bespaard. Deze auto verkeert in nieuwstaat, waarbij alles zoveel mogelijk bij de originele toestand is gehouden. De kleur van het tapijt is bijvoorbeeld uitgezocht bij de kleur van het Conolly leer, net zoals de Franse bankier destijds gespecificeerd had. En over die specifieke wensen gesproken, dit is wat de bankier destijds eiste van Chapron:

– volledig in metallic lak gespoten
– ingekorte voorportieren met scharnieren vooraan
– verlengde achterportieren met scharnieren achteraan
– elektrisch bedienbare separatieruit voorzien van Securit glas
– twee asbakken achterin
– elektrisch klokje achterin
– elektrisch bedienbare ramen in de achterportieren
– mistlampen voor
– Becker Mexico radio met elektrische antenne
– Engels leder
– gewijzigde wielkasten achter
– speciale brandstoftank onder de achterbank
– verwarming achterin (-15 graden kachel)
– twee buitenspiegels

Citroen DS19 Chapron Majesty Spécial

De auto is tot in nieuwstaat (en misschien wel daar voorbij) gerestaureerd en voor de liefhebber: hij staat te koop bij Gina Classics inclusief alle documentatie, een kopie van het officiële bouwdossier van Henri Chapron en de correspondentie tussen de bankier en Chapron. De vraagprijs bedraagt op moment van schrijven €259.000 euro en dat is de auto voor de liefhebber ongetwijfeld gewoon waard. Het was een bijzondere ervaring om met deze Citroen op stap te zijn maar als je deze auto koopt om zelf mee te rijden kan je beter zorgen dat je niet te lang bent. Al is dit waarschijnlijk het soort auto dat in de collectie van een verzamelaar of in een museum zal belanden.50 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Doe maar een DS cabrio van deze auto bouwer dan, die vind ik wel mooi.
@norge: Inderdaad, ik zag er net nog een rijden hier in Maastricht, prachtig design!
Voor dat bedrijf in het noorden snap ik dat je moet zeggen dat ie het geld waard is, maar ik dacht eerlijk gezegd dat ie maximaal 80.000 euro zou kosten. Al heb ik 0 verstand van dit soort auto’s, maar never nooit niet voor dat geld. Wat tof though.
@utr1984:
Dat klopt.
Dat je er weinig verstand van hebt.
Een DS Cabrio gaat al dik door de Ton Euries heen, en van dit model zijn er maar een paar van gemaakt.
En zal deze prijs geheel marktconform zijn.
Of je dat nu leuk zult vinden of niet.
Me vind het erg tof van Gina Classics dat Casper gewoon op weg mocht, met een kwart miljoen……..
En dat hij er een leuk verslag van heeft gemaakt.
Ik ken zat mensen van wie je nog niet eens te lang naar hun KIA mag kijken.
Of er te dicht op mag parkeren.
@desjonnies: rustig maar hoor… Ik vond ’t ook een leuk filmpje! Al was wat beeld vanaf de achterbank ook wel belangrijk geweest. Dat het voorin krap is, oke. Maar het ging om die auto toch om achterin te zitten? Hoe zit het daar?
@utr1984:
yep dude, was niet zo bedoeld, maar ik ben alleen al één keer op zoek geweest naar die auto radio, een Becker Mexico, met “pin stripes” die doet in goede staat al meer dan duizend Euro.
Gelukkig kon ik bij dezelfde man een Philips kopen, die een soort van tegenhanger van de Becker Mexico maakte voor slechts honderd Euries.
En die speelt je ook de tent uit !
En paste eigenlijk meer bij het nederige karakter van de auto waar ik hem voor nodig had : een Peugeot.
@desjonnies: pardon? 1000 euro voor een Mexico?? Dan hebben ze je goed opgelicht, 350 is toch echt wel de max. En 250k vraagprijs hiervoor staat leuk op papier, maar in de praktijk is dit een typische ‘wat de gek ervoor geeft’ auto: het kan vriezen, het kan dooien. Alleen een veiling biedt uitsluitsel over wat ie echt ‘waard’ is op een gegeven moment en níet de verkoper. Al dat DS spul is voor een doelgroep die steeds grijzer wordt en is net zo conjunctuurgevoelig als de huizenprijzen.
@parker:
Nee
Niet zo’n ding dat jarenlang onder de asbak van een Mercedes heeft vertoefd, daarna jarenlang in het schuurtje heeft gelegen; maar ééntje waarbij de doos en de boekjes zitten.
En die niet CCCCCCCCCCHHHHHHHRRRRRRRRRRRR doet als je hem aanzet en waarmee je alleen Radio Berlin ” mit musik von Tango Sjonnie ” kunt horen.
Maar één die liefdevol is schoongemaakt en volledig getest.
Kortom : een echte !
@desjonnies: tja, maar die cabrio is nog wel vet, vind deze toch beetje mislukt hok als ik eerlijk ben…
Wat me ATIJD opvalt aan mensen die achter het stuur van een grote Citroën plaatsnemen, is het feit dat ze allemaal zwijmelen over het Comfort
Zo ook die kale van AB (Geintje Casper, geintje)
En dat het gewoon praktisch niet meer wordt gemaakt, een beetje C5 geloof ik nog.
Want eigenlijk zou je eerder verwachten dat iedere auto tegenwoordig over hydro-pneumatische vering zou beschikken.
Want NIX rijdt beter.
Punt.
In de echte wereld, met verkeersdrempels, dwarsrichels op snelwegen waar ik met mijn C6 en diens illustere voorgangers van het merk met de double chevron overheen zweefde, rammelt mijn Alfa gewoon uit elkaar.
En zijn stalen veen, eigenlijk ouderwets.

Over deze Chapron, noem me een zeurpiet, noem me een zeikstraal, maaaaaarrrr er gaat niets boven een ‘gewone’ DS vierdeurs qua model, qua lijn.
Zelfs de zo geliefde Cabriolet vind ik niet mooi, met die te lange achter schermen.

Van deze valt me trouwens wel op dat’ie de wieldoppen heeft van de in ’65 gelanceerde DS 21 Pallas, maar kennelijk niet de motorisering, en da’s vreemd als je zo’n bak met geld uitgeeft aan een ver-herbouwing.
@desjonnies: De verbouwing heeft waarschijnlijk een tijdje geduurd ?
@norge:
Daar zat ik ook over te denken, wat zal die bankier er de pest over gehad hebben, zijn ze bezig met jouw limousine, komt er -eigenlijk- een net zo vette fabieks uitvoering aan.
Want dat is mijn ultieme natte DS droom een 65’er Pallas in Gris Palladium, met zwart dak en bruin lederen bankstel -zucht-
@desjonnies: je hebt helemaal gelijk! Er gaat niets boven het comfort van een oude Citroën. Rolls Royce, Range Rover en Mercedes maken er nog steeds gebruik van. Helaas geldt ook hier dat Franse producten toen niet zo heel betrouwbaar waren en het een redelijk kostbare zaak was en is om zo’n auto rijdend te houden. De algehele bouwkwaliteit was ook onder de maat. Ik kan mij nieuwe CX’en herinneren die schots en scheef in elkaar gezet waren. En da’s toch heel jammer…….
@desjonnies: Deze wieldoppen passen alleen op de velgen van de korteslagmotoren(1911cc), te herkennen aan de enkele wielbout (tot sept ’65) De Pallas kwam in september 64, zodoende een zeldzame wieldop…
Prachtige foto’s van een mooie snoek
Meer van dit a.u.b. Het kan aan m’n kont roesten of het nu een advertorial is of niet.
@AutomotiveDesigner: dank, je kan vanaf nu elke 2 weken een soortgelijk artikel verwachten!
@AutomotiveDesigner: De basis is een kikker… Snoek had (o.a.) andere koplampen. Vraag maar aan @Pallas
@e1000bmw523i: Thnx for the heads-up. :-) Dat ze het in sommige gevallen een kikker noemen wist ik niet. Een snoek heeft natuurlijk transparante aerodynamische kappen over de koplampen. Dit exemplaar heeft inderdaad meer weg van een kikker.
Leuk artikel, bijzonder onderwerp. Wel een aardige zak centen zeg, dat had ik niet verwacht. Dan liever een knap basismodel! Maar ja, in het kader van ‘ spaar ze allemaal’ zal iemand er vast interesse in hebben!
Hmm, een omgebouwde DS (vind hem er niet mooier op geworden trouwens) voor 250.000 pop. Doet u mij dan maar een stuk of 10 klassieke Rollers, is er altijd wel ééntje bij die zal blijven rijden.
Prachtig, ik kwam gister een de met injectie tegen. Ik was even stil van de schoonheid van de auto.
Ik vind eigenlijk dat de standaard DS er leuker uitziet.
En voor echte stijl is er altijd de TA.

Maar wel een leuke rijtest, mag er wel eens meer komen zo rijtesten van bijzondere klassiekers.
Bij Beerens hebben ze nog een cabrio staan. Voor de liefhebber: http://nl.autoscout24.be/Details.aspx?id=245960059&asrc=st|sr
@patab: helaas doet hun site het momenteel niet
Dat is veel geld voor een auto die lijkt op een kruising tussrn een citroen DS en een Fiat Multipla.
Leuk filmpje! De lijn van de auto is wel behoorlijk geweld aangedaan door Chapron. Als je dit soort bedragen aan een DS zou willen besteden zou ik altijd voor een cabrio gaan. Maar liever toch een Miura of zo, iets interessanter qua motorisering.

Ik heb zelf trouwens een 2e neus DS 21 Pallas uit 67 met ook een hydraulisch bestuurde versnellingsbak en wél royaal voet- en hoofdruimte. Mogen jullie ook wel eens een rondje in rijden. :-)
Mooi verhaal over een voor mij onbekende auto. Prachtige afwerking ook. Leuk, dit soort videos over klassiekers zijn interessanter dan de laatste hypercar. Chris Harris is trouwens ook om: http://youtu.be/76ktMcCDZvk
Mooi artikel! Volgende M1 bij the gallery ?
Vreselijk, dat je hiervoor zoveel geld neerlegt, zou er nog geen rooie cent voor geven.
Wat leuk! Laatst nog met verbazing de auto bewondert op de website van Gina classics. Leuk om dan langs te zien komen in bewegend beeld! Een unieke voiture!
Ik heb BX en XM gereden – en een proefrit in een SM en een C5 I gemaakt.
Elke nieuwe generatie is het veerkarakter iets minder uitgesproken geworden. Wat mij betreft niet alleen een nadeel: voor mij is iets tussen de SM en XM het ideaal. Dat zal dus wel de CX zijn. Moet ik ook nog eens rijden.
Mooi artikel. Persoonlijk heb ik ook meer met sportieve auto’s van na mijn geboortejaar maar een one of a kind DS lijkt het me ook mooi toeven. Wel raar dat het stuur scheef is als de wielen recht staan.
Meer klassieker filmpjes zijn natuurlijk altijd welkom!
Schitterend mooi! Zo’n auto als dit vergeef je zn tekortkomingen gewoon.
Bijzonder gaaf item…!!! (doet mij deugt om op zondag morgen zo’n zeldzaam apparaat voorbij te zien zoeven…)
Je maakt zo geen vrienden. Zwevend over kinderen als obstakels. Kinderkopjes klinkt ook niet veel beter buiten de context ;-)
Niet helemaal mijn smaak dit, maar wel prachtig om te zien. Ben erg enthousiast dat nu iedere twee weken een klassieke/custom/onbekende auto wordt getest, echt een aanvulling of alle normale rijtesten.

Waarom staat ie trouwens niet op ABHD?
Die ouwe van me heeft een Traction Avant, het rijdt voor geen meter en roest waar je bij staat maar het is me toch een mooie auto.
Prachtige auto, mooie foto’s een een goed artikel. Toch wat opbouwende kritiek m.b.t. de video. Ik erger me namelijk mateloos aan de presentatie. De presentator probeert continu grappig te zijn en vergeet(?) vaak zijn tekst. Ik hoor een hoop ‘uhhhhs’ tussen de zinnen door. Daardoor wordt er in de video eigenlijk vrij weinig (relevants) over de auto verteld. Probeer eens wat meer het ‘gevoel’ van de auto over te brengen in de video. Dus: iets meer zakelijk presenteren en wat meer informatie over het rijgedrag van de auto.
Super goede zet! Of het nou reclame is of niet, we krijgen gewoon lekker wat we willen: auto’s, nou nog een gave bmw csl alpina ofzo!!
Overigens kan ik alvast verklappen wat er gebeurt als je het gaspedaal helemaal intrapt: vrijwel niets…
Wat is het verschil met deze?

http://www.thegallerybrummen.nl/nl_NL/autobedrijf/collectie/5592615/details.html

Of ben ik nou gek?
@kalesnor: dat is een andere uitvoering, zeg maar een soort van Coupe versie ;) Is ook gebouwd bij Chapron.
@smoked: Bedankt voor de uitleg. Ik vind de coupé dan nog mooier als ik eerlijk ben, en goedkoper!
Leuk om af en toe een klassieker tussen de rijtesten te pakken! Maar was het niet leuker geweest om hier en daar wat shots te maken van bijvoorbeeld zo een elektrisch te openen privacyruit in plaats van dat we de hele tijd naar die kale bats zitten te kijken?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).