Crashen met bijna 700 km/u: dit is het resultaat

Auteur: , 19 Reacties

Ouch.

Het wordt autocoureurs regelmatig toegedicht dat ze leven voor snelheid. Dit klopt in zekere zin natuurlijk, maar zij die daadwerkelijk leven voor snelheid, wijden hun leven toe aan het verleggen van de grenzen. Op aarde hebben we verschillende locaties waar snelheidsduivels dit kunnen proberen, maar één plek spreekt bij vrijwel iedereen tot de verbeelding: de zoutvlakten van Bonneville.

De onvermijdelijke bijkomst bij het proberen te verleggen van grenzen en het breken van records, is de hoge mate waarin er ongelukken kunnen gebeuren. De coureurs balanceren immers op een bijzonder dun koord, als ze dergelijke hoge snelheden proberen te bereiken.

Dit weet Robert Dalton maar al te goed. De Amerikaan is een veteraan op het gebied en komt al jaren op de zoutvlakten die meer dan 250 vierkante kilometer groot zijn. Afgelopen weekend nam hij zijn Flashpoint Streamliner mee naar het compleet verzilte meer in Utah, in een poging het snelheidsrecord voor bolides met zuigermotoren te verbreken. Dalton kwam in zijn eerste poging nog dichtbij het huidige record, maar tijdens zijn tweede run ging het helemaal mis. (video)

Crashen met bijna 700 km/u: dit is het resultaat

Terwijl Dalton het licht uit zijn ogen rijdt met een snelheid van 427 mph (687 km/u), ontploft zijn linkerachterband. Wat er daarna gebeurt spreekt voor zich. De auto begint te glijden, slaat meerdere malen over de kop en het einde voor Dalton lijkt in zicht. Er zijn door de jaren heen verschillende mensen gesneuveld bij dergelijke pogingen, dus het lijkt niet heel vergezocht. Desondanks houdt de Flashpoint zich stevig en beschermt hij Dalton tegen verwondingen. De bestuurder kruipt ongedeerd uit de bolide. De auto, daarentegen, is volledig vernietigd. Op de foto’s is te zien dat vrijwel al het plaatwerk van de Streamliner is gevlogen tijdens het ongeluk. Naar verluidt lagen de puinstukken over een mijl verspreid.

Dalton hield zich er vrij goed onder. Volgens een vriend was zijn reactie op het ongeluk buitengewoon nuchter: “Bob said he wanted to make some changes to the way the body attached to the car anyway.

Beeld: Flashpoint Streamliner19 reacties

-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Filmpje was wel echt de moeite waard. Heb er 2 minuten in volle teugen van genoten.
Wacht ff, ik zet m nog eens op!
Gelukkig op tijd zijn parachute kunnen uitgooien, anders had hij het denk ik niet na kunnen vertellen.
Ik dacht altijd dat op dit soort hoge snelheden met metalen wielen van speciale legeringen werd gereden, blijkbaar dus op “gewoon” rubber… Gelukkig kan hij het navertellen en er van leren.
@henk_he: Thrust SSC reed inderdaad met volledig alu wielen omdat rubber zou exploderen op hoge snelheid. http://www.thrustssc.com/thrustssc/Club/Secure/mn7_Wheels.html
@henk_he: maar wel met Dunlop reclame 😂
Die Dalton heeft toch een goeie engelbewaarder!
Ik ken het gevoel, ik heb ook ooit eens achteruit tegen een paaltje gereden…
@cossiekiller: dat soort ervaringen herinneren me er altijd wel aan dat ik mijn testament nog moet laten opmaken.
Kijk het voordeel is natuurlijk dat er daar niks in de weg staat….ergens tegenaan rijden komt harder aan dan dit
Gewoon overleefd. Zo zie je dat hard rijden niet onveilig is.
@sjonniedeluxe: ‘Speed has never killed anyone. Suddenly becoming stationary, that’s what gets you’

Aldus een groot filosoof…
Zo te zien zijn ze vast aan een koprevisie begonnen.
Jeetje, wie heeft dat stukje uitlaat gelast? Dat ding ziet eruit alsof het in elkaar hangt van tie-wraps en kroonsteentjes…
Heerlijk droge reactie op het einde… (logisch want op een droog zoutmeer!)
Welk merk band was het, is de vraag die onbeantwoord blijft.
Hoe vaak moet ik het nu nog zeggen! DIE STOFZUIGER IS NIET GEMAAKT OM MEE TE RACEN VERDIKKE! En nu weer terug geven, het huis moet schoon!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).