Dakar kiest voor een totaal andere koers

Auteur: , 51 Reacties

Een nieuw gebied en dus ook nieuwe uitdagingen.

Dakar kiest voor een totaal ander decor

Dakar staat al tientallen jaren bekend om zijn avonturen in Afrika en Zuid-Amerika. Je weet niet beter dan dat de organisatie een route uitstippelt in deze gebieden van de wereld. Verandering van spijs doet eten moet de organisatie gedacht hebben, want met de volgende Dakar gaat het helemaal anders worden.

De Dakar van 2020 zal zich afspelen in de zandbakken van het Midden-Oosten, zo laat men weten. Na tientallen jaren modder en zand happen in Afrika en Zuid-Amerika is er nu gekozen voor een totaal nieuw gebied. Hoewel het Midden-Oosten andere koek is in vergelijking met de andere werelddelen zijn er uiteraard genoeg overeenkomsten te vinden. Het ouderwetse zandhappen zal niet anders aanvoelen.

Saudie-Arabië is gastland van Dakar 2020. Prins Abdulaziz bin Turki Al Saud, voorzitter binnen de Saudi Arabia General Sports Authority, zegt trots te zijn op de komst van Dakar naar zijn land. Na 30 jaar Afrika en 11 jaar Zuid-Amerika kiest Dakar voor een andere koers. Het is niet uitgesloten dat de organisatie in de toekomst weer terugkeert naar deze andere delen van de wereld. Dit jaar vond de Dakar plaats in Peru, Zuid-Amerika.51 reacties

Blijft een stoffig evenement
Geen echte champagne voor de winnaar
@lekkerlinksrijden: en stokslagen voor vrouwelijke deelnemers
Zijn ze toen niet uitgeweken naar Zuid-Amerika vanwege de onveilige situatie in Afrika?
@berlinetta: ja klopt, en afgelopen jaar was er erg veel commentaar op de route
@NLBUURMAN: maak daar maar jaren van…
Ik snap niet waarom ze daarheen gaan – t wordt eens tijd om dat land links te laten liggen met hun middeleeuwse opvattingen, maar goed er zal wel weer 100 meloen op tafel gelegd zijn en dan knijpt men graag een oogje toe…..geldhoeren
@panam1: ik ben bang dat je wel meer niet snapt, zo uit je reactie op te maken. Dat geeft niet, we houden toch wel van je :)
@pielemuis: Ik denk wel dat er een kern van waarheid inzit
@joerek: uhuh, in Afrika is het allemaal hemel op aard. Zuid Amerika Idem.

Ondertussen gooi ook jij je auto vol met het goudgele Arabisch goedje, en de olie waarmee Panam1 zijn fietsketting mee insmeert is ook afkomstig uit mindere sociaal/economisch correcte gebieden.

Uiteindelijk dragen we er allemaal aan bij. Uiteindelijk draait het zoals bijna ieder bedrijf om de centen. Uiteindelijk slapen we er allemaal geen nacht minder om.
@pielemuis: Nou ik denk dat er toch wel een zootje veredelde slaven er wel een nachtje minder om slapen. Of anderen van wie mensenrechten geschonden zijn.
Dan wel de mensen die in Jemen wonen en platgebombardeerd zijn omdat de Sjiitiesche rebellen niet van de Soennietische rebellen mogen winnen, en de de Saudis dan graag helpen.

Of de hele financiering van het terrorisme dat ook ons raakt, wat vaak ook te herleiden is naar (onder andere) dat land.
@fanboy: tank je er een liter minder om ? De telefoon of pc waarop je nu kijkt, denk je dat die met het oog op mensenrechten is gemaakt ? De kleding die je hebt, denk je dat daarvan alle kindjes een riant salaris krijgen?
@pielemuis: We stellen vaak genoeg handelssancties in dus ja dat boeit ons (als land of als EU) zeker wel. Zo ook met Saudi Arabië. Heeft ook wel sancties maar veel minder. Wel hebben we sancties met Iran, dat gewoon een “minder erge” versie van Saudi Arabië is, of net zo erg.

En je kunt het hebben over slechte omstandigheden in een Chinese fabriek e.d. Ja terecht. Maar de Chinezen financieren geen terruer organisaties die ons treffen of sterker nog, de reden zijn geweest dat de Dakar uberhaupt uit Afrika weg is gegaan.
Het is kortzichtig, en ik denk dat het ze een hoop gezeik gaat opleveren. Het zal wel door gaan hoor, maar Dubai of Oman ofzo was minder erg geweest.

En ja, daar komt elektrisch rijden weer om de hoek kijken. Het veranderd onze afhankelijkheid van het midden-oosten compleet! En ja, daar ben ik voor.
(ook is er een begin met elektrische auto’s in de Dakar trouwens)
@fanboy: lol, China financiert geen terrorisme. Het is niet bestempeld als terrorisme, maar de “heropvoedingskampen” waar miljoenen moslims in zitten zijn niet echt… tof. De complete onderdukking van hun eigen volk is geen terrorisme, maar ook niet echt … tof? .

Electrisch rijden, leuk, maar zullen we wel al die onderbetaalde, zonder veiligheid werkende mensen(en kinderen!) uit de mijnen e.d. moeten halen.
@pielemuis: oke we zijn allemaal hypocriet en dus? Moeten we dan alles maar overboord zetten en MBS de kans geven zichzelf in het zonnetje te zetten en dan maar vergeten dat hij een journalist en andere burgers heeft laten vermoorden?
@pomoek: dan kunnen we de F1 in China, Bahrein, Rusland en nog een paar ook opdoeken. Mede het hele voetbal gedoe en wat allemaal nog niet meer. Dakar is afhankelijk van de olieboeren, niet andersom.
@pielemuis: klopt.
@pielemuis: ik zei klopt, maar ik heb me bedacht, ik ben het toch niet met je eens. Mensenrechten schendingen gebeuren inderdaad overal. Zelfs bij ons in de polders. En ik zal eerlijk zeggen: Ik weet niet waar je een streep in het zand moet trekken en zeggen: Bij jullie gaan we geen sportfeestjes organiseren. Maar ik ben wel van mening dat SA ver achter die streep staat.
@pomoek: niemand weet waar je die streep moet trekken, en dat is het lastige er aan. Nu is het midden oosten “hot news”, over een paar jaar weer wat anders. De wereld is een rotte appel, en niemand weet wat er aan te doen is.
@pomoek: nu zijn Almere en Lelystad misschien niet de leukste plaatsen om te wonen maar een mensenrechtschending wil ik het nou ook weer niet noemen.
@pomoek: Niet dat de situatie daar goed te praten is, don’t get me wrong, maar het is altijd zo’n selectieve verontwaardiging.
Uiteindelijk gaat het om de centen, en kijken we allemaal toch wel.
@pielemuis: ik zal het deze keer over slaan.
@pielemuis: ik snap alles vriend, en ja we zijn helaas bijzonder afhankelijk van ze, maar dat betekent niet dat we ze tegemoet moeten komen en grote evenementen vieren / laten starten daar. Uiteindelijk zijn zij net zo afhankelijk van ons, en dat zou eens wat vaker als pressiemiddel gebruikt mogen worden.
@panam1: I’m not your friend, buddy.

Denk je dat ze er wakker liggen van een dakar minder ? Met oog op de achtergrond van “le dakar” lijkt de Dakar toch sterk afhankelijk van het midden oosten en niet andersom.
@pielemuis: im not you buddy, Guy! 😂
@pielemuis: Nee, natuurlijk liggen ze niet wakker van een Dakar meer of minder. Economisch zitten SA en nog wat van die (volgens onze normen) onfrisse regimes aan elkaar geklonken via olie. Dat gaan we niet veranderen, tenzij we een andere energiebron geschikt kunnen maken voor de doelen waar we nu olie voor gebruiken.

Dat gezegd hebbende, denk ik wel dat je een signaal kunt afgeven aan dit soort regimes door buiten de zuiver economische en bijbehorende diplomatieke relatie niets ‘samen’ met ze te doen. Zullen ze daar wakker van liggen? Dat denk ik niet. Gaan we daar de wereld mee veranderen? Dat is onwaarschijnlijk. Is het hypocriet? Wellicht. Maar toch is het voor nu misschien het minst slechte wat we kunnen doen.
@pielemuis: volgens mij snap je het zelf niet helemaal. Daar starten is een rechtstreeks gevolg van de wensen van de (moordende) Kroonprins om de zandbak beter op de kaart te zetten. Ze kunnen ook naar meer democratische / mensenrechten respecterende landen gaan in de buurt of landen die een economische boost kunnen gebruiken. Ja er zijn ook andere grootmachten die mensenrechten met voeten treden (China / UAE / etc / etc) maar nergens ter wereld hebben vrouwen zo weinig rechten als in SA – wat moet een Dakar daar waar ook vrouwen meerijden…..probeer met dat een uit te leggen, buddy
@pielemuis: Daar liggen ze inderdaad wakker van.
Arabieren en zeker Golf-arabieren (uit de Golf, niet golfende arabieren) vinden status, macht, aanzien etc heel belangrijk.
Als de FIFA, F1, Dakar etc zouden besluiten deze landen te negeren doet dat echt wel pijn daar.
Maar ja, er zijn genoeg proleten in deze organisaties die alleen naar hun eigen portemonnaie kijken, helaas.
@pielemuis: los van de meloenen heeft hij het grootste gelijk, land welke het niet zo nauw neemt met de mensenrechten, homos en vrouwenrechten in het bijzonder, middeleeuwse toestanden die door dubieuze geldstromen worden verdoezeld.
@panam1: 100 meloenen mmmm daar doe ik het ook voor 😉
@panam1: Pas op, het stikt hier van de petrolhead en die willen dat land niet links laten liggen, die willen juist al hun olie opkopen en opstoken.
@mashell: Ik zeg overal een v12 in, 1 op een lekker emmer en zo snel mogelijk al die olie van die Arabieren er doorheen jagen, dát zal ze leren!
Dus eerder Parijs Dubai nu? Geen idee hoe het daar is vergeleken met de andere woestijnen, zolang ze het maar mogen blijven doen. Denk toch wel 1 van de meest uitdagende races/rally op Aarde
@tortuga: Dubai ligt niet in Saudi-Arabië
@tvsfotografie: oeps touché ach ja 1 pot zand
Elf jaar geleden vertrok de Dakar Rally van Afrika naar Zuid-Amerika vanwege de onveilige situatie die daar ontstaan is dankzij terroristische groeperingen, rebellen en andere gekkies met machinegeweren. Nu, elf jaar later vertrekt men doodleuk naar Saudi-Arabië? Het land dat niet alleen nogal achterloopt als het gaat om mensenrechten en tolerantie, maar ook nog eens met regelmaat beschuldigd wordt van het financieren van diezelfde lui waar de Dakar de vorige keer voor uitweek? Waar geld al niet goed voor is.
@edge: Het financieren van diezelfde lui doe jij iedere keer als je je tank vol gooit.
@cazzo046: dus we financieren eigenlijk onze eigen terroristen? Zijn we dan ook terrorist en eigenlijk vrienden? Moet IS dan geen sorry komen zeggen en samen kumbaja zingen rond een kampvuur met een akoestische gitaar? So many questions..
Ach ja woestijn is woestijn! Lachen toch, spelen in de zandbak!
Ik vind dat Dakar elk jaar ergens anders zou moeten zijn. Soort Olympische Spelen zeg maar. Ik weet er nog wel een paar:
– Mongolie en China
– Australie
– Canada
– Rusland
@slowland:
– Andorra
– Liechtenstein
@stijnb: Vaticaanstad???
@slowland: Almere Zuid!
@slowland: zou mooi zijn ja.
Wordt wel allemaal weer een stuk prijziger: want je moet met een hele nieuwe club afspraken maken; elk jaar weer.
@gregorius: Dat moet je aan de landen overlaten, net zoals bij de OS.
Een hoop landen schenden mensenrechten. Zeker.
De USA doet het met mensen die verdacht worden van terrorisme of lekker van documenten.
Hoop Afrikaanse en Aziatische landen doen aan kinder- en verkapte slavenarbeid.
Maar in SA sluiten ze je op als je een foute mening hebt, als homo bent, als je (als vrouw) verkracht wordt, als je kritisch bent, als iemand zegt dat je iets slechts heb gezegd over de Islam, als je een onafhankelijke journo bent en zo wil werken, als van de verkeerde Islamitische stroming en hun stroming wil tegenwerken.

Wat kan je daar tegen doen: USA: niks. Slavenarbeid? Kleding kopen bij de goede bedrijven. Maar je wil toch een mobiele telefoon.
SA: lastig. Zolang hun olie goedkoper in Rotterdam is te krijgen dan de Noord-Zee, Nigeria, Venezuelaanse of USA olie, zullen bedrijven SA olie blijven kopen.

Het zou misschien eerder hypocriet zijn om aan een conferentie voor vrouwenrechten door en met MBS mee te doen. Maar om mee te doen aan een auto en motor vakantie voor dikke miljonairs (want daar gaat het over bij 75% van de deelnemers); maakt het dan uit of je langs vlak lang Afrikaanse dorpjes rijdt waar dikwijls mensen sterven van de honger; of dat je door een land rijdt waar ook een hoop mis is; maar op zich niks mis met de zandbak-natuur of hoe ze dingen kunnen organiseren. Je raakt ze niet door mee te doen aan een event waar zij geld op toeleggen.

Dus ja, ik zou gewoon meedoen. Ik zou 2 weken mijn bek houden over de situatie en 2 weken zonder alcohol zal me ook goed doen.
Want: uiteindelijk zal de Rally zelf geweldig kunnen zijn daar.
@gregorius: Helemaal mee eens. Maar geloof mij, alcohol in overvloed daar.
Nooit geweten dat KSA zo’n populaire vakantiebestemming is, maar zo te lezen is half Autoblog er geweest
@larsyboy1997: Ik ben er tientallen keren geweest en 99% van het land is totaal oninteressant.
In het zuiden richting Oman en Yemen daarentegen zijn bijzonder fraaie gebieden die zeker geschikt zijn voor de Dakar.
Maar ik vind dat ze daar niet heen moeten.
Australie is de perfecte plek voor deze Rally.
Wellicht dat SA door dergelijke evenementen toch meer naar buiten gericht gaat worden
Waarom noet Rusland of China? Veel plaats en woeste gebieden.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).