De 8 fraaiste moderne Touring creaties op een rij

Auteur: , 49 Reacties

Jazeker. Allicht. Vanzelfsprekend. De Disco Volante staat erin. 

Toruing Berlinetta Lusso

Op zich is het opmerkelijk te noemen dat er een groep privé investeerders zo gedreven waren om een designhuis weer tot leven te wekken. Als er een hoek is waar de klappen vallen, is het wel die van de carrossiers. Vignale, Ghia, Bertone, ItalDesign, Pininfarina: ze hebben het allemaal erg zwaar, als ze nog bestaan.

Dat Touring bijzonder was, bleek uit het vorige artikel waarbij we een blik wierpen op de mooiste klassieke ontwerpen. De bedoeling was een top 3, maar dat werden er een paar meer. Een naam opnieuw gebruiken komt vaker voor, maar is niet altijd een garantie voor succes. Zeker in het geval van een grote naam zal er altijd een vergelijking worden gemaakt met de sentimenten van weleer. Met het huidige Carrozzeria Touring Superleggera S.r.l is het net even anders. Ze hebben weliswaar niet veel te maken met de familie Anderloni, maar ze hebben de nabestaanden permissie gevraagd om de activiteiten voort te mogen zetten en de naam Touring te kopen en gebruiken.

Gelukkig zijn ze zo slim geweest om niet enkel sportwagens om te bouwen, alhoewel dat zeker hun uithangbord is. Ze houden zich ook bezig met het restaureren van klassiekers en helpen ze grote fabrikanten met kleine specialistische projecten en zelfs het ontwerpen van andere objecten dan auto’s. Voor nu concentreren we ons op de mooiste werken van het huidige Touring.

Maserati Quattroporte Bellagio Fastback (2008)
Deze auto is uiteindelijk belangrijker geworden dan vooraf werd gedacht. In principe is het niets meer dan een Estate versie van de Quattroprte, de mooiste Maserati ooit volgens onze lezers. De Fastback was ruimer, zonder dat je een lelijke achterkant kreeg. Dat lukte slim gebruik te maken van diverse styling methoden. Laatst stond er nog gewoon een exemplaar in ons land te koop.

Bellagio Fastback

Maserati A8GCS Berlinetta Concept (2008)
Dit was het eerste wapenfeit van de wederopstanding van Tourin, gebouwd volgens het recept dat Touring in het vervolg vaker zou gaan gebruiken. Een totaal nieuwe koets, aangescherpt interieur en licht gewijzigde techniek op basis van een bestaand model. Voor de A8GCS werd er een Maserati Gran Sport geslachtofferd. Het idee was om een moderne auto te maken met klassieke elementen, zonder hopeloos retro te zijn. De velgen zijn daar een schitterend voorbeeld van en mogen vaker onder een sportauto worden geschroefd, in plaats van de obligate Forgiato’s, Vossens of ADV.1’s.

A8 GCS Berlinetta

Bentley Continental Flying Star (2010)
De Bentley Continental GT reeks is een enorm succes gebleven. De hoge mate van comfort, prestaties en presence werden zéér gewaardeerd door de clientèle. Daarbij is het een heel makkelijke auto in de omgang. Nadeel van zoveel voordelen is dat je ze werkelijk overal ziet. Voor ons niet erg, maar wel voor sommige eigenaren. Exclusief kun je ze namelijk niet echt noemen. Een aangepast koetswerk brengt daar verandering in. Naast Zagato bood ook Touring een aparte versie van de Continental GT, ditmaal de Flying Star genoemd.

Flying Star

Gumpert Tornante Concept (2011)
Tsja, de Gumpert. De auto begon zijn leven als MTM Apollo, als uithangbord van de zuid-Duitse Audi tuner. Daarna ging mede oprichter Roland Gumpert alleen verder met het ontwikkelen van zijn ultieme sportwagen. Het resultaat mag er zijn, want op het circuit zijn er weinig auto’s sneller dan de Gumpert Apollo. De intussen herboren supercarbouwer realiseerde zich dat de looks vooral functioneel waren (de Apollo was dus lelijk). In samenwerking met Carrozzeria Touring werd er de Tornante ontwikkeld. Dit model is gebaseerd op het onderstel van de Apollo, maar dan (veel) meer welgevormd. Ook is het karakter van de Tornante minder extreem: de Audi V8 motor levert een bescheiden 700pk (met dank aan MTM).

Tornante

Touring Berlinetta Lusso (2015)
De F12berlinetta is een bijzonder imposante auto. Zowel qua prestaties als rijsensaties. Qua styling is het geen lelijke auto, maar het chique van de 550 Maranello is er wel af. Zoiets moet Touring gedacht hebben want in maart 2015 kwam de Berlinetta Lusso. Dat is al een véél betere naam. Technisch bleef het gewoon een F12, maar er kwam een zeer elegante en gracieuze koets overheen. Er zijn 5 exemplaren gebouwd.

Berlinetta Lusso

Alfa Romeo Disco Volante (2013)
Een grote favoriet onder de Autobloglezers. Uiteraard is dat geheel terecht, want de Disco Volante is één van de mooiste moderne auto’s. Niet alleen de auto is mooi, maar ook het proces erachter. Per Disco Volante wordt er een eveneens schitterende Alfa Romeo 8C gedemonteerd. Waar het bij de 8C onduidelijk is of het nu een sportwagen of GT wilt zijn, laat de Disco Volante er twijfel over bestaan: dit is een stijvolle cruiser.

Disco Volante

Mini Superleggera Vision (2014)
De Saab Sonnet I & II, Daihatsu Copen, Fiat barchetta en Lotus Elan SE bewijzen dat voor een goed uitgekiende sportwagen achterwielaandrijving niet per se nodig is. Je zou de Mini Roadster ook in dat rijtje kunnen zetten, ware het niet dat dat eigenlijk een Cabrio is met een lager raam. Hoe het ook kan bewees Touring in 2014 tijdens het Concours d’Eleganza van Villa d’Este. Gebasseerd op een Mini R56, maar dan met een klassieke body er op. Zowel van binnen als buiten klopt deze helemaal.

Mini

Alfa Romeo Disco Volante Spyder (2016)
Ook van de 8C Spider worden exemplaren gedemonteerd. Net als van de coupe waren er 500 stuks gebouwd. Daar kan je 7 vanaf halen, want die worden as we speak omgebouwd tot Disco Volante Spyder. Het is een verjaardagscadeautje (90 jaar bestaan van Touring) en een vrij makkelijke: technisch is de auto volledig identiek aan de dichte versie. Daar zitten wij totaal niet mee, want kíjk er naar. Dankzij de twee bubbels achter de hoofdsteunen heeft de achterkant nog iets van een ‘dak’-lijn, waardoor de achterkant toch een eigen identiteit heeft in plaats van ‘dak-eraf-klaar!’ excercitie. Over het dak gesproken, dat zijn twee lichte (3,5 kg per stuk!) koolstofvezel panelen welke gemakkelijk in het achtercompartiment passen.

Discodip

Favorieten mogen vermeld worden in de comments. Mocht iemand een Disco Volante of Berlinetta Lusso in de garage staan: @dizono doet graag een proefritje!49 reacties

de mini is echt nice, kunnen de huidige ontwerpers van mini nog iets van leren
Touring verdient alle aandacht die het krijgt, het bedrijf levert echt pareltjes af!
Die mini zou toch komen?
Hartstikke leuk allemaal ..
Maar hoe kan dit bedrijf nog bestaansrecht hebben ??
Zie geen enkele BMW.
@utregcity:

Kijk je effe door het raam ..
Heel Utrecht staat vol met achterstandsvolk voertuigen ..
@lincoln: achterstandsvolk voertuigen? Die reactie zegt meer over jou dan over BMW rijders.
@fejjie:

Dank je beleefd ..
@fejjie: Ik geef hem het voordeel van de twijfel dat er inderdaad veel achterstandsvolk voertuigen staan hier.
Maar die link met BMW wordt niet gelegd.
Volgens mij komt de berlinetta lusso niet uit 2011
@ettie: Scherp! Is meteen even aangepast. We zijn hier op de redactie nog steeds de overwinning van Max aan het vieren ;-)
@willeme: haha, de overwinning van Max is zeker een feestje waard! Fijne avond nog heren!
Die Maserati berlinetta, wat een wagen. Alleen al voor die velgen zou ik een moord doen! Uit onverwachtte hoek dit topic @willeme: Je verrast ons alweer!
@henkhupelschoten: Die touring berlinetta lusso, zo hoort een supercar te zijn. De normale F12 is ook een geweldige wagen maar die tdf er gewoon zwaar verkracht uit ziet. Laat die jongens nou maar eens meer Ferrari’s tekenen!
@henkhupelschoten: Het was je eigen verzoek ;-)
Pink iedere keer dat ik de Disco Volante zie toch weer een traantje weg. Rip 8c.
@boenderaar: het is inderdaad zonde. Wat een misvormd ding is die Volante. De voorkant is aardig, maar daarna gaat het mis.
Een waar meesterwerk, die rode Disco Volante.

Met dezelfde sierlijke pen getekend die de grote meesters dat in de jaren ’60 ook gebruikten bij het tekenen van de allermooiste snelle wagens…

Bijna alsof de auto ontstaan is door te boetseren met staal en aluminium. Vanuit welke hoek je ook kijkt zijn er mooie rondingen te vinden, en iedere keer kan je weer nieuwe lijnen ontdekken. Én ondanks de stijlkenmerken uit de jaren ’60 is de Disco Volante ook van deze tijd. Erg knap gedaan.
@moveyourmind:

In 1952 was het wel grappig ..
In 2012 werd het een grap ..

Op basis van een 52er 1900c sprint touring !!
En een 2012 8C !!
Die zijn toch echt beter gelukt ..
@moveyourmind: Wahaha! I’d agree with you, but then we’d both be wrong. 😉 Het is, naar mijn bescheiden maar zeer vaste overtuiging, 2x niets: boven die chroomstrip (of wat daar dan ook voor tekenhulplijn over de flank loopt) een 911 – niets, dus – en eronder een hoopje onsamenhangende kronkels en bochten – net niets, dus.
Louis de Fabribeckers is ‘head of design’, zoals dat heet, bij Touring. Hoewel ik vind dat het een mooi lijstje is zo, is het wel vrij klassiek en traditioneel. Absoluut smaakvol, maar het mist ‘iets’. Dat ‘iets’ heeft Zagato bijvoorbeeld wel in mijn ogen.

Maar, nu komt de maar, Louis heeft ook gewerkt aan een bijzonder charmant project. Namelijk de Tarbot 2 Turbotraction. Dat zal de meeste mensen niks zeggen, maar bij liefhebbers van striptekenaar André Franquin (oa. Robbedoes en Guust Flater) gaat misschien een belletje gaan rinkelen. Het is namelijk een fictieve auto uit de Robbedoes strips. En die is dan tot leven gewekt! Geweldig!

Op basis van een Porsche 924 wist oa. Louis dit te maken:
http://boitierrouge.com/wp-content/uploads/2015/09/Turbot-02.jpg
http://boitierrouge.com/wp-content/uploads/2015/09/Turbot-01.jpg
http://boitierrouge.com/wp-content/uploads/2015/09/Turbot-04.jpg

Werkelijk beeldschoon, en alleen het idee al om een fictieve auto uit een strip tot leven te wekken is al super tof. Voor de volledigheid even een plaatje uit de strip:
https://watergeest.files.wordpress.com/2012/04/tarbot.jpg

Franquin was natuurlijk geen auto-ontwerper dus haalde zijn inspiratie ergens anders vandaan. Naar alle waarschijnlijkheid de futuristische Ford FX Atmos (1954):
http://www.mojomag.de/wp-content/uploads/2010/06/1954_Ford_Atmos.jpg

Nu weet ik niet of de tot leven gewekte Tarbot (afgeleide van Talbot) Turboatraction 2 onder de vlag van Touring is gemaakt, maar ik wou het toch even noemen ;-)
(en de connectie is er door Louis de Fabribeckers, dus dan mag het toch wel hè Autoblog?)
Hoi @willeme, mag mijn reactie uit de spamfilter? Dank alvast ;-)
@Rob: Voor elkaar ;-)
Jammer dat nergens geschreven staat dat de hoofddesigner sinds de wederopstanding van Touring een Belg is, Louis de Fabribeckers. Ook de Belgische VW-invoerder, D’Ieteren, heeft er nu een flinke vinger in de pap.
@ronin1130:

Max is ook een Belg ..
Hoor je ook niemand over ..
Die Gumpert😍😍😍
Wat lijkt die Maserati hard op de amg gts.
En toch vind ik de disco volante niet zo mooi. Die vreemde streep van voor naar achter hadden ze weg moeten laten.
@bruinbeer: eens!
@bruinbeer:

Tja… ik vond het er ook wat overtuigend staan “één van de mooiste moderne auto’s”… laten we maar zeggen dat beauty in the eyes of the beholder is… die Disco Volante, oud en nieuw, komt iig niet in mijn top-200 voor. De Maserati vind ik daarentegen wel een prachtige uitvoering geworden.
Ik kies de Alfa! 😍😍😍
Touring Berlinetta Lusso is naar mijn idee de mooiste auto ooit gebouwd. Maar ik kan echt niets beters bedenken.
De Touring Berlinetta Lusso is erg geslaagd…de rest is nou niet echt heel mooi. Om heel eerlijk te zijn gewoon erg lelijk zelfs.
Heeft touring nou iets met eerste bmw touring te maken of staat dat helemaal los?
Die disco volante canbrio wauw!
Die Maserati Berlinetta! Wow. Die disco volante is ook nice, cabrio de mooiste :)
@t1mothys: excuus ik heb verkeerd gelezen… Touring als in station dacht ik. Nogmaals excuus.
Helft is geen touring, wat een slechte lijst…
Die Disco Volante kan zo in mijn top 3 lijstje. Heerlijk.
De topgear aflevering was ook zo geweldig hiervan.
Wat een gedrochten zien er tussen zeg
Wat een godsonmogelijk lelijk hok is die Disco Volante toch…
De Berlinetta Lusso is echt geweldig. Het enige jammere is dat de auto een beetje kaal oogt zonder Ferrari schildjes op en paardjes.
De Mini Superleggera Vision. No doubt.

Er waren toch plannen om deze concept toch tot productie te promoveren?
En niemand vindt de Flying Star zo geweldig als ik? Wat een pareltje! In tegenstelling tot die verminkte 8C, bah.
Gumpert! Want fan van… ‘Lelijke’ (vind ik niet hoor) snelle auto’s vind ik geweldig!
Doe mij die Gumpert maar..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).