De Grand Prix van Italië gaat de komende jaren naar…

Auteur: , 31 Reacties

Roffel op de Italiaanse trom...

De Grand Prix van Italië gaat de komende jaren naar...

Monza! Vandaag is het nieuws naar buiten gekomen dat The Speed Cathedral en misschien wel de baan met de meeste historie op de gehele kalender ook de komende jaren door het Formule 1-circus wordt aangedaan. Kennelijk is het de organisatie en het bestuur van de regio Lombardije gelukt om de nodige centjes bij elkaar te schrapen om Bernie tevreden te houden.

Da’s maar goed ook, want de grote kleine man dreigde de GP op Monza in te ruilen voor Azerbeidzjan. Ook stond Imola in de startblokken om vanaf komend jaar de GP van Italië te organiseren, maar ook dat scenario kan bij dezen de prullenmand in.

Monza is uiteraard het domein van de Italiaanse tifosi die elk jaar weer hartstochtelijk “hun” Ferrari aanmoedigen. Overigens staat Imola ook bekend als een echt Ferrari-circuit. Deze omloop heet niet voor niets Autodromo Enzo e Dino Ferrari. Hoe het ook zij: aankomend weekend staat de GP van Italië op Monza alweer op het programma. Verwacht niet al teveel Max Verstappen-/Red Bull-vlaggen op de tribunes. U weet waarom.31 reacties

Goddammit Imola was zo vet geweest! Ach, het zij zo, zo lang het circus maar ergens heen kan en de tyfusi hun hart kunnen ophalen.
@vinox: is dat een uiting van Max mania, tifosi “tyfusi” noemen?
@mashell: Over Max mania gespoken. Ik las op Reddit een verontwaardigde post van een Nederlandse F1 liefhebber die tussen de Max-maniamensen stond. Wat blijkt, een groot gedeelte van dat volk vertrok halverwege de race al toen ze beseften dat Max geen goede klassering meer zou kunnen behalen. Dat soort volk, die nepsupporters die alleen maar mee gaan voor de gekte en hosanna en hun coureur niet blijven steunen tot de finishvlag is gevallen verdienen wat mij betreft de naam “tyfusi”. Net als die voetbalsupporters die bij een 0-3 achterstand al het stadion verlaten in plaats van hun club tot het eind steunen. De gepassioneerde Italianen die -goed resultaat of niet- Ferrari komen en blijven aanmoedigen mogen wat mij betreft met recht de naam tifosi dragen en verdienen de woordspeling “tyfusi” niet.
@edge: helemaal mee eens. Toen ik tegen een nederlandse f1 fan zij dat ik ook mclaren aanmoedig en zij dat de honda motoren steeds beter beginnen te worden werd ik vreemd aangekeken.
@xiran: Toch vind ik het mooi dat alles bij de F1 naast elkaar zit en vriendelijk met elkaar omgaat (ervaring van de afgelopen 4 jaar op Spa, dit jaar niet geweest). Welke coureur of welk team je ook aanmoedigt, het is geen probleem.
Moet je bij voetbal eens zien, zo jammer.
@metalmike: ja idd nu het zegt. Ik hoop dat het zo blijft.
@Edge: Ik snap wel waarom sommige fans eerder weggaan, helemaal als er niks meer te halen valt. Ze balen enorm en willen daarnaast voor de drukte het terrein verlaten…weet je wat voor chaos het was in Spa na de race? Het wordt zelfs soms voorgesteld door de organisatoren zodat niet iedereen tegelijk vertrekt…vind het altijd zo kort door de bocht om het gelijk nepfans te noemen…ik ken iemand die +/- 1000 wedstrijden van z’n club heeft bijgewoond…met recht een echte fan. En die is ook wel eens eerder weggegaan bij een 0-3 achterstand in de 80ste minuut…werd er uiteindelijk met 4-3 gewonnen…heeft er nog steeds ontzettend spijt van.
Gelukkig blijven ze wel rijden in Italië. Moet wel zeggen dat mijn voorkeur eerder uitgaat naar Imola dan naar Monza. Is een veel mooier circuit. Maar goed, alles beter dan Azerbeidzjan.
@viezefreddyw: @vinox geen persoonlijke aanval, begrijp me niet verkeerd, maar wat is de schoonheid van Imola? Ik vond de races daar vaak een beetje saaie optochten met teveel chicanes. De sfeer was dan wel weer geniaal.
@mauritsh: Als je het vergelijkt met Monza is Imola qua circuit toch een mooiere baan? Daar kon nog wel eens wat gebeuren, op Monza is het een optocht en degene met de snelste auto wint. Oftewel Mercedes.
@viezefreddyw: Dat de snelste auto wint is wel vaker hè ; )
@MauritsH: schoonheid van imola is voor mij de diversiteit van het circuit zelf. Chicane (voor tamburello) die na Senna’s dood is gelegd biedt veel meer actie, haarspeld bochten, hoogte verschillen, mooie serie bochten zoals bocht 9 die je goed moet nemen en bij het insturen al moet aanremmen voor bocht 10 (beetje net als einde rechte stuk op suzuka). Dan de laatste twee bochten voor het lange rechte stuk die ook niet onbelangrijk zijn voor een goede rondetijd en aanremmen ervoor loopt naar beneden. Gezien de auto’s volgend jaar niet zo hard lopen zal Monza alleen maar saaier zijn om naar te kijken en auto’s zijn veel beter geschikt voor imola.
@mauritsh: Goh, ik bekijk het vanuit het simrace standpunt denk ik. Het is gewoon een veel leukere baan om op te rijden, dus als ik zou moeten kiezen om ergens zelf een paar rondjes te draaien, zou het daar zijn. En om naar te kijken… F1 is, zeker momenteel, niet mijn favoriete racesport om naar te kijken. Geef mij maar DTM anno 1988 ;)
Imola er bij en zo’n zandbak er uit?
Liever Imola. Maar goed. Waarom doen ze het niet gewoon op Fiorano? ;-)
@kilum: Fiorano is veel te kort en te smal.
@viezefreddyw: Was ook een grapje. Het is ook een figure of 8. Soort van dan aangezien de baan zichzelf kruist.
Azerbeidjan eruit en Imola erbij. Azerbeidjan was tenenkrommend saai.
Monza inruilen voor Azerbeidzjan? Die had ik nog niet eerder gehoord. Zover ik weet staat Baku de komende jaren sowieso op de kalender, onder de noemer “GP van Europa”, zoals het dit jaar ook al was. Ik was enkel op de hoogte van de Monza Imola geruchten.

Maar goed, terug naar het nieuws. Ik word hier erg vrolijk van. Monza is een geweldige baan, één van de banen die het hart van de Formule 1-kalender vormt en wat mij betreft op basis van de historie een beschermde status (of in ieder geval flinke korting op de organisatiefee) moet krijgen. Wat dat betreft spring ik ook een gat in de lucht dat Monza erbij blijft.

Anderzijds is Imola ook een prachtcircuit, en is het jammer om te lezen dat Imola de GP dus definitief vaarwel kan zeggen. Misschien dat Bernie het advies van @berlinetta maar moet opvolgen en Baku moet dumpen om plaats te maken voor Imola. Op de Azerbeidzjanen en de accountant van Bernie na ligt daar toch niemand wakker van.
@edge: Gij bedoeld vermoedelijk dat het circuit van Monza werelderfgoed mag worden ?
@exclusieviteitsfreak: Dat ook, maar met een plekje op de UNESCO werelderfgoedlijst ben je niet verzekerd van een plekje op de Formule 1-kalender. Ik doelde meer op een lijstje van beschermde circuits, die op basis van hun historie en betekenis voor de Formule 1 allerlei privileges krijgen. Denk aan een gegarandeerd plekje op de F1-kalender, en een speciaal businessmodel. Banen als Spa, Monza en Hockenheim hebben het financieel vaak zo zwaar dat ze miljoenen verlies maken op de F1. Het huidige businessmodel waarbij ze (tientallen) miljoenen moeten betalen om de race te organiseren werkt dan ook niet. De “historisch aangemerkte” circuits zouden dan ook vrijstelling van die hostingfee moeten krijgen in ruil voor een gezond percentage van de inkomsten. FOM houdt de fans tevreden, verdient alsnog een beetje eraan en een circuit als Monza kan op verantwoorde wijze de GP organiseren. Maar goed, FOM is alleen maar uit op oliedollars en de FIA is zo dom geweest om de commerciële rechten in 2000 voor 100 jaar (!) aan het bedrijf van Bernie Ecclestone te verkopen. Die kunnen dat de komende 84 jaar dus nog niet afdwingen.
@edge: Daar had ik geen weet van, vermits ik de F1 wereld niet ben kunnen blijven volgen rond de eeuwwisseling, ik had het toen te druk met de opvoeding van m’n dochter. Echter, hedendaags ben ik met ’n hele zware opzet bezig, namelijk het laten annuleren van de rente-ontvangsten van de Grote The Rothschild bank, en dat in samenwerking met: Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, die er de internationale recherche heeft opgezet, alsook huidig President Barack Obama, die er het Pentagon heeft opgezet, en de Rothschild’s bijna op hun knieën zijn gedwongen, en door dit aan te sturen, zou ik in aanmerking komen voor de Nobelprijs voor de wereldvrede, misschien dat ik dan op die manier invloed op die annulatie kan uitoefenen, want dan heb ik letterlijk alle Staatshoofden en Presidenten mee, Rechters genoeg dan via het Internationaal gerechtshof in Den Haag. Wat denk je daarvan ?
@exclusieviteitsfreak: Strak plan! Geef maar een seintje als het gelukt is, dan weet ik wanneer ik de vlag kan uithangen ;-)
Volgens mij gaat dit topic over Monza en waarom steeds MAX erbij gehaald wordt…..ik begin net als velen nu ook in te zien dat jullie hem inderdaad een w
@dillinger2016: cliffhanger van de eeuw dit!
@gulli: de gehele redactie doet het in z’n broek van de spanning, geloof me!
Shit, dit is jammer zeg!! Had het veel liever op imola gezien, is tenminste een circuit ipv die rechte stuklen met wat 90 graden bochten erin en een circuit noemen, wat mij betreft slechtste circuit van de kalender elk jaar weer
Bernie is met de FIA en sponsors in onderhandeling wie er de komende vijf jaar mag winnen !
@desjonnies: mclaren heeft écht lang geen constructeurstitel gehaald!
@desjonnies: Volgens Villeneuve is dat Max Verstappen.
Mijn Max vlag hangt er zondag gewoon hoor. Heb dat ding tenslotte niet voor niets meegenomen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).