De maker van deze geweldige tekeningen is overleden

Auteur: , 21 Reacties

Tijd voor een stukje koeltoer, op de zondagmiddag.

De naam Art Fitzpatrick doet bij sommigen wellicht geen belletje rinkelen. Toch is hij de man achter de kenmerkende advertentiecampagnes van onder meer General Motors. Bovenstaand plaatje is daar slechts één voorbeeld van, meer materiaal vind je in onderstaande gallery. Liefhebbers van de creaties van Pontiac moeten zeker even een kijkje nemen.

Fitzpatrick was voor GM actief van 1959 tot 1971 en was vooral verantwoordelijk voor de afbeeldingen van de auto’s, die voor de gelegenheid nog breder en lager werden afgebeeld dan ze al waren. Zijn compagnon Van Kaufman (overleden in 1995) verzorgde de omgevingen op de plaatjes.

Art Fitzpatrick

Overigens begon Fitzpatrick z’n carrière bij the Detroit Society of Ats en Crafts (tegenwoordig the College for Creative Studies). Daarna maakte hij niet alleen tekeningen van bestaande auto’s, maar ontwierp hij ze zelf ook. Een voorbeeld daarvan is de Packard 180 Sedan uit 1940.

Na WO II kwam z’n carrière als tekenaar voor advertenties pas echt van de grond en begon hij samen te werken met Kaufman, een voormalig werknemer van Disney. Naast auto’s volgden series gelimiteerde postzegels en Fitzpatrick zou tot lang na z’n pensioen actief blijven. Afgelopen week overleed de artiest op 96-jarige leeftijd.

Dank aan @desjonnies voor het tippen!21 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Wat een mooi leven heeft deze man gehad, zijn leven lang dingen doen waar hij plezier in had en gezond een hoge leeftijd bereiken.
@scottishcarspotter2000:

long before de digitale camera en Photoshopmeuk ..
En niet te evenaren ..
@lincoln: inderdaad. Dit is gewoon veel gaver.
@lincoln: vandaag de dag kom je toch niet meer weg met een tekening;). Prachtige carriere, dat wel!
@fmgarcia: geen fotosjop komt in de buurt van de sfeer van deze tekeningen…
@lincoln: Charles Burki (van de DAF tekeningen) was toch een verdomd goede tekenaar, die tekende zónder hulp van lineaal/passer e.d. gewoon uit de vrije hand.

http://assets.catawiki.nl/assets/2014/3/11/e/c/3/ec38f998-a94b-11e3-9539-95f9be6be048.jpg

http://assets.catawiki.nl/assets/2015/3/18/2/f/9/2f9cba78-cdb6-11e4-8e50-7a05a5faf783.jpg
@406_v6:

Karel Suyling De Citroën illustrator

Zou misschien wel een leuk onderwerp kunnen zijn voor Autoblog, deze mensen, bij die DAF platen, waar je de vrachtwagens zag in verre oorden zat ik altijd te dromen hoe het daar zou zijn !
Ah, de tijd waar advertenties centraal stonden bij bedrijven Mad Men is that you?
Heerlijk! Ik heb echt een zwak voor dit soort retroplaten, dan hoeft er nog niet eens een auto op te staan. Helpt er wel bij natuurlijk. Moge de man vredig rusten
Schitterende tekeningen, die man had echt talent. Voor mij is het een feest voor het oog!
Old Skool Grand Theft Auto maar dan met potloden
Golden age of Detroit👌
Heb 100den werken van die kerel ..
Echte kunstwerken .. Meeste netjes ingelijst ..
Er is een “levendige” handel in ..
Bizar gewoon hoeveel mensen alvorens een magazine weg te gooien de auto advertenties eruit knipten ..

Rip 1 van de vele advertentie kunstenaars ..
@lincoln: hoe kom je aan deze tekeningen? Ebay of zo? Zijn er veel imitaties op de markt?
Geweldige tekeningen, die sierden vroeger vaak de wanden van mijn tienerkamer; opgestuurde posters door familie in Canada :-)
De sfeer in deze tekeningen is fantastisch. Plaat 5 is mn favoriet. Fantastisch om ’s nachts door dat prachtige uitgestrekte Amerikaanse langschap te rijden in een heerlijke auto.
Dit is echte kunst als je dit zo kan
Schitterend zulke tekeningen. Gelukkig kunnen we wel voor altijd van zijn tekeningen blijven genieten.
Geweldig hoeveel sfeer en romantiek die tekeningen hebben. Laat véél meer aan de verbeelding over dan haarscherpe en gesjopte foto’s.
Echt fantastisch om deze creaties weer eens terug te zien. Ze roepen erg veel herinneringen op uit mijn jeugd, toen deze auto’s nog nieuw werden verkocht. Ik kon echt uren bezig zijn met het bekijken (of beter gezegd bestuderen) van deze platen/folders, om daarna met het fietsje op jacht te gaan naar de echte exemplaren. En vond ik er een, dan werd elk detail intensief bekeken. Ik genoot er enorm van en kende uiteindelijk alle verschillen t.o.v. de vorige modellen.
Ik kan met heel veel plezier terugdenken aan die tijd. Vooral aan die Amerikanen, die in die tijd elk jaar met een nieuwe creatie kwamen. Toen vond ik ze werkelijk schitterend. Sinds +/- 1980 zijn ze qua design echter verworden tot modellen, die mijn belangstelling veel meer richting Europese en ook wel Japanse modellen/merken deed gaan. Die werden toen door de snelle veranderingen/verbeteringen voor mij interessanter.
@9000cse:

Daarom de tip, alleen maar daarom, herinneringen over hoe een grote industrie vol met creatieve geesten en ideeën op zijn knieën is gegaan !

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).