De meest brute bakken van Ecurie Ecosse worden verkocht

Auteur: , 12 Reacties

Het meest legendarische raceteam uit Schotland is toch wel Ecurie Ecosse. Deze kenmerkend blauwe bolides waren decennia terug goed voor een tweetal Le Mans-verwinningen, kwamen uit in de Formule 1, en als jij deze auto's straks in je garage/woonkamer wil parkeren, dan kan dat geregeld worden.

Het team, dat de 24 Uur van Le Mans in 1956 en 1957 op zijn naam schreef, hanteerde altijd de tweekleur van de Schotse vlag: blauw, met witte strepen. Iets dat dan ook terugkomt op de acht voertuigen die op 1 december bij het hoofdkwartier van Bonhams in Londen onder de hamer gaan. Een klassiekerverzameling om u tegen te zeggen, en bestaat uit de:

  • Jaguar XK120 uit 1952
  • Jaguar C-Type uit 1953
  • Jaguar D-Type uit 1956
  • Tojeiro-Jaguar uit 1959
  • Cooper T49 uit 1960
  • Austin-Healey ‘Sebring’ Sprite uit 1961
  • Tojeiro-Buick Coupe uit 1962
  • Commer Ecurie Ecosse Transporter (het busje met plek voor drie auto’s, en een inbouw-werkplaats)

Stuff of dreams, waar ongetwijfeld gretig op zal worden geboden. De eigenaar die ze wegdoet is klassiekerverzamelaar Dick Skipworth, die in onderstaande video vanaf de Chelsea Auto Legends Show in 2010 uitleg geeft over die brute bus.

Mocht je je, net als ondergetekende, afvragen waarom dit Schotse team eigenlijk een Franse naam heeft, dat vrij vertaald ‘Team Schotland’ betekend? Ecurie Ecosse geeft daarover zelf de volgende uitleg:

We are often asked why David Murray, an Edinburgh accountant and racing driver, chose a French name for his team but we do not need to look far for the answer. David Murray was a true Francophile who, in addition to his accountancy practice owned a number of pubs in Edinburgh and a wine shop that featured French wines. He also reasoned that if he was going to develop a motor racing team that would race Internationally having a French title might help extract a little more starting money from European organisers!

Het team wist in slechts tien seizoenen 86 overwinningen te behalen, en het was de bekende D-Type die tweemaal Le Mans won. Achter het stuur zaten destijds Ron Flockhart, Ninian Sanderson en Ivor Bueb.12 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Zonde om zo’n verzameling op te splitsen. Hopelijk koopt iemand hem in 1 keer.
De nummer 53 D-Type staat in het Louwman Museum in Den Haag. Echt een van de mooiste racers ooit. Zou een mooie aanvulling zijn op deze collectie.
@PeugeotGTI: En de Tojeiro Jaguar met D-Type motor stond een paar maanden geleden in de Classic Car Remise in Düsseldorf. Stond toen ook nog een Tojeiro Climax uit 1958. Die had meegereden in Le Mans in 1958 en op basis daarvan is besloten door John Ogier om die Tojeiro Jaguar te laten bouwen voor Le Mans 1959. Heb van beiden ontzettend veel foto’s van gemaakt.
Die Tojeiro Climax is volgens mij nu in handen van Albert Streminski en die was twee weken geleden nog op Zandvoort met een hoop van zijn wagens bij de historische races. Heb al veel van zijn wagens op de foto inmiddels, ook een schitterende Ferrari 225 S Vignale.
Wat een plaatjes zeg die racers! Niet normaal prachtig! Damn!
Op dw foto echt prachtig!
Heerlijke doffe kleur blauw
Alleen in het filmpje valt de kleur echt tegen:(….
Doet u voor mij maar zo’n blauwe.
Holy sh*t dat is nog eens een collectie!
Volgens mij is de Tojeiro Jaguar eens bij Chasing Classic Cars langsgekomen, erg mooi apparaat!
Ik zie kentekens. Zijn deze allemaal street legal?
@ohoogeveen: Yep. Zie je best veel met dit soort racewagens.
Wauw !
Die Tojeiro-buick coupe, was een mooi ding is dat. Zal waarschijnlijk wel iets boven budget zijn vrees ik.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).