De nieuwe Kia Rio, dit wordt ‘m [updated]

Auteur: , 37 Reacties

Kia's verkoopknaller was al geteased, maar nu hebben de Koreanen de nieuwe Rio dan toch echt onthuld.

En uiteraard stelt het productiemodel ietwat teleur als je het afzet tegen de gelikte schetsen waarop een soort dik rallybommetje leek te staan. Dat wil overigens niet zeggen dat de productieversie van de Rio lelijk is, integendeel! De nieuweling oogt behoorlijk Europees en daardoor misschien ook een beetje anoniem, maar da’s waarschijnlijk alleen maar goed voor de verkopen.

De Rio groeide 15 mm in de lengte, 5 mm in de breedte en werd 5 mm lager. Ook nam de wielbasis 10 mm toe en waarschijnlijk betekent dat wat extra ruimte voor de passagiers op de achterbank. De karakteristieke “tiger nose grille” (je kent ‘m bijvoorbeeld van de Optima) kreeg gezelschap van koplampen met “herkenbare U-vormige LED-lichtsignatuur”. Achterlichten hebben eveneens LED-techniek, maar zijn dan weer pijlvormig.

Bij de vormgeving van het interieur gold het credo less is more. Dat betekent veel minder knoppen en in plaats daarvan een uit de kluiten gewassen HD-scherm. Uiteraard is de nodige technische mumbo jumbo ondergebracht in het infotainmentsysteem.

In Parijs worden de details omtrent de Rio bekendgemaakt, tot die tijd vermaakt u zich met de plaatjes.

UPDATE:
We hebben nu ook technische specs. Er worden aanvankelijk vier motoren leverbaar. Eigenlijk zijn het twee motoren, maar dan elk met twee specificaties. Voor Nederlandse benzinerijders heeft Kia een driecilinder 1.0 TGDi in de aanbieding, met naar keuze 100 pk of 120 pk. Dieselaars kunnen opteren voor een 1.4 WGT dieselmotor, met 70 of 90 pk.

De Rio met 100 pk benzineblok wordt geleverd met een vijfbak, de andere versies beschikken over een verzet meer. In de toekomst wordt het gamma waarschijnlijk nog uitgebreid met extra motorenopties.37 reacties

Persoonlijk wordt ik er niet heel enthousiast van. Zoals in de text al staat een beetje anoniem. Ik vind het huidige model na de facelift (met ‘sportievere’ bumpers) best aardig.
@graafke: Ik vind hem ook een beetje lijken op een golf.
@martinus: ja ik dacht ook dat dit de nieuwe golf is :) Je hoeft niet heel lang achter fotoshop te zitten om hier een Golf 7 van te maken, logo en grilletje en je bent zowat klaar.
Misschien komer er wel after market tunig kitjes om je kia om te tovern tot Golf 7
@martinus: de U vormige led units in de koplampen is gewoon van de Golf gejat van de Golf 7 heeft die ook
Over het vind ik maar weinig, maar dat is geloof ik ook de bedoeling. Het zal ook wel weer een prima auto zijn. Waarschijnlijk zelfs beter dan ooit.
@lekbak: uiterlijk. Dat woord moest er nog ergens tussen in het begin.
Zowel van binnen als buiten best netjes vind ik.
Behalve te Tiger nose hadden het ook de nieuwe polo kunnen zijn.. of A3.. of een Seat whatever. Het is maar goed dat het merknaampje op het stuur ook staat want van binnen is het echt “anoniem”. Niet lelijk, wel eenheidsworst qua design
@brave: de design eindbaas bij Kia komt van Audi, dus idd zie je VAG invloeden.
@brave: was ook mijn eerste gedachte: een VW Polo.
Hyundai…Kia… whatever…
@peter_vandenbosch: Nou, echt! Het is verdorie gewoon een i20!
Zonde, het huidige model is frisser en oogt meer bij de tijd! Heb dat altijd een sportief ogende auto gevonden.
Is Peter S even bij de schappen van Mazda langs geweest voor het interieur?
@sturmer: dat navigatiesysteem lijkt niet echt te passen.
Er lopen nu mensen luid schreeuwend en huilend door een kantoor in Wolfsburg te roepen “Ja, maar dat was onze nieuwe Polo, boehoehoe”.
Leuk bakkie, jammer dat alles altijd weer groter moet.
Praktisch detail: zouden de airbumps van de C3 op deze Rio passen? Zo niet, wat is het nut van die deuken? Die vangen alleen maar vuil.
Ben gek op mumbo jumbo!
Ik blijf erbij, Peter Schreyer naar Korea halen is een van de beste dingen die ze ooit bij Kia/Hyundai hebben gedaan. Voor een B-segmenter is dit gewoon een hele mooie wagen: Mooier dan zijn voorganger, hij lijkt over meer luxe te beschikken en oogt tevens een stuk volwassener. Niks op aan te merken!
Leuk. Niet meer, niet minder.
Voorkant, van op zij, mazda en de achterkant en dan vooral de lichtunits Hyundai
@lekkerlinksrijden: achterklep vd Toyota Auris
Vet ding!!
Vind hem best geslaagd moet ik zeggen. Ook het interieur ziet er op het eerste zicht prima uit. De achterkant had alleen wel iets meer pit mogen hebben, die is nu wat anoniem.
Heel erg netjes. Ze hebben zich zelf weer overtroffen. Maar ik hoef hem niet.
Ik zie de lelijke liefdesbaby tussen een golf en astra, een mislukte kruising, vlees noch vis …
Het is maar goed dat veel menen niet weten hoe het er in Rio aan toe gaat. Anders zouden er nare associaties bij ze op kunnen komen en dan zou ze misschien minder snel zo’n auto kopen of een kaartje voor de Olympische spelen. Zo zou een Kia Aleppo mij ook geen goed idee lijken.
Ziet er netjes uit, vooral het interieur. Ben benieuwd naar de SW.
heeft u nog een leuke anonieme 13-in-een-dozijn auto voor mij?
ja hoor, loopt u maar even mee…
Ik vind ‘m best geslaagd zo! Ziet er netjes uit.
Ik zag daarnet een nieuwe Suzuki Baleno hatchback, daar heeft hij aardig wat van weg…
Niet erg spannend, maar zal genoeg verkopen, ik hoef hem niet..
Best een mooi design, maar heb zo mijn twijfels of dit de opvolger wordt van mijn huidige ’12 Rio. Wat ik zo leuk vind aan mijn Rio zijn die ‘opgeblazen’ bumpers, die ‘gemene’ uitziende frontje en de ledjes in de koplampen die de auto doet denken aan een Audi. Bij dit model zien de koplampen er minder ‘Audi R8′ uit qua dagrijverlichting, i.p.v zo’n ‘gesneden’ vorm heb je nu blijkbaar een ‘U’ vorm rond de lens. Ook die opgeblazen gorilla bumpers zie je bij het 2017 model niet meer terug. Ook het design van de achterlichten bevalt mij wat minder dan het vorige model. Het interieur is wel mooier dan het huidig model.

Kortom het is een mooie wagen, maar er zit minder durf in dan bij de vorige modellen. Het lijkt alsof Kia het safe wou spelen en een meer mainstream design op de markt gooit waardoor ie in vergelijking met de Polo, Ibiza, etc… er niet meer uitspringt qua originaliteit. Als je tegen mij zou zeggen dat ie de facelift is van de Hyundai I20 zou ik het nog geloven ook. Misschien dat ik maar eerst de wagen eens in het echt moet zien, maar ik ben niet echt super enthousiast zoals bij het vorige model.

O ja er komt naar verluid een hot hatch versie van de Rio in 2018. Benieuwd of de extra sportieve bumpers en motor de wagen wel weer dat gedurfde agressieve look weer meegeeft.
Van de zijkant doet ie me denken aan die rara ford ka+
Lijkt teveel op een Hyundai, en dat is geen compliment. De huidige Rio is juist zo mooi.
Net een i20 joh. De Rio had juist een eigen smoel. Beetje jammer dit…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).