“De verkoop van een Ferrari Daytona kostte me bijna mijn huwelijk”

Auteur: , 21 Reacties

Is deze uitspraaak afkomstig van Sebastian Vettel, Sonny Burnett of Mario Andretti?

Daytona

Inderdaad! Het was Mario Andretti. De Amerikaanse racelegende met de Italiaanse roots werd F1-wereldkampioen met Lotus in 1978 en is daarmee nog steeds de laatste Amerikaanse titelwinnaar in de koningsklasse van de autosport. Phil flikte hetzelfde trucje in 1961 voor Ferrari.

In beide gevallen hadden volgens velen overigens de teamgenoten van de twee coureurs kampioen moeten worden. Bizar genoeg werden zij echter allebei getroffen door een vrijwel identiek noodlot. In 1961 stormde Wolfgang Alexander Albert Eduard Maximilian Reichsgraf Berghe von Trips op de titel af, totdat hij verongelukte bij een horrorcrash op Monza. Behalve Wolfgang vonden ook vijftien toeschouwers de dood. Hill pakte zo met één puntje de titel. In 1978 was het Andretti’s teamgenoot Ronnie Peterson die veelal de snelste van de twee Lotus coureurs was. Maar ook Ronnie stierf naar aanleiding van een crash in de Italiaanse Grand Prix.

Enfin, dat Mario een flink potje kon sturen dat had hij al bewezen door bijvoorbeeld de Indy 500 op zijn naam te zetten in 1967. Ondanks ettelijke verdere pogingen van hem, zoon Michael en kleinzoon Marco bleef het overigens bij die ene zege voor de Andretti familie. Maar goed, zijn tronie prijkt in ieder geval op de Borg-Warner Trophy. Later won Mario ook nog het CART kampioenschap in 1984. In dit kampioenschap bleef hij actief tot hij al dik in de vijftig was.

Toch gaat zelfs voor zo’n raceheld het leven niet altijd over rozen. In 1972 kocht Andretti een Ferrari 365 GTB Daytona. Niet bepaald een baalmomentje zou je zeggen, maar dat moment kwam wel toen Mario de auto ging inruilen.

Zijn vrouw was op dat moment kennelijk zo aan de Daytona gehecht geraakt, dat zij volgens Mario eigenlijk met hem wilde scheiden toen hij de auto de deur uit deed. Toch hield Mario voet bij stuk. Hij wilde namelijk een Dino hebben, omdat die de de motor achterin heeft.

“Ik houd van autorijden en schat goede auto’s daarom op waarde. Moderne technologie fascineert me, daarom heb ik ook altijd jonge auto’s gehad. Ik heb niet zoveel met oldtimers.”

Toch heeft Mario er wél spijt van dat hij in zijn jongere leven niet wat meer oog heeft gehad voor de bolides waarin hij racete. Nu zijn carrière in het verleden ligt, zou hij willen dat hij er daar een paar van bewaard had.

“Ik had de eigenaar kunnen zijn van elke auto waarmee ik geracet heb, maar ik heb daar destijds nooit aandacht aan besteed. Dat is de stomste fout van mijn leven.”

Mocht je je afvragen wat er met Andretti’s vrouw gebeurd is: Mario en Dee Ann wonen nog steeds samen in Bushkill Township, Pennsylvania.21 reacties

“Later won Mario ook nog het CART kampioenschap in 1984” zeker door bananen op de weg te gooien :)
Hij heeft niet zoveel met oldtimers, maar baalt er wel van dat hij niet al zijn oude racewagens heeft behouden. Beetje tegenstrijdig ofniet
@piquet1986: iets met geld..
@piquet1986:
Nee.
Wedstrijdwagens hebben ee raar leven, ze kosten een fortuin om vervolgens razendsnel door de tijd worden ingehaald en roemloos verkocht te worden voor een schijntje.
In Kenya lieten een heleboel merken hun wagens achter na de East African Safari rally, ze waren toch voor 95% naar de kleauten en transport met de benodigde export papieren kostte een vermogen.
Zo heeft één vriend ooit een Alpine A110 groep 4 Berlinetta meegenomen en een ander kreeg via Lancia Nederland een ex-safari Delta Integrale in handen, waarvan niemand wist hoe en waarom de wagen hier terecht was gekomen.
Ooit vertelde Walter Rőhrl een soortgelijk verhaal hij kreeg nog Dm 30000 van Lancia-Martini, maar zijn ex-works wagen stond in de garage bij hem thuis. Een 037 om precies te zijn.
‘ Houd die auto maar, dan staan we quitte’ zeiden ze bij Lancia, maar Walter stond erop dat hij zijn poen kreeg.
Een grote fout vertelde hij ons schaterlachend onder een glas bier!
@desjonnies:

Laat me raden ..
Om vervolgen direct een Rolex voor aan te schaffen ..
@desjonnies: Ondanks dat ik (zoals mijn nickname al doet vermoeden) een grote fan ben van Herr Röhrl, kende ik dat verhaal nog niet.

Ik geloof dat hij wel een tijdje een Audi Quattro E2 in de garage heeft gehad.
@rohrl-fan:
Hij heeft nog zat meuk, maar het mooiste is dat Audi de man een hele batterij aan Quattro’s ter beschikking stelt, hoewel hij alleen echt te keer gaat met een perfecte replica.
De echte wordt gereden door een Engelsman die ook een ex safari 037 heeft.
Het hele circus van klassieke rallies gaat straks weer van start en komen ze weer uit winterslaap. De mooiste is de Groep B Citroën BX 4TC van Philippe Wambergue, gewoon het lelijke eendje, maar wel de wagen met het aller mooiste verhaal
@desjonnies: shiiit, als dat de “mooiste” is van het circus moet er wel een HEEL mooi verhaal achter steken hoor… ;)
@desjonnies: Dat verhaal boeit me anders ook wel…

En de BX 4TC mag dan misschien niet zo populair zijn, het blijft toch ook een mooi stukje Group B geschiedenis!

Over Walter, iedereen zal zo wel zijn favoriete ‘chauffeur’ hebben, voor mij is dat dus Röhrl. Heb die man zeeeeer hoog zitten qua skills!
Auto coureurs praten net zo dom als voetballers ..

Altijd bijzonder te mogen vernemen dat er mensen te vinden zijn die daar naar kunnen/willen luisteren ..
@lincoln: ja, een beetje hetzelfde als mensen die op jouw opmerkingen reageren. O, wacht… ;-)
Een Daytona de deur uit doen voor een Dino. Wat een pannekoek… Al heeft ‘ie een interessante lay-out, geef mij de looks en de V12 maar. Groot gelijk die dame!!
@davelepeef: Ach, ik heb de aantrekkingskracht van een Daytona nooit zo begrepen. Tuurlijk, die V12 is mooi, maar dat hoesje er omheen doet mij weinig. Dan heb ik ook liever een Dino, die vind ik veel mooier.
Heb beiden meerdere keren in het echt gezien en elke keer verbaas ik mij erover hoe mooi de meesten de Daytona vinden.
Smaken verschillen blijkbaar, gelukkig maar
@luittinke: de Daytona moest best ff groeien, vind het nu een hele sierlijke auto. De Dino vind ik te schraal op één of andere manier… Zelfde geldt een beetje voor de Porsche 904 hoewel ik die beter te pruimen vind. Een Dino heeft een “holle rug” de daklijn loopt hol af ipv bol. Dat vind ik nooit zo mooi…
Soms kan een merk zich maar beter opheffen… Er is niets meer exclusief aan Ferrari. Gewoon een massaproduct om zo veel mogelijk geld uit te slepen! Uit de tijd van deze Daytona en de jaren daarvoor was dat nog anders, toen had iedereen nog respect voor dit merk…
@robbie123: ach die goeie ouwe tijd..wat een onzin.
Zou zo een auto nooit wegdoen
Tja vrouwen hebben ook geen verstand van auto’s..
Ach ja als mijn opa nog geleefd had, had hij vast spijt gehad van die Aston Martin waar wij als kleinkinderen in speelden, het was toen toch schroot. Het is is weliswaar 40 jaar geleden, maar dat ding wat toen het leuke speelgoed was voor mijn broer en mijn neeftjes, en wat liefdeloos onder een afdak stond geparkeerd, moet nu toch wel wat waard geweest zijn, Maar toen was het echt schroot. Irritante is, er zijn niet veel foto’s van die tijd (’78, ’79) bewaard gebleven dat wij erin speelden en op geen is te zien welk model het is, en niemand die het meer weet.
@danmar:
Grappig, u bent de enige die het juiste perspectief ziet, dit soort supercars werden alom gezien als dure stukken ellende.
En een Dino kostte tien ruggen een Daytona 30 mille.
Konden een BB 512 kopen voor 12 duizend gulden, met kapotte koppeling. We bedankten de eigenaar met een beleefd nee.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).