Deze automerken werden in 2017 het meest gestolen

Auteur: , 28 Reacties

Zeg wat je wilt, smaak hebben ze in overvloed.

Voertuigdiefstal daalt, Duits nog verreweg populairst

Dieven kenden in 2017 een minder jaar ten opzichte van het verleden. Wanneer we vorig jaar vergelijken met 2016, zien we dat er 10 procent minder auto’s werden gestolen. Waar er vorig jaar 9.179 personenvoertuigen werden gejat, kwam het totaal afgelopen jaar uit op slechts 8.257. Gekeken naar alle gestolen voertuigen zien we even goed een daling van ongeveer 10 procent; het aantal daalde van 26.118 naar 23.595. Dat blijkt uit cijfers van het AVc.

Opmerkelijk is dat de daling vooral is te danken aan de jonge personenauto’s. Auto’s tot 3 jaar oud werden 290 keer minder gestolen, terwijl auto’s tussen de 4 en 7 jaar oud zelfs 400 keer minder werden gestolen. Dit terwijl ze toch regelmatig met het grootste gemak worden meegenomen.

Het aantal gestolen voertuigen dat teruggevonden wordt blijft door de jaren heen echter grotendeels hetzelfde. Sinds 2013 keert iets minder dan een derde van het gestolen goed terug naar de eigenaar. Hiervan werd in 2017 ruim de helft (56 procent) teruggevonden binnen een week. Kijken we exclusief naar personenauto’s, dan zien we dat zelfs 40 procent terug werd gevonden. Dit vertaalt zich naar 3.300 gevonden auto’s.

Van alle merken die er op de markt te vinden zijn, wordt Volkswagen veruit het meest geteisterd. In 2017 werden er maar liefst 2.321 Volkswagens gestolen, meer dan driemaal zoveel als de nummer twee op de lijst. Hieronder bevonden zich 973 Golfjes en 831 Polo’s. BMW volgt met 709 gestolen wagens en heeft de 678 gestolen auto’s van Audi nauw op de hielen. Mitsubishi, Honda en Alfa Romeo kwamen er het beste vanaf, met respectievelijk 42, 40 en 32 gestolen voertuigen.

Overigens heeft weer een heel ander merk de onfortuinlijke eer om de meeste kans te maken op een mogelijke diefstal. Boven de diezelfde Duitse Drie vinden we namelijk nog Land Rover. Wanneer je in het bezit bent van zo’n Britse bruut is de kans liefst 1 op 253 dat je wagen gestolen wordt. Uit de cijfers blijkt tevens dat vrijwel niemand zit te wachten op een Hyundai. De kans dat je Koreaan gepikt wordt is 1 op 4.415. Daarbij is het met Kia, Suzuki, Mazda en Mitsubishi een van de meest teruggevonden merken.

Top tien meest gestolen merken:
Volkswagen: 2.321
BMW: 709
Audi: 678
Renault: 506
Opel: 445
Peugeot: 425
Mercedes: 414
Toyota: 292
Fiat: 260
SEAT: 248

Beeld: Audi A3, via @mynameisjeroen28 reacties

Smaak is niet te koop. zo zie je maar weer.
@occasiefapper: smaak wordt gestolen?
Nog een reden om lekker Suzuki te blijven rijden…
@rutger97: bedoel je ‘eindelijk een reden’?
@winkeb:

Nog erger : je komt er dus nooit meer vanaf!
@winkeb: nee hoor. rijd erg leuk een Swift. En zuinig. Niet kapot te krijgen. Prima redenen
@rutger97: ieder zn ding he!
@bmwfreak038: zeker! Ik geniet van mn Swift. Blijkbaar zijn er behoorlijk wat autoliefhebbers die een andere mening zijn aangedaan :-)
Hey Toyota in de top 10!
Dat zijn bijna 2 ramkraken per dag. En 6 vluchtauto’s. Liefhebbers jatten veel minder zie ik.
@fmgarcia: jij snapt het! ++++
Ik snap echt niet wie een Fi-AT, wat heb je er aan?
@porschepdk:

Veel te ver gezocht…
en nou in procenten t.o.v. aantal registraties per merk. Als heel het land vol staat met Alfa Romeo’s heb je grote kans dat er meer dan 32 worden gejat.

(afkloppen: mn 159 staat nog wel eens onafgesloten voor de deur)
@geelbarrel: wat uw adres ?
@itiswhatitis: wat is uw adres ?*
@itiswhatitis: je eerste zin voldeed prima in dit geval
Eigenlijk zegt dit niks, ik ben meer benieuwd naar relatieve percentages op basis van hoeveelheden verkocht versus gestolen in een jaar. Ergens die cijfers voor handen?
Waarom zou iemand OOIT een Renault willen stelen? Dan wel buiten de reden dat er teveel rond rijden dus veel vraag naar onderdelen is.
@smex:
Waarom zou iemand zichzelf een fictieve vraag stellen om zichzelf vervolgens in dezelfde zin antwoord te geven?
Als het aan mij ligt kunnen steeldieven niet genoeg golfjes stelen. ;)
@appeltaartislekker: Als het aan mij ligt blijven we gewoon allemaal met de poten van andermans auto af, ongeacht welk merk.
@techniekmeneer: Maar als het dan tóch moet, dan toch liever die Volkswagen. :-)
@tge1: Nee :-)
Zou het niet teruggerekend moeten worden naar percentages? Er rijden nou eenmaal meer volkswagens rond dan bmws. Dus niet zo vreemd dat die er dan met kop en schouders bovenuit steekt.
Een Alfa wil dus maar niet gejat worden zie ik.

Dat begrijp ik goed. Je wil natuurlijk wel zeker weten dat je wegkomt…. ;)
Blijkbaar is dat vagspul nog steeds makkelijk te pikken.zie niet anders dan oproepen van transporters die gestolen zijn.bij mn baas 5 stuks in de zelfde wijk in 1 nacht incl die van hemzelf. Alleen hij was blij dat ie van dat ding verlost was. Kreng stond vaker in de garage dan zn hele vloot aan bedrijfswagens. Hij wenste de dieven dan ook veel succes 😂😂. Hij was wel goed verzekerd dat dan weer wel
@wernerv8: alles is makkelijk te jatten… beveiliging is gewoon een issue bij bijna alle merken, vraag en aanbod draait t hier om.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).