Volkswagen Polo (2017): rijtest en video

Auteur: , 52 Reacties

De Polo is al jaren de best verkopende auto in zijn segment en één van de best verkochte auto's van Nederland. We gingen op pad met de net geïntroduceerde, nieuwste generatie.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

De nieuwe Polo is gegroeid. Het kleine broertje van de Golf(rijtest) is net als zijn grote broer gebouwd op het MQB-platform. Of om precies te zijn, op de A0-MQB-variant daarvan. Dat betekent dat de Polo dus niet alleen up-to-date is qua chassis, maar dat in principe alle techniek uitwisselbaar is. En dat maakt dat je van de nieuwe Polo een bijzonder degelijke auto kunt maken.

Volkswagen Polo 2017 rijtest en video

Dat zie je ook terug in het uiterlijk. De Polo is nooit heel jong, speels en frivool geweest in zijn uiterlijk (de Harlequin buiten beschouwing gelaten misschien), maar de laatste versie van Volkswagens succesnummer (ruim 14 miljoen stuks verkocht inmiddels) is echt volwassen. Je zou ‘m zelfs saai kunnen noemen, maar dat is ‘ie in onze Beats-uitvoering niet met z’n zwarte wielen, Beats-stickers. Denk je die kekke zaken weg, dan is het een ontwerp waar je weinig op aan kan merken, maar waar je hart ook niet direct harder van gaat kloppen. Het enige wat ik er echt niet mooi aan vind, zijn de koplampen op ons testexemplaar. Dat zijn de LED-units en die hebben een moeilijk kronkelend chromen lijntje dat ik irritant vind. Alternatief: gewoon de standaard koplampen kiezen, die zijn strakker vormgegeven.

Volkswagen Polo 2017 rijtest en video

Volkswagen Polo 2017 rijtest en video

De auto is ten opzichte van het uitgaande model (aankoopadvies) ruim acht centimeter gegroeid (de wielbasis zelfs negen centimeter) en dus kun je het moeilijk meer over een kleine auto hebben. Die extra wielbasis komt overigens ten goede aan bijvoorbeeld de bagageruimte. Die groeide met 75 liter naar 355 liter. In het interieur profiteren met name de achterpassagiers, die meer beenruimte hebben gekregen. Verder ben ik erg te spreken over het interieur. Zeker in de Beats-samenstelling die wij hebben kun je het moeilijk hebben over een saai geheel. Sterker nog, ik vind het er gewoon tof uitzien. Ik weet niet of ik voor het rode metaallookje gegaan zou zijn, maar overall is de indeling dik in orde, zijn de gebruikte materialen prima en zitten de tof ogende stoelen prima. Er is op een juiste manier aandacht aan het interieur besteed en het geheel voelt (daar komt dat woord weer) volwassen aan.

Volkswagen Polo 2017 rijtest en video

Zeker met de Active Info Display. Want met het uitwisselen van techniek met de rest van de MQB-auto’s, kan ook deze gimmick naar jouw Polo komen. En dan denk je misschien dat dat veel geld zal kosten, maar dat valt mee: 361 euro. En als we het dan toch over MQB-techniek hebben dan kunnen we ook een mooi bruggetje slaan naar het rijden. Daarvoor zijn namelijk allerlei moderne technieken over te nemen, zoals Adaptive Cruise Control, Pre-Crash, Side-Assist, Park-Assist, Sport Select (met variabel onderstel!) en een XDS software-sperdifferentieel dat met remingrepen de werking van een mechanisch sper benadert.

Volkswagen Polo 2017 rijtest en video

Motorisch gezien is er keuze uit benzineblokjes van 65 tot 150 pk, later volgt de 200 pk sterke 2.0 GTI waarover je hier meer kan lezen. De dieselrijders moeten het vooralsnog met één blokje stellen: de 95 pk sterke TDI. Ook is er nog een CNG-blokje op de markt, met 90 pk. Alle auto’s met 95 pk of meer kunnen met een DSG automaat geleverd worden. Wij hebben voor deze test een 115 pk sterke variant van de 1.0 TSI bij ons, met handbak. Persoonlijk vind ik driecilinders altijd lekker klinken, maar ik was ook wel benieuwd hoe de 1.5 TSI viercilinder met 150 pk en Active Cylinder Management (cilinderuitschakeling bij lage belasting) zich in de Polo had gehouden.

Volkswagen Polo 2017 rijtest en video

Maar goed, die 115 pk is vlot zat en bovendien houdt het chassis zich erg goed. Dat is een terugkerend item bij de MQB-auto’s en deze Polo is daarop geen uitzondering. Ondanks z’n fors ruimere buitenmaten voelt het nog steeds alsof de Polo een compact gooi- en smijtwagentje is. Jammer genoeg testen we de auto in de omgeving van Hamburg, waar er weinig te gooien en smijten is qua wegen. Maar de enkele bocht die we fanatiek kunnen nemen, verovert de Polo met plezier.

Volkswagen Polo 2017 rijtest en video

Ben je echter meer van de kalm-aan-laan dan is de Polo ook prima voor jou. De nieuwe Polo is echt een klap rustiger, comfortabeler en (komt ‘ie weer) volwassener om mee te leven. Zodanig dat ik me oprecht afvraag of ik (mocht Autoblogger me een leasebudget geven) voor een Golf zou kiezen, als een dikkere Polo tot de mogelijkheden behoort. Ik denk het eigenlijk niet. De Polo is een meer dan complete auto, die z’n toppositie in het segment naar mijn idee gewoon zal weten te handhaven. Dat is natuurlijk niet een heel gewaagde voorspelling, want zelfs de uitgaande Polo is op moment van schrijven nog de best verkopende auto in zijn segment in 2017.

Volkswagen Polo 2017 rijtest en video

De vanafprijs van de nieuwe Polo zakt iets, terwijl er volgens Volkswagen standaard meer uitrusting aan boord is. Wat kost dat dan? De goedkoopste Polo staat voor €15.550 euro op je oprit, terwijl de auto die wij reden (115 pk Comfortline met handbak) vanaf €21.050 euro beschikbaar is. Daar komt nog een paar honderd euro bij voor het Beats pakket, maar die exacte prijzen zijn nog niet bekend. Filmpje!52 reacties

-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
@nicolasr: Nederland is nu eenmaal een saai land, verklaart ook een en ander :)
@nasty: jij snapt zijn opmerking niet, goed lezen.
@cpp1: ik snapte hem wel, mijn reactie was dan ook met een knipoog bedoeld :p
@nasty: Duitsland is nog saaier… daarom ook zo’n design
VAG flikt het weer, een gedrocht op wielen. Gefeliciteerd!
Het summum van middelmatigheid, een droog “van a naar b” karretje. Past prima bij de meeste Nederlandse automobilisten, niet te spannend willen zijn. Ik zou mezelf er nooit in vertonen.

Ik heb verder geen mening over de kwaliteit, dat laat ik aan de (aankomende) bezitters
@tge1: Jup, zo’n polo belichaamt Nederland precies. Niet de duur, niet te gek, lekker “betrouwbaar” en 13 in een dozijn.
@tge1: hoe kan een auto die telkens weer alle vergelijkingstesten wint en de best verkochte in z’n klasse nou het summum van middelmatigheid zijn? Het is het summum van conformisme, van kop onder het maaiveld houden maar niet van middelmatigheid.
@mashell:
Ik bedoel middelmatigheid niet met de auto, maar meer de bezitter. Met een Polo kan je bij de meeste mensen niks “fout” doen, maar ook niet meer dan dat.

Het leven is vaak al redelijk eentonig, dan wil ik in ieder geval nog een onderscheidende auto rijden. :-)
@tge1: Zijn er dan andere B-segmenters waar je je wel in zou vertonen?

Ik zou er persoonlijk geen probleem mee hebben om in deze Polo te rijden.
@torsen:
Ik verplaatst mezelf in een Mazda 3 MPS, maar voor de grote kilometers hebben we een Yaris met dieselmotor.
@tge1: dus je rijd een yaris, en als fun/tweede auto een mps. Dan zou ik liever meer kilometers in een polo maken dan een yaris. Maar dat is mijn mening.
@jpoers:
Onder meer. We hebben ook nog een Mazda MX5 NC en een RX7FD.

Ik vind een Yaris qua uitstraling en flair een stuk mooier dan een Polo en het rijdt ook nog eens top! Maar ook dat is een mening.

De MPS moet ook met gepaste regelmaat flink rijden, maar daar is die ook voor bedoeld.
@tge1: Wat een vooroordeel! Je weet het mooi te brengen:
– Je mening als feit presenteren
– Daarbij proberen hele volksstammen te beledigen met diezelfde “feiten”.
– Vervolgens door je eigen mand te vallen, door toe te geven zelf in een Yaris te rijden.
Notabene DE auto met het eeuwige bejaardenstigma en een 10 jaar oude Mazda!?
Het geheel denk je tevergeefs goed te praten met, “ik vind”, “mijn mening”, “WE hebben onder meer”.
Misschien toch maar eens stilstaan bij het feit dat er (aspirant) Polo-rijders zijn, die op basis van een andere “mening” en “bevinding” de auto rijden en wie weet hebben zij ook nog meer spannende auto’s samen met pa, ma en thuiswonende broer…
Waarom moeten al die kleine hatchbacks tegenwoordig zo veel kleur hebben in het interieur? En waarom doet VW dat? Past totaal niet bij het merk. Het is namelijk veel te hip voor het merk.
Wel vind ik dit Polo’tje een aardig karretje maar het is niet verrassend of spannend. Wat ik wel erg mooi vind is het display. Dat moet ik ze nageven bij VAG, het is een mooi en fijn werkend scherm.

Deze auto past wel goed bij Beats Audio. Het is best aardig spul maar te duur en zeker niet beter dan zijn concurrentie.
@viezefreddyw: Ben eens gaan kijken op de Belgische car canfigurator en men kan het eenvoudig klassiek houden binnenin.
@viezefreddyw: Beats audio zou ik niet eens omschrijven als best aardig spul. Rommel die verzwaard word om het idee van kwaliteit te geven.

Koop gewoon een betaalbare studio koptelefoon. Betaal je flink minder voor aanzienlijk beter geluid.
Staat nog hipster/underground ook.
@torsen: met een grote koptelefoon op in het openbaar vervoer ziet er een beetje raar uit maar in de auto is het gewoon ronduit belachelijk.
@mashell: Ja, daar heb je wel een valide punt. +1.
@viezefreddyw: Heel hip exterieurkleur terug laten komen in het interieur past beter bij Volkswagen dan je denkt…

Niet alleen omdat Volkswagen, zoals zoveel merken tot in de jaren ’80 heel zuinig was met interieurbekleding en je daardoor tegen kale stukken blik zat te kijken. In de jaren ’70 hadden de luxere versies bij Volkswagen vaak complete interieurs die in een tint die bij de buitenkleur paste (de skai deurpanelen en de stof op de stoelen)… Zo hadden mijn ouders een ‘luxe’ lichtgroen metallic Passat GL (zo kaal als wat, maar wel met luxe kokosmatten,) met veel zichtbaar lichtgroen metallic blik, donkergroene skai deurpanelen en fletsgroene fluweelachtige stoelbekleding. Én oranjebruin vinyl met houtprint op het dashboard. Mooi was het niet, kleurrijk zonder twijfel.

Vind het interieur van deze nieuwe Polo trouwens juist erg mooi in deze kleurencombinatie. Niet te frivool door de strakke lijnen, maar wel lekker fris.
@moveyourmind: Ik kan je schitterende anekdote over de Passat van jullie nog herinneren van een tijd terug. Heeft me ontzettend laten lachen. Maar dat doe ik wel vaker door een comment van jou.
Hebben ze deze auto met een schuurspons gewassen?
Het is mijn auto niet, prima voor de saaie Nederlander die saai van A naar B wil tuffen.
En hoe duur was deze 115 PK versie dan uiteindelijk? Hij zit tjokvol met opties en valt natuurlijk totaal niet te vergelijken met een versie die slechts 15.5k kost. Temeer omdat daar geen XDS of adaptief onderstel op zal zitten.

Ik had dit interieur echter eerder bij een Ibiza verwacht.
@karhengst: Prijzen van de 115 pk staan er nog niet op. (de car configurator)
@karhengst: het interieur is ook vrijwel 1 op 1 gelijk met de nieuwe Ibiza. Het nieuwe infotainment is een enorme verbetering. Werkt ongelofelijk goed.
Heerlijk, die zure reacties op autoblog. Bij de dealer zullen ze er waarschijnlijk niet van wakker liggen.

Goede keuze in z’n segment. Al is die nieuwe Fiesta in de juiste configuratie ook wel dik.
@eklasse: zeker liggen ze bij de dealer er niet wakker van. Een van de best verkochte auto’s in Nederland dus die polo’s zijn goed genoeg. Als ik de reacties hier hoor op ab dan rijd blijkbaar iedereen een m5 of een alfa 159
@fouadski: nee, ik niet
Vind het best een leuk ding, ook van binnen. Kleur doet hem goed.
Het lijkt wel een verlaagde Audi Q2…
@superuniti: of de Q2 op een hoge Polo? Je verwacht het niet hé
@henk_he: je zal me wel voor gek verklaren, maar ik vermoed dat die twee merken iets met elkaar te maken hebben…
Best wel een strakke kar, in een leuk kleurtje binnen en buiten wel aardig. Maar in grijs met zwart interieur op kleine wieltjes (de Hollandse uitvoering) blijft er heel weinig van over vrees ik. Maargoed, prima blik voor van A naar B.
Het is dat de Seat Ibiza net zo zaai is, maar die is vast wel een stuk goedkoper.
Het gat waar de gordel door de B-stijl naar buiten komt, zit dat niet verkeerd om?
Bij Volvo hebben ze die andersom zitten zodat de gordel vloeiender aansluit op je schouder.

https://static.autoblog.nl/images/wp2017/Volkswagen-Polo-2017-1982.jpg
https://static.autoblog.nl/images/wp2008/volvo_v70_r-design3.jpg
@jack_abarth: Bij VW is dat al een eeuwigheid zo, merk ook het verschil in afwerking op.
Dat verschil, als je het wil zien, is van toepassing voor alles.
Hoe de kabeltjes liggen , hoe iets aansluit enz. ….
@wimof:

Mijn beleving bij VW is dat het over het algemeen goed in elkaar zit, en dat er over veel dingen nagedacht is. Standaard bijvoorbeeld de bekabeling erin van de trekhaak en dat je alleen maar het laatste stukje erin hoeft te pluggen middels Plug & Play.
Daarom vind ik dit dingetje dan ook zo vreemd overkomen.
@jack_abarth: Het verschil tussen beide systemen is, omdat bij VW de gordelhoogte in hoogte instelbaar is en bij Volvo de gordelhoogte automatisch aan de passagier aangepast wordt…
Ik vind het vanaf de zijkant net een Audi a3. Komt door die aflopende C-stijl die de vorige Polo niet had.
Niks over vags primeur…de diesels hebben nu 3 tanks
Ik vind het uitgaande model wel veel knapper..
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Dat interieur ziet er echt wel gelikt uit. En de rode kleur aan de buitenkant staat ook erg goed. Hier heeft iemand z’n best gedaan op de persdemo’s.
Saai hok, voor bejaarden en leaseklonen.
Ik zou hier een golf wel voor late staan. Een stuk lichter en genoeg potentie met de 2.0 tsi. Sper erop en gaan met dat ding. Kan zelfs nog een pak melk meer mee achterin dan in een golf 6
Wederom een hele boel niet-onderbouwde negatieve reacties op een prima auto, “omdat het stoer is om VAG te bashen”. Ik weet zeker dat de meeste reaguurders onder de 25 de Polo als leaseauto niet zouden teruggeven.
@henk_he: Als lease auto natuurlijk niet, maar met mijn eigen geld een Polo kopen dat nooit.
@henk_he: precies wat jij zegt! Autoblog/VAG hatende mensen met 3 hersencellen altijd ;)
Ik kan polo kopers wel begrijpen. Rijd bovengemiddeld goed voor de mens die zich prettig van a naar b wilt vervoeren. Alles zit waar je het verwacht, bekerhouders op de juiste plek, handige vakjes hier en daar, rustig interieur. Prima deluxe.
Als ik een nieuwe auto koop dan wil ik geen logo’s van het merk van mijn car stereo op mijn auto. Niet als het van Burmester of Bowers & Wilkens is maar al helemááál niet van die Chinese rommel van Beats. Gewoon niet!
Dit is toch gewoon een Skoda rapid….. met vw badges

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).