Deze avondspits was de drukste van het jaar

Auteur: , 34 Reacties

Op het hoogtepunt stond er 556 kilometer bumper aan bumper op de Nederlandse wegen.

Drukste spits ever ooit allertijden AAARGH

Da’s het voordeel van een drukke spits, je weet dat je niet de enige bent die later aan de warme prak zit. Vandaag was ook weer zo’n dag, zoals de titel van het artikel al aangeeft was vandaag de drukste avondspits van het jaar tot nu toe. Dat heeft een paar oorzaken. Zo is het sinds afgelopen zondag wintertijd. Dat betekent dat het ineens donker is als je de tl-balken in je gezellige kantoor uit hebt gedaan en uitgeklokt en het sfeervolle bedrijventerrein afrijdt. Is best wennen hoor, en heel spannend ook. Daarnaast is het in november traditioneel drukker met auto’s. Mensen gaan weer met de heilige koe naar hun werk, omdat ze denken dat het te koud is om met de fiets te gaan en omdat ze bang zijn voor blaadjes op de rails. En blaadjes zijn juist leuk in de auto, toch? Als derde was het regenachtig en dat zorgt traditoneel ook voor langzaam rijdende forenzen. Voeg daar een aantal ongelukken aan toe en voilà, de drukste spits van het jaar.

Het was vooral nagelbijten (of lekker met de smartphone spelen) voor de mensen die richting Utrecht moesten. Rijkswaterstaat ‘doseerde’ het verkeer door de Leidse Rijntunnel, waardoor het op een gegeven moment stilstond over een lengte van 18 kilometer. Ieder voordeel heb ze nadeel, nu kon je ook niet worden beboet in de trajectcontrole, moet je maar denken.

De laatste keer dat er een officiële monsterspits werd gemeten, was op 17 januari. Toen zorgden wind, regen en natte sneeuw voor opstoppingen die hun weerga niet kenden. Al was dat niet zo’m ‘Moeder Aller Files’ als die van vandaag.

De VID sluit lekker ‘positief’ af; waarschijnlijk zien we de komende maand veel meer van dit soort spitsten, een definitief record zal het dus niet zijn, zeggen ze. Aan de andere kant, het kan altijd erger, dus we moeten niet klagen.34 reacties

Heb er zelf geen last van gehad. Heb wel last gehad van het feit dat de gemeente weer mijn wijk veranderd heeft en de rijrichting van en naar een weg waar ik elke dag langskom om heeft gedraaid. Dat zorgt voor nogal wat opstoppingen. Maar dan in een random wijk.
@mercedesclk350: Centrum Den Haag hebben ze daar nu ook een handje van. Bijna elke dag is er een andere weg afgesloten en veranderen ze rijbanen van richting.

Die Leidsche Rijntunnel begrijp ik nog steeds niet. Dan knap die hele weg daar op om het verkeer beter te laten doorstromen en dan ga je het verkeer voor de tunnel doseren. En daardoor ontstaan er alsnog monster files daar. Heb een keer gelezen dat ze in die tunnel de veiligheidsvoorzieningen nog niet op orde hebben. Maar na zoveel jaar moet dat toch een keer geregeld worden.
@quincy: ik heb het in mijn geval over Zuid Groningen. Omdat daar het Julianaplein ligt (kruising Gr. Centrum, A7 Amsterdam-Bremen en begin A28) wat op het moment een zooitje is, gaan ze daar de stoplichten weghalen om er een meerlaags kruispunt van te maken.
Om frappante reden is de zichtbare voortgang op de ringweg zelf ongeveer 0 (plan uit 2013, mind you), terwijl ze besluiten dat ze Zuid Groningen niet als “sluiproute” gaan gebruiken. Daarom gooien ze alles omver. Er worden straten éénrichting op de gekste manieren, wegen worden dichtgegooid, en eigenlijk zijn alle routes hier alleen nog handig met een fiets. Dat is waarschijnlijk een reden voor dit alles maar ik snap de volgorde niet.

Mijn ideaal zou eerst eens die ringweg gaan afbouwen en dan het centrum op de schop nemen. Nu kunnen ze de drukte niet kwijt omdat alles wat in het centrum/Zuid vaststaat het vertikt om de ringweg te nemen en Zuid helemaal dicht wordt getimmerd in alle mogelijke soorten.
Tja, en als je in de tussentijd met goed uitziende dames probeert te file flirten dan blijven 9 van de 10 vrouwen als een krampachtige specht stram recht voor zich uit kijken haha #NLtrutgrieten
@venividivici: Beslaat je raam niet van het hijgen? :P
@fanboy: Daarom switch ik af en toe van de linker naar de rechter baan. Dan krijgt elke kant weer even de kans om te ontwasemen. En airco hé ;-)
@venividivici: als je snikkel boven het portier uit komt heb je daar geen problemen mee hoor… ;)
@venividivici: ? echt hoor
@maurits123: die vraagteken moet een icoontje voorstellen, helaas werk zoiets hier weer eens niet..
Ik ben echt zo blij dat ik altijd rond de middag op het werk moet zijn en rond de middag weer naar huis ga. Bijna altijd buiten de spits dus. Er zijn maar heel weinig ‘normale’ dingen waar ik meer een hekel aan heb dan file rijden.
@lekbak: dit laat twee opties; of je blijft 24 uur op je werk, of je werkt eigenlijk niet??
@davelepeef: 3e optie; ik blijf twee weken op mijn werk.
@lekbak: dat klinkt inderdaad lekker. Zou helemaal mooi zijn als dit allemaal op 1 dag was
@victornator95: kak die trage app ook altijd..
@victornator95: we zijn nu 6 uur verder en ik kan je reactie in de app nog steeds niet vinden.

Maar het is helaas niet op dezelfde dag. In een tijd van vier weken rij ik maar één keer naar huis en één keer naar het werk. Maar ik wel wel full-time (en de rest).
File’s die massaal ontstaan door een klein beetje regen en donker. Tijd voor minder verkeer op de weg op het piekmoment van de spits.

Dat begint denk ik met het promoten om het verkeer dat het meeste onderlinge snelheidsverschil creeert op de snelweg de snelweg tijdens de spits te laten mijden. Tijd voor spits-mijd programma’s voor vrachtwagens. En natuurlijk tijdens regen, sneeuw en wind de Vmax omlaag naar 80.
@martinus: waarom Vmax omlaag? Ik dacht juist Vmin omhoog. Een voertuig moet minimaal 60 kunnen rijden voordat het de snelweg op mag, doe dat dan verdorie ook!
Er is niets dommer dan de idioten die gelijk op de rem trappen want zo veroorzaken ze ongelukken. Al zullen die kleine k*t auto’s als aygo en c1 etc ook wel een deel meenemen want aquaplaning bij abnormale lage snelheden.
@martinus: ik had het zelf niet beter kunnen opschrijven! Daarnaast zouden we er goed aan doen om gebruik van vrachtauto’s voor goederenvervoer sowieso sterk terug te dringen en de alternatieven een eerlijkere kans te geven. Hierdoor wordt het veiliger op de weg, zijn we minder kwijt aan wegenonderhoud en kunnen we de schadelijke uitstoot aanzienlijk sneller terugdringen dan met het huidige gedoe in de marge met efficiëntere auto’s.
Iemand hier was vanavond helemaal niet te laat thuis bij zijn vrouw vanwege de drukke avondspits…

“Dat betekent dat het ineens donker is als je de tl-balken in je gezellige kantoor uit hebt gedaan en hebt uitgelokt”

Gaat er gezellig aan toe op het Autoblog headoffice, of niet Nicolas?

Maar van ons zal je vrouw niet horen dat je je secretaresse, de kantinejuffrouw of de schoonmaakster hebt uitgelokt.
@moveyourmind: Ik zet er even een ‘k’ tussen. Dank je! ;-)
@nicolasr: Zou deze zin ook gelijk even weghalen voordat je vrouw die per ongeluk ziet ;)

“Is best wennen hoor, en heel spannend ook.”
NOS: Op het hoogtepunt stond er ruim 925 km file.

Tsja, das dan weer het voordeel van de A4. Die staat toch elke dag al maximaal muurvast. Slechter wordt het niet.
Nou, ik mocht van Zeist naar huis in de Hoeksche Waard. Om 16:15 weg bij de klant en om 18:30 thuis. Vanmorgen erheen was ook al een drama wegens de wegafsluiting van de A15 door dat ongeluk. Ben uiteindelijk via Breda een stukje richting Tilburg gereden over de A58 en toen de A27 naar het noorden. Duurde ook erg lang.
Ik snap nooit echt hoe iemand die normaal fietst kan zorgen voor file op de snelweg. Flink stuk fietsen dan zeker?
@dwersbongel: Ver weg fietsen is nooit leuk, zeker niet in de regen en in het donker, altijd zoveel mogelijk geprobeerd dat niet te doen..
Tsja die had ik gemerkt. Schiphol-Rijk naar Tilburg noord in 3 uur. Afgerond 300% van wat eerder die middag de andere kant uit nodig had
@dunhozzie: wat ik eerder*

Die edit knop, komt die er nog dit millennium?
Kreeg er gelukkig voor betaald, ben studentchauffeur. Dus elke min extra telt
@fyr0: net als koerier met een klok systeem waarin je per minuut wordt betaald als de motor draait. Tijdens dat werk altijd express de spits ingedoken bij Utrecht omdat file ha
@heat59: als je dan een start-stop systeem hebt en je staat in de file ben je minder blij :p
925 km file inderdaad volgens de ANWB, maar de meetmethode is anders dan vroeger. Evengoed: bizar en triest dat drie druppels regen en een beetje duisternis ervoor zorgen dat je anderhalf uur nodig hebt voor het lullige stukje Amsterdam RAI naar Breukelen over de A2. Kunnen we alsjeblieft ophouden met die doseerlichten bij de Leidse Rijn-tunnel bij Utrecht?! Daar maak je toch geen tienbaans snelweg voor, om aan het eind een stoplicht op rood te zetten? Welke koekwaus bedenkt zoiets?
Nog nooit zo soepeltjes tijdens de spits over de A4 gereden…..
Nog een belangrijke rede voor het hoge aantal verkeersdeelnemers was het feit dat de Belgen en Duitsers een feestdag (Allerheiligen) hadden. Die komen dan massaal bij ons shoppen, musea bezoeken en culinaire versnaperingen nuttigen!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).