Deze betaalbare sloep heeft een Porsche zes-in-lijn

Auteur: , 26 Reacties

Dat willen we allemaal wel, toch?

Chevrolet Epica (V250) '06

Er zijn verschillende redenen om BMW’s te verheerlijken. Het sportief ingestelde onderstel, de balans door de gewichtsverdeling, het neutrale stuurgevoel, de achterwielaandrijving, de hofmeisterknik, de dubbele nieren en dubbelronde koplampen. Kortom, het waren (en zijn!) veelal topwagens waar je zowel prive als zakelijk uitstekend van kunt genieten. Persoonlijke noot: mijn favoriete onderdeel is toch altijd de motor geweest. Gek genoeg is een van mijn favoriete auto’s een standaard E34 520i. Een collega had er eentje in nieuwstaat en elke keer als hij die motor startte werd je blij. Het turbine-achtige geluid, de uiterst trillingsvrije loop en de soepele vermogensafgifte zijn uniek voor dit type motor. Het nadeel is dat veel BMW’s, ook gebuikt (in goede staat), nogal prijzig kunnen zijn. Wat als je een goedkope zes-in-lijn wenst? Niet te oud, lekker ruim en voorzien van zo’n hemels motorprincipe?

We hebben em voor je gevonden. En het is.. een Chevrolet Epica! Nu zou je kunnen denken aan een Nederlandse symfonische metal-band, maar er is daadwerkelijk een auto geweest met deze naam. In principe is het overigens geen Chevrolet, maar een Daewoo. Het is een grote sedan en Zuid-Koreaans, dus lekker obscuur. De Epica kwam in de lente van 2006 op de Nederlandse markt als opvolger van de Chevrolet Evanda. Als je die auto moeiteloos voor de geest kan krijgen, moet je écht even naar buiten om een luchtje te scheppen.

Chevrolet Epica (V250) '06

Terug naar de Epica. Daewoo/Chevrolet had net als Kia en Hyundai flinke uitdagingen om hun grote sedans te slijten. Werkelijk niemand zat destijds te wachten op zo’n auto. Vaak was het ook niet zo bijzonder: iets groter dan het model eronder, iets omvangrijkere standaarduitrusting en that’s it. Chevrolet had daarvan geleerd en gaf de Epica voor Europa iets heel bijzonders: een motor. En niet zomaar een motor, een heuse zes-in-lijn. Daar heeft Daewoo toch wat moeite voor moeten doen, want het merk had niet zoveel motoren met meer dan zes cilinders in zijn gamma, laat staan een zes-in-lijn.

Chevrolet Epica (V250) '06

Het was Porsche dat verantwoordelijk was voor het basisontwerp van de motoren. De motorgeneratie kreeg zelfs een eigen code: ‘XK’. Overigens had ook de Epica zelf een eigen modelcode: V250. Zie maar wat je met die informatie doet, maar wij leven voor (eh, dankzij) dit soort feitjes. Nu gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat ook de Evanda met deze motor leverbaar was, maar voor de Europese markt was deze uitvoering niet beschikbaar. Wij in Nederland kennen de auto als ‘Chevrolet Epica’, maar de auto kent meerdere identieteiten: Daewoo Tosca, Chevrolet Tosca, Holden Epica en dus Chevrolet Epica.

Daewoo Tosca (V250) '06

In Nederland waren er aanvankelijk twee motoren leverbaar. De eerste was de 2.0 zes-in-lijn en de tweede was een 2.5 zes-in-lijn. De 2.0 was goed voor 141 pk en 195 Nm. Geen schokkende waarden, maar ook weer niet zo heel erg ver van de oude BMW zes-in-lijn met 2.0 liter slagvolume, die toen uitgefaseerd werd ten faveure van een viercilinder. Jazeker, u leest het goed: Daewoo hield de BMW traditie hoog, terwijl BMW ‘m liet varen. De 2.5 was nauwelijks sterker dan de 2.0: 156 pk. Het grootste verschil zat ‘m in het beschikbare koppel: 237 Nm. Qua prestaties maakte het gek genoeg niet uit. Alle Epica’s gingen in nét iets minder dan 10 seconden naar de 100 km/u en voluit haalde je de 210 km/u nét niet.

Chevrolet Epica (V250) '06

In Nederland was er keuze uit twee luxe-niveau’s. De instapper was de ‘Epica Class’, met stoffen bekleding, 16” wielen en een handbediende airco. De ‘Epica Executive’ was veel completer met items als leren bekleding, 17” velgen en automatische airco. De stoelen kon je elektrisch bedienen en de spiegels kon je elektrisch inklappen. Dik een half jaar na de introductie van de epische Epica kwam er ook een dieselversie op de markt. Dat is bijzonderder dan het klinkt, want Daewoo had tot voorheen nog nooit een zelfontbrander in het vooronder van hun auto’s gelepeld.

Chevrolet Epica (V250) '06

Dan nu de vraag: was het een verkoophit? Op zich niet, maar het is niet zo erg als je zou denken. In het eerste volle jaar (2007) toen de diesel ook leverbaar was, wist de dealers er bijna 500 te voorzien van gele platen. Daarna liepen de verkoopcijfers nogal terug. In totaal werden iets meer dan 1.300 van verkocht in Nederland. Daarmee staat de Epica nét niet in de top 10 van de best verkochte Chevrolets aller tijden. Rekenen we de Amerikaanse Chevy’s (Corsica en Trans Sport) niet mee, dan staat de Epica op plaats 9! Op dit moment staan er 12 Epica’s te koop op AutoTrack.nl. Daarvan zij er twee uitgerust met een oliestoker, de rest heeft die zes-in-lijn motor. Maar goed, het is natuurlijk geen BMW-alternatief. Daar waren de rijeigenschappen te gemiddeld voor. Maar je hebt een relatief moderne sedan voor 4 tot 5 mille. Dan heb je een exemplaar met alle opties en nog geen ton op de klok. Qua betrouwbaarheid scoren ze verrassend goed, maar de USP was nieuw hetzelfde als gebruikt: zo’n lekker romige zescilinder.26 reacties

Oh wat heb ik daar verschrikkelijk slechte ervaringen mee zeg. Ik had een Epica als huurauto gekregen in de VS. Wat een drama was dat. Stuur stond niet recht en had speling, dus draaien aan het stuur zonder dat er iets gebeurde. Nou is een gemiddelde huurauto redelijk afgeragd, dus wellicht zijn ze wat beter als je ze zelf hebt.
@hiostu: had ik met een touareg v10 tdi. Blijkt een elektrische servo te hebben waardoor dat probleem gekend is. Best schandalig. Ik kon gemakkelijk 10 graden draaien zonder dat er iets gebeurde! Niet mijn auto overigens hoor:-)
Ideale auto voor een dikke roadtrip naar de Libelle zomerweek.
Zie ze soms nog wel op blauwe platen. Maar warm word ik er niet van
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Dat zijn een hoop workaholics.
In veel auto’s zit technologie van Porsche. Audi, Seat en ook wagens die niet van het VAG-concern zijn.
Mooi zoekwerkje en artikel voor AB!!!!
Had er géén idee van, de auto is zó onintressant, dat moet gewoon de ideale spionageauto zijn…

Heb er vier advertenties gevonden in Zweden, niet eentje vond het de moeite om de 6-cilinder te vermelden… eentje dacht bovendien dat ie 4wd had, hij was blij met de juiste info :)
Van dit soort auto’s word ik nou echt treurig.
ZELF de 6-in-lijn word ik niet blij van. De rest is allemaal ‘zo goedkoop mogelijk’.
Ik ga zo wel een luchtje scheppen…..
@joejojo2012: wacht ff, ik loop met je mee…..😳
@joejojo2012: Haha ja, kennelijk moeten wij ons schamen
Tja, het idee is leuk, maar rond het zelfde budget is een e46 ook mogelijk. Veeeeel breder aanbod, veel fijner uiterlijk, achterwielaandrijving, het is een gedoodverfde keuze, maar wel met goede reden. Een 328i touring graag. 330i mag ook maar zijn nog behoorlijk prijzig.
Heeerlijk die incourante Aziaten met een kofferbak. Lekker pretentieloos mee door het leven gaan, vooral niks geven om een krasje of deuk en eens per jaar de APK glansrijk doorstaan.
@poursuivant: Afgelopen maandag een Hyundai Grandeur 3.3 V6 gekocht, als absolute tegenhanger van m’n MX5. Wat een lekkere sofa op wielen voor een habbekrats!
Chevrolet Replica…
Ik heb de Epica nu 10 jaar met ruim een ton 60 dz kilometer door heel Europa over de n d wegen alleen 2 voorladers vernieuwt maar daar zijn drempels ook debet aan voor de rest top EN geen druppel olie gebruiken zoals die boksbeugels 👍👌👏
@isogrift: jij hebt al een tijdje weekend zeker
@2wheeler: volgensmij een vroeg vrijmibo
Ik begrijp niet waarom er Porsche zes in lijn staat? Is toch gewoon een BMW zes in lijn…
@exclusivecarspotter:
Niks BMW hoor.
Dan heb je zo’n ding met die motor erin en dan vertel je trots op feestjes “maar er zit wel een échte Porsche-motor in he!”
En dan krijg je van die verveelde blikken; “jahaaa die van jou heeft een Porsche-motor, is goed joh!”
@willeme:
“Geen schokkende waarden, maar ook weer niet zo heel erg ver van de oude BMW zes-in-lijn met 2.0 liter slagvolume, die toen uitgefaseerd werd ten faveure van een viercilinder.”

Niet correct.
De 2.0 zescilinder M52 werd al uitgefaseerd in het jaar 2000 en vervangen door de 2.2 liter M54, terug een zescilinder.
De typebenaming bleef wel 320i, 520i.
Daarna pas is de kleine zescilinder vervangen door 4-cilinders.
De niet we tenen maar denken dat ze de kennis hebben .deze Epica heeft de oorsprong bij Susuki in het 2003 om de aamrikaanse markt de vullen net als Honda en Toyota daarna is er tussen Chevrolet en Susuki in fabrieken van Deowoo de Epica gebouwd ook tussen komst van Pors om de motor te upgraden. Dis de storm. Maar onwetende hebben snel hun mening klaar op grond van niets maar graag op alles een mening geven
@isogrift: vertaald via Google?
Nou jongens, ik weet anders wel op een plaats waar vaak Aziaten komen feesten waar je wél de man bent met deze auto hoor, meestal veel knappe grieten maar allemaal legaal hier? Dat kan ik je niet garanderen…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).