Deze Ducati weegt 164 kg en heeft 205 pk

Auteur: , 51 Reacties

Knappe jongen die zich hiermee in kan houden.

Ter gelegenheid van het 90-jarige bestaan van Audi-dochter Ducati heeft het merk de 1299 Panigale S Anniversario op de markt gebracht. Deze raket op wielen is voor de gelegenheid uitgedost in een racy livery, maar de echte magie ligt tussen de kuipdelen.

De L-twin (desmodromische klepbediening, jazeker) met een cilinderinhoud van 1.285 cc heeft namelijk een boring van 116 mm bij een slag van 60,8 mm. De relatief grote zuigers hebben dus een extreem korte slag, om zo veel toeren te kunnen maken en vermogen te kunnen leveren.

Het rijwielgedeelte is uiteraard van hoog niveau met spullen van Öhlins en Brembo, maar de elektronica is pas écht bijzonder. De Anniversario heeft namelijk traction control die in een soort driftmodus kan worden gezet. Sturen met het achterwiel wordt daardoor een stuk eenvoudiger, want dat was voorheen alleen voor de échte cowboys weggelegd.

Er worden slechts 500 van deze beesten gebouwd, dus ga er maar van uit dat je achter het net vist. Voor de motor-leek: driften op tweewielers is echt ontzettend badass. Aussie Garry McCoy laat je even zien hoe het moet.51 reacties

Misschien een domme vraag, maar wat is de redline dan?

Mooie motoren altijd. Al blijft voor mij de 916 toch wel de mooiste.
@e34m5touring: specs:
1285cc,
bore x stroke 116×60.8,
Compression rate: 12.6:1,
Power: 150.8kW @10.500rpm,
Torque: 144.6 Nm @ 8.750rpm
@peug206: Wat zal dat zijn, 12k redline ongeveer? Bedankt voor de specs!
@E34M5Touring: ze hebben een desmo blok met 14.200 redline (theoretisch) praktijk zal idd ongeveer rond 11.5/12k liggen. Daarboven vermoedelijk een cut off van het blok.

Wat ik heb gehoord (met oudere blokken) is dat theoretische redline op 11.5k lag, maar dat bij 9.5k de brandstoftoevoer niet verder wou en dus geen meer winst is.
@e34m5touring: Eens maar die is vergeleken dit wel erug traag met zijn ampere 100pk. Ben benieuwd waar de R op uit zal komen
Mocht je ooit in Bologna zijn, een visite aan de fabriek van Ducati is een absolute aanrader! Staat veel mooi spul waaronder dit beest.
Wat een meesterlijke maar tegelijkertijd angstaanjagende machine. Hier heb ik simpelweg gewoon niet de ballen voor om op te gaan rijden.
@viezefreddyw: je hoeft ook niet perse op topsnelheid door de bebouwde kom.
@thomasthomas: Daar gaat het ook niet om. Het gaat er mij om dat ding zo ontiegelijk snel is, dat ik dat met mijn (on)kunde dat gewoon niet aankan.
@viezefreddyw: Op een (helemaal willekeurig gekozen hoor..) OerTuono of een willekeurige fiets zonder elektronische hulpjes is het lastig rijden, die straffen je af. Dit kan iedere leek besturen. Op de limiet… Dat is een ander verhaal.
@tuono: Vervang willekeurige fiets door pre-elektronica superbike/supernaked.
@Tuono: nog nooit zoiets gereden dus. Hierbij is het al lastig om weg te rijden zonder een boete te krijgen…
@peug206 Het wegrijden zelf is met traction control en wheelie control geen kunst aan.
@Tuono: kijk, iemand die bekend is met échte motoren ;)
@thomasthomas: geloof mij, zo’n ding kan je NIET rustig rijden
@thomasthomas: Dat is waar. Maar een potente twin als deze houdt er echt niet van om voort te sukkelen. Onderin zijn ze bokkig en zodra het lekker loopt rijd je te hard.
Dan nog hoef je natuurlijk niet volle bak aan het gas te gaan hangen, maar op rhodondendronsnelheid rondtoeren is best lastig.
@viezefreddyw: Ik heb die ballen wel en zou hem best flink durven door te trekken. Tegelijkertijd heb ik dan wel weer de zelfkennis om te weten dat als ik dat met mijn motorervaring doe, ik waarschijnlijk tegen een boom dood blijf of iets dergelijks.
@edge: Ik heb geen motorrijbewijs, ook niet echt de ambitie voor. Heb dus ook nog nooit motor gereden. Ik ben er denk ik veel te schijterig voor.
@viezefreddyw:
heb wel eens het verhaal gehoord (heb het niet kunnen verifieren) dat als het regent de hoeveelheid beschikbare orgaandonoren hoger is omdat motorrijders dan vaker ongelukken maken.

vraag me wel af hoeveel er van je organen overblijft als je je met deze bike met 300+ onder een vangrail schuift.
@super: In de regen doe je als motorrijder juist erg voorzichtig gezien de extra risico’s.
https://imagescbs.blob.core.windows.net/images/6c6f6356662f7045636b66682f4633734e7575314e773d3d/900×450.jpg
Statistisch is dat ook niet te onderbouwen, want daarvoor is het aantal slachtoffers te klein ten opzichte van de rest. Onderzoek wijst ook uit dat veel ongelukken worden veroorzaakt doordat je niet wordt gezien, of verkeerd wordt ingeschat door het overige verkeer. In mijn ervaring is dat bijv. vooral in het voorjaar.
En gaat van 0 naar vegetatieve toestand in 2 seconden.
Wat een beest.
Heel gaaf! Soort spirituele opvolger voor de 1199 Superleggera. Ducati is een van de weinige merken die VAG niet verpest heeft.
@racerx: Lamborghini en Porsche zijn nog altijd fantastisch hoor.
@dutchdriftking: ‘Een van de weinige’ laat nog opties open voor andere merken… Bij Lambo vind ik de V12 modellen enkel geweldig, bij Porsche alleen de sportwagens. Ok, de nieuwe Panamera is ook flink opgeknapt.

Als ik een VAG zou kopen, wordt het een 1299S om mijn S1000RR op te volgen.
@racerx: duidelijk. Al ben ik wel van mening dat op Audi na (hoewel het nog altijd een mooi merk is) alle merken vooruit zijn gegaan na de bemoeienis vam VW. Seat en Skoda hadden waarschijnlijk niet meer bestaan, en alle andere merken hebben nog altijd heel erg hun eigen identiteit.
@dutchdriftking: Je hebt een punt, maar ik vind dat VAG er teveel in door is geslagen. Hoe BMW Mini en Rolls overeind houdt is iets meer zoals ik het graag zie: het ligt er niet zo heel dik bovenop, meer eigen merk identiteit en het gebruik van gemeenschappelijke onderdelen valt minder op.
@racerx: Ik denk dat je de vergelijking nu iets scheef trekt. BMW-Mini is heel erg veel het zelfde. De Mini en de X1 en 2 serie (Gran divorce) staan op exact het zelfde onderstel. BMW-Rolls Royce is heel goed te vergelijken met VW-Bentley.
POR-NO !
heerlijk..
benieuwd hoe dat rijd..
dit soort motoren zijn echt > aim and shoot!
rij zelf 180PK op 190KG (Cbr 1000rr) en dat gaat al als een raket :-O
Widowmaker 2.0
Alles boven de 130pk is onzin voor op de gewone weg en circuitmateriaal. Zeker die racers….
@st220: hoe kom je daar dan bij?
@st220:
in frankrijk zijn motoren lange tijd gelimiteerd geweest op 100pk, is pas dit jaar verandering in gekomen.
@super: in Japan gebeurt zoiets nog steeds volgens mij. Op zo’n Panigale zit daar ook standaard een geweldige knalpot
@st220: Is toch persoonlijk. Ik ben het wel een beetje met je eens, vind 130 pk al veel teveel voor op straat.
Kan met zo’n 80 pk veel meer plezier hebben en nog enigszins binnen aanvaardbare grenzen blijven, al is ook dat relatief.
Jammer dat Ducati van VAG is! Had liever gezien dat het bij de Italianen was gebleven! Verder een mooi merk met mooie machines
@mrxsara: Als Ducati niet door VAG was overgenomen had het misschien niet meer bestaan of kwalitatief niet zo verbeterd als voorheen.
Heel mooi ding!
Liever die Lamborghini Centanario die er naast staat
@gieltj: alleen om gelijk te verkopen en 2 hiervan te halen + een mooi huis…
Lekker hoor. Het enige interessante object met wielen wat VW heeft staan in Parijs.
Als je daar op gaat rijden moet je de komende drie maanden (ofzoiets) ff geen rijbewijs nodig hebben. Die zul je vast ergens kwijt raken tijdens die rit.

Ik heb een motorrijbewijs en kan mij aardig inhouden, maar met zo’n raket wil je toch even vol gas door trekken. En dat zal wel illegaal zijn in elke versnelling of wat voor weg ook.
Wat een waanzinnig ding. Ik zou zelf nooit een racer kopen, maar ik kan het zeker waarderen. Al helemaal als er Ducati op staat.
Ik zou zelf eerder een chopper kiezen. Lekker rustig rondtoeren en lawaai maken.
Gestoord
Mooie motor, net wat kleppen te veel voor mij.
Pffff, de mijne is 194kg zwaar en telt 76 hengsten… En dat is met mijn zenuwachtige rechterhand als soms gevaarlijk… Deze machine, nein nein nein, da’s niks voor mij. tenzij m’n vrouw van me af wil natuurlijk… ?
Moet dat niet V-twin zijn ipv L-twin?
Brute machine! Levensgevaarlijk voor de meesten :-)
@bernini: bij ducati ligt de onderste cilinder horizontaal.
@boomhauwer: Dat verklaart inderdaad de “L”. Ik had nog nooit van die term gehoord als het over Ducati ging.
Deze is nog niet af. Aan de achterkant ontbreekt nog van alles. Dat ziet er zo knullig leeg uit, dat kan niet kloppen.
Doe mij maar een RSV4. Die heeft net zo veel vermogen is 15kg zwaarder maar t is een 4 cilinder dus loopt soepeler en rijdt gewoon lekkerder..
En die honderdste sec minder snel(of niet..) ga je niet merken op de weg..op t circuit(misschien) wel.. maar dan neem ik de RSV4 wel in RF uitvoering..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).