Ferrari 250 GTO van Louwman gaat voor nieuw record?

Auteur: , 44 Reacties

In augustus gaan mogelijk records gebroken worden, als weer een Ferrari 250 GTO onder de hamer gaat. Er worden opbrengstverwachtingen uitgesproken van 60 tot 70 miljoen US dollar (!).

Ferrari 250 GTO

De auto in kwestie is de 3851GT, die vanaf 1965 in bezit was van Fabrizio Violati, die de auto volgens Kidston in Monte Carlo kocht voor 2,5 miljoen lire (zo’n 3.000 euro, als je het zou omrekenen). De voormalige auto van Jo Schlesser en Henri Oreiller, die in de Tour de France van 1962 als tweede eindigden, zou anders van zijn motor, waar een Powerboat-racer zijn oog op laten vallen, zijn ontdaan.

Aan de auto kleeft wel een zwart randje: Henri Oreiller sloeg er in oktober 1962 in Parijs na een klapband mee over de kop, waarbij hij om het leven kwam.

Op 14 augustus wordt de 250 GTO geveild bij Bonhams, zonder minimumprijs, dus hij gaat gegarandeerd weg. De vorige 250 GTO die werd verkocht leverde 52 miljoen dollar op, Ferraristi houden voor nu rekening met een prijsstijging van minstens 10 tot 15 procent.

Diverse insiders melden dat de auto na het overlijden van Violati in 2010 in handen is gekomen van Evert Louwman, maar helaas kregen wij dit niet bevestigd. De woordvoerder onthoudt zich van commentaar, dus we moeten even op informatie uit tweede hand varen. Overigens is Evert Louwman tevens grootaandeelhouder van Bonhams, dus die veilingkosten heeft hij in dat geval alweer grotendeels terugverdiend.

Op onderstaande video laat wijlen Violati nog even zien tot hoeveel herrie zo’n 250 GTO in staat is:

UPDATE: de opbrengst viel wat tegen: 38 miljoen dollar.

Met dank aan Niels voor de tip!44 reacties

Het is dus een opgeknapte schade-auto?
@gregorius: Maar wel weer helemaal rebuild in de fabriek naar originele staat.
Het is maar wat de gek ervoor geeft. Maar ik zie niet in waarom deze auto zoveel meer waard zou moeten zijn dan andere racers uit die periode.
@dondeboer: nee, de 250 GTO wordt al een tijdje gezien als ultieme investering. De prijs zal dus nog wel even blijven stijgen.
@autoblogger: Dat zeiden ze in begin jaren negentig ook. Toen haalde een klassieker een keer niet de weer hoger gestelde verwachtingen waardoor de bubble barste…. Klassiekers koop je uit liefde, de investeerders verpesten alles.
@hdla: hoezo? jij wil je auto/klassieker liever niet met winst verkopen? enige verschil is dat hier met grotere bedragen wordt gewerkt, maar dat is hetzelfde verschil als bij een nieuwe golf of een nieuwe ferrari.
@autoblogger: nou. Ik wil een BMW 507. Omdat ie wat waard is? Nee. Omdat ie zo goed rijdt? Nee: zit waarschijnlijk niet eens bij de top 50% van goed rijdende BMWs. Omdat ie zoveel heeft betekend voor de auto-history van BMW? Nee: ze hebben verlies gemaakt op die krengen?
Waarom dan: omdat ik het een van de mooiste cabrio’s van de afgelopen jaren vind. Heb niks met de Engelse afdeling en de concurrentie van MB vind ik minder mooi. Alfa heeft het eea aan leuks en ferrari / maserati was ook niet slecht. Maar niet zo mooi als de 507.
Maar goed, ik kan m nooit kopen, omdat al die rijke lullo’s ze in hun garage hebben staan. Ik geef er graag 30 – 50k aan uit. Ik zet m binnen, ik onderhoud hem en ik rijd er bij mooi weer in het weekend een km of 200 mee. Misschien op ene gekke dag met mooi weer eens naar werk. Als ik het ding over 10 jaar voor de helft kan verkopen, doordat ik er redelijk wat km mee heb gemaakt, vind ik dat een prima deal. Maar dat gaat m niet worden: omdat er niet zoveel van zijn en omdat ze bijna allemaal stil staan.
Dus dacht ik het volgende. BMW Z8: prachtig ding. Nieuwprijs 181000 euro in NL. (120000 in DE). Dus dan denk je: ding is 10 – 14 jaar oud nu. Normaal gesproken is een luxe duitser na ene jaar of 10 misschine 20% van de prijs; dus laat dit het dubbele zijn:. Prima: 40k voor een Z8. Ja, niet dus. Onder de 80k ga je ze niet vinden. Terwijl een Z4M waarschijnlijk beter rijdt, en die zijn met 4 jaar oud voor 30k te vinden. Weer: te weinig van gebouwd.
Ik heb ook altijd pech!
@gregorius:

Calimero effect : Zij zijn groot en ik is klein.

Grego, blijf gewoon zoeken.
Geef nooit op
Je komt heus een keer een Z8 tegen, voor jouw prijs tegen jouw condities.
Maar, je moet wel creatief te werk gaan, kijken op sites, nummers noteren.
Me, me zou ook in Japan gaan zoeken, in Japan moeten auto’s na een x-aantal jaren van de weg af.
Of in Engeland een links gestuurde zoeken.
Of in de States, tsja, je moet wel kilometers maken voor zo’n ding, maar daar kan ik je alles over vertellen.
@gregorius:
Heb ff snel zitten zoeken voor zo”n Z8
En geloof het of niet, in Nederland staat de goedkoopste voor 95 Mille.
In Engeland, duur, in Duitsland gewoon stervensduur en Italië (normaal zakken dat soort wagens daar als een baksteen) nog duurder.
Staat een Yank op Ebay US voor $ 108000, maar ja, dan heb je weer en Amerikaanse uitvoering.

Koop een E-type….
@desjonnies: dank voor t zoeken. Kom ook niet onder de 100k uit en dat is echt te gek!
Die E-types: vind de achterkant gewoon niet mooi en het interieur word ik ook niet wild van. Tijdloos-simpel vind ik prima (507, SL 300), maar bij zo’n E-type krijg ik gelijk koppijn… en eigenlijk hetzelfde bij oude 911: zoals het olieklepje van CasperH.
Stiekem is die Eagle Speedster (item van Clarkson) eigenlijk geweldig: vooral die achterkant is zo mooi geworden. Maar goed, niet te betalen.
Ach, rijd nog wel een paar jaar in de 330i E93; is ook geen schande!
@gregorius: Kijk voor de gein is naar een BMW M1…
Procar (of homologatie ervan): tussen de 1 en 3 ton. Originele straatversie (zonder alle spoilers): start bij 4 ton!
@e1000bmw523i: voor de Grammatica NSB: is = eens
@gregorius: Ik heb ook altijd pech… ze moeten altijd mij hebben…

Was getekend,

B-1-0-0
@autoblogger: er zit wel een groot verschil tussen iemand die een auto die hij 30 jaar geleden als liefhebber heeft gekocht en met winst verkoopt dan iemand die dit soort auto’s (zie de 300sl en Db5) puur als investering koopt, er nooit in rijdt en dan de auto voor het 3 dubbele verkoopt op een veiling….
@hdla: Nouja, als ik niet hoefde te kijken op 50 miljoen meer of minder zou ik ook in auto’s investeren. Natuurlijk koop je klassiekers uit liefde, maar daarnaast zou ik ook wel een aantal waardevolle auto’s kopen om ze later met winst te verkopen. Leuker dan het bezitten van aandelen, want die zijn niet echt tastbaar, en als je een beetje voorzichtig ermee omgaat kun je ook nog een leuk dagje rijden met die auto’s.
50 miljoen is het nieuwe 10 miljoen. Ongeloofelijk
Dat was dus een beste investering, zo worden de rijken steeds rijker en daar is op deze manier niets mis mee.
Mij werd vroeger al vertelt dat het moeilijker is om van een dubbetje een kwartje te maken dan van een gulden een knaak..
@tupperware:

” Rijk, wordt je van het geld dat je niet uitgeeft ” –

vertelde ooit een Duitse Multi-Multi-Multi Multi miljonair me, toen ik hem vroeg hoe hij zo rijk geworden was.
Doodgewone en aardige vent trouwens, die iedere ochtend gewoon om 8 uur ’s morgens op kantoor zit.
@desjonnies:
Da’s waar, maar mag het leven ook een beetje leuk zijn?
Mijn laatste jas heeft geen zakken en ik zit niet te wachten op over geld kibbelende ex-en als ik eenmaal koud gesteld ben.
Laten we wel zijn, dan kan dat “hier rust” ook wel van die steen..
Ben vorig jaar nog bij de Collezione Maranello Rosso geweest, waar deze GTO al jaren staat. Hij hoort daar toch eigenlijk wel bij, jammer dat ie weggaat.
Waarom zou Evert hem eigenlijk in Italië laten staan?
@ferrarithijs: Het vermoeden is dat de transactiedatum in het recente verleden ligt. Naar het schijnt is er jarenlang gevent met de collectie van Violati.

Maar als gezegd, woordvoering van Louwman houdt de boot af, dus daar gaan we het niet van horen of we goed zitten of niet.
@sir_smokalot: Zoals je zegt Evert is grootaandeelhouder van Bonhams, dus de veilingkosten zijn winst voor hem,
Hij heeft de collectie niet gekocht, maar hij heeft de huidige eigenaar zover gekregen om de auto via Bonhams te verkopen.
@csx3000: Hmmm interessant, hopelijk krijgt hij de eigenaar niet zover de rest van de collectie te verkopen.

nog even OT: Ik ben bang dat de GTO in de ‘verkeerde’ handen komt. Mr. Violati liet de GTO regelmatig los op het circuit en tijdens andere evenementen. Met dit soort bedragen eindigt hij waarschijnlijk op een sokkel met wat spotjes erop. Zou erg zonde zijn.
Toch jammer dat dan binnen een paar jaar (de?) twee Nederlandse GTO’s weg zijn…
@valetparker: Welke twee?
@csx3000: nou ja, deze gaat dus waarschijnlijk uit Nederlandse handen en een paar jaar terug is die lichtgroene van Erik Heerema ook geveild. Goed, die woont in Londen, maar het is een Nederlander
En dan te bedenken dat de meeste onder ons al helemaal wild zouden worden van slechts 1 tiende van het bedrag..

Wat een wereld.
voor dat bedrag zou ik hem mooi houden! en over 20 jaar in de verkoop doen kijken wat ie dan opbrengt
60-70 Miljoen Dollar. Alsof je er dan ooit in gaat rijden. Waarschijnlijk krijg je em niet eens verzekerd. Wat heb je dan aan zo’n ding? Ach, ik zou het wel weten. 1 Ferrari of m’n hele droomgarage plus change.
@E34M5Touring: Iemand die zoveel geld uit geeft aan een auto heeft z’n droomgarage natuurlijk al lang. Dit is dan slechts een uitbreiding.
@babbaloerie: Terecht punt. Maar als je je droomgarage al hebt en deze maakt daar geen deel van uit. Zou je dan 60-70 miljoen dollar uitgeven, bovenop wat je al aan je droomcollectie hebt uitgegeven? Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik de waardes die aan deze serie wordt gegeven totaal belachelijk vind. Dan moet je wel zo achterlijk rijk zijn om er een te hebben, is voor mij de appeal helemaal weg. Ook omdat ik er, als ik er zoveel voor had neergeteld, nooit mee de weg op zou gaan. Veel liever een Daytona dan. Ook front engine V12 en ook prachtig!
@E34M5Touring: Ik zag gister een filmpje met Jay Leno over zijn autocollectie. Er werd gevraagd waarom hij zo weinig Ferrari’s heeft. Zijn antwoord was ‘omdat ze zo achterlijk duur zijn’.
En dat zegt een auto verzamelaar pur sang!
Niet bepaald de mooiste Ferrari ooit, en dan druk ik mij nog voorzichtig uit. En oh ja, er heeft een lijk in gezeten/gehangen…
Als die wagen echt van Louwman is, is hij best wel slim om hem nu te laten veilen.

De markt is heet en ik zou NU voor de winst gaan en niet dat “maar morgen is’ie nog meer waard en volgend jaar, volgend jaar zeker nog 3 miljoen meer”
Dat soort figuren lopen er al genoeg rond, en hun zakkenzijn meestal leeg…
En Louwman, wel die kan het bedrag weer leuk in zijn museum investeren, zijn we allemaal gelukkig !
@desjonnies: Dat denk ik ook maar dat dacht ik een jaar geleden ook al en toch zijn de bedragen weer gestegen, dus wat is wijsheid.

Als liefhebber zou ik het wel mooi vinden als de gekte een beetje zou afkoelen en al die speculanten de markt weer overlaten aan de echte autofans.

Voor wat betreft Louwman, misschien kan hij het geld goed gebruiken voor de handel die hij van hessing heeft overgenomen…die is niet voor niks pleite gegaan en waarom zou het nu beter gaan. Sterker nog na de overname zijn een paar merken officieel overgestapt naar andere importeurs dus…
@jaapiyo:
Ik kocht jaren geleden een M5, dat eerste type.
Reed er in rond en vond het een fijn ding.
Kwam een man naar me toe in de kroeg, voor die wagen.
ik zei nee, niet nu.
Hij kwam weer, en weer en weer.
Ik heb mijn winst gepakt en weer een ouwe Alfa gekocht, voor weinig.
Want, zo heb ik geleerd : winst is winst en het kan maar beter bij jou in de knip zitten.

Momenteel is er een vlucht in alles waar geld mee te maken is, rente krijg je niet en daarom floreert de hele handel van aandelen en dit soort wagens, louter als beleggingsobject.
Ik ben zelf de mening toegedaan dat we niet uit de crisis zijn en dat alles, door die lage rente een soort van fantoom – opleving is.
-maar, wie ben ik-
@desjonnies: Grotendeels mee eens, maar toch is het bij deze echt zeldzame klassiekers moeilijk om in te schatten in hoeverre deze waardestijging te maken heeft met de lage rente en matige koerswinsten van aandelen en dergelijke waardoor mensen hun toevlucht zoeken in tastbare investeringen aan een kant en de reele waardestijging doordat er steeds meer mensen zijn met serieus geld om over de balk te gooien en een liefde voor auto’s die niet meer gemaakt worden aan de andere kant.

Hoe dat nou echt zit gaan we pas zien als/wanneer de bubbel barst.
@jaapiyo:

Uiteindelijk slechts de oud ijzer prijs, da’s de echte waarde.
De rest, de rest is ” emotie “.
En gebeurt er een ramp van wereld omvang, zodat de hele planeet tot stilstand komt, dan kun je die Ferrari niet opeten.
En is je achtertuin ineens een vermogen waard…
@desjonnies: En dan is het moment om die wagen voor een appel en een ei te kopen…
60-70 miljoen dollar, wat een waanzin! Die bedragen van klassieke Ferrari’s gaan helemaal nergens meer over. Er wordt gewoon een nieuwe bubble gecreëerd.
Dit staat op de site van Bonhams;

Hot on the heels of the Bonhams Motor Car Department selling £24-million-worth of mouth-watering machines at the Goodwood Festival of Speed, the company announces ‘Ten Important Motor Cars from the Maranello Rosso Collection’, to be sold at its annual Quail Lodge auction on the Monterey Peninsula, California, in August.

The Sale will be headed by the world’s longest single-ownership Ferrari 250 GTO Berlinetta – which has effectively been in one family’s care for no fewer than 49 years from 1965-2014. The car is to be offered for sale by auction AT NO RESERVE on August 14-15.

Geen woord over Louwman.
Nog maar eens het ‘Een Ferrari 250 GTO voor £750’-verhaal van stal halen (einde van artikel)

http://www.telegraph.co.uk/motoring/classiccars/3398352/Chris-Evans-Why-the-Ferrari-250-GTO-is-the-best-possible-investment.html
@Vincegail: Geweldig die laatste alinea. Best investment ever!
Ik kan mij nog prachtige races herinneren van begin jaren ’80 tussen Violati in zijn GTO tegen zijn grote concurrent Roger Mac in een lightweight E-type. De rest van het veld werd bevolkt door soortgelijk materiaal als Ferrari SWB’s en Jaguar E-types, maar er reed ook vaak een Fransman mee met een Aston DB4GT Zagato, die hij voor mijn ogen plat reed op Zolder. Daarna nooit meer gezien helaas.

Overigens: het gerucht deed toen de ronde dat Violati met een 4-liter motor reed en dus in feite illegaal aan zijn titel was gekomen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).