Deze GAZ Beaver kleineert de Mercedes G63 6×6

Auteur: , 26 Reacties

Het lijkt op een gecamoufleerde Ford Transit met rupsbanden, maar dat is het niet.

Het is namelijk een gecamoufleerde GAZelle (of eigenlijk diens afgeleide, de GAZ Sobol) met rupsbanden. Dit busje wordt sinds 1994 in Rusland gebouwd en een ieder die wel eens in Rusland of landen uit de voormalige USSR is geweest, heeft deze op een oude Transit lijkende besteller zien rijden.

Rupsbandenspecialst Spetsteh ontwikkelde deze GAZ 3409 Beaver, maar de auto wordt gewoon in kleine serie gebouwd bij GAZ in Nizhny Novgorod. Eigenlijk vooral voor hulpdiensten en krijgsmacht, maar zoals dat wel vaker gaat met dergelijke utilitaire voertuigen (lees: Hummer, G-Klasse, Defender) gaan uiteindelijk de welgestelde burgers ermee aan de haal. Dankzij zijn rupsbanden is vrijwel elk terrein begaanbaar, terwijl de auto ook over amfibische kwaliteiten beschikt.

Met zijn hippe pixelcamouflage en fancy achterlichtjes is dit exemplaar duidelijk niet bedoeld voor het betere search and rescue werk, maar om indruk te maken op het plebs dat -heel 2016- nog gewoon wielen onder zijn voertuig heeft zitten. De handgrepen die van patronen uit een AK-47 zijn gemaakt zie je doorgaans ook niet op de eerste de beste brandweerwagen of ambulance.

Een zestal lederen captain chairs in het interieur bevestigen de doelgroep, al is het interieur verder uiterst sober. Zelfs naar een stuurwiel moet je tevergeefs zoeken, met een tweetal hendels aan weerszijde van de bestuurderstoel bepaal je de snelheid per rupsband. Schakelen gaat overigens ook met de hand, om het je nog gemakkelijker te maken.

Dit rijkeluisspeeltje heeft uiteraard een bijpassende prijs: 8,5 miljoen roebel, ofwel zo’n 133.000 euro. Voor dat geld geen ronkende V8, maar een vierpits 2.8 dieselmotor met 130 pk. Een voordeel, het nagelende geluid komt ongetwijfeld niet boven de herrie van de rupsbanden uit. Aanbieder Konig Motor Club is in Moskou gevestigd, dus wat extra alertheid tijdens de proefrit is geboden.

Met dank aan @mattr voor de tip!26 reacties

Hij lijkt ook echt op een bever.
@991gts: ja, ik zag er laatst ook nog eentje zwemmen in de Bieschbos, precies zulke rupsbanden!
@Dizono: keek je niet tussen de benen van een vrouw?
@Dizono: Hahahaha
Die handgrepen lijken eerder een .50 kaliber te zijn ipv een AK47 kogel
@tievdz: idd, AK47 zijn een stuk kleiner
Dit doet met een beetje denken aan die Pistenbully taxi’s die je ’s avonds naar een restaurant op de berg rijden.
Volgens mij is dit in de basis nog een ford transit uit de jaren ’90 ?

Wel een gaaf ding.
Weer es een keer wat anders, hoe rijdt zoiets op asfalt?
In principe is er niks speciaals aan. Koop een Ford Transit bus en rupsonderstel: Klaar is Kees!
Dus in principe wordt alleen voor het rupsonderstel 130000 euro voor gevraagd.
Maar wel leuk om te zien!
@kilicaviation: Een Bentley met een W12 is eigenlijk ook gewoon twee Golfjes 3 VR6 aan elkaar gelast. Ben je toch mooi voor 2x €3000 en een weekendje lassen klaar!!
@timt: Haha, jij snapt’m!
Zag iets dergelijks in IJsland, grappig maar wat een takkeherrie..
Wat is dit?! Doe mij maar een G klasse!
Ordinaire rip van de Viking.
Lelijke velgen ..
Doe mij de G maar…
Met 130pk krijg je die rupsen toch nooit lekker in beweging….
@dutchdriftking: Toch wel, makkelijk zelfs. Een FV 107 had origineel 190 pk voor 8 ton. Een Wiesel heeft een TDI met 90 of 110 pk voor 2.5 tot 5 ton…
@luxaeterna: maar dat waren motoren met eindeloos koppel en lange slag…..
@dutchdriftking: In de Wiesel ligt gewoon een 1.9 TDI van VW. En 2.8 l en 130 pk zegt wsl ook wel wat over het koppel, al heb je gelijk dat het wsl niet heel vlot vooruit zal gaan.
De laffe versie van Heinz Faust’s King Merc, uit Carmageddon deel 1.
Handig voor onderweg naar wintersport
Leuk speelgoed

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).