Deze heerlijke XJR verdient een nieuwe baas

Auteur: , 56 Reacties

Zo worden ze niet meer gebouwd.

De Jaguar XJR staat op het verlanglijstje van menig liefhebber. Dat treft, want deze XJR 100 uit 2001 staat in eigen land te koop. Voor we doorgaan naar de feitjes en prijzen: check eerst even dit artikel van collega Larssb om een gouden randje te geven aan deze toch al mooie zaterdag.

Het gaat om een XJR 100 waarvan slechts 500 exemplaren gebouwd zijn. Onder de kap ligt een V8 met supercharger, goed voor een fijne 370 pk. Het sprintje raffelt deze edele Brit af in 5,3 tellen en pas bij 250 km/u is de juice op. Last but not least: deze tijdloze Jag heeft een présence waar de gemiddelde luxe sedan alleen maar van kan dromen. Al moeten we toegeven dat die laatste XJ (rijtest) het ook prima voor elkaar heeft op dat vlak.

Een probleemloos leven heeft de XJR niet gehad. Als we de advertentie mogen geloven is er echter een hoop tijd en geld in gaan zitten om de Brit een mooi nieuw leven te schenken. Op de teller staan 240.000 kilometers. Wat er allemaal aan is gebeurd check je zelf hier, maar wees erop bedacht dat het ABS-lampje nu en dan aanspringt en dat het differentieel af en toe tegenstribbelt. De nieuwe rubbers die dit euvel verhelpen krijg je er echter bij.

De prijs? 16.900 euro. Ouch…56 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Blijft een tijdloos ontwerp, alleen jammer van die velgen, ietwat Sjonnie!
@marinepower: ik vind ze juist klassiek muscle, precies goed bij de ietwat sportieve en vulgaire xjr v8. De gespierde Brit in zijn avondtenue. Heerlijk!
@rrvliet: dit is een XJR V8
@schreute01: Dat zegt ie toch
@granlusso: @mvliet. Verkeerd geïnterpreteerd. Veronderstelde dat je bedoelde dat dit een 6 lijnmotor was
@schreute01: Dat klopt. Zeg ik iets geks?
@rrvliet: nee hoor. Zie mijn reactie ergens hierboven.
Ik ben zelf ook erg van de XJR. Rijd inmiddels in een 2004 XJR na eerder een 1996er.
@rrvliet: Graag een maatje (pf twee) kleiner dan.
@rrvliet: Eens.
@rrvliet: Een beetje vergelijkbaar met honigraatjes onder een E32 7-serie (weet even niet of ze ook onder een E38 leverbaar waren); chic doch sportief.
@e1000bmw523i: Ja precies! Het allermooist als ze glimmen, heerlijk. Je noemt trouwens ook de auto’s die aan deze xjr kunnen tippen. Klassebakken.
@e1000bmw523i: Inderdaad. Én ook nog eens heel functioneel, want voor het formaat zijn deze velgen heel erg licht, dus minder onafgeveerd gewicht. Mooi detail is de afwezigheid van het ventiel. In één van de gaatjes in de velgrand zit geen boutje, maar een afdekking van het ventiel. Om de band op te kunnen pompen heb je een verloopnippel nodig. Een ordinair ventiel is ook maar zo gewoon.
@moveyourmind: Ach ja die nippel… de eerste keer dat ik mijn bandenspanning wilde controleren heb ik me gek gezocht, nergens die nippel te vinden. Dus ik een nieuwe gekocht, om een paar maanden later in een ver hoekje van het dashboard kastje alsnog de originele nippel te vinden.
Ik moet zeggen dat ik de 20″ een beetje te groot vind. Ik heb 18″ in “goud” metallic en die staan de auto fantastisch.
@aj26sc: Mooi die velgen met een vleugje goudkleur. Oyster heet dat geloof ik. Welke kleur heeft de auto zelf?
@marinepower: deze velgen zijn de originele voor de xjr 100 en zijn ook nodig kijk maar eens naar de dikke brembo’s die er achter zitten!
Ik heb jaren lopen azen op een dergelijke XJR, want (niet deze zeldzame XJR100) ze zijn/waren erg betaalbaar 2e hands, maar na een aantal liefhebbers gesproken te hebben, ben ik toch tot de conclusie gekomen dat het waarschijnlijk een te dure hobby zou zijn. De jaarlijkse onderhoudskosten kunnen snel gelijk zijn aan de 2e hands marktwaarde … en zelfs dan zijn er nog genoeg horrorverhalen over pech en storing. Nee, het moet wel echt je hobby zijn om zoveel ‘karakter’ als bodemloze put te tolereren … en zoveel geduld & geld heb ik nou ook weer niet :(
Wat een schoonheid, toekomstige klassieker wat mij betreft. Jammer dat ze met de huidige regels (voetgangers veiligheid enzovoort) en voorschriften nooit meer zo rank en elegant op de markt kunnen komen. Één van de mooiste sedans ooit.
@ahs1979: Klopt! Deze en de e38 zijn van dezelfde ranke schoonheid. Prachtig.
@rrvliet: Mwah, de E32 was toch wat meer van hetzelfde kaliber als deze Jag (en de oorspronkelijke XJ’s): stijlvol doch sportief gelijnd, zelfs in standaardtrim. Dat laatste kan ik van de E38 (zonder M-sportpakket) dan weer niet zeggen. Wel dat de E38 stijlvol en tijdloos is.
@rrvliet: Ik bedoel: de E38 lis welhaast saai te noemen vergeleken bij een E32. Ik vind de E38 ook zeker niet verkeerd hoor. ;)

https://static.wixstatic.com/media/730971_29ff07189dca4b9aa7720954595a365c~mv2.jpg/v1/fill/w_1101,h_705,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01/730971_29ff07189dca4b9aa7720954595a365c~mv2.jpg
@e1000bmw523i: Ach ja, ik begrijp wat je zegt. De e32 heeft inderdaad iets meer karakter in de grille en de achterlichten. E38 is mijn favoriet omdat hij rondreed toen ik opgroeide. Die auto heeft een speciaal plekje bij mij.
Gek eigenlijk dat de Europese versie van de XJ side-markers heeft. Heeft het met kosten te maken?
Deze auto en de e38 hebben zulke mooie klassiek rustige lijnen. Wat een fantastische verschijning!
@rrvliet: helemaal mee eens RR ! E38 en deze jag zijn ook mijn favoriete limosines… Tijdloos en het mooiste lijnenspel ever ! Jammer van de limo’s can tegenwoordig dat ze zo lomp groot zijn…
Persoonlijk vind ik zwart één van de minst sprekende kleuren op een XJ. Het slaat de mooie lijnen een beetje dood.

Dan de prijs, die ligt gewoon veel te hoog. Met zo’n prijs krijg ik het idee dat je als koper voor de hobby en de financiële aderlatingen van de acht vorige eigenaren mag betalen. Acht vorige eigenaren inderdaad, en deze aanbieder heeft hem ook nét iets korter in bezit dan me lief is.

Én al die revisies geven misschien wel de indruk dat deze Jag tot in de puntjes onderhouden is, mij geeft het het idee dat deze kat misschien nét iets te hard op de staart getrapt is. De V8 had destijds maar twee issues, sommige blokken hadden problemen met de Nicasil coating en de kettingspanners gaven ook nog wel eens de geest. Bij de auto’s die nu nog rijden hoef je voor die Nicasil coating niet meer bang te zijn, de slechte exemplaren zijn al overleden. Én als je op zeker gaat kies je er êén waarvan de kettingspanners al gemodificeerd zijn. Nu is dit blok helemaal gereviseerd, maar je kan ervan uitgaan dat de rest van de auto ook geen lui leventje gehad heeft.

Dan zijn er nog de korte APK, het ABS en de rubbers van het differentieel. Als ik toch al de hoofdprijs zou vragen zou ik die paar kleine dingetjes eerst even op orde brengen… Wellicht toch iets meer dan een paar rubbers en mag je gelijk het differentieel en nog wat andere kleine onderdelen vervangen.

Maar de beste reden om deze niet te willen is deze:

https://gg-autoservice.nl/products/jaguar-xj308-supercharged-verkocht/

Bij één van de beste Jaguar specialisten van het land. Helaas al verkocht, maar ze hebben wel vaker zulke mooie XJ-R’s staan. Heb je een auto die helemaal af is voor vele duizenden euro’s minder.
@moveyourmind: Zeker een hele mooie wagen en idd stukken goedkoper. Echter van een jaguar specialist zou ik toch verwachten dat ze weten dat zo’n auto een tWo-tone interieur heeft….
@michiel1: Hahaha! Scherp opgemerkt. Ze hebben in elk geval wel door dat een to tone interieur zeer zeldzaam is.
@moveyourmind: ik wil er misschien ook een (ze lijken de lease regeling te willen afschaffen) dus thx voor de tip! Hoewel met 40-60k km is het eigenlijk alleen te doen op gas. Maar dat schijnen ze in de UK vaker doen. Dus de droomt leeft nog
17k voor een 15 jaar oude Jaaag…hmmmm no. Al was ie van goud. Maar hij is wel mooi!
Je moet echter ook geld opzij leggen voor reparaties. In Zürich ken ik een Jaguar garage (geen dealer) en de eigenaar is een ras-echte Jag-freak. Zijn mening over de oudere Jags is niet mals: je blijft sleutelen aan die wagens. Eigenlijk is het bagger als je Duits of Japans spul als vergelijkmateriaal gebruikt.
@fijnkonijn:
Vreemd. Jaguarspecialist Kolvenbach vertelde me eens dat die X300 / X308 niet kapot te krijgen zijn. Bouwkwaliteitvan niveau Mercedes. En nee, hij probeerde me er geen een te verkopen.
Wellicht is een XJR gevoeliger dan een niet-supercharged versie, maar de gewone zie je vaak op Marktplaats met een paar ton erop. Vriend van me heeft er jaren een gehad en die had er nooit wat mee.

Ik zou trouwens gaan voor de Daimler Super V8 als ik deze motor wilde. Verlengd, een móói interieur (ik hou niet van zwarte interieurs) en volledig anoniem de beschikking over dezelfde prestaties.
@sabrerator: Zo’n Daimler Super Eight is inderdaad magnifiek. Mooi dik wollen tapijt in plaats van matten, die console in de middenarmsteun achter, het knopje om de passagiersstoel vanaf de achterbank naar voren te zetten… én die mooie houten klaptafeltjes met chromen scharnieren. Het is zeker niet zo mooi als een Rolls of Bentley uit die tijd, maar close as it could be.

Wat ook geweldig is dat die vele extra centimeters aan de buitenkant bijna niet opvallen, het model blijft helemaal overeind en is net zo sierlijk als de korte versie.
Voor dit geld mag je een kant en klare XJR met een tonnetje minder verwachten ook al is ie uit een gelimiteerde serie. Op Youtube staat trouwens nog een test van Fifth Gear over een XJR uit dezelfde serie.
Anyway, een XJR is altijd de moeite om aan te schaffen, mits goed onderhouden.
Ik spreek uit ervaring.
Dat zijn nog eens mooie naafkapjes!!
X350 geld ..
X350 4.2 S/C geld ..

Dingen zijn het chiquest in het rood of paars .. Next ..
@lincoln: british racing green of blauw is ook zo gewoontjes natuurlijk…
Eigenlijk vind ik die Jaguar’s met de klassieke looks maar lelijk. Ik weet nog wel als jochie dat mijn vader en broer er helemaal van weg waren, ik snapte er niks van ik vind deze hele oude auto’s eigenlijk maar lelijk….
Tot mijn grote verbazing kwam ik er een paar jaar later achter dat dit geen klassiekers waren uit de jaren 80 maar gewoon nieuwe auto’s.

En nog steeds zou ik hem omschrijven als een chique auto uit de jaren 80 als ik niet beter zou weten. En dan bedoel ik dat niet op een positieve manier.
@reistje:
Komt misschien omdat dit model ook daadwerkelijk gebaseerd is op een product uit 1985 ;-)
@Rob: heel strikt genomen zelfs eind jaren ’70…
De eerste Jaguar SUV… klasse bak!
Een Jaguar X300 of X308 zou ik eigenlijk altijd overslaan. Helemaal voor 17k. Die zijn namelijk nog gebaseerd op de XJ40 (die ik om irrationele reden perfectie vind) uit 1985. De opvolger, de X350, is aanzienlijk beter en prima te krijgen voor dit geld. Ook met een V8.
@rob:

XJ40 met 3.6 is een topper ..
Echt een cultcar ..

X308 is echt een serieuze verbetering op de X300 ..
En volgens niet eens meer verwant aan elkaar ..

X350 volstaat met een 3L V6 al prima ..

Maar de X300/X308 in het rood of paars zijn zoooooo akelig stoer ..
Die zou ik kopen op de kleur ..
Prachtige auto maar voor een ’01 model erg aan de prijs. De ’02 en ’03 modellen hebben werkelijk een berg aan modificaties en upgrades die deze auto in betrouwbaarheid tot een bijna bulletproof auto hebben gemaakt. Iets wat van de bouwjaren ervoor helaas niet gezegd kan worden. Omdat ik betrouwbaarheid een van de belangrijkste aspecten van een auto vind, heb ik destijds mijn zoektocht gehouden op e38 740 (facelift ’99, ’00 en ’01), w140 (’97 en ’98), XJR (’02 en ’03) en LS430. Na de laatste gereden te hebben, was het wel duidelijk dat de laatste een paar niveaus hoger staat op comfort, opties, kwaliteit en rijeigenschappen. Zeker na vervanging van de ophanging door een stuggere (eu-spec) variant. Maar de looks, zowel in- als exterieur, en de accelatie maken de XJR wel tot een echte klassieker in wording.

Hier staat wat meer info over de xjr bouwjaar/updates: http://www.jaguarforums.com/forum/xj-xj8-xjr-x308-27/01-xjr-supercharged-reliability-questions-i-need-some-imput-please-94237/
Wel een heel sjieke dikkert.
Ik heb een paar keer aan verschillende Jag’s XJR’s mogen werken. Blijven echt mooie tijdloze auto’s.
PooierbK
Ach een wagen waar je jezelf wel eens in zit rijden, maar om de een of ander reden nooit aan begint.
Maar goed, zal wel kostelijk zijn.
Als troost, en voor de liefhebber heb ik nog een geweldige STR in sublieme staat en met heel weinig kilometers. …
Als trotse bezitter van een X308 XJR (R-spec, voor de kenner) kan ik alleen maar bevestigen dat het nog steeds een waanzinnige auto is om in te rijden.. Wel een goed onderhouden exemplaar kopen, en deze vind ik erg duur… Maar ik vind de betrouwbaarheid verrassend goed. Na 201k km is de motor (wel met gemodificeerde kettingspanners) nog soepel en stil, en explosief snel als je het wil. Ik zou wel de poelies van de supercharger riem aanpakken, daar wordt hij echt veel levendiger van. In de UK zitten er nog heel veel bedrijfjes die je kunnen helpen je Jag op een beschaafde manier te kietelen.
@aj26sc: cheers! Ik heb exact dezelfde wagen. In mijn ervaring: aandrijflijn is zeer betrouwbaar, werkelijk nooit problemen mee. Het zijn de kleine dingen waar je mee bezig blijft: hemelbekleding, kraakje hier en daar, trillingen etc. Zoek een goede specialist, dealerprijzen zijn op het absurdistische af.
@itsok: Ja precies, ik vind voor zo’n high performance blok de betrouwbaarheid eigenlijk heel erg goed… Ik heb de mijne 3 jaar geleden ofzoiets in een opwelling gekocht “voor weinig” en ik ben hem langzaamaan steeds een beetje aan het verbeteren. Sleutelen is voor een handige hobbyist goed te doen, en voor de moeilijkere zaken breng ik heb naar een specialist. De dealer zal mij echt nooit zien, ik heb ook een X-type die door de vorige eigenaar netjes naar de dealer is gebracht voor onderhoud.. de rekeningen zijn krankzinnig en dan nog zien ze kans om bekende kleine issues waarvoor Jaguar allang een simpele goedkope oplossing voor heeft over het hooft te zien. Schandalig.
Hemelbekleding is nu bij mij aan de beurt, jagparts.nl heeft sets die je zelf kan monteren.. ga ik deze winter maar eens doen.
@aj26sc: het hooft….. HOOFD bedoel ik natuurlijk. Waar is de edit functie als je hem nodig hebt…
Gewone XJR X308 gehad…..
Lang verhaal heel kort 12k aan onderhoud en 18 maanden in bezit gehad…Altijd problemen wat wel frapant is kleine zaken zijn stervensduur, terwijl grote zaken (remmerij rondom) relatief goedkoop is.

Uiteindelijk verkocht en een E39 M5 terug gekocht welke relatief goedkoop in onderhoud is. Ook typisch…wagen is kleiner dan de Jag maar meer kofferruimte en binnenruimte.

Als de XJR probleemloos reed was het wel een heerlijke wagen…
Bazenbak! Lekker zo in het zwart..
Volgens mij heeft dit ding een paar jaar geleden te koop gestaan bij allewijn ott.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).