Deze kekke cabrio werd een bekende hatchback

Auteur: , 10 Reacties

Aan de type-aanduiding op de nummerplaat kun je al een en ander zien...

Inderdaad, dit is een Citroën! De Xanthia, niet te verwarren met het productiemodel zonder ‘h’, werd in 1986 gepresenteerd. Naar huidige maatstaven is het natuurlijk een hopeloos verouderd karretje, maar in de jaren ’80 maakte je de blits met “aparte” koetswerken als deze.

De Xanthia was echter niet bedoeld om het publiek op te warmen voor een leuke, compacte cabrio. In plaats daarvan werd deze dakloze Fransoos gebruikt om de wereld klaar te stomen voor de latere AX, niet bepaald het spannendste dat de Franse auto-industrie ooit in elkaar heeft geschroefd.

Zoals je ziet rolde de Xanthia op een stel vrolijke Michelins. Leuk om te weten: dit is de eerste auto waarop dergelijke beschilderde banden zijn gebruikt. Verder werden van de uiteindelijke AX de motorkap, de koplampen, de grille en (een gemodificeerde versie van) het instrumentenpaneel gebruikt op de Xanthia.

Dat de AX niet per definitie een suffig karretje is bewezen we al eerder. Zo schreven we over een exemplaar met 500 pk en ook een tweedehands (en dure!) 4×4-versie kwam al eens voorbij. Zijn we er dan? Neen! Een stel Nederlandse enthousiastelingen bouwde zelf een cabriootje op basis van de AX. Het resultaat check je HIER.10 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
via Android app
En ik steeds maar denken dat ik zo AB-verslaafd ben dat ik ieder artikel lees, vind ik toch weer een oude nieuwe onder 1 van jullie vele linkjes in de tekst, 4×4 compleet gemist. Hulde
via Android app
En profil heeftie wel wat van een Ford (Mustang).
@autodrop: dacht ik ook aan. En de audi quattro
Voornamelijk de voorkant bedoel je denk ik?
Grappig, ik heb de originele folders nog van deze auto. Lang geleden was de autorai nog leuk.
De auto een jaar of 10 geleden in het acht gezien in het Conservatoire van Citroën bij Parijs.
Ik denk dat je wel nekpijn krijgt als je vooraan bij het stoplicht staat met het dak dicht.
Jaren 80 op z’n best!
@MauritsH; Het lijkt wel een creatie van Sbarro. Die maakte ook vaak dit soort auto’s. Ook regelmatig op Citroën basis.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).