Deze oude Mercedes SL was van een nageltrekker

Auteur: , 43 Reacties

Zoals het een goede dictator betaamt, had de Roemeense Nicolae Ceaușescu de OG-Mercedes 600 (W100) in zijn garage staan. Voor die relaxte weekenden dat er even geen dissidenten gefusileerd moesten worden, had hij ook een R107 SL tot zijn beschikking.

Ceaușescu was een beetje een rare snuiter. Aan de ene kant stond hij bekend als misschien wel de meest strenge Stalinistische dictator van alle vazalstaten van de Sowjet-Unie. Aan de andere kant vond hij kennelijk dat hij zelf wél recht had op een klein beetje luxe in zijn leven. Na een druk weekje nagels uittrekken is het natuurlijk ook wel lekker om even het hoofd leeg te maken door met met je haar in de wind de Roemeense ‘countryside’ onveilig te maken in een cabrio.

Voor dat doeleinde had Ceaușescu deze Mercedes 350 SL geregeld, die naast de in die tijd populaire Becker Mexico ook uitgerust was met een extra Becker kortegolf-radio in het handschoenenvak. Op die manier kon de ‘Securitate’ Nicolae waarschuwen in het geval van naderend onheil.

De man die er onder andere voor zorgde dat elke vrouw elke maand naar de gynaecoloog moest om te laten controleren of ze zwanger was en afdwong dat zwangerschappen volbracht zou worden teneinde meer jonge onderdanen te krijgen, werd in 1989 samen met zijn vrouw tegen de muur gezet. Zijn Mercedes SL is echter nog alive-and-kicking.

Als je zo’n verdekt opgestelde kortegolf-radio ook wel ziet zitten, dan moet je die echter inbouwen in je eigen ride, want de oude Duitse cabrio is onlangs door Bonhams verkocht voor 49.450 Euro. De opbrengst komt ten goede aan goed doel. Plaatjes kijken kan wel, in de gallery.43 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
Toen Mercedes nog stijl had…
@v60polestar: Nu nog steeds hoor …
@murica: dat hebben ze dan goed verstopt.
@murica: …maar minder!
Handbak;)
Ziet er nog nagelnieuw uit
Ja, ja! Ik weet het! Het moet auto-gerelateerd blijven, maar door de teneur van bovenstaande tekst moet ik het toch even kwijt: Ik gun iedere burger de vrijheid van onze democratie. Maar als ik bekijk wat er in landen als Roemenië, Bulgarije, Hongarije, Tsjechië, Slowakije, Polen en de DDR van terecht is gekomen en hoe ermee wordt omgegaan, dan zou ik die dictators van toen graag weer terug willen zien.
OT: Voor zijn tijd een prachtige SL, maar ik vind dat er mooiere modellen waren. Ik neem aan, dat zijn waarde mede bepaald is door de lage kilometerstand en niet door de reputatie van zijn eerste eigenaar.
@9000cse: tja, een deel van de bevolking daar zal dat ook wel willen, denk ik. Ik kan mij niet voorstellen dat bijvoorbeeld de Libiërs, Egyptenaren, Irakezen en Syriërs (om even wat recentere voorbeelden te gebruiken) nu blijer zijn dan voor die zogenaamde revoluties.
@roppp: vergelijk je nou serieus door religieuze oorlog verscheurde landen als irak/libie/syrië met goed functionerende best welvarende oostbloklanden waar af en toe een politici aan corruptieclaim aan zijn broek krijgt?
@lambo4all:

“best welvarende”

Lees je eens in. De oostbloklanden leenden zich een slag in de rondte om de facade overeind te houden.

Halverwege jaren ’80 was de rek eruit en donderde de hele rode hoerenkast in elkaar.
@9000cse: lekker man, duizenden doden per jaar onder die dictators. Ga zelf anders even om 3uur snachts opstaan om 6uur in de rij te staan voor een plakje ham. Het enige stukje vlees natuurlijk die week, want meer is er niet. Fucking niemand met zijn kop goed om op romp wil terug naar het communisme, een maatschappij geregeerd door angst en verraad. je hebt geen flauw idee waar je over praat en hou het inderdaad maar bij auto’s.
@lambo4all:

Ja .. Vroeger was het pas goed ..
@lambo4all: elk voordeel hep een nadeel, zei ons orakel ooit.
@lambo4all:
“….. je hebt geen flauw idee waar je over praat”….. Sinds 1970 veelvuldig deze landen bezocht. Zowel zakelijk als privé. Ik zou je nu nog mijn oude paspoorten kunnen laten zien, boordevol visa en verblijfsvergunningen. Vooral zakelijk was interessant, want met wie had je dan te doen? Juist ja, met hooggeplaatste ambtenaren. Na de val van het ijzeren gordijn is duidelijk geworden via de Gauck-Behörde, dat ik in al die jaren intensief in de gaten ben gehouden door o.a. de Stasi.
Je zou mijn eerste reactie eens beter moeten lezen, voordat je zo reageert. Nergens spreek ik verheerlijkend over het communisme. Door mijn jarenlange praktische ervaringen met dat systeem heb ik een hele goede reden om het te verfoeien. Mijn kennis bestaat niet uit krantenberichten en/of tv-reportages maar uit beleefde werkelijkheid.
En om het duidelijker te maken: Mijn betoog heeft betrekking op het massale misbruik van de door de democratie verkregen vrijheden. Nergens in Europa bestaat er meer mensenhandel, corruptie, afpersing, huurmoord, gedwongen prostitutie, maffiapraktijken, valse munterij, chantage, uitbuiting, enz. enz. als in de voormalige Oostbloklanden. En daarom schreef ik wat ik schreef. Duidelijk?
@9000cse: Ceaucescu heeft het land technologisch opgebouwd en groot gemaakt, maar daarentegen de Roemenen psychisch kapot gemaakt.

1 op de 3 mensen was lid van de securitate. Je kon dus niemand vertrouwen tijdens het Ceaucescu regime. Zelfs je eigen moeder niet…

Na de val van het communisme zijn alle rijkdommen verdeeld tussen de oude partijleden, die daarna complete fabrieken en raffinaderijen verkocht hebben voor de oud ijzerprijs, met als gevolg dat er complete steden zijn waar niemand werk heeft.

Dat zijn nu spooksteden waar alle dochters langs de kant van de weg ‘werken’.

Ik woon en werk nu in Roemenie en moet dagelijks strijden met mijn personeel om hun achterdocht te laten varen, en eindelijk eens wat zelfvertrouwen en ownership te nemen.

Conclusie:
Ceaucescu heeft Roemenie psychisch kapot gemaakt. Na het communisme heeft de corruptie de economie kapot gemaakt. Met als gevolg dat er hier meer armoede en narigheid is dan in veel Afrikaanse landen of bijv. Pakistan of Afghanistan.
@stnectaire:
Maar………….. Dan kom ik niet om de vraag heen waarom je er dan nog bent. Als jij daar een zelfstandig en succesvol ondernemer bent, dan zul je best wel eens geconfronteerd worden met praktijken die het daglicht niet kunnen verdragen. Hoe ga je daar dan mee om?
@9000cse: Onze grootste challenge, maar ook meteen ons beste selling point is om clean te blijven. Steeds meer klanten begrijpen dat cleane business lijdt tot betere kwaliteit.

Dus: ja, we missen opdrachten door corruptie, maar door onze unieke marktpositie zijn we de enige in onze sector die groeien…
@9000cse: Leven in moeilijke landen is gewoon wel leuk. Het is niet saai en tenslotte ook maar voor een paar jaar. Ik zou hier voor geen goud willen blijven plakken.
@lambo4all: vooral blijven geloven in die democratische nep droom van je 😉
@9000cse: DDR… goed voorbeeld.
@benzinehoofd:
Nee, in Halle uit een kroeg gegooid worden omdat ik Nederlander = buitenlander ben. Ontwikkelingen in de voormalige DDR, met het accent op de steeds sterker wordende rechtsextremistische/neo-nazi aanhang zijn in jouw ogen verbeteringen, omdat ze nu deel uitmaken van Duitsland?
@9000cse: Yup net als die zandbak landen in het Midden oosten,Khadaffi/Sadam/Moebarak, veel beter voor die landen, ze kunnen niet met hun vrijheid omgaan, nu is het niets anders de ene krijgsheer tegen de andere, het is er alleen maar minder op geworden in die regio sindsdien. Kijk naar Iran, een land met een hoge beschaving en relatieve rust/veiligheid.
@bofkont:
In dit (uitzonderlijke) geval ben ik het eens met je eens. Wij westerlingen dachten met het uitschakelen van al die dictators de wereld te verbeteren door ze uit te schakelen en er democratie heen te (moeten) brengen. Man, man, man, wat een onvergeeflijke fout! Door onze ongebreidelde bemoeizucht hebben we de hel over ons zelf uitgeroepen. Indirect zijn wij er zelf schuld aan, dat IS is ontstaan. En probeer de geest maar weer eens in de fles te krijgen nadat wij het mogelijk hebben gemaakt dat hij eruit is kunnen ontsnappen. Mijn voorspelling: Uiterst grote en bloederige rottigheid voor tenminste de komende 10-15 jaar.
@9000cse: helaas heeft u groot gelijk Parijs / Brussel is nog maar het begin, zie wat ons 50 jaar linkse knuffel politiek ons gebracht heeft in de Eu.
@bofkont: wat heeft de linkse knuffel politiek er mee te maken? Het zijn vooral de rechtse hoeren die de oorlog zijn begonnen vanwegen mogelijke geldelijke belangen!
@ronnys: Alles heeft die er mee te maken, dat zalvige beleid van de afgelopen decennia werpt nu zijn vruchten af.
Hij is wel heeel gaaf!
Wat een status
Hij had smaak! Als het over auto’s gaat, perfect zo!
Eigenlijk best een bescheiden auto voor een persoon die zelfverheerlijking tot kunst verheven had en bevangen was door een extreme vorm van grootheidswaanzin…

Deze man was op een gegeven moment zo ver doorgeslagen dat hij een paleis liet bouwen dat omgerekend naar nu drie miljard euro zou kosten. Het was toen het af was het grootste gebouw van Europa. En dat in een tijd dat het volk verrekte van de honger en geen rooie rotcent had om hun huis te kunnen verwarmen.

Nu zal dit niet zijn enige vervoer geweest zijn, maar ik kan me haast niet voorstellen dat die machtswellusteling zelf in deze Benz rond reedt. Ik zou eerder een Pullmann Landaulet verwachten waarin hij zich liet chaufferen om met zijn rijkdom de arme bevolking de ogen uit te steken.
@moveyourmind: Het paleis in kwestie doet tegenwoordig dienst als het parlementsgebouw van Roemenië. Wie Top Gear volgt kent het paleis trouwens. Tijdens hun roadtrip door Roemenië hebben ze daar met een Aston Martin DBS, Ferrari California en Lamborghini Gallardo door de tunnels geracet om te bepalen welke auto het meeste geluid produceerde.
@moveyourmind: Tegenwoordig is de dienstauto van de Roemeense president een Dacia Logan. En een netto inkomen van 6000 RON (1500 euro). Geen wonder dat corruptie altijd op de loer ligt.
Sorry, maar als het op auto’s aankomt is Mussolini toch echt mijn absolute favoriete dictator. De man was fan van Alfa Romeo, en reed onder andere deze prachtige Alfa Romeo 6C 2300 Pescara Spyder:
https://www.classic-auctions.com/UserFiles/image/Top_Sellers_Cars/Alfa6C.jpg
Best een ingetogen auto. Om heel eerlijk te zijn vind ik de auto niet mooi meer.
Roemenië onderdeel van de Sovjet-Unie?
Misschien moet je je geschiedenisboekjes even afstoffen (of gewoon e,e,a, even googlen voordat je dit soort uitspraken doet)…!
@ehnl: Ja hoor was niets anders dan een satellietstaat, ken je geschiedenis ;)
@bofkont: https://nl.wikipedia.org/wiki/Sovjet-Unie
https://nl.wikipedia.org/wiki/Oostblok
Dus: Roemenië was wel onderdeel van het ‘Oostblok’, maar geen onderdeel van de Sovjet-Unie (evenmin als de rest van Oost-Europa).
@ehnl: Ceauşescu onderdrukte de binnenlandse oppositie met harde hand en kocht zijn relatieve vrijheid af met de belofte de Russen onvoorwaardelijk te steunen.

Kortom niets anders dan een satellietstaat van de Sovjet unie destijds.
Nogmaals ken je geschiedenis ;)
Of ben je onbekend met de term satellietstaat ??
https://nl.wikipedia.org/wiki/Satellietstaat
@ehnl:
Als het er dan zo precies op aan komt: De voormalige “Oostblokstaten” waren lidstaten van het Warschau-pakt, net zoals wij (Nederland) lid zijn van het “Nato-pakt”.
Het grote verschil had echter betrekking op de bevoegdheden. Alle Warschau-pakt-lidstaten hadden zich te richten naar de beslissingen, die door de Sovjet-Unie werden opgelegd. In iedere Warschau-pakt-lidstaat bevonden zich zeer grote kazernes met enorme Russische legereenheden. Alle lidstaten waren verplicht om voor de “bescherming” door de SU grote “bedragen” af te dragen. Dat moest niet gebeuren door deviezen over te maken, maar door goederen te leveren. (Dit roept onherroepelijk een relatie met maffiapraktijken op!). Alle lidstaten moesten ook toestaan dat de SU kon ingrijpen als de bevolking begon te protesteren tegen het te strakke, opgelegde regime. Zie de opstanden in de (voormalige) DDR, Hongarije, Tsjecho-Slowakije.
@9000cse: heel knap, deze uiteenzetting; jij hebt wel opgelet op school. maar laten we even teruggaan naar de kern: Roemenië maakte geen deel uit van de Sovjet-Unie!
@ehnl:
Ik heb bij nog wel wat meer dingen goed opgelet en niet alleen op school. ;-)
@ehnl: juist!
@ehnl: tekst aangepast voor historische accuratesse.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).