Deze Tesla Model X heeft geen biefstukjes als restproduct

Auteur: , 67 Reacties

Ben je een ecologisch verantwoord ondernemende yup, dan is er eigenlijk maar één auto waarin je je kunt vertonen. Helaas ben je momenteel dan wel verplicht plaats te nemen op een stukje dood dier. Maar niet voor lang meer, Tesla komt de échte wereldverbeteraars tegemoet.

Tesla Model X

Voor net geen 80 mille stap je in de simpelste Tesla Model S, waarbij je het onder andere zonder de Autopilot-functie, intelligente luchtvering en een high end audiosysteem moet doen. Wat je echter wel standaard krijgt, is een in leer gevat stuurwiel en stoelbekleding met een combinatie van stof en leer. Je auto dooddierloos samenstellen is er niet bij.

Daar gaat verandering in komen, Tesla komt voor de Model X namelijk met een uitvoering waarvoor geen enkel dier gestorven is, aldus de NY Times. Op de bruin gestipte woestijnzandhaas na dan, die door de bouw van Tesla’s Gigafactory zijn complete territorium zag verdwijnen. Maar het nieuwe Ultra White-interieur van de Model X is dier-vrij, het kunstleer is gemaakt van pijnloos gestorven tofublokjes. Of ook de Model S ook deze optie gaat krijgen, is nog niet bekend.

Tesla is niet de eerste fabrikant die inzet op een ecologisch verantwoord interieur. Fisker kwam jaren geleden al met de Karma in EcoChic-uitvoering: gegarandeerd dier-vrij en gemaakt van op een verantwoorde manier gewonnen materialen. Ook BMW kan de i3 leveren met een plakje verantwoord gekapte boom in het dash. Mitsubishi spant echter de kroon, zij leveren de Space Star standaard én zonder meerprijs met een interieur waarvoor gegarandeerd geen dode koeien zijn gebruikt en geen enkele boom gekapt hoefde te worden. En dat al voor minder dan tien mille!67 reacties

Mooi, maar ik wacht nog even op het muggen-shield die ze zachtjes afketst zodat ze niet op je voorruit te pletter slaan.
Er wordt wat lacherig over geschreven, maar je kunt je toch afvragen waarom we woedend zouden worden als je huisdier iets wordt aangedaan, maar we het heel normaal vinden om een koe op te eten.
@alfablog: dat snap ik ook niet.

Ik verzorg mijn huisdieren altijd erg goed, bezuinig er ook niet op. Maar het blijven dieren. Als ze ziek worden en gaan lijden krijgen ze een spuit, en haal ik een nieuwe (mits niet/moeilijk te genezen uiteraard). Als iemand ze mishandeld wordt ik boos, maar dat wordt ik ook als iemand een koe mishandeld (doden vanwege vlees vind ik geen mishandeling, merkt het dier weinig van).
@lekbak: amen
@alfablog: hear, hear!
@alfablog: Zullen we autoblog die discussie besparen?

Leer: doorgaans de eerste optie die ik aanvink (als het er al niet op zit)
@alfablog: Dat vind ik nou ook…

Een beschaafd persoon behandelt een koe net zo goed als een kat…

Daarom krijgt roofkat al zijn onderhoud keurig op tijd bij de Jaguar-specialist, trap ik hem nooit té hard op zijn staart en wordt het Conolly leer met meer liefde en aandacht verzorgt dan toen het nog in het weiland rondliep.
@alfablog: Ik eet me huisdieren gewoon hoor, gister nog me cavia opgeknabbeld.
@mikkeloentje: MIJN
@stfu: Ja doe jij dat ook?
@alfablog: de meeste koeien hebben hun leven te danken aan het feit dat we ze op eten en hun huid gebruiken.
@flutterby: haha mooi, laten we babies kweken en op tienjarige leeftijd al hun vitale organen transplanteren. Geen probleem toch, want ze hebben enkel hun leven te danken aan het feit dat wij vooraf de intentie hadden hun organen te gebruiken…
@humpyourdog: sinds wanneer staat een dier op gelijke hoogte als een mens?
@humpyourdog: en waar ligt de grens dan? Is een mens gelijk aan een dier? Een insect? Een plant? Een boom?

Alles om ons heen leeft. Waarom is het ene leven wel waard om te oogsten en het andere niet? Het oogsten van mensen is nou eenmaal onacceptabel in onze maatschappij.
@flutterby: Het gaat me om jouw redenering, dat jij jezelf schepper voelt, dat de dieren enkel bestaan bij jouw gratie. Dat klinkt enorm pervers in mijn oren, maar in de jouwe duidelijk niet. Onze ‘grenzen’ zullen ergens anders liggen.
@humpyourdog: dat is wel de realiteit. Kun je vervelend of naar vinden maar dat maakt het niet anders…
@humpyourdog: Ik zeg toch heel duidelijk “we” en niet “ik”. En als mensheid zijn wij toch wel de baas over dit planeetje hier. Een extreem slechte baas, maar dat is alleen omdat niemand kan tippen aan de macht van de mensheid. Verder is het toch juist de dierlijke-product-mijder die god denkt te zijn door gratie te verlenen?

Zelf kies ik waar reëel duurzaam (zoals vegetarisch eten). Niet voor de diertjes of onze arme planeet, maar puur om geen problemen door te geven aan de volgende generatie.
@alfablog: Een dier mishandelen is niet het zelfde als een dier opeten. Je kan ook een biefstukje kweken door het dier goed te behandelen en hem op humane wijze af te maken.

En waarom we een kat niet eten en een koe wel, dat is inderdaad human bias. Wij hebben als westerlingen ervoor gekozen om een koe als eten te zien en een kat als een huisdier. Zelfde als waarom we het paardenvlees schandaal zo´n big deal vonden terwijl paardenvlees eigenlijk gezonder is dan rundvlees.
@stephano: ‘we’ vonden het best meevallen. We als in ‘nederlanders’. In Nederland is het altijd normaal geweest om paarden te eten. In een hoop andere landen, waaronder Groot Brittannië, staat paardenvlees gelijk als hond of kat. Daar was de rel veel groter.

Overigens gaat er weinig boven een lekker stukje paardenrookvlees op brood (wel van de slager). Of een lekkere paardenbiefstuk, ook heerlijk. Niet voor niks dat het restaurant met die buitengewoon lekkere biefstuk juist diegene was met paardenbiefstuk.

Overigens zal het mij worst wezen wat voor dier er op het bord ligt. Zolang het maar lekker is en er geen ziektes in zitten. Of het nou rat, hond, kat of koe is maakt me niks uit.
@lekbak: Het probleem was juist dat het zieke Roemeense paarden vol medicijnen waren, en het verkocht werd als rundvlees.
@stephano: humaan doden, net zoiets als humaan vrouwen verkrachten, humaan kinderen misbruiken.

Je gooit er een paar wijntjes in en dan mag het hè, dan merken ze het niet meer. Dan is het moreel ok.
@alfablog: mens, dier, verschil, niet gelijk. Zomaar een paar woorden die je met wat andere woorden in één zin kunt plaatsen.
@lekbak: wij doden en misbruiken jaarlijks (!) miljarden (!) dieren. Ik vind dat niet goed en probeer daar zo min mogelijk aan mee te doen.
@alfablog: dus dan vergelijk je doodleuk mensen met dieren? Het spijt me wel hoor maar ik vind het nogal een ziekelijk vergelijk.
@alfablog: So what? Hoe kom ik anders aan mijn biefstuk?
@lekbak: ‘verschil’ en ‘niet gelijk’ betekenen hetzelfde… Voor de rest zijn je argumenten hier steeds op hetzelfde dogmatisch denken gestoeld à la ‘een mens en een dier zijn anders, ziekelijk om ze als gelijken te beschouwen’. Misschien moet je je blik eens proberen verruimen tot buiten de traditionele (westerse) denkkaders.
@alfablog: Danku! Vond enkel het laatste stukje van het artikel grappig, de rest was respectloos en platvloers.
Wat een vreselijk hippie gedoe. En ik haat hippies!

Een auto zonder lederen bekleding vind ik prima. Goede (!!) stof zit toch veel lekkerder, en goed kunstleer gaat langer mee. Maar de motivatie vind ik vreselijk. Straks gaan ze me nog vertellen dat ze natuurlijke behoefte van de mens negeren en zelfs geen vlees meer eten!
@lekbak: vis eten is vaak gezonder!
@fit4fun: vis alleen is niet voldoende. Een mens heeft echt vlees nodig. Afhankelijk van je levensstijl of beroep meer of minder. Tegenwoordig heb je vleesvervangers die een hoop compenseren. Maar als je niet heel bewust met je dieet bezig bent als vegetariër is het aan je gezicht af te lezen dat je vleestekort hebt.

Uiteraard eten wij westerlingen veel teveel vlees. Nergens goed voor behalve de smaak. Maar enig vlees is noodzakelijk.
@lekbak: je bent niet goed geïnformeerd, je praat de media na.

Stel, dat je echt zou willen weten hie het zit, kijk dan op http://www.nutritionfacts.org

Het enige dat in vlees zit dat je niet uit planten haalt in B12. Dat noemen wij Vitamine B12 maar is eigenlijk een bacterie die we van nature uit het water buiten kregen.
Voor de rest haal je alles uit groente, fruit noten en zaden.
via Android app
@alfablog: Kleine correctie: vit B12 (cobalamine) is geen bacterie, het wordt wel aangemaakt door bepaalde bacteries;)
@lekbak: vanavond op de menukaart van de vegetariërs, gebakken bruin gestipte woestijnzandhaas. Is niet veel vlees maar voldoende voor de natuurlijke behoefte.
@fit4fun: Hmm, niet echt, en ook verre van milieuvriendelijk. Vegan is het beste. Maar ja, als zo’n sappig biefstukje je lief aankijkt, probeer dat maar eens te weerstaan…
Verbaast mij dat Tesla daar nu pas mee komt. Eigenlijk niet meer dan normaal, zeker anno 2016, dat iedere fabrikant zulke uitvoeringen kan leveren.
(Naast morele bezwaren kan leer vaak ook plakkerig of juist erg koud zijn, niet altijd een ideaal materiaal in een auto of huis vind ik)
@fit4fun: heb je wel eens op kunstleer gezeten? Een beetje huishoudfolie plakt nog minder dan die rommel.
@jpoers: wel eens op goed kunstleer gezeten? Plakt net zo weinig als leer, maar gaat veel langer mee en zonder onderhoud zelfs. Kost echter net zoveel als goed leer.
Hahahaha leuke Mitsu-grap
Ik vind leer sowieso waardeloos als stoelbekleding. Heet in de zomer, koud in de winter. Spekglad, dus bij elke bocht flikker je uit je stoel… Een goede stof is veel beter en mooier. Of Alcantara natuurlijk, maar dat is ook leer ;)
Heb trouwens wel een leren stuurwiel, heeft ook de nadelen van koud/warm, maar houdt wel lekker vast.
@trustmeiamanengineer: Alcantara is geen leer, dat is een kunststof.
@trustmeiamanengineer: alcantara is kunststof, suede is leer
@trustmeiamanengineer: Dat dacht ik ook een hele tijd omdat autofabrikanten zo graag met de naam strooien maar alcantara is geen leer. Suede is leer.Alcantara is nep suede.
Verder ingenieus product omdat het slijtvaster is als leer en, wel handig in auto’s, ze het ook brandwerend kunnen maken.

Moet zeggen dat stoelverwarming in de winter erg fijn is met leren bekleding.
@trustmeiamanengineer: Alcantara is geen leer. Het is de merknaam van een soort kunst suède
@trustmeiamanengineer: Voor de moreel bezwaarden, Alcantara is een puur synthetische vezel. Tegenwoordig een soortnaam, maar eigenlijk is het een merknaam. Als ik me niet vergis van 3M.

Het is wel een heel mooi materiaal, echt Alcantara voelt bijna aan als suéde en heeft ook een vleug die daar op lijkt. De echte Alcantara is wel net zo duur als een hele goede kwaliteit leer. Enige nadeel is dat het slijtagegevoelig is op de wangen van de stoelen, vandaar dat daar vaak een ander materiaal voor gebruikt wordt.
@moveyourmind: ik was inderdaad abuis, verwarde het met suède ja.
@trustmeiamanengineer: nou meneer de ingenieur alcantara is dus geen leer. Suède is leer, alcantara is polyester.
@trustmeiamanengineer: dat ligt heel erg aan de stoel zelf. De sportstoelen in de lederen Tesla zitten prima, ik glij er nooit in. Plus ik heb standaard stoelverwarming (Model X geloof ik ook stoelkoeling) en bij hete dagen zet ik de A/C alvast aan met mijn app voordat ik de auto instap.
Ik vind het goed dat tesla dit doet.

Ach dat vegetarische gedoe altijd. Wij staan nou een maal hoger In de voedselketen dan een Koe.

Als je in de supermarkt besluit het toch maar niet te kopen is dat pas zielig, dan is het voor niets dood gegaan, nu geniet er nog iemand van.
@Donstil: jij bent zeker de slimste thuis?

Hoe vaak denk je dat dit scenario zou aanhouden? De hele winkel vol vlees dat nooit gekocht wordt… Juist… Niet erg lang. De winkel beseft al na enkele dagen dat ze minder moet inkopen, de groothandel vraagt minder vlees aan de slachterijen die op hun beurt minder gaan afnemen bij de boeren. In eerste fase zijn de boeren de pineut maar die krijgen dan toch weer een subsidie erbij. Maar het is sowieso wel mogelijk om de hele keten drastisch te doen afnemen in omvang.

Dat gezegd zijnde geniet ik elke dag van de overdaad aan vlees die onze westerse samenleving ons voorschrijft en dat zou eigenlijk moeten stoppen.
@poeperman: Dat gaat natuurlijk niet gebeuren.
@Donstil: de wereldgezondheidsorgaanisatie heeft een goede maand geleden officieel bekendgemaakt dat vlees kankerverwekkend is. Alle grote ziektes zijn terug te leiden naar het eten van dierlijk voedsel.
@alfablog: en dat bleek flauwekul
@alfablog: Al het lekkere is slecht voor je, dat is niets nieuws natuurlijk.
@Donstil: sex niet, thc niet.. Vrijwel onmogelijk om zonder kunstmatige toevoeging daar teveel van te krijgen.
@flutterby: seks alleszins wel, je kan er ondere andere keelkanker van krijgen. Maar hopelijk laat niemand zich daardoor tegenhouden…
@alfablog: noem mij eens iets wat niet kankerverwekkend is dan. Zelfs ademen is kankerverwekkend. Alles is kankerverwekkend.

Zelfs wonen in een volkswagenbusje is kankerverwekkend. Evenals kleurige wollen kleding en dreadlocks trouwens…
@lekbak: stel dat je echt geinteresseerd bent in hoe je de kans op kanker, diabetes, altzheimer etc met 90% kunt verkleinen, raad ik je deze presentatie aan.

http://nutritionfacts.org/video/uprooting-the-leading-causes-of-death/

Puur wetenschappelijk, niet betaald of gesponsord door welke lobby dan ook, weergave van onderzoeeksresultaten.
@alfablog: niks in het leven komt gratis. Gezond leven betekent ook minder kwaliteit van leven. Het liefst sport ik nooit, vreet ik de hele dag chocola, donuts, hamburgers en chips. Aangevuld met een half kratje bier en een aantal borreltjes voor het slapen. Uiteraard is dat niet zoals het in de praktijk werkt. Maar ik ben echt niet van plan om mijn eigenlijk best wel gezonde levensstijl aan te passen zodat ik nog minder kans op ziektes heb.

Ik ga de kwaliteit van leven niet verminderen voor een langere levensduur. Ik snoep nagenoeg nooit, eet volkoren brood, elke dag fruit en voldoende groente. En bijna elke dag een bescheiden stukje vlees trouwens. Ik rook niet, drink niet overmatig en beweeg voldoende. Als ik nu nog kanker krijg, diabetes of meer van dat soort dingen dan is dat zo. Pech gehad. Maar ik heb dan tenminste wel een leuk leven gehad.
@lekbak: ach ja, ieder zijn keuzes. Je moet doen wat je hart je ingeeft. Ook een auto gekocht die niet de Consumentenbond-topper is. Dat vind ik genieten, met onze mannen op het circuit. Komt bij, ik krijg t gewoon niet meer door m’n keel, heb m’n waarden verzet en vind andere dingen echt genieten. Dingen veranderen.
Prima dat mensen géén dierlijke producten willen gebruiken, het is beter voor het milieu, je doet geen dieren pijn en je maakt ze ook niet dood. Ik eet ook bewust minder vlees dan dat ik een paar jaar geleden deed. Beter voor mijzelf en het milieu. Maar het compleet uitbannen van vlees, leer en andere dierlijke producten is voor mij niet nodig.
Zolang er (koe)vlees gegeten wordt, is er leer… En zolang vind ik leren interieurs ok. Ik weet dat deze redenering niet helemaal klopt, dankzij het winstbejag enz.

Maar het principe van de Eskimo die zeehond eet en er ook z’n jas van maakt vind ik niet verkeerd.
@tjorque: Niet alleen is er leer, er zijn zelfs veel teveel huiden. De meeste worden dan ook nog steeds weggegooid. Aangezien ik vleeseter en realist ben vind ik het netter om zoveel mogelijk huiden gewoon te gebruiken in plaats van het natuurlijke product weg te gooien en een plastic in de plaats te maken.
Leuk stukje weer!
En ik maar denken dat leer in auto’s meestal kunst is…
Ja, en Autoblog heeft het weer mis!
“Wat je echter wel standaard krijgt, is een in leer gevat stuurwiel en stoelbekleding met een combinatie van stof en leer”

Kunstleer…
Wat is er mis met stof? Mijn auto’s zijn altijd al diervrij geweest. Krijg ik nu een (groen) lintje… ?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).