Dit gaat Nissan met je brein doen

Auteur: , 7 Reacties

Hoe lang nog voordat de robots ons volledig overheersen?

Nissan laat auto's van mensen leren via breintechnologie

Voor de aankomende techbeurs CES, die volgende week van start gaat, heeft Nissan iets opmerkelijks op de planning staan. De Japanse autofabrikant onthult vandaag hun intelligente Brain-to-Vehicle technologie, die ze op de beurs in Las Vegas voor het eerst aan het publiek zullen tonen.

De techniek is de laatste ontwikkeling binnen het Nissan Intelligent Mobility programma, waarmee het bedrijf onderzoek verricht hoe ze slimme technieken in hun auto’s kunnen verwerken om ze klaar te stomen voor de toekomst. Brain-to-Vehicle richt haar pijlen op het ontcijferen van het menselijk brein, met als doel de auto’s de emoties van hun inzittenden te laten ‘voelen’, zodat ze daarmee beter in de samenleving passen en zich optimaal gedragen in het verkeer wanneer ze autonoom rijden.

“When most people think about autonomous driving, they have a very impersonal vision of the future, where humans relinquish control to the machines. Yet B2V [Brain-to-Vehicle] technology does the opposite, by using signals from their own brain to make the drive even more exciting and enjoyable.”

Klinkt het een beetje als het begin van een dystopische sci-fi film? Wellicht. Toch heeft Nissan hiermee een doorbraak in handen op het gebied van brein-ontcijferende technieken. B2V wordt ingezet om twee verschillende situaties te constateren.

Nissan laat auto's van mensen leren via breintechnologie

Enerzijds gebruikt de Brain-to-Vehicle techniek signalen vanuit het brein om situaties te voorspellen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld sturen of het indrukken van het gaspedaal, wat vervolgens tot 0,5 seconden sneller uitgevoerd kan worden door het systeem. Volgens Nissan verbetert dit de rijervaring, al lijkt het mij persoonlijk nogal anti-intuïtief.

Anderzijds zal het de verkregen signalen gebruiken om de bestuurder te onderzoeken, om eventueel ongemak op te pikken en zich hierop aan te passen wanneer de wagen autonoom rijdt. Tenslotte zal B2V nog proberen om de sfeer in de auto zo relaxt mogelijk te maken, op basis van de signalen die de bestuurder doorgeeft.7 reacties

Als ze het rijden van mensen moeten leren, is het misschien niet heel handig hier Aziaten voor te gebruiken.
Handig voor de toenemende groep “verwarde personen”.
Voor mij hoeft dit niet zo.
En ondertussen alle data die ze kunnen vinden opslaan en verkopen aan externe partijen. Maar we hebben niks te verbergen dus dat is natuurlijk helemaal geen probleem…
“met als doel de auto’s de emoties van hun inzittenden te laten ‘voelen’”
Dat belooft wat! Ben zeer benieuwd wat de auto gaat doen als de bestuurder volledig uit zijn plaat gaat.
Ken je de term ‘involuntary thoughts’?

Compleet normale en gezonde mensen die wel eens denken; ‘Wat zou er gebeuren als ik hier ineens op die groep mensen inrij?’ Maar dat vervolgens niet doen omdat het een belachelijk idee is. Ben benieuwd hoe die auto dat oppikt 😊
I’m in panic, my car is in panic.

Whaaaaaa! (Toeoeoeooet!)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).