Dit hoor en zie je allemaal op Techno Classica 2016

Auteur: , 24 Reacties

Bratwurst, bier en klassieke auto’s: het recept voor Techno Classica. Sommigen noemen het al 911-Classica, maar daarmee doe je de beurs tekort. Het is namelijk de grootste klassiekerbeurs ter wereld, waarbij je zowel wrakken als miljoenenauto’s kunt zien — en alles wat daartussen zit.

Bij veel klassiekerbeurzen zie je een aantal klassiekers staan die willekeurig in een wat morsige hal gekwakt lijken te zijn. Bij Techno Classica zijn echter ook zo’n 25 fabrikanten aanwezig, die vol op het orgel gaan. Dus: fraaie stands, goede verlichting en auto’s die in perfecte staat verkeren. Die fabrikanten gebruiken Techno Classica ook steeds vaker om nieuwe auto’s te tonen. Zo zie je er onder meer de Volvo V90, de BMW M2, de Citroën E-Mehari en de Alfa Giulia (voor zover die nog nieuw is, want hij kan inmiddels al bijna de wisselbokaal voor stompzinnig lange introducties overnemen van de Ford Mondeo).

Het draait echter om de klassieke auto’s, en daar vind je er — zonder overdrijven — duizenden van. Van een prachtige Miura op de stand van Lamborghini tot een babyblauwe 911 Carrera RS 2.7 op de stand van Porsche Centrum Gelderland. Zelf heb ik langdurig staan kwijlen bij een stand waar een klassieke BMW 3.0 CSL naast een M3 CSL stond, maar ook op een stand waar een Lancia Delta S4 naast een Peugeot 205 Turbo 16 stond. Dan ga je toch nadenken welke je zou kiezen, maar gelukkig kwamen we WRC-coureur Kevin Abbring bij die auto’s tegen. Welke hij zou kiezen? ‘Als ik moet kiezen tussen deze twee auto’s zou ik voor de Lancia gaan, die is nóg exclusiever.’

BMW had natuurlijk een feestje te vieren omdat het merk een eeuw bestaat. ‘We wilden ons verleden nu eens compleet laten zien,’ vertelt Benjamin Voss van BMW Group Classic. ‘De nadruk ligt altijd op auto’s en motorfietsen, en over de vliegtuigen wordt alleen verteld. Natuurlijk hadden we een motor kunnen laten zien, maar we hebben maar eens geïnformeerd of het dak van de hal stevig genoeg was om er een vliegtuig aan op te hangen. Dat bleek te kunnen.’ En zo zie je boven een M2, een 2002 Turbo en een motorfiets een vliegtuig hangen.

Natuurlijk vind je ook veel Nederlandse aanbieders van klassieke auto’s op de beurs in Essen, waaronder Gina Classics, Lex Classics, The Gallery en The Houtkamp Collection. Douwe Leitner was er ook, de man die afgelopen jaar bij een overval zijn Audi RS6 DTM zag verdwijnen. ‘Er waren behoorlijk wat wildwestverhalen over te horen en te lezen, maar de verzekering heeft betaald.’ Overigens heeft hij op zijn stand geen Audi’s staan, maar wel (onder meer) een fraaie BMW 850 CSi en een Saab 900 in nieuwstaat.

Onze favoriet was echter een tikje weggefrommeld te vinden in een donker hoekje van een vrij kleine stand. Daar staat de Pininfarina X, een conceptcar uit 1960 die te koop is via Hyman Ltd. Aerodynamische vormen waren in de mode, en hoe kon je een auto gestroomlijnder vormgeven dan door hem een ronde neus met een enkel voorwiel te geven? Enorme vinnen achterop maken het Thunderbirds-achtige uiterlijk compleet. De motor ligt achterin en zorgt waarschijnlijk niet voor briljante prestaties: de van Fiat afkomstige 1,1 liter viercilinder levert 43 pk. We waren niet de enigen die onder de indruk waren van de bijzondere Fiat, want Ronald Kooijman en Evert Louwman (de mannen die het voor het zeggen hebben in het Louwman Museum) draalden er langdurig omheen. Of ze er 595.000 dollar voor over hebben, is ons (nog) niet bekend.

Je kunt Techno Classica nog tot en met zondag bezoeken. Laat in de comments vooral weten waar je de beste Bratwurst hebt gegeten, waar je de beste schnitzel hebt gevonden en natuurlijk wat je favoriete auto van de beurs is! Hieronder in de gallery nog even 70+ sfeerfoto’s.24 reacties

Techno Classica ? Simpel, mooiste beurs in Europa en waarschijnlijk ook vd wereld…
God wat mooi. Daar kan geen nieuwe autoshow tegenop, zelfs Geneve niet. En dan die hoedjesstand, onwerkelijk.
@kwatkam: Nog onwerkelijker is het als je bedenkt dat daar kennelijk zo veel hoedjes verkocht worden dat ze de torenhoge standhuur ermee terugverdienen ;-)
Zondag voor het eerst er heen, enorm veel zin in! Ik lees graag mee in de komende comments welke stands ik niet mag missen!
Helaas nog nooit geweest, volgende keer maar eens kijken.
Afgelopen jaren steeds meer respect gekregen voor klassiekers en youngtimers. Als jong broekie altijd gehouden van supercars + sjonnie tuning omdat the fast and the furious zo populair was.
Naarmate ik ouder werd ( nu 26 jaar ) steeds meer interesse gekregen in wat een auto met mij doet in allerlei verschillende aspecten. Uiterlijk, techniek de lucht van benzine enz….

Een tijdperk waarin ontwerpers nog redelijk vrij waren zonder extreem veel regeltjes over veiligheid, milieu en andere zaken.

Wat een mooie auto’s maakten de fabrikanten jaren geleden!

Aantal voorbeelden van mij favo auto’s: ferrari 250gto, aston martin zagato’s , jaguar e-type, AC Cobra, mustang, alfa romeo volante’s enz…… Echte liefde roest niet en hopelijk blijven er altijd verzamelaars die deze auto’s kopen, ongeacht ze ermee rijden of alleen ten toonstellen.

Good day!
@patrick: Ik dacht dat ik de enige was waarbij die hang naar het verleden zo vroeg toesloeg, maar dat valt gelukkig mee.

Ergste is nog dat ik voornamelijk bewondering heb voor die art-deco achtige kunststukjes uit de jaren 30, met name van Figoni et Falaschi. Meeste jongens van onze leeftijd hebben überhaupt nog nooit van die namen gehoord. Eens zien of ik er morgen een paar tegen kom.
@motoragent: dat zijn mooie auto’s! veel plezier morgen.

Ik vindt het altijd mooi om te horen waarom een autoliefhebber een bepaalde auto koopt, ongeacht wat voor auto het is, hoe jong of oud of hoe lelijk of mooi de auto ook is. Vaak komen er prachtige verhalen uit
Heel bijzonder wat hier allemaal staat. De staat en de hoeveelheid van alle auto’s die er staan is (vind ik) extreem. Modellen van merken die niet meer bestaan, modellen met een paar km op de teller, unieke exampleren van een paar miljoen euro, alles staat er. Als autoliefhebber echt een must om eens te bezoeken!
Ik was al overtuigd bij bratwurst en bier.
En…………………..
Hou je vast……………………………..
Allemaal te koop !!!!!!…………………….
Samen met de meest mooie verhalen ! ………………………………

De grootste collectie schuurvondsten ter wereld
Ik zag er zo al 14 die van een oud vrouwtje zijn geweest.
Om nog maar te zwijgen over de ” Die vind je niet meer ” aantallen

Meeste charme ?

Die gewone Golf GTI 1 uit 1976 die niet is opgeleukt of Versjonniet en die oranje NSU 1200 TT Ze kunnen het wel die Duitsers : Charme.

( Dat is dat spul wat letterlijk van die lieve kleine oranje ECHTE Mehari afdruipt )

Dit in tegenstelling tot zijn obesitas ‘opvolger’

Ik wil niet onaardig doen, maar het meeste heb ik wel gezien, de meester verhalen heb ik wel gehoord; been there done that !

Maar desalniettemin een leuk dagje uit waar veel te zien en te leren valt als je van klassiekers houdt en de daarbij horende zeer sterke verhalen. !
Mijn jongeheer was toch tegen de onderkant van mijn bureau aan het duwen na het zien van die gallery. Wat een hoop moois staat daar toch.

In mijn ogen is het ook de enige autobeurs waar beursbabes echt overbodig zijn. Die zouden toch alleen maar in de schaduw staan van al dat speelgoed.
Toch eens gaan kijken. Super gaaf!
Dat moet toch wat zijn zeg, zoveel geld als Evert Louwman. Zoveel geld dat je gewoon naar Techno Classica kan gaan om auto’s in te kopen voor je eigen auto museum.
Al 20 jaar heeft deze beurs een vast plekje in mijn agenda, overtreft wat mij betreft alle andere beurzen, groot maar toch kneuterig gezellig, aanrader!
Hopelijk geen Bratwurst fights met Daimler aandeelhouders
Ik ga toch mijn vriendin maar even overtuigen dat we hier toch echt heen moeten!
Dan naar 2 weken niet eten… Gezien de 25 euro entree pp.
Ik heb het vermoeden dat dit het toch echt waard is!
Foto 39, 40 en 41….. Wat is dat? @Larssb, help ons uit de brand met een heerlijk zondagmiddagartikel over dit autotje
@crosscabouter: Da’s een Pininfarina X Sedan, een conceptcar uit 1960 met een 1100 cc Fiat motortje rechts achterin dat enkel het rechterachterwiel aandreef. (Of-ie daardoor erg naar links trok weet ik niet….😄)
@larssb: hoe weet je dit allemaal.. Ik lees net dat er maar 1 van gemaakt is, dus t antwoord op je zeer terechte vraag zullen wij wss nooit weten.
Zaterdagavond laat na het werk naar Essen met de camper, overnachten bij de standhouders-parking. ’s Ochtends vroeg eruit voor het ontbijt, helaas gaat de beurs pas om 9 open.

Vorig jaar waren ze de auto’s al lang en breed uit aan het rijden toen ik er nog ronddoolde. Ik geloof dat het kwart voor 8 was toen ik naar buiten ging. Kon er geen genoeg van krijgen!
Prijzen weer sky high: BMW Z3 M Coupe voor…. €129.500,- bij Auto Leitner (naast een prachtige Citroen DS cabriolet)
NSU TT RS foto 15 <3
Aan die Fiat hing een blaadje dat hij verkocht is. Maar wat machtig mooi daar zeg. Een Gullwing bijzonder? Nee joh doe er maar 7.
Echt de mooiste klassiekerbeurs, maar die prijzen die er gevraagd worden. Bizar,
€68.000,- voor een mini 850 mk1. Niet normaal.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).