Dit is de nieuwe Fiat Tipo, en hij komt naar Nederland

Auteur: , 61 Reacties

Slingers en taart voor Fiat. Ze hebben eindelijk iets zonder 500-badge om in de showroom te zetten.

Oké, die zagen we niet aankomen. In mei presenteerde Fiat de Aegea, een in Turkije gebouwde sedan die zijn primeur beleefde op de Istanbul Motor Show. Een concurrent voor budgetauto’s in het C-segment die kan wedijveren met bijvoorbeeld de Skoda not-very-Rapid. De Aegea zou ook enkel voor budgetlanden in het Midden-Oosten en Zuid-europa bestemd zijn. Nederlanden België ging ‘ie voorbij.

Tot vandaag. Want Fiat laat weten dat ze hem hier gaan leveren onder de naam Tipo. Hij komt in de loop van volgend jaar naar ons land. Leverbaar met twee Multijet II-diesels en twee benzinemotoren, met vermogens variërend van 95 tot 120 pk.

Fiat zegt dat er meerdere carrosserievarianten van de Tipo aankomen. Na de sedan volgen er een hatchback- en stationvariant. Zie dit dus meteen maar als de opvolger van de Bravo en de niet zo lekker op het netvlies liggende Linea. En dat is prima nieuws, want de Tipo is qua design best geslaagd.61 reacties

Vroeger.. Toen wij nog zo’n gekke vierkant blok als tipo hadden, geweldig! Is er zeker op vooruit gegaan met deze versie!
Bravo voor de designafdeling van fiat. Een van de weinige keren dat ze iets moois neerzetten, maar toch.
@pixeltrooper: nee, dit is geen FIAT Bravo…
Want sedans gaan nou eenmaal als warme broodjes over de toonbank…
@RickB: Ik zie ze anders vaak genoeg rijden.
@berlinetta: Wat zie je vaak rijden? De Renault Fluence, VW Jetta, Ford Focus of Opel Astra sedan? Seat Toledo of Skoda Rapid, de Citroen C-Elysee of de Peugeot 301?

Denk dat we in NL nog even moeten wachten op de hatchback en een stationwagon.
@eklasse: sinds het huidige model focus worden er aardig wat sedans verkocht. Prachtig kontje heeft die auto.
@clarkson: klopt! Werd gisteren door bijna door eentje aan gereden: zag er best netjes uit! Astra Sedan vind ik ook best een nette auto. Jetta is ook prima en de A3 sedan vind ik gewoonweg een mooie auto.
@gtwillem: Ja ik vind ze ook fantastisch er uit zien. Vooral vergeleken met een aantal jaar geleden. Ik denk dat deze tipo er ook goed uit ziet in het echt. Kom maar op met de sedans ik ben voor!
@clarkson: 56% van het Nederlandse wagenpark bestaat uit hatchbacks. stationwagons is de op een na grootste groep met een marktaandeel van ruim 16%. En niet de sedans maar de SUV’s blijven momenteel het snelst groeiende modelsegment. Neemt niet weg dat sommige nieuwe sedan modellen best mooi zijn in vergelijking met de aangeplakte kont generatie en alles wat ten oosten van Polen rond rijdt met kont.
@eklasse: het is ook kip en ei. Als je geen sedans levert, koopt ook niemand ze. Om dan de conclusie te trekken dat sedans niet verkopen is dan wel een open deur intrappen.
Persoonlijk vind ik van veel auto’s de sedan best mooi, voorbeelden zijn al gegeven. Als de prijs leuk is, kan het best mijn volgende leasebak worden.
@sabrerator: Ze worden wel geleverd maar zijn al jaren geen verkooptoppers in Nederland.

En via het grijze circuit komen ze ook niet echt onze kant op. Oftewel: geen vraag en dat ligt dus niet aan het aanbod.
@RickB: yep! De hatchback is op zijn retour.
@potjak:
Neem aan dat je de sedan bedoelt? Ik zou het in ieder geval aanmoedigen. Hatchbacks zijn overrated.
@mgmgb: uhm ja…. Op zijn retour betekend hetzelfde als: uit de gratie of verlies aan populariteit of over zijn hoogtepunt heen zijn…
Lekker wagentje, bij de foto hoopte ik op rwd en +200pk.
Maar 120pk anno 2015, pffff…..
@alcantara: de sportversie komt natuurlijk pas nadat de alfa giulia qv is uitgemolken
Doet mij denken aan een compacte Skoda superb.
Vooral die achterkant
@audirijder: ben niet meteen een vergelijkingsmongool, maar was ook mijn eerste reactie. Oh kijk, een Skoda. Rest van de wagen is gelukkig helemaal anders. Eerst in het echt zien
Dit ziet er zeker niet slecht uit voor een Fiat!
Geinige auto en ziet er zeker prima uit. Het interieur is wel een beetje twijfelachtig met z’n 5″ display.
Ik dacht dat hij als hatschback zou komen naar nederland? Maar zo vind ik het ook mooi! Mooie toevoeging voor fiat!
Deze of de Skoda. Hoewel ik Skoda een symphatiek merk vind, vind ik deze toch net iets leuker. Lijkt me best een prima auto.
@berlinetta: Sympatieke jongen. Niet te vertouwen, potentieel criminele ouders, maar sympatieke jongen is t.
@gregorius: Ik zou dan ook niet zo snel voor een diesel kiezen ;)
Mooi bakkie!
Mooie auto! Zal ongetwijfeld een lease-hit worden.
Niet verkeerd! Voor een sedan ziet ie er nog sportief uit ook nog en helemaal stoer vind ik die bobbels op het dak
Zijn jullie klaar voor een mooie goocheltruc? Dek met je handen de foto af zodat je alleen de wielbasis nog ziet, je rechterhand mag dan nog iets naar achter, tegen de achterruit aan zodat je de velg achter nét volledig kunt zien. Krijg nou wat, de Fiat Tipo is in een BMW 5-serie (F10) veranderd!!
@knipperlichtje: nu je het zegt!
@knipperlichtje: eerder 3-serie. 😉
Ik wacht wel even op de Abarth versie…
@carreza: Ik denk dat abarth het houdt op de 500 en de aankomende 124 spider.
Waarom niet de Dart? Dit zit nou weer net ietsje daar onder?
Haal die kont er af, en noem hem Punto….
@dutchdriftking: Nee hoor. Ze noemen hem eerst Tipo. (met puntje, zodat-ie officieel Tipo Punto heet). Dan komen ze erachter dat dat toch een beetje te ingewikkeld is voor ’t volk, en halen ze bij de facelift het puntje uit de typenaam weg zodat-‘ie gewoon Tipo heet. Een jaar later introduceren ze dan een iets kleinere hatchback (indertijd de opvolger van de Uno), en daarvoor halen ze dat puntje weer uit de la: die heet Punto.

En dan is het cirkeltje weer rond :)
Mooie auto. Mensen koop deze auto en maak het straat beeld wat mooier !!
@gerjan: vraag dan of iedereen z’n quatroporte blijft onderhouden…
Prachtige wagen hoop dat we hem veel gaan zien!
Een abarth versie met rond de 300 pk zou dik zijn
Mooie wagen inderdaad. Maar gaat in Nederland niet verkopen natuurlijk. De enige compact sedan die hier een beetje loopt is de A3 sedan, omdat het een soort-mini A4 is.

Nee, als Fiat dealer heb je nog altijd weinig om vrolijk van te worden. Ja, de 500, maar die heeft niet het eeuwige leven. Oké, de 500X is erg geslaagd. Maar geen idee of de klant die auto ook weet te vinden. Maar verder?

Kijk, een grote Fiat hoeven ze niet meer de maken, dat gaat toch nooit werken. Maar Fiat is altijd goed geweest in de compacte auto’s. En wat hebben ze nu? Een Panda die sinds de her-intro een hoog lelijk ding is geworden en een Punto die inmiddels het bejaardenhuis in kan. En dat is het…

Terwijl de VW Polo en Ford Fiesta al jaren als warme broodjes gaan, de Kia Rio zich geëvolueerd heeft tot een volwaardig alternatief, heeft Fiat daar nooit iets tegenover kunnen zetten. De Aygo en de Up! zijn ook niet bepaald van gisteren, maar Fiat is nergens te bekennen.

Wat doen ze daar toch? Of doen ze het dermate goed op andere continenten dat de Europese automarkt ze niets meer kan schelen?
@poes: het probleem van FIAT is dat je zodra je er een gehad hebt geen meer hoeft. (Panda uitgezonderd).

@eklasse: Nou zijn die Fiats erg fijne en betrouwbare auto’s die lang meegaan…

Maar nooit meer een andere willen? Je kan ook overdrijven. Zelfs Fiatrijders willen af en toe wel een nieuw modelletje.
@poes: CLA? Nog altijd de meeste
@henkhupelschoten:
Ohja, de CLA. Helemaal vergeten. Waarschijnlijk omdat ik het echt een hondslelijke auto vind. Die klopt echt van alle kanten niet, totaal uit proportie. Zou zo bij Ssangyong vandaan kunnen komen.

Maar goed, er staat een ster op, en de C-klasse wordt al snel behoorlijk aan de prijs, dus dat “succes” valt zodoende nog wel te verklaren. Al zou ik altijd voor de A3 sedan gaan, welke met S-line trainingspak er zeer geslaagd uit ziet.

Maar goed, dat imago heeft Fiat verre van natuurlijk :-)
@poes:
Dank, ik vind dat het grootste stuk jankmuil dat er te koop is, de wagen ziet er van voren uit als een pandabeer die 14jaar niet gepaard heeft en van achteren zijn de achterlichten net twee huilende clowns ogen.

Een relatie van me kwam vol trots zijn CLA AMG tonen, ik moest serieus blijven !
@desjonnies:
Ga helemaal met je mee. Mercedes wat ben je aan ’t doen? Het enige wat me nog aan je buitengewone reputatie herinnert is je overdreven ster in je grill. De rest mag je van me houden!
Niks mis met een goed gelijnde compacte sedan, prima keuze
K kan niet w8en tot abarth deze onder handen neemt zal wel een lkkre bak worden
Nieuw… (Film intro toevoegen)….Van de makers van de Fiat Multivla en de Fiat 500XL haha moest even gezegd worden. Maar ziet er best goed uit. Toch zou ik niet met een Fiat embleem willen rond rijden. Niet alleen omdat ze de 500XL bouwen maar ook omdat het slechte auto’s zijn.
Wij hebben zelf een bravo uit 2007 en deze kan er kwa looks niet tegenop. Ik zou een bravo uit 2007 ook ruim boven golf ofzo verkiezen
Leuke wagen om te zien.
Is iets voor echte mensen die in de echte wereld wonen en met echt geld een auto kopen.
FIAT’s sturen altijd bovengemiddeld goed en die Punto Diesel die we op de zaak hebben is een uitstekend karretje dat het verbazingwekkend goed doet op de lange afstanden, comfortabel, zuinig en stil, maar is uiteraard niets voor de gemiddelde AB ér die in een goeie drie kwartier van Venlo naar Hamburg scheurt in zijn handgemaakte GabriellaSabartini V8 twin-turbo met 735 trappelende paardjes onder de kap !

Om jullie uit de droom te helpen : Een sedan verkoopt goed in Nederland als’ie eruit ziet, als het ding smoelt, als het zo’n hatchmodelletje was met een aangeplakte kont, verkoopt het voor geen meter, zoals zovele luie ontwerpers hebben ondervonden.
Had eigenlijk wel commentaar verwacht op de opmerking ‘ Made in Turkey ‘
Ziet er goed uit, had wel wat meer peekaatjes mogen hebben.
Jammer….. Fiat heeft nog steeds geen lijn in haar ontwerpen. Met de 500 zijn ze op de goede weg (jaja, het is een kwestie van smaak). Wat ze hiermee bedoelen, Is mij niet helemaal duidelijk.
Hmm 95 en 120 pk.. dat zullen toch niet de oude tjet motoren zijn uit de grande punto ? Hier past toch wel de multiair in..
Verder mooi ontwerp!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).