Dit is de nose van de nieuwe LaRo Discovery

Auteur: , 35 Reacties

Nee, niet de Discovery Sport die we inmiddels kennen, de échte grote Disco met plaats voor zeven.

Nose

De huidige full-size SUV van Land Rover zonder de toevoeging Range Rover baseert nog op het model van 2004 (aankoopadvies). Gedurende die periode kreeg de SUV met dezelfde naam als één van de Space Shuttle’s weliswaar twee ingrijpende updates om ‘m fris te houden, maar dat verbloemt niet meer dat het model inmiddels een beetje ‘long in the tooth’ is, zoals de Britten zouden zeggen. De vorige Range Rover Sport waarmee de Disco het platform deelde is bijvoorbeeld al een paar jaar geleden volledig vernieuwd.

Gelukkig staat er nu eindelijk een hagelnieuwe opvolger in de startblokken zodat de huidige blokkendoos met pensioen kan. Dit model wordt voorafgaand aan de Autosalon van Parijs onthuld, maar TATA warmt ons vast op door een plaatje van de nieuwe neus de wereld in te slingeren. TADAAAA, dit is ‘m dan.

Panic-at-the-disco

Duidelijk is dat het hier gaat om een compleet andere auto dan het vorige model, die gebruik maakt van de designtaal die we inmiddels kennen van het merk. Desalniettemin zit de stoerheid van het Discovery-model er nog goed in door het toepassen van relatief kleine lichtunits en een massieve bumperpartij.

Net als voorheen zal je met de Discovery zeven man sterk het ruwe terrein kunnen ontdekken in opulente luxe die niet of nauwelijks onder doet voor die van de Range Rover modellen. De ideale auto voor het avontuurlijke gezin dus. Nou ja, behalve dan dat onze Nederlandse overlords dat gezin liever in een Picanto zien rollen en je dus ongetwijfeld flink in de buidel zal moeten tasten om de CO2-tax op te hoesten. Maar hé, misschien komt er wel een stekker-variant? Daarover kunnen we je 28 september waarschijnlijk meer vertellen.35 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
Volgens mij is de Discovery best populair geweest in Nederland. Al was het alleen al vanwege het feit dat de auto een redelijke no nonsense uitstraling heeft. Daarbij is ie erg luxe en ruim en daardoor een geschikter alternatief voor een protserige Range Rover Sport, ook al was een Discovery vaak even duur.
@granlusso: Denk dat de nieuwe dan ook redelijk snel geaccepteerd wordt. Als het een mooie evolutie wordt van het vorige model (wat op basis van de neus nog niet te zeggen is), kan het een succes worden. Volgens mij is de Discovery ook een van de weinige SUV’s die redelijk vaak prive gekocht werden, althans, dat is mijn indruk. Kan alleen maar betekenen dat de kopers wars zijn van fiscaal stimulerende maatregelen voor autos
@granlusso: paardensport. De mensen die denken dat zo’n grote auto nodig is om in Nederland een kar te trekken.
@peug206: met twee paardjes in je kar die elk een paar tienduizend euro kosten zou ik ook graag wat extra gewicht vóór die kar hebben.
Mooi design, ik hou er wel van. Net als dde Evoque, gewoon een dik ding (om te zien). En nu allemaal bitchen over vrouwenauto enzo in 3, 2, 1….
@shalomleon: Shalom
Ziet er goed uit en veel beter dan z’n voorganger..
Ik wist eigenlijk niet dat die huidige Disco Sport heet. Ik vond het al maf dat ze die naam zo misbruikt hadden, ik vond het juist zo mooi dat de kernwaarden van de originele Discovery na zo veel jaren behouden werden.
Waarom heet de Disco Sport geen Freelander dan?
@mercedesclk350: zie mijn comment onderaan ;)
@mercedesclk350: Die had inderdaad gewoon Freelander moeten heten IMO. Maar ja, die paarse broeken hè…
Binnenkort bij jou in A’dam Oud Zuid…

OT: wow, na ruim 12 jaar pas een opvolger? Haast praktijken, waar ze zelfs in ZO-Azië een punt aan kunnen zuigen. (Mijn naamgenoot: 9 jaar)

En toch: Geen Disco 5 voor mij. Gewoon een Land Cruiser.
De Freelander werd omgedoopt tot Discovery Sport naar analogie met de Range Rover Sport. Discovery blijft topmodel in de off road lijn van Land Rover. De Range Rover (de Vogue in de volksmond) is het topmodel in de luxelijn van Land Rover.
Het lijkt wel een Pokémon.. Ik vond die strakke eenvoud juist wel mooi. Als ik dit wil koop ik wel een Range
@beemerc: Idd. Een Land Rover moet een beetje bonkig en stoer blijven. Ik hoop vooral dat ze die lelijke achterkant van de Disco Sport niet hebben overgenomen.
@beemerc: ik mis ook die blokkendoos. Waarom blijven ze die niet gewoon maken, gewoon een ruig ding.
Ik hoop dat ze de betrouwbaarheid eindelijk op een behoorlijk niveau hebben, die was nog steeds niet ok.
Wie Gran Turismo heeft gespeeld, kent de Range Stormer Concept. Dit verschilt niet heel veel daarvan qua voorkant vind ik.
Vorige model vind ik er mooier uitzien. Zag er nog uit als een echte terrein auto, nu lijkt het (net als de RR) op een on-road SUV. Vorig jaar nog een dag off-road gereden met een Disco en laatste Defender in Tanzania. Ongelofelijk waartoe dit ding in staat is. Zo’n Defender is natuurlijk gaaf waar in gewerkt moet worden, maar in zo’n Disco kun je (dankzij de elektronische hulpmiddelen) echt overal komen.
De voorkant vind ik vooralsnog niet verkeerd. Ik ben wel benieuwd naar de rest. De Discovery moet voor mij ook gewoon een stoere uitstraling hebben zonder protserig te zijn.
Er zijn inderdaad duizenden Picanto’s verkocht met deze kleur.
Net als de GL-klasse is hij groot, lomp en vierkant. Maar damn wat hou ik hier van! Plus er rijd niets beter op SUV-gebied!
Erg jammer dat het robuuste, vierkante ontwerp regelrecht de prullenbak in is gegaan, dit ziet er totaal niet uit als een terrein wagen eerder een stads SUV
Neus? Welke neus? Ik zie alleen een grijns met een gigantische onderkin…
Als Discovery fan/eigenaar van dag 1 doet de nieuwe Discovery me een beetje pijn. (ik heb hem al mogen aanschouwen er ingezeten dus baseer me niet alleen op de foto hier boven)

Buiten dat de proporties een beetje vreemd zijn, vooral aan de zijkant is het concept volledig weg. Natuurlijk kun je dezer dagen niet meer met een ladderchasis aankomen en mag het allemaal wel moderner. Maar mijn grootste kritiek is dat de Discovery familie gewoon heel weinig eigen karakter heeft en bijna inwisselbaar is met de Range Rover’s. Ook zou de Discovery een veel utilitarian karakter moeten hebben en dat mis ik ook een beetje (de zielige poging met de koplamp beschermers daargelaten)
Ook mis ik veel Discovery design elementen. Nauwelijks een stap in het dak, geen alpine raampjes meer, horizontale ipv verticale achterlichten (was een mooie plek geweest voor onderscheid), geen asymmetrische achterkant, etc.

Persoonlijk vind ik het jammer en ik heb hier en met de Freelander (Discovery Sport) dan ook weinig. De tijd zal het leren maar ik vrees dat de binding met het merk weg gaat. Ik ben niet bang voor verandering, ben zelf een ontwerper maar je moet niet het kind met het badwater weggooien. Wie proberen ze hier eigenlijk mee aan te spreken? Mensen die net geen Range Rover kunnen kopen (De Range Rover Sport is hier maar een paar duizend £ duurder.
@sketcher: Ik was al benieuwd wat jij ervan zou vinden als Disco-eigenaar. De punten die jij opnoemt, stellen mij ook wel teleur. Ik was altijd zo gecharmeerd van de Disco, omdat het best een unieke auto was. Nu lijkt het dus een iets goedkopere variant van de RR Sport te worden.
@sketcher: overigens herinnerde ik me net dat de achterkant wel enigszins a-symmetrisch was maar dat stond een beetje raar. Dat was een zwarte (klaar voor camouflage) en het zag er wat raar uit, zeker omdat het niet echt opviel maar de nummer plaat (niet vierkant, ook al weer zo een breek met de Disco geschiedenis) uit het lood lijkt te staan. Wellicht dat het in andere kleuren mooier staat.
@sketcher: op m’n werk hebben we meerdere JLR projecten. Daar werd ons in een presentatie voor een nieuw project ook verteld dat Land Rover nu een luxe merk is en dat ze geen ‘landbouwvoertuigen’ meer gaan bouwen. Weet ook niet hoe ze dan nog gaan differentieren tussen RR en LR. Zal ook verklaren waarom de nieuwe Defender al meerdere keren gestopt en weer gestart is. Ze komen er niet hoe die in de markt te positioneren.
@hzr: Klopt uiteraard en daar is niets mis mee. Maar dat neemt niet weg dat er meer onderscheid zou kunnen worden gemaakt dussen de Discovery en Range Rover familie. Over de Defender laat ik me maar niet uit, ben bij 2 van die projecten betrokken geweest. Vrij frustrerend.

Een van de redenen waarom Land Rover zo populair is is de merkbeleving. De associate met een merk die ook echt zijn naam waar kan maken ook als zal (of mag, hallo leasers) de meeste nooit off road gaan. Maar zonder dat element in hun portfolio hollen ze die merk waardes wel erg snel uit. Wat blijft dan over, een 2de Jaguar.

Het wordt tijd voor een nieuwe Defender die jonge mensen het merk kan intrekken en die de brand values bewaakt en hard core LR liefhebbers tevreden kan houden en meer onderscheid tussen de Discovery familie en de Range Rover.
Hoop dat het zijaanzicht en de achterkant beter worden dan de vorige. Vind zo’n niet symmetrische achterkant echt om gek van te worden
@koenigsegggone1: komt omdat ze van af de Discovery 3 het reserve wiel hebben weggehaald. Persoonlijk vind ik de a symmetrische achterkant juist leuk.
Hoe maak je van een uniek model een volstrekt inwisselbaar model; voila.
Persoonlijk vind ik ‘m best mooi, alleen denk ik dat de markt voor de discovery toch een, tja, hoe zeg je het, een gemixte markt tussen dood hert in de achterbak figuren en ex-saab/huisarts/hoogleraar-mensen is/was. Dit nieuwe ontwerp zal die mensen wellicht een stuk minder aanspreken. En de markt waar ze ‘m nu positioneren hebben ze al gevuld met hun sport en evoque lijkt me.
Jammer dat Land Rover en Range Rover steeds meer over één kam worden geschoren qua design. De eigen ontwerptaal is steeds minder zichtbaar.
Die wordt er niet beter op

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).