Dit is het perfecte accessoire voor jouw youngtimer

Auteur: , 34 Reacties

Verplichte kost, eigenlijk.

Porsche 911 Turbo Coupé (993) '97

Het is allemaal wel heel toevallig en het komt heel erg dichtbij. Toevallig wordt de AB-duurtester vandaag voorzien van een radio-upgrade. Mocht je wel eens gezocht hebben naar een correcte autoradio: dat is nog hele flinke kluif.

In principe valt namelijk een groot gedeelte uit. Ja, veel moderne radiosystemen zijn modern, maar zien er ook zo uit. Kerstboomverlichting, lichteffecten, bijzondere styling: je ziet direct dat ‘ie niet in de auto thuishoort en het detoneert enorm. Als je dat níet wil, zijn er weinig andere opties. Maar er is goed nieuws!

Porsche 911 Turbo

De Duitse elektronica-specialist Blaupunkt heeft namelijk een ‘nieuw’ product, de Bremen SQR46 DAB. Deze radio werd in 1986 geïntroduceerd en was sindsdien. voor lange tijd de standaardkeuze voor een kwaliteits-radio. Maar goed nieuws, dus: hij is terug! Gelukkig wel met een hoop updates.

Blaupunkt Bremen SQR-46 DAB

Zo is de Bremen nu voorzien van DAB+ radio. Om moderne apparaten (zoals je smartphone) erop aan te sluiten, zijn er twee USB-poorten en een AUX-ingang, maar je kan ook muziek afspelen via Bluetooth! Of, eh, Blauzahn, zoals de Duitsers zo mooi zeggen. Kortom, moderner dan de gemiddelde radio, maar dan met de looks van een 30 jaar oud apparaat. Heel erg goedkoop is het niet, maar voor 449 heb je een radio die niet direct detoneert in je gave youngtimer.34 reacties

Eindelijk iets anders dan de eeuwige Becker Mexico. Ziet er lekker ‘period’uit in je jaren ’80-mobiel. Wel wat duur, tenzij je de backlighting zo kunt instellen dat hii precies overeenkomt met de rest van je dashboard. Dan ga ik er een paar kopen.
@vaakbenjetebang: Even de specs opgezocht. Hij is inderdaad ‘vario-color’. Misschien dan maar alvast eentje bestellen en kijken hoe ‘vario’ precies. Het oranje-achtig op de foto’s matcht heel aardig in één van de auto’s, en dan kan ik bekijken hoe het met de rest zit.
@vaakbenjetebang: een Becker Mexico is in sommige gevallen ook duur, of misschien nog wel duurder dan deze Blaupunkt. Klein kijkje op Duitse eBay leert mij dat goede exemplaren tussen de 200 en 2600 euro doen…bedoel maar.
@ghost: Je hebt me nergens zien beweren dat die goedkoop zijn… het is niet voor niks dat ik er geen heb! Het was wel altijd zo’n beetje de enige keuze op dit gebied, dus in die zin: beter duur dan niet te koop. Ik ga eens zo’n Blaupunkt proberen, moet sowieso nog in één van de barrels een radio met USB inbouwen.
@vaakbenjetebang: De Becker radio’s worden ook al een jaar of 10-15? niet meer nieuw gemaakt. Deze Blaupunkt brengt je oldtimer in 1x bij de tijd, zeker als je wilt koppelen met je smartphone -ja ik weet het, voor Becker zijn er adapters te koop- enz. Feit blijft dat de Becker Mexico wel de maatstaf was (en nog steeds is) als het gaat om FM ontvangst.
@406_v6: Klopt, die worden al een tijdje niet meer gemaakt en vandaar ook de door @ghost genoemde woekerprijzen, ik bedoel: 2600 euro! FM-ontvangst kan volgens mij niet ‘2600 euro-goed’ zijn. Zelf ben ik al lang blij als een radio er een beetje periodecorrect uitziet maar wel kan omgaan met een USB-stick waar 4000+ nummers op staan (want dat kunnen veel radio’s dus ook niet. Of de laadtijd is schier oneindig, of er worden maximaal 100 of 1000 nummers geladen, het is bijna altijd wel wat).
@vaakbenjetebang: Ik heb er 1 besteld trouwens.. (deze Blaupunkt).
Deze Porsche geeft mij herinneringen uit de tijd dat ik , naiëf gelijk ik was, nog dacht dat vrouwen geïnteresseerd waren in auto’s en je ze bijv. blij kon maken met een boormachine voor hun verjaardag, die je dan zelf ook gebruikte uiteraard… Had ik via een vriend een ritje geregeld in deze Porsche voor haar verjaardag dus. Een aannemer die met een gechipped exemplaar rondreed, dik 450pk, later zijn turbo opgeblazen hoorde ik. Goedzak gelijk ik was en me niet wilde opdringen durfde ik het niet te vragen om ook eens mee te rijden. Daar heb ik nu serieus veel spijt van want die griet waarvoor ik het deed was een b…tch. Het enige dat ik me kan herinneren is dat die auto in enkele seconden uit zicht was verdwenen toen ik hem probeerde te volgen, tegen dat ik in 2de was met mijn Primera diesel zat ie wellicht al ergens tegen de 160km/h. Bij het zien van deze foto zal mijn psych weer veel werk hebben de volgende weken vrees ik. :(
On topic, ik dacht dat Blaupunkt jaren geleden er mee gestopt was? In mijnen jongen tijd was dat het merk wat je moest hebben.
@Volvo_440_turbo: hahahaha! Heb je serieus wel eens een vrouw een boormachine gegeven voor d’r verjaardag??
@jules713: Mits voorzien van de juiste accessoires kan een vrouw daar misschien wel heel blij van wodden.
@vaakbenjetebang: HELD!
@theladystig: Die heldenstatus is makkelijk verdiend!

Alhoewel, mijn leraar Latijn zei altijd: de definitie van een held is iemand die ongestraft iets doms heeft gedaan. Of ik daar dan zo blij mee moet zijn…
@jules713: De bekende klopboor toch..
@Volvo_440_turbo: 😄 leuke story. Blaupunkt, Grundig. En die 993 is een tijdloze schoonheid.
Deze radio zou echt prima passen in mijn vierkante mr2 uit 1985. Beetje prijzig
En voor Jan Modaal hebben we nog een mooie:
http://uehsi.de/wp-content/uploads/2016/06/2016_06_20_KienzleMCR_06.jpg

Kienzle MCR 1016BT. Papa heeft hem in de Golf MkII zitten. Wat moet je immers met die RGD regenbogen en dansende LCD puntjes.
Ze zijn tegenwoordig wat schaars aan het worden, dus succes!
@RickB: ik heb er ook eentje in mijn Mk2 20Vt, ideaal aparaat!
Eindelijk een opvolger voor de Becker Indianapolis en Mexico. Hopelijk komt er ook een ‘90’s versie van
Moeten we nu ook weer cassettebandjes gaan kopen?
@marcus1963: en ook een multicd player ;)
@marcus1963: In bepaalde undergroundkringen zijn democassettes weer helemaal hipstertastisch verantwoord, dus ik zeg: doen!
@marcus1963: ik heb er nog 235 liggen die ik nog graag draai. Veel radionummers, soort muzikaal dagboek
Ik heb nog de originele BMW Bavaria radio in de E30. In combinatie met het fabrieks Sound system komt daar nog best een leuk geluid uit. Cassettebandje uit 1990 erin en ik ben helemaal gelukkig. Voor mij hoeft die moderne onzin niet.
Ik had vroeger in mijn porsche 944 een VDO CD9303UB-CV. Modern apparaat met Bluetooth maar de looks van een early 90s radio, met oranje verlichting in plaats van dat eeuwige blauwe LED. Geen DAB+ maar ook een stuk goedkoper! Google and you shall find.
Iemand die weet welke er standaard geleverd werd in een Ferrari 348 tb ? En waar ik er eentje zou kunnen kopen ?
@cossie300: De meesten werden zonder radio geleverd. Dealer installs verschillen per gebied, op Ferrarichat lees ik dat deze veel is geleverd voor Eurospec 348’s: Clarion CRN40
US spec lees ik meer Sony. Gewoon even zoeken op Sony radio uit het bouwjaar van de auto.
@cossie300: oude Porsches kwamen vaak met een Becker (cr22 ofzo) met Porsche opdruk en Porsche in het Display. Exact diezelfde radio heb je ook in Ferrari uitvoering.
Becker Mexico voor de oude bmw’s, maar ik zoek voor mijn 944 ook nog een passende radio, deze is heel mooi, zeker met vario color, maar vdo/continental is een stuk goedkoper !


https://vdo-webshop.nl/nl/249-continental-radio-s/s-2/voedingsspanning-12_volt_dc/bluetooth-ja
Gewoon een echt oude radio met cassettespeler erin. Zo’n adapterbandje in de gleuf douwen, telefoon eraan hangen en ik vind het helemaal prima. Alsof je het superieure DAB-geluid zou kunnen horen met die kartonnen boxjes die in een BX zitten.
@Citrofiel: 1 van de geniaalste dingen die bij mijn auto kwamen toen ik hem kocht was inderdaad het cassettebandje met aux-kabel eraan! Nooit geweten dat dit bestond en het verbaasd nog steeds iedereen die voor de 1e keer in de auto zit
Mooi spul, en als je zo’n fraaie youngtimer kan betalen kan dit er ook wel af. Ik zou echter graag nog een keer een Kenwood KRC-999 mkII hebben. Maar die zijn echt niet ok qua prijs.
Gaaf apparaat, maar ik laat de casettespeler met krakende radio nog even zitten.
Dat nostalgische geluid heeft toch wel wat. Mocht je je oldtimer/youngtimer als daily inzetten is dit wel het overwegen waard!
Porsche hoort een becker in…punt uit!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).