Dit kunnen we de komende jaren van McLaren verwachten

Auteur: , 14 Reacties

Wat staat er op de agenda van de Britse autofabrikant?

McLaren

McLaren: love it or hate it. Persoonlijk heb ik niet veel met het merk, mede omdat ze de 3.8 en 4.0-liter twinturbo V8 tot in den treure recyclen (op heel het modellengamma). Aan de andere kant kun je alleen maar respect hebben voor de mannen en vrouwen in Woking. Wat begon met de MP4-12C als nieuw offensief, is uitgegroeid tot een weergaloos succes met precisiekanonnen die het leven van menig supercar zuur maken. McLaren Automotive is inmiddels uitgegroeid tot het grootste bedrijf binnen de McLaren Group.

De modellen die we nu kennen zijn slechts het tipje van de ijsberg. Op Goodwood heeft McLaren CEO Mike Flewitt het toekomstprogramma van het merk gepresenteerd onder de noemer Track25. In zijn speech kwamen interessante nieuwtjes naar boven.

Zo maakte McLaren onder meer bekend dat het complete gamma de komende zeven jaar op de hybride toer gaat. Elk model krijgt een vorm van elektrificering. Daarnaast gaan de Britten met volledige elektrische techniek aan de slag. Ze willen een high-power batterijsysteem ontwikkelen dat het mogelijk moet maken om 30 minuten volledig elektrisch te kunnen knallen op een circuit.

McLaren

De komende jaren wil McLaren maar liefst 18 nieuwe modellen en modelvarianten introduceren, inclusief een nieuwe McLaren P1. 18 klinkt misschien veel, maar vergeet niet dat de aantallen in rap tempo oplopen als McLaren naast een coupé, ook een spider en LT-variant ontwikkeld. 18 delen door 3 is dus hooguit 6 nieuwe modellen (in 6 jaar).

Hierdoor zal de productie met 75 procent worden verhoogd. Het is de bedoeling dat er uiteindelijk 6.000 McLarens per jaar worden gebouwd rond het jaar 2025. Om dit mogelijk te maken is marktuitbreiding nodig. McLaren opereert momenteel in 31 landen met 86 dealers. Dat moeten straks 100 dealers worden. Nieuwe markten zullen worden aangeboord in Rusland, India en Midden- en Oost-Europa.

De Britten hebben er geen oren naar om een fabriek buiten Engeland te bouwen. Ook alle toekomstige McLarens zullen en blijven in Woking geproduceerd worden. Er wordt 1.2 miljard Britse pond uitgetrokken voor Track25. Daarvan is 50 miljoen bestemd voor het nieuwe McLaren Composites Technology Centre (MCTC). Hier worden lichtgewicht materialen ontwikkeld voor de auto’s van het merk.

McLaren

Op het gebied van technologie en veiligheid wenst McLaren tevens de nodige verbeteringen. De auto’s moeten geavanceerde computerbescherming krijgen en een nieuw voertuigvolgsysteem zit in de pijplijn. Een andere vernieuwing is de komst van over-the-air software updates, zodat bezoeken aan de dealer minder plaats hoeven te vinden.

Hoewel er veel werd gesproken over allerlei vernieuwingen, viel er geen woord over een gloednieuwe motor. Wel liet McLaren weten dat de focus op de middenmotor zal blijven en hier niet van zal afwijken.14 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
Op de hybride toer, wie had dat verwacht.
Wel knap dat het zo snel gegroeid is in relatieve korte tijd. Zeker als je kijkt dat ze in een duurdere markt auto’s verkopen. Wel ambitieuze plannen maar zeker niet onmogelijk. Gelukkig zijn het geen Amerikanen (zie Tesla).
Meh
Het zijn natuurlijk fantastische auto’s. Precisiekanonnen zoals je ze in het artikel noemt. In mijn ogen mist McLaren karakter en imperfecties waarover bouwers van andere supercars wel beschikken. Het rauwe randje ontbreekt. Desalniettemin kan je er natuurlijk alleen maar respect voor hebben hoe dit merk in relatief korte tijd weer leven is ingeblazen!
@oosterwoldenaar: Ik sluit me helemaal hierbij aan. Ik vind de auto’s dan ook een beetje de Audi’s onder de supercars. Er is eigenlijk niks op aan te merken, maar toch trekt het me niet aan.
@oosterwoldenaar: tja, imperfecties als karakter omschrijven, dat zie je bij liefhebbers van Italiaanse auto’s en klassiekers wel maar het is natuurlijk gewoon jezelf voor de gek houden. Die auto’s zijn gewoon niet zo goed als ze zouden kunnen en moeten zijn. Ik vind de McLarens juist gaaf, omdat ze perfectie nastreven.
@mashell: En dat vind ik dan weer gek, want ik zou niet weten wat imperfect is aan een 488 mocht ik er één bezitten.
@phaeton: de radio kraakt en achteruitkijkspiegel is maar een lullig plastic ding
@phaeton: om nog maar te zwijgen van de piepende remmen en gekraak in het dashboard. Als ik meer dan 200.000€ zou uitgeven voor een wagen zouden dit toch dingen zijn waar ik me serieus aan zou ergeren
18 varianten van dezelfde basisauto. Waarvan de helft bestaat uit duizenden ‘limited’ editions. En allemaal met een te hoge net-niet factor.
De enigste 2 die ik echt mooi vind zijn de 675LT en de P1.
De nieuwe 720s kan mij niet echt bekoren. Mocht ik zoveel geld kunnen uitgeven, dan ging ik voor een f12 tdf.
@tfsi: de TDF is echt super, maar hoe ouder de 720S wordt, hoe meer ik m ga waarderen, maar om nu 900k voor een F12 uit te gaan geven is mij dan een beetje te zot
Hallo afschrijving… Verder wel logisch,en aan emotie verliest die V8 ook niks met een staafmixer erbij. Maar zoveel modellen (zo snel achter elkaar), ik weet het niet.
De vormgeving van McLaren is in mijn ogen volkomen kut.

Maar ik heb dan ook geen gemiddelde smaak.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).