Dit verdienen autofabrikanten aan jouw auto

Auteur: , 55 Reacties

En je raadt het al, premium merken verdienen het meest.

Geld

Iedereen die een nieuwe auto koopt, vraagt het zich af; hoeveel verdienen ze aan deze auto? De Universiteit van Duisburg-Essen maakte een berekening voor ons en gaf antwoord op misschien wel het best bewaarde geheim van de auto-industrie.

Op numero uno beginnen we met Porsche. Zowel in procent als in euro’s maken zij met gemiddeld 16.590 euro, de meeste winst over de auto’s. Ferrari en Maserati staan op twee met een winst van 15.000 euro per auto.

De universiteit berekende dit door de winst vóór rente en belastingen te delen door het aantal verkochte auto’s. Daarbij richtte ze zich natuurlijk alleen op de automotive divisie. BMW’s motorfietsen en Toyota’s vastgoed werden bijvoorbeeld niet meegeteld.

Bij de ‘normalere’ automobielen staan Audi (3.821 euro), BMW (3.495 euro) en Mercedes/Smart (2.012 euro) aan de top. Het is voor het eerst dat Audi meer verdient per auto dan BMW. Vorig jaar waren de rollen omgedraaid.

De volumemerken moeten het met een stuk minder winst doen. Toyota vangt het meest en gaat met 1.800 euro per auto naar huis. Geheel verassend staan Hyundai en Kia op plaats twee en drie. Zij verdienen ongeveer 1.030 euro per wagen. Dat is meer dan bijvoorbeeld de 630 euro van Volkswagen.

Er zijn er ook die verlies maken:

Ford Europa 840 euro
Renault 460 euro
GM/Opel 410 euro
PSA 350 euro
Seat 164 euro euro

We moeten daarbij wel een kanttekening maken. Wanneer een merk namelijk veel investeert, kan dat de winst per auto verlagen. Dat kan mogelijk een vertekend beeld geven.

Hoe de prijs van een auto is samengesteld legde de Duitse professor Diez ons uit. Bij een gemiddelde auto met een catalogusprijs van 22.500 (zonder BPM en 21% BTW) vloeit er ongeveer 3.700 euro weg aan dealersmarge. Aan materialen kost zo’n auto om de nabij 9.800 euro. Samen met 2.250 euro aan personeelskosten en 1.000 euro aan afschrijving van fabrieken en dergelijke, kom je al een heel end richting de verkoopprijs. Marketing kost per auto gemiddeld 560 euro en voor de garantie en administratieve rompslomp betaal je respectievelijk 450 en 2.100 euro. Daar bovenop komt gemiddeld een winst van 5,5 procent. In dit geval ongeveer 1.200 euro.

En dat is natuurlijk leuk om te weten, kan je de verkoper in die dure showroom eens goed de les lezen. Al is er natuurlijk niets mis met het maken van winst en het feit dat er verdiend wordt op auto’s. (via: focus.de & bild.de)55 reacties

Een lijstje waar je niks aan hebt?
@gearhead: Ja dan lees je het niet hè. Oh, je heb het wel gelezen anders regeer je niet… Nou dan vergeet je het weer snel… Het leven is zo aangenaam eenvoudig…
Tja mercedes of een porsche weet je dat je betaalt voor de naam dus zove onder de indruk zal de verkoper niet zijn.

Hoe maken de verlies makende auto’s winst dan?
@amgpower63: Dat doen ze dus niet, duh…
@amgpower63: … Je leest net dat audi en bmw meer winst maken per auto dan mercedes..?
@lambo4all: ja dus, mercedes betaal je alsnog voor de naam, smart is er ook in meegerekend dus zonder dat zou mercedes een stuk hoger staan, en het was een voorbeeld, want ze staan alsnog 3e van de normale auto’s, god wat is het moeilijk he begrijpend lezen.
Kijk dat doen ze goed die Koreaantjes , en dat terwijl @smokalot nog zei dat er meer auto’s voor moesten verkopen om winst te maken :)
@norge: nog altijd 3x minder dan de twee Duitse toppers..
@2800cc:
Weet je gelijk dat je daar 3X zo hard genaaid wordt, het is maar wat je lekker vindt….
@jrk68: vies he, winst maken.. Gadverdamme gewoon!
@jrk68: Schoorsteen moet roken hè?
@keesje1987:
Yep, maar dat zegt nog niet dat de vlammen eruit hoeven te slaan….
@jrk68: U stemde vroeger CPN ?
@opabrutus:
Ben je bedondert, ik heb helemaal niks tegen winst maken, maar 3X zoveel betalen voor hetzelfde of minder…? Ik ben gekke Henkie niet….
@jrk68: Maar dat hoef je ook niet te doen… Dit toont tot op zekere hoogte aan dat jouw Heimat klaarblijkelijk betere (slimmere/sluwere) ondernemers voortbrengt dat de rest… Niets anders dan bewonderenswaardig in mijn ogen…
@gerard1710:
Yep, wij zijn ware meesters in het verkopen van gebakken lucht….
Nederlanders trappen daar met open ogen in, die zijn ervan overtuigd dat duurder ook beter is. Dus verkopen wij onze rommel duur, gaat al jaren goed….
@jrk68: Gebakken lucht verkopen dat kunnen er meer, maar het vol blijven houden voor decennia en tegenover de hele wereld, niet alleen wij kaaskoppen, doet niemand ze na, wat je bijna doet vermoeden dat er ergens een kern van waarheid achter die mooie leuzen verborgen zit.. Want elke luchtbel zal ooit barsten, vraag maar aan wijlen Steve Jobs (al zal dat moeilijk worden), Nina Brink, Mark Zuckerberg en ga zo maar door…
@gerard1710: wat slecht zeg, steve jobs die lucht kastelen verkoopt? Kom op zeg doe je onderzoek
Waar is dit op gebaseerd? Nettowinst na belastingen delen door het aantal verkochte auto’s in 2012? Lijkt mij wat kort door de bocht.
@phaeton: precies, absolute bull shit berekening dit! Een auto op voorraad kost ongeveer 12,- per dag aan rente, verzekering, etc. Kun je nagaan als je een auto een paar maanden hebt staan… En dat is nog maar 1 voorbeeld!
@Svenska_Aeroplan_AB: het lijkt me dat dat meegenomen is in de berekening. Ze zijn uitgegaan van de nettowinst (=omzet minus kosten). De bedragen die jij noemt voor verzekering en opslag zitten dus verwerkt in de kosten. Dat neemt niet weg dat het inderdaad een simplistische berekening is. Van een universiteit mag je toch wel een iets hoger niveau verwachten.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
@rovalo: thanks!
@”premium merken verdienen het meest.”

Dit verbaast me. Je zou denken dat het ontwikkelen van al die revolutionaire technieken en al die dure materialen die ze gebruiken flink in de winstmarge hakken. De gewone merken, die alles kopiëren m.b.v. goedkoop afval plastic, zouden net meer moeten verdienen.
@topless: eerlijk gezegd vind ik het wel logisch. De belangrijkste kosten zijn volgens mij het aantal manuren en niet de gebruikte materialen. Daar komt nog bij dat bij premium merken de prijzen volgens mij kunstmatig hoog worden gehouden zodat ze “exclusief” blijven.
@topless: vergeet niet dat premium merken vaak ook allerlei patenten en rechten hebben. Merken die copieeren zoals je dat noemt, moeten ook aan allerlei eisen voldoen, zoals veiligheid en kwaliteit. Veel zal alsnog opnieuw herontwikkeld en ontworpen worden voor hun modellen. Daar komt bij dat ze vaak in een wat meer competieve marktsegment zitten met hun modellen en daardoor wel goedkoper moeten werken. Indien een merk premium wilt worden, zullen ze de zelfde route moeten doorlopen en veel moeten investeren in kennis, techniek en materiaal.
Nikszeggende cijfers bedoeld voor naievelingen.
16,4 % dealermarge, whahahahaha, in your dreams!
@carlo: komma zal eerder een stapje naar links staan inderdaad….
@carlo: ja idd dat gaat niet echt gebeuren,,, en zo wel dan moeten we echt wat harder af gaan dingen met zn allen;)
Het stond perongeluk verkeerd dus hier nog een keer de vraag.

In een eerder topic stond dat Renault een X aantal miljoen winst had gemaakt.
Terwijl ze verlies draaien op een auto.

Wordt die winst door onderdelen behaald of vastgoed? Of zijn dit cijfers van vorig jaar?
@arjontje: Zelfde als Porsche 70.000 auto’s verkocht ofzo in eerste helft 2012 en 1.16 billion winst, hoe legt de prof dat uit met 16.000+ winst per auto?
@Barnato: lijstje klopt ook niet, Porsche is grotendeels een investeringsmaatschappij
@Barnato: 70.000 verkochte auto’s x 16.000 winst per auto is minimaal 1,12 miljard winst.
(niet vergeten dat de Amerikaanse Billion hetzelfde is als het Nederlandse miljard, zie hier voor de uitleg tussen de twee verschillende systemen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Korte_en_lange_schaalverdeling)
@Vincegail: In artikel van Reuters staat toch echt billion euro’s en billion dollars

“In the first half of 2012, operating profit rose by about a fifth to 1.26 billion euros ($1.55 billion) as sales of models such as the 911 sports car and the Cayenne SUV grew 22.5 percent to 68,940 vehicles, Stuttgart-based Porsche said in a statement on Friday”

Dus zelfs nog minder auto’s dan 70.000
@Vincegail: @Vincegail: Staat toch echt in artikel van Reuters Billion.

“In the first half of 2012, operating profit rose by about a fifth to 1.26 billion euros ($1.55 billion) as sales of models such as the 911 sports car and the Cayenne SUV grew 22.5 percent to 68,940 vehicles, Stuttgart-based Porsche said in a statement on Friday”

Dus zelfs nog minder auto’s.

Dacht dat Porsche niet meer op investeringstour ging na vorige bubble en rechtszaken die ze er nu nog steeds om hebben
@Barnato: Dat zeg ik toch ook? 1 Billion = 1 miljard. Dus afgerond 16000 x 70000 = meer dan een miljard winst. Ze hebben inderdaad niet per verkochte auto 16000 winst gemaakt. Zal eerder 4000 zijn, en de rest op de beurs, met vastgoed, met weet ik veel wat.
Dit zegt natuurlijk helemaal niks. Wanneer je de winst voor interest en belasting deelt door het aantal verkochte auto’s kom je gewoon op een gemiddelde uit. De winst op een BMW 1-serie zal natuurlijk lager zijn dan de winst op een M6. Gewoon een nietszeggend rekensommetje dat iedereen die een winst- en verliesrekening kan aflezen had kunnen berekenen.
Als bij psa 350euro per auto verlies gemaakt wordt waarom maken ze hun dingen dan ni gewoon 400euro duurder? Dan blijven ze nog een redelijk niet al te duur merk. Of iets minder kortingen geven (in belgie)
@saxoke: Om dat te begrijpen moet je econoom zijn en jaren lang geleerd hebben om niet normaal te denken.
@norge: jarenlang leren is niet aan mij besteed…. maar in theorie klopt mijn uitleg wel… praktisch zal het wel niet kloppen….
@saxoke: Dat wordt gedaan om meerdere redenen, om er zo een paar te noemen:
– concurrentie positie
– marketing en sales strategie die wellicht reactief is door tegenvallende verkoop
– overproductie is vaak gevolg van lagere verkoop dan verwacht.
Etc.
Dit is een vreemde wereld, de automotive. Veel concurrentie en grillig met name in Europa. Winstmarges zijn laag en er moet altijd veel geïnvesteerd worden om bij te blijven dan wel vooraan te lopen. De kosten zitten niet alleen in het ontwikkelen van nieuwe modellen, de hele productie en supply Chain moet optimaal zijn, dit zijn allemaal specialisten die bij alle merken werken, de verschillen zijn klein, echter de kleine verschillen bepalen of je succesvol bent. Rekenmaar dat automotive top sport is. Daar kunnen nog vele AB lezers van leren, zeker diegene die zo vlot zijn met hun simpele commentaren. Jouw vraag zou dus eigenlijk door een expert moeten beantwoord worden. Wellicht dat de heren journalisten van AB dat eens kunnen proberen. Dat zou pas echt journalistiek zijn.
@mtber: ok. K snap eigenlijk wel dat t allemaal niet zo simpel is als dat het lijkt. Zoals je zegt automotive is topsport, maar ik denk dat leiding geven aan zo een groot bedrijf , in welke sector dan ook, altijd topsport is.
1 kleine foute beslissing kan het verschil maken tussen winst en verlies.
Nu verkondigen dat het verlies draaien van (bvb) psa alleen zit in het sterk zijn in kleine modellen en dat ze niet veel buiten europa verkopen lijkt mij overroepen. Dat het met de kwaliteit niet goed zit lijkt mij ook niet te kloppen. Niemand die ik ken die psa rijdt heeft er veel problemen mee. Niet meer dan iemand die bvb VAG rijdt.
De overproductie kan ik wel nog ergens de schuld geven. Alles wat nu door de crisis niet efficient gebruikt kan worden is rechtstreeks verlies. Te veel personeel, bedrijven die op 50% van hun capaciteit draaien, het zijn dure factoren.

Anderzijds: wat nu overproductie is, was ooit “te weinig” capaciteit.
In die tijd bracht het wel nog veel geld op.

Om hier uitgebreid alle misstappen van de verliesmakende bedrijven te zetten gaat volgens mij ondoenbaar zijn. Daar vul je het hele internet mee!
Wacht, wat verdienen ze dan op die overpriced hokken van 160k euri?
Toyta maakt 10 miljoen autos, maal 1800 is bijna 20 miljard winst? Past niet op mijn chipknip :)
@allemaal; bullshit lijstje. Next!
Niet dat deze cijfers te vertrouwen zijn maar stel for the sake of argument dat het idd waar is dan maken ze procentueel bijna allemaal dezelfde winst.

Als je bijvoorbeeld bedenkt dat de meeste gebakjes die Hyundai verkoopt rond de €15000,- zit en de meeste auto’s die bijvoorbeeld BMW verkoopt rond de €45000,-, dan is de winst van zo’n auto ongeveer 10% van de verkoopwaarde.

Als je het zo bekijkt dan wordt iedereen even hard genaaid of voor een even redelijk prijs verkocht. Het is maar hoe je het wil bekijken. Factor daar nog eens in dat Hyundai meer auto’s afzet dan BMW en dan kun je je echt afvragen of je bij de één harder genaaid wordt dan bij de ander. Of niet…
Ik heb de uitsplitsing van de kosten (materiaal, personeel, etc) gelezen.

Maar ik heb dus nooit geweten dat de ingenieurs, die de auto’s ontwikkelen, gratis werken!

Kunnen jullie mij een paar van die gratis R&D mannen regelen?
@rubend: zie kanttekening. ;)
Ik denk niet dat er op de netto catalogusprijs van bijvoorbeeld een aygo een marge van 1800 euro zit voor moederbedrijf en dan ook nog een marge voor dealer en importeur.
Ik gun het deze autobouwers van harte. Af fabriek zijn de prijzen van al deze vierwielers nog steeds allerzins redelijk. Het zijn juist, herstel, het IS juist onze roverheid die ons met de prijzen van nieuwe auto’s NAAIT. Ten overvloede, een hagelnieuwe Chevy Camaro bij onze zuiderburen: € 39.950,- . In mega-uitzuigland Nederland: € 109.000,- !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
@lemans96: ik zou weleens een uitgebreid, door een niet overheid gesubsidieerd instantie, onderzoek willen zien die onderzoekt wat de invloed van al die belachelijke accijnzen op zowel auto’s als brandstof is.
Een autodealer gaan uitknijpen op basis van de winst en verdienmodel van de fabrikant!? Zet er voor het juiste vergelijk even een lijstje naast wat een dealer overhoudt op basis van zijn inkoopprijs bij de importeur/fabrikant, zijn kosten en zijn verkoopprijs. ik kan je vertellen dat de gemiddelde dealer weinig tot niets overhoudt.
Alsof winst maken strafbaar is. De winst wordt bepaald door de afzet en schijnbaar kopen mensen toch die auto ondanks de prijs. Al dat geleuter hier.
Het ergste is nog dat je bij een nieuwe auto dus 560,- moet betalen die ze hebben uitgegeven om jou over te halen om die auto te kopen ;(

Best wel triest eigenlijk.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).