Dit wordt het nieuwe F1-circuit in Sotsji, Rusland

Auteur: , 43 Reacties

Terwijl de wereld de druk op Poetin opvoert, is Bernie Ecclestone is niet van plan om de GP van Rusland op 12 oktober te annuleren. Het circuit is bijna af, dus er gaat geracet worden.

In de nasleep van de aanslag op vlucht MH17 gingen er direct geluiden op om de Russische Grand Prix te boycotten. Een officieel statement vanuit de F1-organisatie bleef uit, alleen de Russische promoters van de race lieten in de media weten dat de voorbereidingen gewoon doorgingen. Ook riep Ecclestone, een persoonlijke vriend van Poetin, dat ze het contract ‘voor 100%’ zullen naleven. Ofwel, die race gaat er komen, al annexeren de Russen nog zes aangrenzende landen.

In de tussentijd zijn de sancties tegen Rusland verder aangescherpt, heeft het Russische leger een mannetje of 45.000 klaarstaan aan de Oekraïense grens, en verbiedt Poetin de invoer van agrarische producten, voedingsmiddelen en materialen uit landen die economische sancties tegen het land hebben ingesteld. Over spanningen gesproken. Maar het heeft Ecclestone nog niet op andere gedachten gebracht. De eerste inspecties op het Sochi Autodrom-circuit in het Sochi Olympic Park aan de Zwarte Zee zijn al uitgevoerd, en de eindinspectie van de FIA vindt later deze maand plaats.

Sochi Autodrom

Het circuit heeft een lengte van 5.853,7 meter, bevat 18 bochten en de te verwachten Vmax ligt op 320 km/u. De gemiddelde snelheid zal op zo’n 215 km/u liggen. Verder valt op dat het circuit, naast een schilderachtige locatie tussen de zee en bergen, over weinig uitloopzones en grindbakken beschikt. De 13 tot 15 meter brede baan wordt op veel plekken omsingeld door betonnen muren.

Meer foto’s van Vladimir Poetins sportproject – die in Kameraad Ecclestone trouwens ook een medestander heeft gevonden qua homobashing – vind je in onderstaande gallery.43 reacties

Ziet er wel mooi uit dat circuit.
@rob5nismo: inderdaad, te mooi om er stofzuigers op te laten rijden.
@rob5nismo: Vind je? Ik vind er niks aan. Andere circuits van de laatste jaren zien er veel gelikter uit. Vergelijk dit eens met Abu Dhabi…
We kunnen alsnog gewoon de uitzending boycotten.
Dus niet gaan kijken.
@Hubert: Daar gaan ze wakker van liggen…
@series2: met het geluid van de F1 tegenwoordig, denk ik zomaar van niet
@series2:
Het meeste geld komt binnen via de TV rechten.
Dus als de kijkcijfers nihil zijn, zal er echt wel iemand van wakker liggen.
@Hubert: dat is voor bernie misschien minder, maar Poetin doet toch waar hij zin in heeft. Al bouwen ze 100 gefaalde circuits…
@series2:
Maar Bernie wil veel geld verdienen. En als de inkomsten vanuit Sostsji tegenvallen, komt er misschien een alternatief op de racekalender voor volgend jaar.
En Putin gaat het niet om het geld, maar hij lijdt dan wel gezichtsverlies.
@Hubert: dat gezichtsverlies zal wel loslopen. Sowieso hebben we in het westen al niet echt een hoge pet op van Rusland denk ik…
@Hubert: Ik ga ook niet kijken, maar dat deed ik dit seizoen al niet meer. Als ik stofzuigers wil zien dan ga ik wel langs de mediamarkt ofzo.
Boycotten!
Een splinternieuw circuit vol betonnen muren en we gaan er gewoon racen. De dood van Senna heeft ons niets geleerd…
@Haakie:
Zolang je er niet frontaal tegenaan knalt, is het allemaal nog redelijk veilig.
@Hubert:
Juist, ik kan ook weinig respect opbrengen voor circuits waar je na 100m pas een rail tegenkomt. Een foutje mag best afgestraft worden en dan bedoel ik niet met een drivetrough voor het overschrijden van de tracklimits..
@Haakie: Een betonnen muur heeft alleen met de dood van Senna te maken omdat ie er tegenaan is geknald en de pech had dat hij daardoor hoofdletsel op liep. Diverse stukjes wielophanging hebben zijn helm daarbij als een kogel gepenetreerd. De auto’s en sport F1 is anno 2014 vele malen veiliger geworden. Ik herinner mij de crash van Kubica in Canada nog best heel aardig. Dat was ook tegen een betonnen muur. De vangrails die hij in de rally kopte hebben hem veel meer pijn gedaan.

Veiligheid is er gekomen in de auto’s, die nu een stuk langzamer zijn, en onderdelen die niet meer binnen de ophanging aan kabels zitten verbonden zoals de wielen destijds.
En daarnaast zijn ook de helmen een heel stuk verbeterd. De helm van Schumacher(Schübert) uit 2004 kon al een kogel opvangen.
@TheVeenmeister: Ik kan nog wel een paar F1 circuits opnoemen waar betonnen muurtjes zijn, denk aan Canada.
Overigens, de helm kan wel sterk zijn maar het vizier blijft kwetsbaar (Massa in Hongarije) om nog maar te zwijgen van de G-krachten die ondanks HANS voor hersenletsel kunnen zorgen.
@toniominestrone: Joh, dat zeg ik net… Noemde nog specifiek de crash van Kubica met de BMW destijds..

Het vizier is het enige zwakke punt idd.
Maar om daar nu allemaal van die dingen aan vast te knopen als Haakmans..

Autosport is risico nemen. Maar vind vooral dat als je een fout maakt dat je niet zomaar de mogelijkheid moet hebben om verder te kunnen racen. En dat hoeft niet per se in de vorm van een betonnen muur. Maar kan ook met een grindbak. In elke topsport komt een fout je duur te staan. Als een verdediger met voetbal een verkeerde pass geeft kan de spits van de tegenstander ook de mogelijkheid krijgen te scoren.
@Haakie: deze worden de rest van t jaar gebruikt voor gay bashing
Tjaa wat had je anders verwacht van de F1. Zowel Poetin als Ecclestone houden graag een systeem in stand waar de normale mens niets te zeggen heeft…
Mooi complex, maar als de teams ballen hebben laten ze die Eikelsteen fijn in zijn hempie staan en gaan ze niet.
Mooi? Geen idee wat hier mooi aan is. Rare hoeken zonder enige fantasie.
@hamerhaai: Inderdaad, lijkt wel een grote betonnen parkeerplaats waar een baantje op is uitgezet. Dat ze dat in Amerika doen is mij prima, maar laat de F1 alsjeblieft op mooie circuits rijden waar een beetje mooie flow in zit, en die ontbreekt hier duidelijk (beetje Valencia/Singapore/Zuid-Korea-achtig baantje)
Het circuit lijkt van boven op een sickel.
Over het circuit.. Ik vind het helemaal niets.. Net zo’n emotieloos baantje als Valencia.
Nee had liever gezien dat er een oudere baan, met ziel had teruggekeerd. Bijvoorbeeld wat nu met Mexico is gebeurd.
Gewoon races en normaal doen kan de spanningen natuurlijk ook wat verlichten.
Zoals die Russen hun infrastructuur neer pleuren ligt dat circuit tegen oktober al weer vol putten en losgekomen stukken asfalt.
Ziet er gezellig uit daar: http://gigapica.geenstijl.nl/2014/03/sochi_ghost_town.html
Kansloos om daar een race te houden
Ik probeer er objectief naar te kijken, maar ik vind het echt niks. Uitkomen pits staat een betonnen muren en als ze daar de baan nog moeten terwijl er verkeer is dan zien ze mekaar pas echt laat, wat dan gevaarlijke situaties kan opleveren. En inderdaad, aan het einde van een paar ‘lange’ rechte stukken in 1 keer weer een haakse bocht maar met weinig uitloop mogelijkheden. Vraag me af of ze dit wel zo goed keuren. Maar ja, een paar roebels en een fles wodka op tafel doet wonderen.
Ja hoor die negatieve reacties komen weer binnen, als je niet wil kijken omdat het in Rusland plaatsvindt kijk je toch lekker niet. Alsof ze daar in Rusland ervan wakker zullen liggen.
@agera: symboolpolitiek is ook politiek. En inderdaad, ik ga niet kijken, en ik hoop met mij de kleine hoeveelheden F1 fans in Nederland ook niet, geen cent meer naar dat boevenland!
Ik vind het circuit er niet onaardig uitzien. Hopelijk zitten en wat spannende bochten in en plaatsen waar mooie inhaalmanoeuvres kunnen plaats vinden.
Zou Max dan kunnen staken voor NL?
@norge: Zover ik weet racet Max pas vanaf volgend jaar en komt de Formule 3 Euro Series er niet, dus hij kan staken tot hij een ons weegt. Denk niet dat ze er in Sochi van wakker liggen
Als je live naar de race wil kijken moet je er naar toevliegen……NEE, dank je wel Putin, mij te gevaarlijk..
En de coureurs staan zo weer lachend met Bernie en Poetin op de foto, what else is new?
Blabla. Ipv homobashing nu ruskibashing… two wrongs dont make one right.
#1 wat er is gebeurd met de mh17 is nog niet bekend (en als ze het al weten kunnen ze vast ook vertellen wat er is gebeurd met de vorige mh die is neergestort.( en waarom de vs niet zoekt op de plek waar de britse sat toko die communiceerde met het vliegtuig zei dat het lag?
#2 rusland veeantwoordelijk houden voor mh17 is net zo duf als duitsland verantwoordelijk houden voor srbenica.
#3 een gunta die eigen mensen platbombardeert is altijd slechter dan verzetshelden die collateral damage veroorzaken.
#4 kijkt iemand nog f1 dan?
#5 ik ga nu expres kijken, nieuw circuit niemand in voordeel = komt op coureur aan.
@schuimbekje3: Russische raket afgeleverd bij een stel mafketels die vooral angst zaaien en zo macht naar zich toe trekken, door Russische militairen en mogelijk zelfs afgevuurd door Russische militairen…, misschien/waarschijnlijk op verzoek van die mafketels die dachten dat ze een oekraiens transport toestel neer konden halen…Nog vragen?
@schuimbekje3: Dat is dan één plaat multiplex van 30mm. Had u nog een andere plaat voor uw kop gewild of is deze dik genoeg?
10/11 bochten met een rechte hoek, is dat niet wat weinig inspiratie…? Er zitten maar 2 of 3 fijne bochten in…
Alleen voor de Russische dashcam beelden ga ik toch even kijken voordat ik weer in slaap val tijdens de race.
Sotsji? dat was toch die plek van de Olympische Zomer-spelen in de Winter?, wat een aanfluiting was dat zeg die zgn. Winterspelen zonder Sneeuw en Vorst. hahahaha wat een afgang was dat. Loosers!. Dit circuit is niks wordt ook nooit wat net zoals die rare circuits in Verweggistan waar de meeste mensen niet eens weten wat racen is. (op een kameel dan weer wel)
Ik volg F1 eigenlijk al niet meer sinds Vettel voor het eerst kampioen werd en zo te horen mis ik ook niet al te veel…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).