Dit zeggen de Italiaanse media over de blunder van Vettel

Auteur: , 24 Reacties

Tortiglioni!

Cazzo

Gisteren maakte Sebastian Vettel misschien wel de blunder van zijn leven. Niet dat Sebbie nooit eerder foutjes gemaakt heeft: de klapper met Max en Kimi vorig jaar in Singapore was bijvoorbeeld grotendeels aan Vettel te wijten. En ook de klapper met Webber in Turkije staat nog scherp op het netvlies. Beide bleken uiteindelijke echter inconsequentieel te zijn. Althans, met het oog op het grotere plaatje, als het gaat om titels. In 2010 pakte Seb in ultimo alsnog te titel en vorig jaar had hij daar realistisch gezien toch al geen kans op. De Mercedes was uiteindelijk nog net wat te goed.

Daar het kampioenschap dit jaar tot op heden zo hard bevochten wordt, leek SV5 zich er gisteren van bewust dat zijn faux pas weleens heel kostbaar kan worden, getuige ‘de snik’ op de radio. Ik moest in eerste instantie denken aan Hamilton 2007 China, maar later schoot me te binnen dat het meer leek op Hakkinen 1999 Italië. Na een Sebesque blunder zat de Fin toen droef te wenen naast de baan, met zijn helm aan de voeten. Overigens pakte HAK dat jaar uiteindelijk alsnog de titel, dus alles is nog niet verloren voor Seb. Desalniettemin vonden we het interessant om eens te kijken hoe de Italiaanse media reageert op Sebs vout.

Gazetta dello Sport
De Gazetta weerhoudt zich van eigen commentaar en quoot slechts Vettel. De roze sportkrant kopt als volgt:

Zure Vettel: “We hadden het in de zak, maar toen maakte ik een fout.”

Sky Sport Italië
Op deze site wel een kleurrijk commentaar. Journalist Guido Meda schetst een beeld van de Grand Prix alsof het een gevecht op leven en dood betreft in het Colosseum van Rome. In zijn eindoordeel is hij opvallend mild over Vettel, simpelweg omdat die ‘sorry’ zei. Een Italiaanse fan heeft Vettel sowieso nog, dat is duidelijk:

…En het is op dat water dat Vettel, aan de voet van de muren van mensen in het Motodrom, wegglibbert, waardoor hij de controle over de machine verliest en alle hoop recht tegen de muur botst. Finito. Maar dit is waar het detail, het kleine, maar enorm belangrijke, moet worden begrepen. Vettel heeft een onmiddellijk instinct dat is om de radio te openen, zijn fout te bekennen en zijn excuses aan te bieden aan Ferrari. Hij neemt geen adem, denk niet, er is geen spoor van dat sprankje technische rechtvaardiging dat de rijders normaal zoeken voordat ze toegeven. Het is zijn eigen wanhoop, een woede tegen zichzelf. Het is dus vooral een klinkend voorbeeld van eerlijkheid, de impuls die de aanwezigheid van een goed persoon onthult. Dat wisten we al, maar het maakt het zoveel gemakkelijker om hem te vergeven.

Il Tempo dello sport
Deze kwaliteitspublicatie is iets minder mild voor Vettel. Het kopt:

De seizoensgebonden fouten van Vettel maken het WK een nachtmerrie.

In het artikel trekt Il Tempo een vergelijking met de Grand Prix van Europa/Azerbeidzjan eerder dit jaar. Ook daar had Vettel een kans om te winnen, maar dankzij een optimistische inhaalactie op Bottas gooide hij die zege in het putje. Uiteindelijk won niet Bottas, maar Hamilton. Een trend volgens de schrijver, die ook nog Vettels fout in de Grand Prix van Frankrijk aanhaalt. De fouten van Vettel zijn volgens het artikel de reden dat het kampioenschap zo gelijk opgaat. Maar de marge voor nog meer fouten is daardoor nu wel flink geslonken, waarschuwt de journo.

La Repubblica
La Repubblica juxtapositioneert vooral het ongeluk van Vettel met het geluk van Hamilton:

De Duitser beukt op het stuur van Loria [lees, de Fezza], schopt in het grind en loopt met zijn helm op terug naar de pits. Later stuurt Hamilton ondr de geblokte vlag door terwijl hij exclameert dat wonderen bestaan.

Tsja, dat vertelt het hele verhaal, niet?

Corriero dello Sport
De Corriere tenslotte houdt het eveneens redelijk neutraal ten opzichte van Vettel. De titel van hun bericht luidt:

Hamilton wint verrassend, Vettel maakt een fout met 13 rondes te gaan.

De krant concludeert dat de fout een enorme impact heeft in het kampioenschap, waarin Vettel niet zijn leiding uitbreidt maar nu juist weer op een achterstand staat van 17 punten. Maar ja, dat hadden wij ook al berekend.

Conclusie
Stiekem had ik verwacht dat de heetgebakerde Italianen Vettel volstrekt af zouden serveren, maar dat valt (in ieder geval bij de grote publicaties) erg mee. Kennelijk scoort Seb punten bij de Italianen met zijn emotionele respons en het toegeven van zijn eigen fout. Misschien dat de zaken veranderen als hij nog een paar van die foutjes maakt…

Image-Credit: Karsellio bij de laatste borrel stickertje op Redbubble24 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Ik ben steeds meer van mening dat Ferrari Vettel aan de kant moet schuiven. Hij maakt teveel fouten. Vorig jaar had hij in mijn ogen wel degelijk de kans op kampioen te worden, maar heeft hij zichzelf meermaals van de baan gerost of andere fouten gemaakt. Ook dit seizoen maakt hij weer van die domme fouten. Zo geeft hij het kampioenschap cadeau aan Hamilton. Aan de andere kant: Hamilton weet ook altijd optimaal te profiteren van de fouten van Vettel. Dat moet ik hem ook nageven.
@berlinetta: joah voor wat betreft vorig jaar: het had misschien net gekund als echt álles had meegezeten. Maar ja, alles zit zelden mee in een heel seizoen. Na het eerste deel van het seizoen had Mercedes met uitzondering van de race in Singapore de beste auto. Is toch erg moelijk om daar tegenop te boksen.

Dat Ferrari Vettel aan de kant moet schuiven neig ik wel met je eens te zijn. Of in ieder geval moeten ze stoppen hem de sleutels van de hele toko te geven. Als je zoveel geld per jaar verdient, bewijs dan maar dat je het écht verdient. Met andere woorden, zet er Ricciardo naast en laat hem bewijzen dat hij die kan hebben. Bij Juventus geven ze Ronaldo ook niet de macht om te beslissen dat Havenaar de reservespits is. Nu zit Ferrari ‘opgescheept’ met VET en ‘kan’ het ook nog eens geen (courante) topper in de andere auto zetten. Bizar eigenlijk.
@jaapiyo: Ja de auto’s van Ferrari hadden wel veel mankementen op het eind, dat moet ik ook toegeven. Feit is wel dat het kampioenschap niet meer spannend was in slechts een paar races waarin Vettel keihard zijn eigen ruiten had ingegooid.
@berlinetta: Wow, that’s harsh.

Iemand die wereldkampioen kan worden maar fouten maakt gooi je er niet zomaar uit. Dat je met hem de kans hebt om wereldkampioen te worden is al genoeg.

In het verleden zijn er genoeg wereldkampioenen geweest die fouten maakten. Schumacher, Senna, Prost, Hakkinen, Hamilton en het lijstje gaat nog wel even door.

Vettel heeft nog alle kans om wereldkampioen te worden dit seizoen. Ze hebben de snelste auto denk ik, en we zijn pas halverwege het seizoen en hij heeft maar 17 punten achterstand.

Wat er gisteren is gebeurd is klote, maar het is geen ramp. Er is nog genoeg om voor te spelen.
@87sandyd: Tuurlijk, het seizoen is niet verloren. Ik heb alleen de indruk dat Vettel niet meer met de druk kan omgaan en door zijn eigen fouten maakt hij die druk alleen maar groter. En ik vind hem geen slechte coureur, maar hij moet het nu wel echt laten zien. Ferrari heeft hem nu de auto gegeven waar hij mee kan winnen. Het is nu aan hem om dat ook echt te doen.
@berlinetta: ik denk dat Ferrari met Ricciardo gemakkelijk wereldkampioen zou worden.
@berlinetta: een gevaarlijke mening. Een op dit forum erg geliefde Verstappen maakt minstens zoveel fouten en die Vettel heeft wel een paar wereldtitels meer op zak. Waar gehakt wordt vallen spaanders en juist dat hakken en die spaanders maken dat de grote Lewis Hamilton show die F1 tegenwoordig gewoon is, toch nog de moeite waard is.
@mashell: Juist die wereldtitels zijn de reden dat Vettel die fouten niet meer zou mogen maken. Ik vergelijk Vettel met Hamilton en dan vind ik Hamilton toch veel constanter. Die kerel maakt bijna geen fouten.
@berlinetta: Nadeel van Hamilton is dan weer dat hij super snelle en minder snelle weekenden heeft. Vettel is altijd snel en daarmee qua pace veel constanter. Maar het gaat natuurlijk om WK punten.
@mashell: “de grote Lewis Hamilton show die F1 tegenwoordig gewoon is” Spijker en kop!!
@berlinetta: Italianen moeten nu toch wel weten dat Duitsers uiteindelijk verliezen. Ok schumi uitzondering maar dat is een kampert.
En dan fout met een “v” schrijven. @jaapiyo?
@ikleesookoverautos: dat doet hij uiteraard met opzet :)
@ikleesookoverautos: zoek de vout.
@jaapiyo: hartstikke fout is met een v
Volgende keer beter Italiaans naar Engels vertalen via google translate en dan zelf vertalen naar Nederlands. Krijg je minder kromme zinnen
@freeze: ik vond de zinnen wel mooi krom.
@freeze: Óf gewoon alle artikelen in het Nederlands óf alle artikelen in hun originele taal. Waarom zijn alle Engelstalige artikelen wel hier in het Engels?
Vettel is niet gecrasht vanwege de regen op de baan maar doordat de motor van Sirotkin stuk ging voor hem en deze olie verloor. Vettel is eraf geschoven door de olie in combinatie met te laat remmen voor de bocht.
Die is namelijk op meerdere websites terug te lezen.
@jaapiyo. Gedacht of gehoopt dat de Italianen harder voor hem zijn?
Jouw voorkeur druipt er in ieder geval vanaf.
@pa045: als jij dat zegt pa…
Ik vind Vettel dit seizoen vele malen rustiger en volwassener overkomen als er wat gebeurt, dan de vorige seizoenen.

Veel minder gescheld en getier op de boordradio.
Hmm ik mis gele pijltjes, waarbij de beweging word verduidelijkt
Iedereen maakt fouten en Seb kan best wel sturen. Waar hij op de baan nog wel eens een jankebal is vind ik hem na afloop altijd wel ok. Kreeg van Lewis spontane kokhals neigingen na afloop. Die gast kan best wel sturen maar voor de rest spoort die echt niet. Ik gun het dit jaar Seb dus echt veel meer dan die labiele Hamilton!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).