Dit zijn 13 ambulances waarvoor je een been wil breken

Auteur: , 50 Reacties

In navolging van de heren van Top Gear, gaan wij ook op de ziekenautotoer. We zetten dertien zieke (pun intended) exemplaren voor je op een rij.

Citroen ID Ambulance

Daar waar het olijke drietal een Ford Scorpio, een Chevy-camper en een Porsche 944 ombouwen tot ambulance, zijn er gelukkig ook een hoop ziekenauto’s gemaakt die een stuk verfijnder zijn. Vooral in de Verenigde Staten waren ziekenauto’s ware kunststukjes, wie kent bijvoorbeeld niet de gigantische Cadillac uit Ghostbusters? Maar ook in de Oude Wereld kunnen we er wat van. We hebben het net afgespeurd en schotelen je dit lijstje voor met ziekenauto’s waar elke gezonde autoliefhebber wel eens in afgevoerd wil worden.

Chevrolet C10 Suburban Ambulance
Chevrolet C10
In Amsterdam zie je ze nog wel eens rijden: dikke Amerikaanse busjes met zwaailicht en gorgelende V8 (op LPG), maar de Amerikaanse ambulance is in ons land verder zo goed als uitgestorven. Dat was zo’n vijftig jaar geleden wel anders, Amerikaanse auto’s met hun separate chassis en sterke motoren leenden zich uitstekend voor ombouw tot ambulance.

Citroën HY Ambulance
Citroen HY
Weinig busjes zo schattig als deze Citroën HY. Afgaand op het kenteken waren deze HY’s ondersteunend defensiemateriaal van onze eigen troepen. Ze zijn behoorlijk door hun achterasjes gezakt en de HY is nu net een Citroën zónder hydropneumatische vering, dus dat is jammer. Update: Volgens Autoblog-lezer Citrofiel zijn deze HY’s nu juist wel speciaal voor onze strijdkrachten voorzien van de befaamde Citroën-vering. Dat maakt ze nog specialer!

Meteor-Cadillac V8 Series 38-75 Ambulance
Cadillac V8
Groot, zwaar en functioneel, daarmee kun je deze Cadillac uit 1938 prima omschrijven. In het zwart en zonder de lampen functioneerde deze V8 ook prima als transport voor voormalige patienten.

Visser Mercedes-Benz W123 Ambulance
Mercedes Visser
Niet alleen onder taxi-chauffeurs was Mercedes-Benz jarenlang het favoriete merk, ook de ziekenbroeders reden het liefste met een ster op de motorkap. Bij de firma Visser werden aardig wat E-Klasse’s en voorgangers uit diverse Baureihes voorzien van een ambulance-opbouw.

Land-Rover Series IIA Ambulance
Land Rover Series IIA
Natuurlijk hebben de Britse Royal Forces deze vrijwel onverwoestbare LaRo in ambulance-uitvoering in dienst gehad, maar de nobele Brit diende ook vele andere naties. Af en toe zie je ze nog, meestal omgebouwd tot camper voor de meer avontuurlijke medemens.

Volkswagen Transporter T1 Krankenwagen
Volskwagen T1
Nu de eerste generatie Volkswagen Transporter hipper is dan een duet tussen Justin Bieber en Miley Cirus, is het gemakkelijk om te vergeten dat het leuke Duitse volksbusje oorspronkelijk ook andere toepassingen kende dan camper. Krankenwagen zum beispiel!

Heuliez Citroën XM Ambulance
Citroen XM Ambulance
Jacques Chirac had er eentje, maar ook de minder fortuinlijke Fransen konden rekenen op presidentieel vervoer. Dankzij het bekende veercomfort van deze Citroën, stuiter je in ieder geval niet van je brancard.

Volvo PV650 Ambulance
Volvo PV650
Kwamen je rode vlechten tussen de deur of verslikte je je in een Ikea-balletje, dan werd je in vooroorlogs Zweden te hulp geschoten door besnorde kerels in deze bazen-Volvo.

Artec Boxer 8×8
Artec Boxer
Het maakt niet uit waar je ziek wordt, deze achtwielaangedreven ambulance krijgt je er weg. Of je midden in de Gobi-woestijn ook binnen een kwartier geholpen wordt, wagen we te betwijfelen, maar dat deze Artec Boxer je vroeg of laat gaat bereiken, dat staat vast.

ZIL 118A
ZIL 118A
Speciaal voor die burgers van de Soviet Unie die net iets gelijker waren dan de rest. ZIL is vooral bekend als hofleverancier van staatslimo’s voor de leiders van her voormalige communistische rijk en er gaan al lange tijd geruchten over terugkeer van het merk.

Citroën ID Ambulance
Citroen ID Ambulance
De Fabrikant met de dubbele chevrons maakte van zijn stationwagens sowieso al behoorlijke pakezels. Deze ID (de minder luxe versie van de DS) hoefde dan ook niet al te veel aangepast te worden om dienst te doen als ambulance.

Ford Model-T Ambulance
Ford Model-T
Gaaf is hij zeker, maar of de titel van dit artikel ook opgaat voor deze Ford Model-T? Niet alleen is het Fordje naar huidige maatstaven tergend traag, de voorzieningen in de auto zelf zullen ook niet je van het zijn.

Superior-Cadillac Royale Highroof Amublance
Cadillac Ambulance
De Ghostbusters hadden er eentje uit 1959, deze prachtige ziekenwagen is er eentje van 1961. Het gebrek aan de voor de 59’er zo typerende achterlichten wordt goedgemaakt met de fantastische lampen op het dak. Ik voel me spontaan niet zo lekker worden…50 reacties

Geweldige aflevering, een van de beste ooit gemaakt ik heb me helemaal stuk gelachen
@axel968: Ja ik ook. Dubbel van het lachen. Ricciardo ook geloof ik ;) wel gevaarlijk dat hij op dat glazen tafeltje klom. Ik dacht als hij er doorheen gaat dan is het even over met zijn benen.
@kjeld:
Toen ik die brancard van Hammond uit dat raam zag hangen deed ik het bijna in mijn broek van het lachen….
Hilarische aflevering….
@jrk68: ik heb ook gelachen. Heb echter wel mijn bedenkingen bij deze aflevering. Wat was nou echt auto-gerelateerd? Nu is dat natuurlijk al tijden zo maar dit was echt het dieptepunt.

Was wel een leuke aflevering, heb uiteraard gelachen, maar dit had weinig met top gear te maken helaas
@87sandyd: Dit had àlles met het huidige Top Gear te maken. Top Gear is verworden tot een vermakelijke humoristische show met een autotintje. Zelfs mijn vriendin vindt het leuk terwijl ze niet echt iets met auto’s heeft, maar wie kan er nou niet lachen om flauwe Britse humor?
Van een HY wordt ik altijd vrolijk, of het nu een camper, ijscokar of ambulance is,baat ding heeft gewoon iets.

De voorganger van de afgebeelde Benz hadden we vroeger als bedrijfsbusje, ideaal als je op vrijdagmiddag op tijd wilde zijn voor de vrijmibo….
@jrk68: Hier in Amstelveen staat iedere vrijdag bij de weekmarkt een HY-busje allerlei franse etenswaren te verkopen, zoals crepes. Zeker een mooi gezicht.
Die ford t model is echt prachtig. En die Ghostbusters ambu :)
dit artikel past perfect bij top gear haha
Een Pinzgauer mag toch echt niet ontbreken. Komt op plaatsen waar je zelfs met je LaRo niet kan komen…

http://military-vehicle-photos.com.s3.amazonaws.com/4431.jpg
@e1000bmw523i: Dan moet ik natuurlijk niet de Unimog tonen, maar de Pinzgauer…

http://ambulance-photos.com.s3.amazonaws.com/1087.jpg
Die Zil is wel een ziekenHuis op wielen.
@Autoblog.nl ik mis de Citroen Evasion Ambulance
persee ook 13 voor het ongeluk
via Android app
Top gear gerelateerd altijd +1
Ik vind het echt super jammer dat de Chevrolet Express ambulances stukje bij beetje uitsterven. Als ik kijk wat er voor in de plaats is, word ik nou niet bepaald vrolijk. En dat refereer ik met name naar de Ambulances op basis van de E-klasse (correct me if i’m wrong)

Dus het zal jullie niet verbazen als ik vind/zeg dat de Amerikaanse ambulances uit dit lijstje de leukste zijn.
@toyotafortuner: vrolijk worden van ambulances is sowieso een beetje raar.
@toyotafortuner: juist die ombebouwde e-klasse zie ik bijna nooit meer rijden. Volgens een ambulance bestuurder die ik ken rijden die Mercedessen samen met de chevy’s het best. De sprinters zijn te stug maar verder wel goed, de volkswagen transporters kunnen motorisch het werk niet aan.
@lekbak: Als je die e-klasses mist, dan moet je maar eens een dagje naar Utrecht gaan. Zowel het UMC als het Diakonessenhuis hebben er een hele vloot van. ;-)
Was weer zeer vermakelijk. Naar mijn mening bestaat de snelle en redelijk compacte ambulance al in de vorm van een e-klasse ambulance.
Wat wordt er in hemelsnaam in die ID op de topicfoto gedragen?
@sydney: Toetanchamon kort voor zijn overlijden.
@dizono: Dan had ie waarschijnlijk z’n skischoenen nog aan.
Bij de Citroen HY denk ik meer aan de ijscoman met zijn raketjes op woensdagmiddag..
Zil met een dikke dikke v8.vet
In sommige zou ik nog niet dood gevonden willen worden
Die Zil ziet er toch wel erg chique uit, zal leuk zijn als auto-transporter.
Gaaf artikel weer! Vind dat ab weer de goede kant opgaat. Na een hele tijd alleen maar artikelen te hebben gelezen van wat voor auto een of andere rapper nu weer had gekocht.
Alleen zijn die chevy express ambulances uitgerust met een diesel V8 en voor zover ik weet lust een zelfontbrander geen gas.

Verder een leuk stukje!
@jrsmoke: ze bestaan beide, de meeste zijn op gas. De diesels hebben erg weinig vermogen ondanks dat het wel grote blokken zijn. Tenminste dat was een paar jaar geleden.
Zieke wagens zeg!
Ik breek liever geen been.
Ik mis deze eigenlijk, jammer dat er niet bijstaat. http://www.autoblog.nl/ook-de-gynaecoloog-rijdt-audi-a4-worthersee-2012
Als het redden van mijn leven in het ergste geval in handen komt van een Fransoos, dan ga ik bij voorkeur toch voor zes wielen. Mochten as of wiel besluiten de taken aan de wilgen te hangen rijden we doodleuk door met deze CX http://www.vehicules-hors-serie.fr/Site_hors_serie/dossier_CX_ambulance/CX_ambulance_83_profil.jpg of XM http://clubtissier.l.c.f.unblog.fr/files/2011/02/matissierbacaud2.jpg
Wanneer komt er een link om het terug te kijken?
Geniaal dit, er zitten er een behoorlijk aantal tussen waar mee ik graag een roadtrip zou maken. Even ombouwen en als camper op kenteken. hoppa.
@dizono: Deze Citroën HY’s hadden dus wél hydropneumatische vering op de achteras. Speciaal gebouwd voor dit doel.
@Citrofiel: Kijk, dat wist ik niet. Bijzondere busjes dan!
@Citrofiel:
Juist en made in Holland, Amsterdam om precies te zijn 1
Als ik het nog kiezen mag wanneer ik dringend en met spoed afgevoerd moet worden richting dichtbijzijnde hospitaal…dan toch een Citroën met hydropneumatische vering!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).