Dit zijn onze grootste ergernissen in het verkeer

Auteur: , 97 Reacties

Oh zo menselijk, maar minstens even zinloos: ergernissen op de weg. Van welke zaken raakt de Nederlandse automobilist compleet over de flos?

Be cool honey bunny!

We maken ons er allemaal schuldig aan, al zal de ene bron van ergernis je bekender voorkomen dan de andere. Autoscout24 heeft onderzoek gedaan onder meer dan 1.000 respondenten en de uitkomsten zijn als volgt. Ter info: het gaat louter om zaken die weinig of niks te maken hebben met anderen op de weg.

33% van de Nederlanders verliest z’n geduld bij rood licht, terwijl er op dat moment geen ander verkeer in e buurt is. Daarmee staan “onnodige rode lichten” op #1. Eén op de vier Nederlanders wordt loco van een verlaagde maximumsnelheid bij werkzaamheden, terwijl er op dat moment ogenschijnlijk geen werkzaamheden plaats vinden.

Ook stoplichtenpatronen waarbij elke logica ontbreekt zorgen voor de nodige nagels in het stuurwiel, net als laagstaande zon. Dat laatste is overigens vooral een vrouwenprobleem (mogelijke oplossingen in de comments aub). 20% heeft een hekel aan te lage maximumsnelheden op plekken waar voldoende ruimte is om flink te planken, een gelijk aantal kan niet tegen wegomleidingen die niet duidelijk zijn aangegeven.

Naast de eerdergenoemde laagstaande zon krijgen de weergoden er op meer fronten goed van langs. Eén op de zes weggebruikers verliest z’n cool bij sneeuw of regen, 4% heeft het niet zo op harde windstoten. Overigens zegt het merendeel van de respondenten (meer dan 60%) over het algemeen kalm achter het stuur te zitten, 33% blijft zelfs onder alle omstandigheden de rust zelve. Uhuh.

Welke zaken, afgezien van medeweggebruikers, raken bij jullie de gevoelige snaar?97 reacties

Even als 14.5-jarige fietser: waarom staan fietsers niet op de lijst? Ik kan me goed voorstellen dat mijn gedrag automobilisten af en toe een hartverzakking geeft ;-)
@scottishcarspotter2000: kudos voor je zelfkennis!
@scottishcarspotter2000: Omdat “het gaat louter om zaken die weinig of niks te maken hebben met anderen op de weg.”
@scottishcarspotter2000: wielrenners!
@citroenvisa: nou idd!
@citroenvisa: daarvoor heb jee bullbar
@xiran: Nu zeg je dat zo, maar mijn vrouw heeft toevallig net een suv met bullbar gekregen en wat zegt ze nu na een week. Dat het opvalt dat er geen fietsers en auto’s meer even snel voorlangs willen schieten.
@citroenvisa: gele banaan-fietsers. HA, nailed it!
Oplossingen voor laag hangende zon?
Je zonneklep naar beneden doen.
Iemand al een associatie?
@mercedesclk350:
In mijn geval werkt een zonnebril beter, de zonneklepjes in mijn auto’s stellen niet zo heel veel voor.
@mercedesclk350: een zonnebril helpt ook, maarja vrouwen moeten eerst een half uur in hun handtas graaien voordat ze die met allerlei vingervlekken erop aantreffen…
@ettie: Terwijl mannen of genoeg hebben aan de zonneklep of hun zonnebril meteen kunnen vinden. Die van mij ligt bijvoorbeeld altijd op precies dezelfde plek in de auto zelf.
@mercedesclk350: ik heb ‘m eigenlijk overdag (mits het weer het enigszins toelaat) altijd op, veel rustiger aan de ogen. Als ik ‘m niet op heb doe ik ‘m in mijn jaszak omdat ik afwissel tussen mijn scooter en de auto’s van mijn ouders. Dat was vaak ”m’ in één reactie zeg.
@mercedesclk350: dat is een optie maar waarschijnlijk zijn dit de dames die al met hun neus op het stuur rijden en zo onder de “klep” door kijken. O wacht! Een zonnebril en de rugleuning schuiner zetten
Kan me niet vinden in deze lijst, heb eerder een hekel aan rechtsrijders die je geen ruimte geven bij het invoegen, verschrikkelijke chauffeurs.
@bouwvakkert: lezen! Er staat dat het gaat over dingen waar geen andere mensen bij betrokken zinn!
@rutger97: ah, my bad.
Ben gelukkig niet de enige gezien de reacties.
@bouwvakkert: tja daar heb je gelijk in!
Zaken waar ik geen invloed op heb kunnen mij sowieso niet meer raken.
Ik kan me alleen nog wel eens opwinden om mensen die te dom lijken te zijn om te poepen, maar die categorie zouden we buiten beschouwing laten.
Ik ga daar dus verder niet op in.
@jrk68: hahahaha precies die ja!
Wanneer de spitsstrook open gaat, dus meer ruimte is, maar de vmax 20 km/h omlaag gaat…
@merc-94: tja, maar dat is de logica in Nederland. Iets wat heeeeel goed werkt, vooral tegenwerken. Een voorbeeld: Politiek!!!
@merc-94:
Terecht dat de snelheid omlaag gaat.
Itt tot jouw perceptie neemt de ruimte niet toe, vaak wordt de vluchtstrook als extra strook gebruikt.
Als er al een speciale strook is dan is de breedte van die strook smaller.
Het idee is de doorstroming te verbeteren en dat bereik je gekgenoeg niet door de snelheidsverschillen tussen de verschillende vervoerssystemen te verhogen maar door die meer te harmoniseren.
Om een voorbeeld te geven, ooit mocht je 120 op de A13, toen deed ik er in de spits 25 min over om in Den Haag te geraken.
In de tussentijd is het verkeersaanbod significant gestegen, hebben we een spitsstrook en mag je er slechts 100.
Nu ben ik in een kwartiertje in Den Haag….
@jrk68: in sommige gevallen ben ik het met je eens. Maar om een mooi voorbeeld te noemen: Op de A27 ter hoogte van nieuwegein ter richting breda is de spitsstrook de meest linker baan. Deze is normaliter dicht, maar zodra deze open gaat, en er dus daadwerkelijk meer ruimte is, gaat de snelheid in plaats van 100 naar 80 km/h. En zo zijn er nog wel meer rare situaties te noemen! Verder ben ik het met je eens dat wanneer de spitsstrook de vluchtstrook is de snelheid omlaag moet.
@merc-94: op de door jou genoemde plaats is de spitsstrook aanzienlijk smaller als de andere 2 rijstroken, daarom 80 ipv 100.
@406_v6:
Sterker nog, ook de normale linkerbaan is slechts 2 meter breed.
@jrk68: Maar lege a9 op zondagmorgen met open spitsstrook (Alkmaar-Akersloot) is gewoon kut.
@merc-94: Voordeel is wel dat je gewoon 120 kan blijven rijden, want geflitst wordt er bijna toch niet op die dynamische snelheids plekken (wel altijd voor de zekerheid goed bij tankstations en brugpilaren blijven kijken. En Flitsmeister natuurlijk!)
@merc-94: Die is inderdaad heel iritant!
Voor de vrouwen die last hebben van laagstaande zon: draag gewoon een paar extra zonnebrillen.
Lage maximumsnelheid op stukken waar harder gereden kan worden (veilig). Vooral als je je bedenkt dat het puur voor het milieu bedacht is, om vervolgens veel onnodige drempels te plaatsen die veel slechter zijn voor het milieu.
@gaszitrechts: en dan heb je nog mensen die langzamer als de max snelheid gaan rijden! Dat zijn de ergste!! WHOOAHH DAAR WORD IK PAS BOOOS OM!!!!
Mensen die niet eens de moeite nemen om te wuiven wanneer je ze doorlaat. Dat is het ergste.
@kapiteinaudi: Afgezien van medeweggebruikers; wegen in slechte staat (die zijn hier in België genoeg) en drempels die veel te hoog zijn. Oja, voorrang van rechts is op sommige plaatsen ook echt kut.
@kapiteinaudi: vind de Belgen juist veel meer wuiven dan de Nederlanders. Belgen zijn veel netter in het verkeer. Stuk galanter.
Onnodig links rijden… Die mensen moeten echt hun rijbewijs inleveren. Of 60 rijden waar je 80 mag. Echt erg die mensen.
@mrrallycross: volledig met je eens! Het lijkt ook alsof ze bewust te traag rijden bij doorgetrokken strepen. Verschrikkelijk
@mrrallycross: ik moest mijn rijbewijs zelfs inleveren toen ik rechts reed
Mensen die langzaam rijden of precies de max snelheid rijden die aangegeven staat.. (Heel krom, ik weet het)

Gas erop!! (Buiten bebouwde kom)
Dat wielrenners niet op 1 staan, daar kan ik me echt aan ergere!
@notsa: ja net zoals motorrijders
@kaasdevies: sorry :(
dit vind ik de ergste.

Links onder de maximum snelheid rijden.

Bij ieder dingetje de rem aantikken waardoor tot 50 auto’s er achter de remlichten ook aan gaan met levensgevaarlijke remcapriolen om niks als gevolg. Laat eerst gewoon even het gas los.

Dat bijna iedereen altijd bij de eerste blokmarkering in moet voegen bij 2 samenkomende snelwegen. Terwijl er vaak 500 meter ruimte voor is. Met als gevolg dat aan het begin iedereen stil staat en verderop gewoon gereden word.
@marc94:

Ik begrijp je reactie…maar gas los laten, terwijl je niet weet of degene achter jou wel een beetje oplet…
@FrankypankyV8: Ik laat dan me gasos terwijl ik mijn voet boven de rem houd. Dit kan uiteraard alleen indien je ruim voldoende afstand van de voorganger hebt.
@marc94: noem mij maar asociaal, maar ik rij van die 500mtr nog 450 door en voeg dan in. No way dat ik 20 minuten ‘braaf’ in de rij ga staan wachten..
@JaxDryke: daar heb je ook volledig gelijk in, want in de door mij beschreven situatie rijd het verderop gewoon, je staat in andermans file omdat die bang zijn er niet tussen te komen. terwijl het verderop gewoon rijd. Maar goed ritsen….altijd lastig.
Ik erger me aan mensen die in de file druk bezig zijn met alles behalve op de weg letten. Opmaken, kantoorwerk, telefoon hanteren of de krant lezen doe je maar lekker ergens anders.
Aan de dames die last hebben van de laagstaande zon: haal die zonnebril uit je haar en zet m op je neus; daar is ie voor bedoeld.
Lezen blijkt weer een enorm probleem.
De ergernissen gaan over andere zaken dan de medeweggebruikers.
Dus een vriendelijk verzoek, voordat je los gaat, lees de tweede alinea even aandachtig….
ZUCHT….
@jrk68: inderdaad; de grootste ergernis op Autoblog is het feit dat reaguurders niet lezen, direct gevolgd door het nog immer ontbreken van een editknop. Last but not least is het feit dat Autoblog zo langzamerhand steeds meer een verzamelplaats wordt van “kijk eens wie het verst kan plassen” met alle pk’s, “premium” meuk, m, amg, rs en weet ik wat voor badges, dsg, cvt, dct, pdk enz. terwijl tenminste 98% van deze reaguurders het verschil tussen een constant mesh en een synchromesh niet weet. Of de essentie van lekker sturen in een licht autootje met een goede pk/kg verhouding niet begrijpt, of weet wat écht comfort is (geen spijkerharde vering en mega inch wielen waar je strak de bocht mee neemt dus). /zeurmode uit/
Verkeerslichten die op rood springen zodra je aan komt rollen, en vervolgens weer op groen gaan als je net stil staat. Als ze daar iets aan zouden doen zou het een hoop uitstoot schelen. Je moet dan namelijk weer vanaf stilstand optrekken.
Ik krijg vaak spontane diarree als ik een fiat multipla tegenkom onderweg.
Wegen waar je 50 mag terwijl de weg gebouwd is voor 80.
Net een ritje van 250km nl achter de rug. Wauw. Wat een chaos vandaag.
Saharazand nadat de auto nét gewassen is!
@GP19: Of stuifmeel….
@BmwMPower: dat bedoelde ik eigenlijk! Maargoed, zelfde ergernis ;)
Grootste ergernis tijdens het verkeer: stil komen te staan wanneer je reihensechscylinder er de brui aangeeft en je met een spaardiesel verder moet.

Nummer 2: chauffeurs die zichzelf bovengemiddeld goed vinden. Ken je tekortkomingen. Soms zie ik auto’s door bochten gaan of inhalen en dan gaat het maar net goed.

Nummer 3: mensen die beginnen te vloeken en te tieren als vrachtwagens elkaar inhalen. Chauffeurs zijn ook mensen. En nog aan het werk ook. Daarbij rijden ze hele grote afstanden en zijn hun vrachtwagens begrensd. Dus gewoon even geduld hebben.

Nummer 4: de linksplakker die afremt op de linkerbaan om je rustiger te laten rijden. Ik heb een rustige rijstijl, dus hoef noot te drukken. Toch komt het wel voor dat mensen er mij niet langs willen laten en compleet uit hun plaat gaan. Dat vind ik raar.

Nummer 5: harde muziek. Ik houd van een goede stereo en van goede muziek. Toch zijn er mensen die menen dat hardhouse (of hoe die meuk ook heef) zo hard mogelijk aan moet. Mag je alleen doen als je AC/DC, Led Zeppelin of de Peter Green’s Fleetwood Mac op heb staan.
@gtwillem:
Nr 5 is zeker irritant, zit je met dat mooie weer van een mooi moppie muziek te genieten in de cabrio, komt er zo’n boem boem petje naast je staan, of net zo erg, zo’n jankende mobiele moskee….
@jrk68: bij mij in de staf geregeld: een Opel Omega met een Mega geluidsinstallatie en het gehel ouvre van Peter Beense of hoe die atletische smartlappentapper ook mag heten. Of een volwassen kerel die het nodig acht om dat klotenummer van Dotan kneitherhard aan te zetten. Dan heb ik liever de mobiele moskee ;-)
@gtwillem: Over het algemeen erger je je dus aan medeweggebruikers. Maar dat was de vraag niet.
Waar erger je jezelf aan ZONDER dat er andere automobilisten aan te pas komen?
Je noemt nu een stereotype lijstje op…
@BmwMPower: z’n stilvallende Reihensechszylinder….
@406_v6: als dat het enige is… rest van het lijstje is niet zo relevant. Daar doelde ik op.
En zonde van de Bimmer!
@406_v6: thanks!
@BmwMPower: zo… Ik moet echt even beter gaan lezen alvorens ik begin te rammen op het toetsenbord van mijn telefoon. Het staat er zelfs dik gedrukt…

Dan heb ik eigenlijk geen irritaties, eigenlijk… Ja, die reihensechzylinder (thanks @406_V6 ;-)) blijft dan mijn grootste ergenis….
@BmwMPower: ik erger mij er vooral aan als ik er naast zit. Dus dan is het geen medeweggebruiker ;-)
@gtwillem: Reihensechszylinder…. taalnazi modus uit.
Oh en bij een slecht nummer van radiozender wisselen om daar exact hetzelfde nummer te horen, grr!
Ben zowieso al gekapt met die onedayhits op repeat, 538 spant echt de kroon. Megaveel gelul, ze weten van gekheid niet meer wat ze voor nutteloze spelletjes ze moeten bedenken, en ondertussen 3x hetzelfde nummer in eennuur tijd laten horen. Lui volk, die dj’s. Doe (…) eens onderzoek en fix echte muziek.
Ergernis, de radio dus :)
@soundgarden: aan je nickname te zien heb je een goede smaak. Wat je kan doen om die ergenissen te voorkomen:

1. Neem een Spotify Premium abbonement.
2. Selecteer de albums van AC/DC, Bruce Springsteen, Nirvana, Pearl Jam, Dire Straits, Fleetwoos Mac, Creedende Clearwater Revival, Bob Dylan, Led Zeppelin, Soundgarden, Eric Clapton, Stevie Ray Vaughan, BB King, The Black Crowes, ZZ Top, J.J. Cale, Taj Mahal, Bill Withers, Sly and The Family Stone, Mark Knopfler, Tom Petty and The Heartbreakers, James Brown, St. Germain, Lenny Kravitz, Toto, The Clash, Oasis, John Mayer, Bob Marley, Jamiroquai, Marvin Gaye, The Eagles, Miles Davis, Herbie Hancock, David Bowie, The Black Keys, Johnny Cash, Bon Jovi, Aerosmith, Guns ’n Roses, The Beach Boys, The Beatles en The Rolling Stones.
3. Zet al die muziek op offline wanneer je wifi hebt.
4. Noem die lijst: ‘De Awesome Super Mega Lijst Van GTwillem.
5. Zet ‘m aan.
6. Enjoy genuine awesomeness…
@gtwillem: Of zet gewoon Veronica FM op…Is gratis.
@Homer55: niets is gratis in deze wereld. Je moet constant naar reclame luisteren, wat ik bijzonder irritant vind. Ik betaal er graag voor omdat niet te hoeven doen. (ik heb Spotify en Netflix: ik kijk nooit meer TV en luister nooit meer naar de radio. Erg prettig).

Daarnaast lijkt het soms alsof Veronica alleen maar CD’s van Queen, Coldplay en U2 hebben liggen. Zeker niet mijn favorieten.
@gtwillem: ik heb een verschrikkelijke hekel aan Coldplay. Je hoort ze zo vaak en bij elke radio zender worden ze de hemel in geprezen. Saaie muziek die altijd bovenaan de top zoveel aller tijden etc staan.
De radio aan, climate control op 20 graden, als het koud is stoelverwarming aan en lekker genieten. Ik heb teveel meegemaakt in het leven en ik ga mij niet druk maken over zaken waar je toch geen invloed op uit kunt oefenen.
Ook ga ik mij niet druk maken hoe anderen rijden, ik rem wel af en laat ze maar begaan.
Waar we ons nu en dan zelf schuldig aanmaken, … Het enigste is overdreven snelheid, voor de rest ben ik 100% in orde, als je dan iets fout doet, doe het goed en zorg dat de rest in orde is …
Ik erger me soms de tering aan carspotters, soms springen ze zo voor m’n auto terwijl ik stapvoets rij door een drukke straat. Had zelfs een keer een die z’n fiets zonder schaamte voor m’n auto op de standaard zette en ongenegeerd foto’s van m’n auto begon te maken. Hij bedankte me wel vriendelijk toen hij klaar was, dat dan weer wel
Niet mensen dus…..Dan heb ik een hekel aan fietsen en politie auto’s…
Ik kan me niks voorstellen bij al die ergernissen. Autorijden vind ik nog steeds heerlijk en van iedere kilometer geniet ik keer op keer. Gewoon op tijd vertrekken, koffie mee en de radio aan. En als je dan ook nog eens in een fijne auto zit, dan heb je toch niks meer te zeuren lijkt me.
@moveyourmind: jij woont vast niet in de randstad…

Als ik een keer in Den Haag of Rotterdam moet zijn en het is druk ben ik letterlijk de rest van de dag chagrijnig. Wat een armoe dat verkeer daar.
@lekbak: Woon inderdaad niet in de Randstad maar in Gelderland. Dus ik heb misschien makkelijk praten.
@lekbak: ik zou ook chagrijnig zijn als ik door den haag of rotterdam moest rijden
Mensen met dure auto’s die niet handsfree bellen, blijkbaar was het leasebudget niet toereikend voor een carkit, stumpers.
Oja en figuren die voorrang geven aan andere die helemaal geen voorrang hebben.

Zeker op wegen waar je bekend bent, je verwacht het namelijk niet…
Die achterlijke 60 km zones op wegen die dusdanig afgelegen zijn dat er bijna alleen maar lokaal verkeer komt. Laat dat lekker 80 blijven, anders schiet het voor geen meter op.
Ik word meer loco van mijn vriendin naast mij in de auto….
Regen als het donker is. Op een provinciale weg met veel tegenliggers.
Geen ruimte gunnen bij het invoegen of ze weten dat gewoon niet..

Fietsers op een fietspad die de weg doorkruist laten oversteken. Lief en aardig, maar gun dan ruimte om in te voegen.

Bumperkleven is tegenwoordig een regel.
@homer55: tja, kan het helaas niet editen..
– Storing op de ether bij tunnels of in het buitengebied…
– Het verdwijnen van de Sloggi-posters langs de weg (Triumph was ook zo’n goede…) omdat het tot gevaarlijke situaties zou leiden
– Rommel op/langs de weg
– kamikaze-insecten… Maar dat is vooral na de rit een ergernis…
– Steenslag
– Saaie landschappen
Bellers, 60+ die niet kunnen doorgassen en overal 49 ipv 50 rijden, mensen die niet op kunnen trekken, idioten die geen richting aangeven of afslaan en 50 meter eerder vooruit konden kijken of er een fietser reed maar pas op het laatste moment kijken waardoor ze je hinderen bij het passeren, mensen die ineens de linkerbaan oprijden terwijl je met 120 aankomt scheuren, de stipt maximumsnelheidrijders, de ik gun invoegers geen ruimte, de bumperklevers, de “ik zal eens oversteken ” mensen waar het niet hoort en je flink op je ho ijzers moet trappen, de niet richtingaangevers bij verlaten rotonde… zo alle irritatie is eruit kan op nog 5000000 dingen komen maar op dit moment is dit het… soms wil ik mn rijbewijs vrijwillig inleveren want er rijden mensen tegenwoordig dat is echt bizar.. maargoed het is eruit
Van die figuren die te lui zijn om knipperlichten te gebruiken vooral op rotondes …pffffoooeeee
Ik zie het nergens staan, ook niet in de reacties, maar het enige waarbij ik me niet lekker op m’n gemak voel bij het rijden is bij mist. Regen, sneeuw of weet ik veel wat boeit me niet.
En vergeet u deze niet:
Sukkels die met lichtgemotoriseerde autootjes zich bij dubbele rijstroken/stoplichten LINKS vooraan opstellen bij rood licht, terwijl ze zien dat er rechts een auto opgesteld staat die ze echt niet voorbij kunnen.
Gevolg: jij zit je links achter zo’n langzaam type te ergeren en beetje vlot optrekken bij groen licht kan je wel vergeten. Helemaal erg als de dubbele rijbaan vervolgens vaak overgaat in een enkele rijbaan, en er vlak na optrekken dus ook nog ingevoegd moet worden.
Zou een wet moeten komen die iedereen met minder dan 100PK verplicht om zich bij stoplichten rechts op te stellen, verdorie.
Ik erger mij voornamelijk aan ouderen die de verkeersregels niet kennen en dan boos worden op jóu.

Voorbeeld:
Hier in Hengelo heb je bij het winkelcentrum van die oversteekplaatsen. Die worden aan weerszijden aangegeven met witte strepen. Let op, dit zijn verticale strepen. Veel oude mensen hier lijken levensmoe en steken zomaar over om vervolgens, als je ze bijna omver rijdt, je erg boos aan te spreken ‘omdat je asociaal bent om hen niet voor te laten’. Zwaar irritant, voetgangers hebben daar namelijk geen voorrang.

Andere dingen waar ik mij aan erger:
# vergeten snelheidsverlagingen bij werkzaamheden die al drie weken zijn afgerond (maar vervolgens nog wel boetes kunnen opleveren)
# inhalende vrachtwagens op tijden dat dat helemaal niet mag
# borden ter waarschuwing voor overstekend wild op stukken waar je 130 mag (zit totaal geen logica in)
# flitsboete krijgen voor 20km/h te hard op een stuk weg waar weliswaar de groene spitslichten aanstaan, maar waar gewoon 120 op de borden blijft staan (gelukkig had ik toen een dashcam om mijn gelijk te bewijzen)
# ik erger mij overigens kapot aan autobanen met een brug die open gaat tijdens filedruk (1600-1900u). Welke oetlul bedenkt zoiets???
# ik stoor me ook aan het feit dat de koninklijke familie ongestoord alle regels m.b.t. veiligheid aan hun laars mogen lappen zonder gevolgen, terwijl hardwerkend volk al tegen torenhoge boetes aanloopt waarbij niet eens opzet in ’t spel zit.
Spitsstrook op de linkerbaan die dicht zit, die kan continu open!!!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).